Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Γκρέιπφρουτ & πορτοκάλι:Τα φρούτα που προκαλούν μελάνωμα;

Γκρέιπφρουτ & πορτοκάλι:Τα φρούτα που προκαλούν μελάνωμα;

Το πρωινό πολλών από εμάς ξεκινά με ένα φρέσκο χυμό από γκρέιπφρουτ και πορτοκάλι καθώς είναι γνωστά για τις ευεργετικές τους ιδιότητες στην υγεία πλούσια σε θρεπτικά στοιχεία και βιταμίνες. Ήρθε όμως μια νέα έρευνα να ανατρέψει κάποιες από αυτές τις θεωρίες για αυτά τα δύο φρούτα. Μπορεί το γκρέιπφρουτ και το πορτοκάλι να προκαλούν μελάνωμα;

Της Αρετής Διαμάντη

Μάλιστα πολλοί που προσπαθούν να αδυνατίσουν, εντάσσουν καθημερινά το γκρέιπφρουτ στη διατροφή τους καθώς όπως ακούγεται, βοηθάει τον οργανισμό να χάσει πιο εύκολα κιλά.

Μια νέα έρευνα ανατρέπει κάποιες από αυτές τις θεωρίες για αυτά τα δύο φρούτα γκρέιπφρουτ & πορτοκάλι. Σύμφωνα με αυτήν, η υπερκατανάλωση του γκρέιπφρουτ και του πορτοκαλιού, μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο μελανώματος (την χειρότερη μορφή καρκίνου του δέρματος).

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “Journal of Clinical Oncology” και έφερε στο φως πως άνθρωποι που καταναλώνουν μεγάλη ποσότητα από χυμό γκρέιπφρουτ και πορτοκάλι, είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν μελάνωμα σε σύγκριση με αυτούς που καταναλώνουν σε μικρότερη ποσότητα. Ωστόσο, ο επικεφαλής της έρευνας, Dr. Shaowei Wu, δήλωσε πως χρειάζεται περαιτέρω έρευνα πριν γίνουν συστάσεις για την κατανάλωση του γκρέιπφρουτ και του πορτοκαλιού.

Τι προκαλεί όμως καρκίνο του δέρματος; Ο βασικός παράγοντας μελανώματος είναι σαφώς η υπερ-έκθεση στον ήλιο αλλά και τα ειδικά μηχανήματα τεχνητού μαυρίσματος, όπως το σολάριουμ, οι λάμπες μαυρίσματος κτλ. Παλιότερη όμως έρευνα έδειξε πως οι λοσιόν μαυρίσματος, που περιέχουν ψωραλένιο (μια ομάδα φυσικών ουσιών γνωστές και ως φουροκουμαρίνες, οι οποίες βρίσκονται στα εσπεριδοειδή φρούτα), μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο μελανώματος, καθώς κάνουν πιο ευαίσθητο το δέρμα στην ηλιακή ακτινοβολία.

Χρησιμοποιώντας αυτό το στοιχείο στην έρευνα του, ο Dr. Wu, προσπάθησε να ανακαλύψει αν τα εσπεριδοειδή μπορούν να αυξήσουν τις πιθανότητες καρκίνου του δέρματος. Η έρευνα έγινε σε 63.810 γυναίκες από το 1984 μέχρι το 2010 αλλά και σε 41.622 άντρες από το 1986 μέχρι το 2010. Όλοι οι συμμετέχοντες συμπλήρωναν ερωτηματολόγια διατροφής για τουλάχιστον 4 χρόνια, από τα οποία οι επιστήμονες μπορούσαν να συλλέξουν πληροφορίες για την κατανάλωση των εσπεριδοειδών τους. Μία μερίδα εσπεριδοειδούς φρούτου ισοδυναμούσε είτε με 1 πορτοκάλι ή μισό γκρέιπφρουτ ή με 1 ποτήρι 170 γραμμαρίων από χυμό αυτών των φρούτων.

