ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Η θρεπτική αξία των μήλων

Η θρεπτική αξία των μήλων

Τα τελευταία χρόνια οι περισσότερες μελέτες σχετικά με τα μήλα αφορούν τις πολυφαινόλες που περιέχουν. Οι πολυφαινόλες είναι σημαντικές αντιοξειδωτικές ουσίες που βρίσκονται στα φυτά και τα προστατεύουν από το στρες, την υπεριώδη ακτινοβολία και τις μολύνσεις. Η ισορροπία των φυτοθρεπτικών συστατικών στα μήλα θεωρείται πλέον πολύ σημαντική από τους ερευνητές, σε σχέση με το τι νόμιζαν στο παρελθόν.

Όσον αφορά τις φλαβονόλες, υποομάδα των φυτοθρεπτικών συστατικών, ενώ η κερκετίνη είναι από τα κύρια θρεπτικά συστατικά των μήλων και μάλιστα βρίσκεται σε υψηλότερη συγκέντρωση στη φλούδα από ότι στη σάρκα του μήλου. Άλλες σημαντικές φλαβονόλες που περιέχει το μήλο είναι η καμφερόλη (kaempferol) και η μυρικετίνη. Εάν τα μήλα έχουν κόκκινο χρώμα, αυτό οφείλεται στις ανθοκυανίνες που περιέχονται σε μεγάλες συγκεντρώσεις στη φλούδα. Όσο εντονότερα κόκκινα είναι τα μήλα τόσο περισσότερες ανθοκυανίνες περιέχουν. Από πλευράς πολυφαινολών, η επικατεχίνη είναι το κύριο θρεπτικό συστατικό που βρίσκεται στα μήλα, ενώ το φλαβονοειδές φλοριτζίνη αντιπροσωπεύει το 98% των φλαβονοειδών που περιέχονται στους σπόρους των μήλων. Τα αντιοξειδωτικά τους είναι ιδιαίτερα σημαντικά στο καρδιαγγειακό μας σύστημα, έχουν την ικανότητά να μειώνουν τον κίνδυνο του άσθματος και του καρκίνου του πνεύμονα.

Τα καρδιαγγειακά οφέλη των μήλων έχουν τεκμηριωθεί κατ’ επανάληψη σε ερευνητικές μελέτες, και συνδέονται στενά με τρεις πτυχές των θρεπτικών συστατικών των μήλων: την περιεκτικότητά τους σε νερό, τις διαλυτές φυτικές ίνες (πηκτίνη), και το ασυνήθιστο μείγμα των πολυφαινολών που περιέχουν. Έτσι, τα μήλα έχουν την ιδιότητα να μειώνουν την ολική χοληστερόλη και την LDL-χοληστερόλη.
Πρόσφατες έρευνες έχουν δείξει ότι η περιεκτικότητα σε κερσετίνη (Quercetin) των μήλων παρέχει επίσης στο καρδιαγγειακό μας σύστημα αντιφλεγμονώδη οφέλη. Η κερσιτίνη αναστέλλει την δράση των φλεγμονωδών μεσολαβητών και ορισμένων ενζύμων , όπως της λιποξιγενάσης, και την απελευθέρωση της ισταμίνης, η οποία προκαλεί συμφόρηση, από τα βασεόφιλα και μαστοκύτταρα.

Στη ύθμιση του σακχάρου του αίματος: υπάρχουν τρεις διαφορετικοί παράμετροι στα μήλα που βοηθούν στη ρύθμιση σακχάρου του αίματος.
Η επιβράδυνση της πέψης των υδατανθράκων. Η κερσετίνη καθώς και άλλα φλαβονοειδή που βρίσκονται στα μήλα αναστέλλουν την πέψη υδατανθράκων-ενζύμων, όπως άλφα-αμυλάση και α-γλυκοσιδάση. Όταν αυτά τα ένζυμα αναστέλλονται, οι υδατάνθρακες διασπώνται δυσκολότερα σε απλά σάκχαρα, με αποτέλεσμα να προσλαμβάνεται μικρότερο φορτίο σακχάρων στο αίμα.
Οι πολυφαινόλες των μήλων έχουν την δυνατότητα να μειώνουν το ρυθμό απορρόφησης της γλυκόζης από το πεπτικό σύστημα μας. Δηλαδή και αυτή η ιδιότητα στα μήλα μειώνει το φορτίο της ζάχαρης στο αίμα.
Οι πολυφαινόλες των μήλων ενεργοποιούν τους κυτταρικούς υποδοχείς ινσουλίνης (μυϊκά κύτταρα) και δρουν εντός των κυττάρων σε συνέργεια με την ινσουλίνη στην εναπόθεση γλυκόζης στους σκελετικούς μύες και στο λιπώδη ιστό.

