ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Η σαλμονέλα ως ασπίδα κατά του καρκίνου

Η σαλμονέλα ως ασπίδα κατά του καρκίνου

Η σαλμονέλα, το βακτήριο που είναι γνωστό ότι προκαλεί τροφική δηλητηρίαση, μπορεί να βοηθήσει το ανοσοποιητικό σύστημα να καταπολεμήσει τον καρκίνο, σύμφωνα με μία νέα μελέτη. Δρώντας ως εξελιγμένος Δούρειος ίππος, η σαλμονέλα επιβιώνει μέσα στους καρκινικούς όγκους και τους «σημαδεύει», με αποτέλεσμα να τους αναγνωρίζουν τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος και να τους επιτίθενται για να τους καταστρέψουν. Ο καρκίνος μεταχειρίζεται διάφορους μηχανισμούς για να «κρύβεται» από το ανοσοποιητικό και να αποφεύγει τις επιθέσεις του, και οι επιστήμονες αναζητούν (και βρίσκουν) τρόπους να τον «φανερώνουν».

Στη νέα μελέτη, επιστήμονες από τη Νότιο Κορέα τροποποίησαν γενετικά στελέχη της σαλμονέλας ώστε να παράγουν μια πρωτεΐνη (λέγεται FlaB) που προέρχεται από ένα άλλο γένος βακτηρίων (το δονάκιο ή vibrio). Τα τροποποιημένα βακτήρια κατόρθωσαν να προκαλέσουν επιτυχημένη αντίδραση του ανοσοποιητικού σε ομάδα ποντικιών με καρκίνο του παχέος εντέρου, με αποτέλεσμα περισσότερα από τα μισά ζώα να ιαθούν, δίχως να εκδηλώσουν ανεπιθύμητες ενέργειες.

Οι επιστήμονες, με επικεφαλής τον δρα Joon Haeng Rhee, καθηγητή στο Τμήμα Εργαστηριακής Ιατρικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού Πανεπιστημίου Chonnam, στο Γκουάνγκτζου, εκτιμούν ότι οι αντιδράσεις αυτές μπορούν να ενεργοποιηθούν και σε ανθρώπους και ήδη σχεδιάζουν περαιτέρω μελέτες για να επαληθεύσουν και να βελτιώσουν τα ευρήματά τους.

Η νέα μελέτη, που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Science Translational Medicine, είναι η πρώτη που δείχνει ότι η αντίδραση του οργανισμού στη σαλμονέλα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την καταπολέμηση του καρκίνου, λένε οι ερευνητές.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Λιγότερο ασβέστιο στο δείπνο, περισσότερο στο πρωινό μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του καρδιαγγειακού κινδύνου

Τα ροδάκινα παρέχουν μεγάλα οφέλη για την καρδιαγγειακή υγεία

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Το ρόδι ως σύμμαχος στην καταπολέμηση του διαβήτη

Ρόδι: Δεν είναι θαυματουργό φρούτο για τον διαβήτη. Ωστόσο, η ενσωμάτωσή του σε ένα πρόγραμμα υγιεινής διατροφής, μαζί με τα φάρμακα που συνταγογραφούνται από τον γιατρό σας, μπορεί να προσφέρει ορισμένα οφέλη στη διαχείριση της νόσου.

Ένας νόστιμος σύμμαχος για την υγεία των οστών σας!

Βερίκοκα: Ενσωματώνοντας τα βερίκοκα στη διατροφή σας, μαζί με μια ισορροπημένη διατροφή και άσκηση με βάρος, μπορείτε να κάνετε πολύ δρόμο για να διατηρήσετε τα οστά σας υγιή για τα επόμενα χρόνια!

Ο καφές βοηθάει στην καύση λίπους;

Καφές: Η καφεΐνη που περιέχει μπορεί να αυξήσει τον μεταβολικό ρυθμό και να βοηθήσει στη διάσπαση των λιπαρών οξέων. Ωστόσο, για να δείτε αποτελέσματα, πρέπει να συνδυαστεί με υγιεινή διατροφή και τακτική σωματική δραστηριότητα.

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ διατροφολόγων και διαιτολόγων;

Οι εγγεγραμμένοι διαιτολόγοι (RDs) είναι πιστοποιημένοι επαγγελματίες με συγκεκριμένα προσόντα και πιστοποιήσεις. Ρυθμίζονται από επαγγελματικούς φορείς και πρέπει να τηρούν έναν κώδικα δεοντολογίας. Οι διατροφολόγοι μπορεί να μην έχουν το ίδιο επίπεδο ρύθμισης ή τυποποίησης στις πρακτικές τους και ο τίτλος "διατροφολόγος" μπορεί να χρησιμοποιείται ευρύτερα.

Τα οφέλη του μελιού με άδειο στομάχι

Μέλι: Η κατανάλωση μελιού με άδειο στομάχι είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για να ενσωματώσουμε τις ευεργετικές του ιδιότητες στην καθημερινότητά μας. Μπορεί να βελτιώσει την πεπτική μας λειτουργία, να μας δώσει ενέργεια και να ενισχύσει το ανοσοποιητικό μας σύστημα.

Πώς να ξεκινήσετε την δίαιτα Dukan;

Δίαιτα Dukan: Η δίαιτα Dukan χωρίζεται σε τέσσερις φάσεις: τη φάση της επίθεσης, τη φάση της "κρουαζιέρας", τη φάση της ενοποίησης και τη φάση της σταθεροποίησης. Κατά τη φάση της Επίθεσης, τρώτε κυρίως άπαχη πρωτεΐνη και περιορίζεστε σε ορισμένα λαχανικά