Όλοι οι συμμετέχοντες επίσης συμπλήρωναν ερωτηματολόγια υγείας κάθε 2 χρόνια, από τα οποία ελεγχόταν ο τρόπος ζωής τους (κάπνισμα, φυσική άσκηση) και το ιστορικό υγείας τους. Τα αποτελέσματα της έρευνας ήταν εντυπωσιακά. Κατά τη διάρκεια αυτών των 24-26 χρόνων που διεξαγόταν η έρευνα, 1.840 συμμετέχοντες διαγνώστηκαν με μελάνωμα ενώ η κατανάλωση εσπεριδοειδών παραπάνω από 1.5 φορά τη μέρα, σχετίστηκε με 36% πιθανότητες για μελάνωμα.

Ωστόσο, η ομάδα σημειώνει ότι δεν διαπιστώθηκε καμία σχέση μεταξύ της κατανάλωσης άλλων τροφών πλούσιων σε φουροκουμαρίνες – όπως το σέλινο και τα καρότα – και του αυξημένου κίνδυνου μελανώματος. Ο Dr Wu εξηγεί πως αυτό μάλλον συμβαίνει επειδή αυτά τα λαχανικά μαγειρεύονται και με τη θερμότητα τα επίπεδα φουροκουμαρίνης μειώνονται. Οι ερευνητές αναφέρουν πως ακόμα χρειάζεται χρόνος και περισσότερη έρευνα για να σιγουρευτούν. Για αυτό και δεν προτείνουν τον αποκλεισμό αυτών των φρούτων από τη διατροφή. Συμβουλεύουν όμως τα άτομα που συνηθίζουν να τα καταναλώνουν σε αφθονία, να τα περιορίσουν και να είναι ιδιαίτερα προσεκτικά.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Μανταρίνια: Σημαντική προσθήκη στον αγώνα κατά της δυσκοιλιότητας

Πώς τα παντζάρια βελτιώνουν την αθλητική απόδοση;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Τα οφέλη του ιπποφαούς για την υγεία

Ιπποφαές: Είτε καταναλώνεται απευθείας είτε χρησιμοποιείται τοπικά, το ιπποφαές προσφέρει πολλά οφέλη για την υγεία, καθιστώντας το μια πολύτιμη προσθήκη σε έναν υγιεινό τρόπο ζωής.

Φρυγανισμένο Farro με ντοματίνια και βασιλικό

Η γεύση ξηρών καρπών του farro συνδυάζεται τέλεια με τα γλυκά ντοματίνια και τον φρέσκο ​​βασιλικό. Απολαύστε αυτή τη συνταγή ως ένα ευέλικτο και χορταστικό πιάτο που σίγουρα θα γίνει αγαπημένο στο ρεπερτόριό σας.

Σπαράγγια ψητά με λεμόνι και παρμεζάνα

Απολαύστε αυτό το νόστιμο και υγιεινό λαχανικό, γεμάτο με βιταμίνες και αντιοξειδωτικά, ως μια απολαυστική προσθήκη στο γαστρονομικό σας ρεπερτόριο.

Ρεβίθια: Πώς μπορούν να μας ωφελήσουν στη διαχείριση του διαβήτη;

Με την υψηλή περιεκτικότητά τους σε φυτικές ίνες, πρωτεΐνες και άλλα θρεπτικά συστατικά, τα ρεβίθια μπορούν να βοηθήσουν στη διαχείριση του σακχάρου στο αίμα, στη βελτίωση της καρδιακής υγείας και στην προώθηση του γενικού καλά της υγείας.

Σαλάτα ψητής αγκινάρας με φέτα και λιαστή ντομάτα 

Η αγκινάρα είναι ένα αντιοξειδωτικό λαχανικό που κατατάσσεται στις υπερτροφές του πλανήτη. Η θρεπτική της αξία είναι μεγάλη, καθώς περιέχει ισχυρά αντιοξειδωτικά και μεγάλη ποσότητα βιταμινών C και Κ.

Τι να μαγειρέψετε για δείπνο στο πάρτι συνταξιοδότησης του άντρα σας;

Μαγειρική σύνταξη: Ο εορτασμός της συνταξιοδότησης του συζύγου σας είναι ένα σημαντικό ορόσημο και το να τον εκπλήξετε με ένα προσεκτικά προετοιμασμένο γεύμα είναι ένας υπέροχος τρόπος για να σηματοδοτήσετε την περίσταση.

Close Icon