ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Γιατί τρώμε περισσότερο στις γιορτές;

Γιατί τρώμε περισσότερο στις γιορτές;

Εσείς έχετε παρατηρήσει ότι τρώτε περισσότερο κατά τη διάρκεια των δείπνων στις γιορτές; Γιατί συμβαίνει όμως αυτό;

Με τις γιορτές να είναι προ των πυλών, ήρθε η ώρα να μοιραστούμε και να γιορτάσουμε με τους φίλους και την οικογένειά μας. Σε ποιο βαθμό όμως, οι γύρω μας, μας καθορίζουν το πώς τρώμε και πίνουμε;Γιατί τρώμε ό, τι κάνουμε, με τον τρόπο που κάνουμε, σε περιόδους γιορτή;

Η κατανόηση αυτή μπορεί να βοηθήσει στο να περιορίσουμε τις υπερβολές, ενώ θα εξακολουθούμε να περνάμε καλά στο Χριστουγεννιάτικο δείπνο.

Μία έρευνα δείχνει ότι οι διατροφικές συνήθειες μεταδίδονται κοινωνικά, και ότι η κοινωνική επιρροή επηρεάζει το τι και πόσο τρώμε. Η κοινωνικής επιρροή αναφέρεται στον αντίκτυπο που ένα ή περισσότερα άτομα έχουν στη συμπεριφορά των άλλων, συμπεριλαμβανομένης και της κατανάλωσης τροφίμων.

Αυτή μπορεί να είναι άμεση και συνειδητή – για παράδειγμα, “φάτε τα λαχανικά σας, είναι καλό για σας» – ή έμμεση και υποσυνείδητη.

Όταν τρώμε με τους άλλους, έχουμε την τάση να συμφωνούμε με τις συνήθειες τους. Ακόμα και όταν τρώμε μόνοι μας, φαίνεται ότι η επιλογή τροφίμων επηρεάζεται από τις στάσεις και τις συνήθειες, που έχουν εξελιχθεί από την αλληλεπίδραση με τους άλλους.

Η έρευνα δείχνει ότι το κοινωνικό πλαίσιο έχει ισχυρό αντίκτυπο στη διατροφική συμπεριφορά. Τι και πόσο τρώμε, εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τους γύρω μας. Με λίγα λόγια, τρώμε για να εντυπωσιάσουμε.

γιορτές

Σε μια μελέτη του 2016, ο δρ Higgs και οι συνεργάτες του περιγράφουν αυτές τις επιρροές ως «ισχυρές και διάχυτές.”

Οι άνθρωποι τρώνε διαφορετικά όταν βρίσκονται σε μια ομάδα ή όταν είναι μόνοι τους, και η κατανάλωση τροφής εξαρτάται από το ποιος κάθεται μαζί τους στο τραπέζι.

Εάν κάποιος στο τραπέζι, τρώει πολύ μεγάλη ποσότητα φαγητού, ένα άτομο θα φάει πιθανώς περισσότερο από ό, τι όταν θα έτρωγε μόνο του. Όταν τρώτε με κάποιον που τρώει λιγότερο από ό, τι κανονικά, πιθανότατα θα φάτε και εσείς λιγότερο.

Επιπλέον, όσο μεγαλύτερη είναι η ομάδα, υποστηρίζουν οι ερευνητές, οι περισσότεροι άνθρωποι θα φάνε, ανεξάρτητα από την ηλικία, τα επίπεδα της πείνας και τους διατροφικούς τους περιορισμούς. Αυτό ισχύει είτε γνωρίζουμε τα άτομα στην ομάδα είτε όχι.

Ο κανόνας έχει οριστεί από την ομάδα, και ιδιαίτερα από τα μέλη που είναι περισσότερο όμοια μεταξύ τους. Όσο περισσότερο ταυτιζόμαστε, το πιο πιθανό είναι να συμμορφωθούμε.

Όχι απλά θέλουμε να δημιουργήσουμε μία ευνοϊκή κοινωνική εντύπωση», λέει ο Χιγκς, αλλά το βρίσκουμε ενδιαφέρον να προσαρμοστούμε και να συμμορφωθούμε με τη συμπεριφορά των άλλων. Τόσο το φαγητό, όσο και η κοινή εμπειρία κάνει τους ανθρώπους να αισθάνονται καλά.

Αντίθετα, οι άνθρωποι κατά τη διάρκεια μίας επίσημης εκδήλωσης είναι λιγότερο πιθανό να ξεκινήσουν να φάνε ένα πιάτο σνακ, εκτός αν παρατηρήσουν ότι κάποιος άλλος έχει ήδη ξεκινήσει να τρώει.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι αυτό μπορεί να πηγάζει από ένα φόβο ότι πρόκειται να κριθούμε αρνητικά από τους ανθρώπους γύρω μας, ή ότι θα σπάσουμε κάποιο κοινωνικό κανόνα, που όλοι οι άλλοι φαίνεται να γνωρίζουν.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Μαγειρίτσα: Η κατεξοχήν συνταγή για να σπάσουμε τη νηστεία της Σαρακοστής

Brandy Alexander: Το ιδανικό κοκτέιλ μετά το εορταστικό γεύμα σας

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς βοηθούν τα αυγά στη θεραπεία της αναιμίας;

Αυγά: Μια νόστιμη και θρεπτική επιλογή τροφής που μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη και τη θεραπεία της αναιμίας. Τα αυγά είναι πλούσια σε σίδηρο, βιταμίνη Β12 και φολικό οξύ και παρέχουν στο σώμα σας τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται για να παράγει υγιή ερυθρά αιμοσφαίρια.

Τζατζίκι: Το συνοδευτικό που δε λείπει από το πασχαλινό τραπέζι

Τζατζίκι: Το σπιτικό τζατζίκι όχι μόνο έχει καλύτερη γεύση από τις εκδόσεις που αγοράσατε ποτέ, αλλά σας επιτρέπει επίσης να προσαρμόσετε τα συστατικά για να ταιριάζουν στον ουρανίσκο σας.

Πώς να φτιάξετε έναν πεντανόστιμο κόκορα;

Κόκορας μαγειρική: Το μαγείρεμα ενός νόστιμου κόκορα απαιτεί υπομονή, προσεκτική προετοιμασία και σωστές τεχνικές για να μαλακώσετε το κρέας και να βελτιώσετε τις γεύσεις του.

Φτιάχνοντας τα δικά σας γεμιστά τηγανόψωμα

Τηγανόψωμα συνταγή: Η παρασκευή γεμιστού τηγανητού ψωμιού στο σπίτι είναι ένα απολαυστικό γαστρονομικό έργο που υπόσχεται ένα τραγανό εξωτερικό και μια αλμυρή, γευστική γέμιση.

Λιγότερο ασβέστιο στο δείπνο, περισσότερο στο πρωινό μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του καρδιαγγειακού κινδύνου

Το ασβέστιο είναι ένα απαραίτητο μέταλλο που είναι σημαντικό για την υγεία των οστών και τη μυϊκή λειτουργία. Βρίσκεται συνήθως σε γαλακτοκομικά προϊόντα, όπως το γάλα, το γιαούρτι και το τυρί, καθώς και σε πράσινα φυλλώδη λαχανικά, ξηρούς καρπούς και σπόρους.