ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Ημερομηνία λήξης και προτεινόμενη ημερομηνία κατανάλωσης

Ημερομηνία λήξης και προτεινόμενη ημερομηνία κατανάλωσης

Η ημερομηνία λήξης (expiry date) είναι διαφορετικό πράγμα από την προτεινόμενη ημερομηνία κατανάλωσης (best before), ωστόσο ο κόσμος συγχέει τις δύο έννοιες.

Για να απλοποιήσουμε τα πράγματα να ξεκαθαρίσουμε πως η προτεινόμενη ημερομηνία κατανάλωσης δεν αφορά την ασφάλεια των τροφίμων, αλλά την γεύση τους. Είναι καλύτερο δηλαδή, όσα προϊόντα έχουν προτεινόμενη ημερομηνία κατανάλωσης, να καταναλώνονται εντός των ορίων για περισσότερη γεύση. Αυτό δεν σημαίνει όμως, πως αν τα καταναλώσετε αργότερα, σίγουρα πριν λήξουν, πως θα είναι επικίνδυνα για την υγεία σας.

Δώστε προσοχή σε πέντε πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε για την ημερομηνία λήξης και την προτεινόμενη ημερομηνία κατανάλωσης.

1. Μόνο πέντε είδη τροφίμων έχουν ημερομηνία λήξης
Το γάλα για τα μωρά και άλλα υποκατάστατα μητρικού γάλατος, τα συμπληρώματα διατροφής, τα υποκατάστατα τροφών, τα φαρμακευτικά προϊόντα για δίαιτες χαμηλής ενέργειας και τα ροφήματα για δίαιτες. Η ετικέτα «ανάλωση κατά προτίμηση πριν…» βρίσκεται σε τρόφιμα τα οποία παραμένουν φρέσκα για το πολύ 90 ημέρες από την παραγωγή τους.

2. Το «ανάλωση κατά προτίμηση πριν…» διασφαλίζει το φρέσκο
Τα προϊόντα που έχουν αυτή τη σήμανση σημαίνει πως θα κρατήσουν την γευστική τους και θρεπτική τους αξία για τις ημέρες που αναγράφουν. Δεν έχει όμως, τίποτα να κάνει με την ασφάλεια της τροφής. Για παράδειγμα ο χυμός πορτοκαλιού μπορεί να μην παρέχει τόση βιταμίνη C και το γάλα να έχει λιγότερη βιταμίνη Β2. Η κέτσαπ μπορεί να γίνει πιο όξινη και τα ζυμαρικά να σπάσουν όταν τα βάζετε να βράσουν.

3. Οι ανοιγμένες συσκευές αναιρούν την ημερομηνία λήξης
Αν μια συσκευασία είναι ανοιγμένη (έστω λίγο σκισμένη) τότε η έκθεση του τροφίμου στον αέρα μπορεί να αποβεί μοιραία. Σε αυτές οι περιπτώσεις το προϊόν δεν πρέπει να καταναλωθεί. Αντίθετα, αν θέλετε να επεκτείνετε την ημερομηνία λήξης κατά δύο ημέρες, βάλτε, όσα τρόφιμα καταψύχονται, στην κατάψυξη.

4. Να ελέγχετε πάντα την κατάσταση των τροφίμων
Ανεξάρτητα από την ημερομηνία λήξης, αν δείτε ένα προϊόν να έχει αλλάξει χρώμα ή σχήμα ή να μυρίζει άσχημα, τότε πρέπει να πεταχτεί αμέσως. Να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί με τα αλλαντικά, τα τυριά, το ψωμί και τα γιαούρτια.

5. Τα κατεψυγμένα μπορεί να είναι καλύτερα από τα φρέσκα
Το ότι κάτι είναι φρέσκο δεν σημαίνει πως είναι πάντα το καλύτερο. Κάποια φρέσκα λαχανικά εποχής μπορεί να έχουν μικρότερη θρεπτική αξία από τα κατεψυγμένα. Κι αυτό γιατί αν έρχονται από άλλα κλίματα (θερμότερα ή ψυχρότερα) η μεταφορά τους παίρνει χρόνο και έτσι χάνουν τις ουσίες τους. Όταν πρόκειται όμως, για κατεψυγμένα, συνήθως καταψύχονται μέσα σε λίγες ώρες από την κοπή τους κι έτσι κρατούν όλα τα θρεπτικά στοιχεία.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος να φτιάξετε τσίλι con carne;

Τα εκπληκτικά οφέλη του καρότου για τη στοματική υγεία

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Το καρπούζι ως φυσικό ανακουφιστικό από τον πονοκέφαλο

Καρπούζι: Δοκιμάστε να φάτε μερικές φέτες καρπούζι αντί να καταφύγετε σε παυσίπονα. Η αναζωογονητική του γεύση θα σας ενυδατώσει, ενώ τα ευεργετικά συστατικά του θα βοηθήσουν στην ανακούφιση από τον πόνο.

Irish Colcannon: Πουρέ πατάτας με λάχανο

Ο κρεμώδης πουρές πατάτας σε συνδυασμό με το τρυφερό λάχανο και τα γευστικά πράσινα κρεμμυδάκια αποτελούν ένα νόστιμο και χορταστικό πιάτο που θα λατρέψει όλη η οικογένεια. Δοκιμάστε αυτή τη συνταγή colcannon και απολαύστε τη γεύση της Ιρλανδίας στο σπίτι σας.

Τα οφέλη της μάσησης γαρίφαλου για τα ούλα, το στόμα και τα δόντια

Γαρύφαλλο: Οι αντισηπτικές, αντιφλεγμονώδεις και αντιβακτηριδιακές ιδιότητες του ελαίου γαρύφαλλου μπορούν να βοηθήσουν στην καταπολέμηση της ουλίτιδας, στην εξουδετέρωση της κακοσμίας του στόματος και στην προώθηση της οδοντικής υγείας.

Φτιάχνοντας πεντανόστιμη σκορδαλιά

Σκορδαλιά: Η σάλτσα κρέμας σκόρδου ή αλλιώς η γνωστή σε όλους μας σκορδαλιά, είναι μια ευέλικτη και γευστική προσθήκη σε πολλά πιάτα

Φτιάξτε το δικό σας πέστο με απλά υλικά για πολύ νόστιμη γεύση!

Πέστο: Φτιάχνοντας το δικό σας πέστο στο σπίτι, έχετε τον απόλυτο έλεγχο των συστατικών και της γεύσης. Πειραματιστείτε με διαφορετικούς συνδυασμούς συστατικών για να βρείτε το τέλειο πέστο για εσάς!