Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Γιατί οι ειδικοί σας συστήνουν να απαρνηθείτε το άσπρο ψωμί

Γιατί οι ειδικοί σας συστήνουν να απαρνηθείτε το άσπρο ψωμί

Έχει μικρή διατροφική αξία: Μπορεί να είναι λαχταριστό σε συνδυασμό με τη χωριάτικη το καλοκαίρι, αλλά παρασκευάζεται με άσπρο, επεξεργασμένο αλεύρι και θέλει προσοχή. Όταν ένα δημητριακό υπόκειται σε επεξεργασία, χάνει μεγάλο μέρος της διατροφικής του αξίας, των βιταμινών Β, των φυτικών του ινών, της πρωτεΐνης του (περίπου το 25%), αφήνοντας πίσω το άμυλο. Σε κάποια άλευρα μπορεί να δείτε την ετικέτα «ενισχυμένο» που σημαίνει ότι μετά την επεξεργασία του προστίθενται βιταμίνες Β και σίδηρος, αλλά και πάλι υστερεί σε φυτικές ίνες και πρωτεΐνη σε σχέση με το αλεύρι ολικής άλεσης. Καλύτερα, λοιπόν, να προτιμάτε πάντα την ολική άλεση.


Επηρεάζει το σάκχαρο του αίματος: Λόγω του ότι έχει μικρότερη περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και μεγαλύτερη σε πρωτεΐνη, το λευκό ψωμί περνά την πέψη και απορροφάται γρήγορα. Αυτό οδηγεί σε γρήγορα αύξηση του σακχάρου του αίματος, το οποίο στη συνέχεια φέρνει και απότομη πτώση και οδηγεί σε αίσθημα κόπωσης, πείνας και ευερεθιστότητας, ενισχύοντας το τσιμπολόγημα.

Αυξάνει τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2: Όταν το σάκχαρο του αίματος ανεβαίνει απότομα, η περίσσια ινσουλίνης απελευθερώνεται στο αίμα και ωθεί τα σάκχαρα στα κύτταρα. Όταν αυτό συμβαίνει σε καθημερινή βάση, τα κύτταρα δημιουργούν αντίσταση στην ινσουλίνη και είναι πιο δύσκολο να ελεγχθούν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Έρευνα που δημοσιεύτηκε το 2010 στο American Journal of Clinical Nutrition, μάλιστα, έδειξε ότι όσοι κατανάλωναν πολλές μερίδες ολικής άλεσης την ημέρα και περιόριζαν το επεξεργασμένο αλεύρι και τα παράγωγά του, είχαν μικρότερη ποσότητα ενός είδους λιπαρού που αυξάνει τον κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2.

Πρόσληψη βάρους: Μετά την κατανάλωση επεξεργασμένων υδατανθράκων όπως το άσπρο ψωμί, το πλεόνασμα σακχάρου στο αίμα, αν δεν καταναλωθεί αμέσως σε κάποια δραστηριότητα, τείνει να αποθηκεύεται ως λίπος στον οργανισμό. Συν τοις άλλοις, μας οδηγεί σε αίσθημα πείνας αμέσως μετά την πέψη, ωθώντας μας στο τσιμπολόγημα. Η γρήγορη πέψη οδηγεί σε αύξηση της πείνας και λιγούρες, μείωση του κορεσμού μετά το φαγητό και άρα κατανάλωση περισσότερων θερμίδων στο τέλος της ημέρας.

Συμπτώματα κατάθλιψης: Μπορεί την ώρα που το καταναλώνουμε να μας προκαλεί ευχαρίστηση, αλλά τελικά το άσπρο ψωμί επηρεάζει αρνητικά τη διάθεσή μας. Έρευνα που δημοσιεύτηκε το 2015 στο American Journal of Clinical Nutrition έδειξε ότι υπάρχει διασύνδεση μεταξύ της κατανάλωσης επεξεργασμένων υδατανθράκων, όπως άσπρου ψωμιού, και εμφάνισης κατάθλιψης σε μετεμμηνοπαυσιακές γυανίκες. Η ίδια ορμονική απόκριση που προκαλεί πτώση στα επίπεδα σακχάρου του αίματος, μπορεί επίσης να προκαλέσει εναλλαγές στη διάθεση, κόπωση και άλλα συμπτώματα κατάθλιψης.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Πόσο ωφέλιμες είναι οι βραστές πατάτες στην αρθρίτιδα;

Σπαγγέτι με Θαλασσινά: Αυθεντικές Θαλασσινές Απολαύσεις

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Τα 3 καλύτερα ροφήματα Detox Water για απώλεια βάρους

Detox Water: Το Detox Water μπορεί να προσφέρει μεγάλα οφέλη για την απώλεια βάρους και την ενυδάτωση. Να θυμάστε ότι η υγιεινή διατροφή και η άσκηση είναι εξίσου σημαντικές για τη διατήρηση ενός υγιούς βάρους.

Μπορεί το τσάι να παραμείνει πόσιμο όλη την ημέρα;

Τσάι :Η θερμοκρασία και η αποθήκευση παίζουν καθοριστικό ρόλο. Το τσάι που αφήνεται σε θερμοκρασία δωματίου για αρκετές ώρες μπορεί να μην είναι ασφαλές, ενώ το τσάι στο ψυγείο μπορεί να διαρκέσει έως και δύο ημέρες.

Ποιο ψωμί να επιλέξετε;

Ψωμί: Το ψωμί είναι ένα από τα πιο βασικά και αγαπημένα τρόφιμα στη διατροφή μας, αλλά η επιλογή του σωστού ψωμιού μπορεί να είναι κάπως συγκεχυμένη λόγω των πολλών επιλογών που υπάρχουν στην αγορά. Η επιλογή του κατάλληλου ψωμιού

Ψωμί με ρίγανη και σκόρδο: Το πιο νόστιμο αρωματικό ψωμί

Ψωμί με ρίγανη και σκόρδο: Το ψωμί με ρίγανη και σκόρδο είναι μια απολαυστική επιλογή που συνδυάζει την αρωματική γεύση της ρίγανης με την έντονη γεύση του σκόρδου. Ιδανικό συνοδευτικό για σαλάτες ή σούπες,

Μια εύκολη και διασκεδαστική συνταγή για τα παιδιά

Μαγειρεύοντας με τα παιδιά: Δοκιμάστε αυτή τη συνταγή και απολαύστε μαζί τα πιο νόστιμα μπισκότα που έχετε φτιάξει ποτέ! Το πιο σημαντικό, τα παιδιά θα θυμούνται τη διασκεδαστική εμπειρία και θα ζητούν να το κάνουν ξανά και ξανά.

Close Icon