Διατροφή

Η σοκολάτα μπορεί να αποτρέψει το διαβήτη;

Η σοκολάτα μπορεί να αποτρέψει το διαβήτη;

Η σοκολάτα θα μπορούσε να αποτρέψει τον διαβήτη υποστηρίζει νέα έρευνα του Brigham Young Univercity (BYU). Μια ένωση στο κακάο, γνωστή ως μονομερής επικατεχίνη, ενισχύει την έκκριση ινσουλίνης από συγκεκριμένα κύτταρα. Η μονομερής επικατεχίνη μειώνει επίσης την παχυσαρκία και αυξάνει την ικανότητα των ζώων να αντιμετωπίζουν υψηλά επίπεδα γλυκόζης στο αίμα, αναφέρει η έρευνα. Αν και η μελέτη διεξήχθη μόνο σε ζώα, οι ερευνητές προσθέτουν ότι οι άνθρωποι μπορεί να χρειαστούν μεγάλες ποσότητες της εν λόγω ένωσης για να επωφεληθούν.

Ο συγγραφέας της μελέτης, καθηγητής Jeffery Tessem από το Brigham Young Univercity (BYU), δήλωσε: «Ίσως χρειαστεί να φάτε πολύ κακάο και πιθανότατα δεν πρέπει, γιατί η σοκολάτα περιέχει πολύ ζάχαρη. Η ένωση άλλωστε στο κακάο είναι αυτή που χρειάζεστε και όχι η ζάχαρη».

Πώς διεξήχθη η έρευνα

Οι ερευνητές βασίστηκαν σε προηγούμενη έρευνα του Virginia Tech. Οι επιστήμονες του Virginia Tech χορήγησαν μονομερή επικατεχίνη σε ζώα η διατροφή των οποίων ήταν πολύ πλούσια σε λιπαρά. Διαπίστωσαν, λοιπόν, ότι η συγκεκριμένη ένωση μείωσε την παχυσαρκία και βελτίωσε την ικανότητά τους να αντιμετωπίσουν τα υψηλά επίπεδα γλυκόζης στο αίμα. Όταν οι ερευνητές από το BYU αξιολόγησαν το γιατί συνέβη αυτό, ανακάλυψαν ότι η μονομερής επικατεχίνη ενισχύει την ικανότητα των β-κυττάρων να εκκρίνουν ινσουλίνη.

«Πιθανότατα πρέπει να φάτε πολύ κακάο»

«Αυτό που συμβαίνει είναι ότι η μονομερής επικατεχίνη προστατεύει τα κύτταρα και αυξάνει την ικανότητά τους να αντιμετωπίζουν το οξειδωτικό στρες», αναφέρει ο καθηγητής Jeffery Tessem. «Επιπλέον, καθιστούν τα μιτοχόνδρια στα β-κύτταρα ισχυρότερα, τα οποία παράγουν περισσότερη ΑΤΡ (πηγή ενέργειας του κυττάρου), η οποία στη συνέχεια οδηγεί σε απελευθέρωση περισσότερης ινσουλίνης» προσθέτει.

Ο καθηγητής Andrew Neilson, εκ των συγγραφέων της μελέτης σημειώνει: «Τα εν λόγω ευρήματα θα μας βοηθήσουν να χρησιμοποιήσουμε αυτές τις ενώσεις πιο αποτελεσματικά σε τρόφιμα ή συμπληρώματα για να διατηρήσουμε τον φυσιολογικό έλεγχο της γλυκόζης στο αίμα και ενδεχομένως να καθυστερήσουμε ή να αποτρέψουμε την εμφάνιση του διαβήτη τύπου 2». Τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στην επιθεώρηση Journal of Nutritional Biochemistry.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Τι είδους δίαιτα συμβάλλει στην αντιμετώπιση της κολπίτιδας;

Πώς να φτιάξετε μια νόστιμη ρυζοσαλάτα με λαχανικά και σολομό 

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ποιες τροφές βοηθούν στην επούλωση των πληγών;

Η βιταμίνη C είναι σημαντική για τη σύνθεση κολλαγόνου, το οποίο είναι απαραίτητο για την επούλωση των πληγών. Τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C περιλαμβάνουν τα πορτοκάλια, τις φράουλες, το ακτινίδιο, τις πιπεριές και το μπρόκολο.

Imam baildi: Τέλειο φαγητό με μεράκι και υπομονή, γεμάτο γεύσεις, χρώματα και αρώματα 

Το Imam Baildi, που μεταφράζεται στα τουρκικά σε «Ο λιπόθυμος Ιμάμης», είναι ένα παραδοσιακό ελληνικό πιάτο που αποτελείται από ψητές μελιτζάνες γεμάτες με μια πλούσια και γευστική σάλτσα ντομάτας.

Μυρωδάτες σουπιές κρασάτες με κρεμμύδια για εκλεκτούς ουρανίσκους 

Ο συνδυασμός της τρυφερής σουπιάς, των γλυκών κρεμμυδιών και του αφράτου λευκού κρασιού δημιουργεί ένα λαχταριστό πιάτο που σίγουρα θα εντυπωσιάσει την οικογένεια και τους φίλους σας. Σερβίρεται ως κύριο πιάτο με ψωμί κρούστας ή ακόμα και με ζυμαρικά για ένα πλήρες γεύμα. 

Πεντανόστιμα σπιτικά νιόκι πατάτας με πέστο

Η μεγάλη δημοτικότητά της πατάτας οφείλεται στο γεγονός ότι μπορεί να καταναλωθεί με ποικίλους τρόπους, όπως βραστή, ψητή, τηγανητή, γκρατινέ, σοτέ, σούπα, γι' αυτό και συχνά θεωρείται τρόφιμο ευκολίας

Τα πιο νόστιμα πιάτα του Αζερμπαϊτζάν;

Αζερμπαϊτζάν φαγητό: Η κουζίνα του Αζερμπαϊτζάν είναι ένας γαστρονομικός θησαυρός, με μια πλούσια ταπετσαρία γεύσεων, μπαχαρικών και συστατικών που αντικατοπτρίζουν την ποικιλόμορφη πολιτιστική κληρονομιά και τη γεωγραφική ποικιλομορφία της χώρας.

Κοχύλια ζυμαρικών γεμιστά με σπανάκι και ρικότα

Το σπανάκι είναι πλούσιο σε βιταμίνες Α, C και Κ, καθώς και σε μαγνήσιο, σίδηρο και μαγγάνιο, καθιστώντας αυτό το πιάτο μια υγιεινή επιλογή για ένα οικογενειακό δείπνο ή μια συγκέντρωση.