ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Η ζάχαρη δεν ευθύνεται αυτή καθεαυτή για την παχυσαρκία;

Η ζάχαρη δεν ευθύνεται αυτή καθεαυτή για την παχυσαρκία;

Δεν ευθύνεται από μόνη της η ζάχαρη για την παχυσαρκία, τουλάχιστον όχι όπως το είχαμε στο μυαλό μας μέχρι σήμερα. Ας δούμε γιατί.

Διεθνώς αναγνωρισμένοι ειδικοί σε σχετικές ομιλίες τους στο  Παγκόσμιο Συνέδριο Διατροφής και Δημόσιας Υγείας που έγινε στην Ισπανία, έκαναν σαφές πως καταναλώνουμε περισσότερες θερμίδες από όσες στο παρελθόν, αλλά όχι μόνο από τη ζάχαρη.
  
Αλλά ας δούμε τα δεδομένα: Από τη μία, μερίδα επιστημόνων υποστηρίζει ότι η αύξηση των επιπέδων παχυσαρκίας στην υφήλιο οφείλεται στην αύξηση της κατανάλωσης ζάχαρης. 

Ωστόσο, τα δεδομένα δεν υποστηρίζουν κάτι τέτοιο, αφού σε διάστημα 48 ετών η κατά κεφαλήν κατανάλωση θερμίδων αυξήθηκε κατά 600 θερμίδες, από τις οποίες μόνο οι 40 προέρχονται από ζάχαρη.

Πιο συγκεκριμένα, η Δρ. Angel Gil, Πρόεδρος του Ισπανικού Συλλόγου Διαιτολόγων, ανέφερε ότι, «στην περίοδο 1961-2009, η παγκόσμια κατά κεφαλήν κατανάλωση ζάχαρης αυξήθηκε από τις 150 στις 190 θερμίδες την ημέρα. Στο ίδιο χρονικό διάστημα η συνολική κατά κεφαλήν κατανάλωση θερμίδων αυξήθηκε από 2200 θερμίδες σε 2800 θερμίδες ανά ημέρα».

Επομένως, λιγότερη ζάχαρη δεν σημαίνει κατ’ανάγκη χαμηλότερα ποσοστά παχυσαρκίας.

Η μείωση της κατανάλωσης ζάχαρης προτείνεται συχνά ως ένας αποτελεσματικός τρόπος μείωσης των επιπέδων παχυσαρκίας. Αλλά, τα δεδομένα δείχνουν ότι τέτοιου είδους παρεμβάσεις, όταν εφαρμόζονται αποσπασματικά και χωρίς να εντάσσονται οργανωμένα σε κάποια δίαιτα, δεν έχουν τα επιθυμητά αποτελέσματα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η περίπτωση της Αυστραλίας, όπου ενώ οι κάτοικοι μείωσαν τα σάκχαρα στη διατροφή τους, τα ποσοστά παχυσαρκίας στον πληθυσμό αυξήθηκαν! 

Η παρατήρηση αυτή επιβεβαιώνεται από άλλες μελέτες που δείχνουν ότι οι αλλαγές στην ποσότητα σακχάρων ή/και άλλων υδατανθράκων, όταν οι θερμίδες που προσλαμβάνονται παραμένουν σταθερές, δεν οδηγούν σε αλλαγές στο σωματικό βάρος. Απαιτούνται αλλαγές συνολικά στην κατανάλωση θερμίδων, προφανώς από όλα τα θρεπτικά συστατικά που καταναλώνονται σε μεγάλες ποσότητες, παράλληλα με αύξηση των  θερμίδων που “καίγονται”, προκειμένου να επιτευχθεί αλλαγή στο σωματικό βάρος.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Ιταλική συνταγή ζυμαρικών με λουκάνικο

Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος να φτιάξετε τσίλι con carne;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Το καρπούζι ως φυσικό ανακουφιστικό από τον πονοκέφαλο

Καρπούζι: Δοκιμάστε να φάτε μερικές φέτες καρπούζι αντί να καταφύγετε σε παυσίπονα. Η αναζωογονητική του γεύση θα σας ενυδατώσει, ενώ τα ευεργετικά συστατικά του θα βοηθήσουν στην ανακούφιση από τον πόνο.

Irish Colcannon: Πουρέ πατάτας με λάχανο

Ο κρεμώδης πουρές πατάτας σε συνδυασμό με το τρυφερό λάχανο και τα γευστικά πράσινα κρεμμυδάκια αποτελούν ένα νόστιμο και χορταστικό πιάτο που θα λατρέψει όλη η οικογένεια. Δοκιμάστε αυτή τη συνταγή colcannon και απολαύστε τη γεύση της Ιρλανδίας στο σπίτι σας.

Τα οφέλη της μάσησης γαρίφαλου για τα ούλα, το στόμα και τα δόντια

Γαρύφαλλο: Οι αντισηπτικές, αντιφλεγμονώδεις και αντιβακτηριδιακές ιδιότητες του ελαίου γαρύφαλλου μπορούν να βοηθήσουν στην καταπολέμηση της ουλίτιδας, στην εξουδετέρωση της κακοσμίας του στόματος και στην προώθηση της οδοντικής υγείας.

Φτιάχνοντας πεντανόστιμη σκορδαλιά

Σκορδαλιά: Η σάλτσα κρέμας σκόρδου ή αλλιώς η γνωστή σε όλους μας σκορδαλιά, είναι μια ευέλικτη και γευστική προσθήκη σε πολλά πιάτα

Φτιάξτε το δικό σας πέστο με απλά υλικά για πολύ νόστιμη γεύση!

Πέστο: Φτιάχνοντας το δικό σας πέστο στο σπίτι, έχετε τον απόλυτο έλεγχο των συστατικών και της γεύσης. Πειραματιστείτε με διαφορετικούς συνδυασμούς συστατικών για να βρείτε το τέλειο πέστο για εσάς!