Παρά το γεγονός ότι ορισμένα αποτελέσματα ερευνών έχουν δείξει τα οφέλη του μήλου για πολλούς διαφορετικούς τύπους καρκίνου (ιδίως του καρκίνου του παχέος εντέρου και του καρκίνου του μαστού), οι έρευνες που ξεχωρίζουν είναι για τα οφέλη του μήλου στον καρκίνο του πνεύμονα. Αν και οι ερευνητές δεν είναι ακόμα βέβαιοι γιατί τα μήλα είναι τόσο στενά συνδεδεμένα με τη μείωση του κινδύνου για καρκίνο του πνεύμονα, παρόλα αυτά η αντιοξειδωτική και η αντιφλεγμονώδη δράση τους σίγουρα εμπλέκονται.

Πολλαπλές μελέτες έχουν αποδείξει ότι η κατανάλωση μήλου σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο του άσθματος. Ωστόσο, σε ορισμένες περιπτώσεις, τα αποτελέσματα ερευνών ήταν ακόμα ισχυρότερα. Σε μια μελέτη, τα μήλα έδειξαν σημαντικότερη μείωση του κινδύνου άσθματος από τη συνολική κατανάλωση συνδυασμών φρούτων-λαχανικών! Όπως και τα αντικαρκινικά οφέλη των μήλων, έτσι και τα οφέλη κατά του άσθματος συνδέονται σίγουρα με τις αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις θρεπτικές ουσίες που βρίσκονται στα μήλα.

Σύμφωνα πάλι με μελέτες, τα οφέλη για την υγεία από την κατανάλωση των μήλων σχετίζονται με την εκφύλιση της ωχράς κηλίδας του ματιού και νευροεκφυλιστικών προβλημάτων (π.χ. νόσο Alzheimer). Μελέτες σε πειραματόζωα έδειξαν ότι η φλούδα του μήλου, περιέχει μια μοναδική πολυφαινόλη, τη Phloridzin, που βοηθάει στην πρόληψη της οστικής απώλειας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πώς να ξεκινήσετε την δίαιτα Dukan;

Τα βερίκοκα ως ένας σύμμαχος κατά της αναιμίας

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ιταλική συνταγή ζυμαρικών με λουκάνικο

Αυτό το ιταλικό ζυμαρικό με λουκάνικο είναι ένα νόστιμο και ανακουφιστικό γεύμα που θα λατρέψει όλη η οικογένεια. Το γευστικό λουκάνικο σε συνδυασμό με την κρεμώδη σάλτσα και τα τρυφερά ζυμαρικά συνθέτουν ένα χορταστικό πιάτο που είναι τέλειο για κάθε μέρα της εβδομάδας. 

Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος να φτιάξετε τσίλι con carne;

Το τσίλι con carne είναι ένα κλασικό πιάτο που παρασκευάζεται με κιμά, φασόλια, ντομάτες και μια ποικιλία από μπαχαρικά. Είναι χορταστικό, γευστικό και τέλειο για μια ζεστή βραδιά. Ακολουθεί μια απλή συνταγή για να φτιάξετε το δικό σας νόστιμο τσίλι con carne στο σπίτι

Το καρπούζι ως φυσικό ανακουφιστικό από τον πονοκέφαλο

Καρπούζι: Δοκιμάστε να φάτε μερικές φέτες καρπούζι αντί να καταφύγετε σε παυσίπονα. Η αναζωογονητική του γεύση θα σας ενυδατώσει, ενώ τα ευεργετικά συστατικά του θα βοηθήσουν στην ανακούφιση από τον πόνο.

Irish Colcannon: Πουρέ πατάτας με λάχανο

Ο κρεμώδης πουρές πατάτας σε συνδυασμό με το τρυφερό λάχανο και τα γευστικά πράσινα κρεμμυδάκια αποτελούν ένα νόστιμο και χορταστικό πιάτο που θα λατρέψει όλη η οικογένεια. Δοκιμάστε αυτή τη συνταγή colcannon και απολαύστε τη γεύση της Ιρλανδίας στο σπίτι σας.

Τα οφέλη της μάσησης γαρίφαλου για τα ούλα, το στόμα και τα δόντια

Γαρύφαλλο: Οι αντισηπτικές, αντιφλεγμονώδεις και αντιβακτηριδιακές ιδιότητες του ελαίου γαρύφαλλου μπορούν να βοηθήσουν στην καταπολέμηση της ουλίτιδας, στην εξουδετέρωση της κακοσμίας του στόματος και στην προώθηση της οδοντικής υγείας.

Φτιάχνοντας πεντανόστιμη σκορδαλιά

Σκορδαλιά: Η σάλτσα κρέμας σκόρδου ή αλλιώς η γνωστή σε όλους μας σκορδαλιά, είναι μια ευέλικτη και γευστική προσθήκη σε πολλά πιάτα

Φτιάξτε το δικό σας πέστο με απλά υλικά για πολύ νόστιμη γεύση!

Πέστο: Φτιάχνοντας το δικό σας πέστο στο σπίτι, έχετε τον απόλυτο έλεγχο των συστατικών και της γεύσης. Πειραματιστείτε με διαφορετικούς συνδυασμούς συστατικών για να βρείτε το τέλειο πέστο για εσάς!