ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Ιταλοί ερευνητές “απενοχοποιούν” τη μακαρονάδα

Ιταλοί ερευνητές “απενοχοποιούν” τη μακαρονάδα

Ιταλοί ερευνητές από το Ινστιτούτο Neurologico Mediterraneo Neuromed (I.R.C.C.S.), ειδικοί σε θέματα δίαιτας και διατροφής, υποστηρίζουν ότι οι υδατάνθρακες στο πιο παραδοσιακό πιάτο της χώρας τους έχουν απλά “κακή φήμη”.

Η έρευνά τους έδειξε ότι η μακαρονάδα ΔΕΝ παχαίνει, αλλά, αντιθέτως, τα ζυμαρικά συνδέονται με χαμηλότερο Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) και μπορούν να βοηθήσουν άτομα που προσπαθούν να χάσουν βάρος!

Αφότου ανέλυσαν τα δεδομένα από δύο σημαντικές επιδημιολογικές μελέτες, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα, ότι η κατανάλωση ζυμαρικών δεν ήταν συνδεδεμένη με υψηλότερο ποσοστό παχυσαρκίας. Βρήκαν το αντίθετο!

“Με την ανάλυση ανθρωπομετρικών δεδομένων των συμμετεχόντων και των διατροφικών τους συνηθειών, βρήκαμε ότι η κατανάλωση ζυμαρικών, σε αντίθεση με ό,τι πολλοί πιστεύουν, δεν σχετίζεται με την αύξηση του σωματικού βάρους”, δήλωσε χαρακτηριστικά σε σχετικό δελτίο Τύπου ο επικεφαλής ερευνητής, George Pounis.

“Ο κόσμος πιστεύει ότι τα ζυμαρικά κάνουν κακό σε όποιον θέλει να χάσει βάρος (…) Και μερικοί άνθρωποι τα κόβουν εντελώς από τα γεύματά τους. Υπό το πρίσμα αυτής της έρευνας, μπορούμε να πούμε ότι αυτό δεν είναι μια σωστή στάση”, πρόσθεσε η Licia Iacoviello, επικεφαλής στο Εργαστήριο Μοριακής και Διατροφικής Επιδημιολογίας της Neuromed. Η Iacoviello λέει ότι οι οπαδοί της μεσογειακής διατροφής μπορούν να καταναλώνουν κανονικά ζυμαρικά, όπως θα έκαναν και με άλλα συστατικά της διατροφής τους: με μέτρο!

Οι έρευνες που υπερασπίζονται την κατανάλωση ζυμαρικών επισήμαναν το αδιαμφισβήτητο γεγονός, ότι ο ρόλος των ζυμαρικών στην Μεσογειακή διατροφή προηγείται κατά πολλών ετών της σύγχρονης “επιδημίας” παχυσαρκίας και διαβήτη. Επομένως, αν υπάρχει κάποιο πρόβλημα με τα ζυμαρικά, τότε αυτό δεν είναι καθαυτά τα ζυμαρικά, αλλά το γεγονός ότι συχνά αποτελούν “όχημα” για υπερβολικά λιπαρές σάλτσες. Και λένε ότι αυτές οι σάλτσες είναι που κάνουν την μεγαλύτερη “ζημιά” στον ΔΜΣ. Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nature journal Nutrition & Diabetes.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πώς να ξεκινήσετε την δίαιτα Dukan;

Τα βερίκοκα ως ένας σύμμαχος κατά της αναιμίας

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ιταλική συνταγή ζυμαρικών με λουκάνικο

Αυτό το ιταλικό ζυμαρικό με λουκάνικο είναι ένα νόστιμο και ανακουφιστικό γεύμα που θα λατρέψει όλη η οικογένεια. Το γευστικό λουκάνικο σε συνδυασμό με την κρεμώδη σάλτσα και τα τρυφερά ζυμαρικά συνθέτουν ένα χορταστικό πιάτο που είναι τέλειο για κάθε μέρα της εβδομάδας. 

Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος να φτιάξετε τσίλι con carne;

Το τσίλι con carne είναι ένα κλασικό πιάτο που παρασκευάζεται με κιμά, φασόλια, ντομάτες και μια ποικιλία από μπαχαρικά. Είναι χορταστικό, γευστικό και τέλειο για μια ζεστή βραδιά. Ακολουθεί μια απλή συνταγή για να φτιάξετε το δικό σας νόστιμο τσίλι con carne στο σπίτι

Το καρπούζι ως φυσικό ανακουφιστικό από τον πονοκέφαλο

Καρπούζι: Δοκιμάστε να φάτε μερικές φέτες καρπούζι αντί να καταφύγετε σε παυσίπονα. Η αναζωογονητική του γεύση θα σας ενυδατώσει, ενώ τα ευεργετικά συστατικά του θα βοηθήσουν στην ανακούφιση από τον πόνο.

Irish Colcannon: Πουρέ πατάτας με λάχανο

Ο κρεμώδης πουρές πατάτας σε συνδυασμό με το τρυφερό λάχανο και τα γευστικά πράσινα κρεμμυδάκια αποτελούν ένα νόστιμο και χορταστικό πιάτο που θα λατρέψει όλη η οικογένεια. Δοκιμάστε αυτή τη συνταγή colcannon και απολαύστε τη γεύση της Ιρλανδίας στο σπίτι σας.

Τα οφέλη της μάσησης γαρίφαλου για τα ούλα, το στόμα και τα δόντια

Γαρύφαλλο: Οι αντισηπτικές, αντιφλεγμονώδεις και αντιβακτηριδιακές ιδιότητες του ελαίου γαρύφαλλου μπορούν να βοηθήσουν στην καταπολέμηση της ουλίτιδας, στην εξουδετέρωση της κακοσμίας του στόματος και στην προώθηση της οδοντικής υγείας.

Φτιάχνοντας πεντανόστιμη σκορδαλιά

Σκορδαλιά: Η σάλτσα κρέμας σκόρδου ή αλλιώς η γνωστή σε όλους μας σκορδαλιά, είναι μια ευέλικτη και γευστική προσθήκη σε πολλά πιάτα

Φτιάξτε το δικό σας πέστο με απλά υλικά για πολύ νόστιμη γεύση!

Πέστο: Φτιάχνοντας το δικό σας πέστο στο σπίτι, έχετε τον απόλυτο έλεγχο των συστατικών και της γεύσης. Πειραματιστείτε με διαφορετικούς συνδυασμούς συστατικών για να βρείτε το τέλειο πέστο για εσάς!