ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Γιατί εθιζόμαστε στα πατατάκια

Γιατί εθιζόμαστε στα πατατάκια

Όταν τρώτε πατατάκια, δεν είναι τα λιπαρά εκείνα που σας κάνουν να μην μπορείτε να σταματήσετε. Η γεύση που σας εθίζει οφείλεται στην ζάχαρη, ή στο αλάτι που περιέχουν πολλές λιπαρές τροφές, όπως τα πατατάκια.

Η υπερβολική κατανάλωση αλατιού έχει συνδεθεί στο παρελθόν με την παχυσαρκία, ακόμη και ανεξάρτητα από την κατανάλωση θερμίδων. Έρευνα δείχνει ότι οι αλμυρές, λιπαρές τροφές, συνδέονται περισσότερο με την υπερκατανάλωση τροφής και το υπερβολικό βάρος, ακόμη και σε σύγκριση με τα γλυκά. Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Nutrition, δείχνει ότι το αλάτι παίζει ένα ακόμα πιο ισχυρό ρόλο από ό,τι νομίζαμε στο να μας κάνει να τρώμε περισσότερο.

Ερευνητές από το πανεπιστήμιο Deakin στην Αυστραλία εξέτασαν τις περιπτώσεις 48 υγιών ανθρώπων και μέτρησαν με ειδικό τεστ την “ευαισθησία” τους στη γεύση του λίπους. Προηγούμενες έρευνες έχουν διαπιστώσει ότι εκείνοι που αντιλαμβάνονται πιο αποτελεσματικά τη γεύση του λίπους, καταλήγουν να καταναλώνουν και λιγότερο λίπος συνολικά.

Τα γεύματα που δόθηκαν στους συμμετέχοντες στο πλαίσιο του τεστ, ήταν πιάτα με τους ακόλουθους συνδυασμούς τροφών:

  • Χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά και χαμηλής περιεκτικότητας σε αλάτι
  • Χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά και υψηλής περιεκτικότητας σε αλάτι
  • Υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά και χαμηλής περιεκτικότητας σε αλάτι
  • Υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά και υψηλής περιεκτικότητας σε αλάτι

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι η προσθήκη αλατιού αύξησε το πόσο “αρεστά” ήταν αυτά στους συμμετέχοντες. Ήθελαν να τρώνε περισσότερα από τα γεύματα υψηλής περιεκτικότητας σε αλάτι σε σχέση με εκείνα χαμηλής περιεκτικότητας σε αλάτι (όπως ήταν αναμενόμενο), αλλά αυτό δεν ίσχυσε και για τα υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά τρόφιμα σε σχέση με εκείνα που ήταν χαμηλά σε λιπαρά.

Συγκεκριμένα, το παραπάνω αλάτι έκανε τους συμμετέχοντες να τρώνε 11% περισσότερη ποσότητα φαγητού και θερμίδων, ανεξάρτητα από το πόσο λίπος περιείχε το γεύμα.

Αλλά το πιο αποκαλυπτικό εύρημα προήλθε από εκείνους τους συμμετέχοντες, που ήταν πιο ευαίσθητοι στην γεύση του λίπους και οι οποίοι συνήθως τρώνε λιγότερο λίπος. Όταν γεύτηκαν τα γεύματα με χαμηλή περιεκτικότητα σε αλάτι, επέδειξαν πολύ καλό έλεγχο στην ποσότητα που κατανάλωσαν. Αλλά όταν οι ερευνητές προσέθεσαν αλάτι στο ίδιο φαγητό, ξαφνικά οι ίδιοι συμμετέχοντες “έχασαν τον έλεγχο” του πόσο πολύ έφαγαν.

Τα άτομα με έντονη ευαισθησία στο λίπος βρέθηκε ότι έτρωγαν τα αλμυρά τρόφιμα ακριβώς στις ίδιες ποσότητες με τα άτομα που δεν είχαν αντίστοιχη ευαισθησία στην γεύση του λίπους. Αυτό υποδηλώνει ότι ο εγκέφαλος επηρεάζεται τόσο πολύ από την γεύση του αλατιού, ώστε εξασθενίζει τα σήματα πληρότητας που μας κάνουν να νιώθουμε χορτασμένοι.

Το λίπος μπορεί εξακολουθεί φυσικά να αποτελεί βασική αιτία της υπερφαγίας. Τα υψηλά σε λιπαρά γεύματα οδήγησαν τους συμμετέχοντες στην μελέτη να καταναλώνουν κατά μέσο όρο 60% περισσότερες θερμίδες. Αλλά επειδή το λίπος είναι τόσο υψηλής ενεργειακής πυκνότητας, έτρωγαν σταθερά την ίδια ποσότητα φαγητού.

Αλλά τρώγοντας περισσότερο αλάτι, έτρωγαν και περισσότερο φαγητό. Το αλάτι, ως εκ τούτου, φαίνεται να οδηγεί άμεσα στην υπερβολική κατανάλωση λίπους, θερμίδων και φαγητού γενικότερα, κάτι που πρέπει να θυμάστε την επόμενη φορά που θα ανοίξετε μια σακούλα με πατατάκια.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Οι γλυκοπατάτες είναι ένας σύμμαχος για υγιές δέρμα και μάτια

Οι περισσότεροι άνθρωποι με καρδιοπάθεια καταναλώνουν υπερβολικές ποσότητες νατρίου 

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Το ρόδι είναι ένας σύμμαχος κατά της αναιμίας

Ρόδι: Ένας νόστιμος και υγιεινός τρόπος για να αυξήσετε την πρόσληψη σιδήρου και να βοηθήσετε στην καταπολέμηση της αναιμίας. Είναι πλούσιο σε σίδηρο, βιταμίνη C και φυτικές ενώσεις που μπορούν να ωφελήσουν την υγεία σας.

Είναι καλύτερο να τρώτε πολλά μικρά γεύματα ή λιγότερα  και μεγαλύτερα;

Μερικοί άνθρωποι μπορεί να ευδοκιμήσουν στη ρουτίνα και τη δομή της κατανάλωσης πολλών μικρών γευμάτων κατά τη διάρκεια της ημέρας, ενώ άλλοι μπορεί να διαπιστώσουν ότι λιγότερα μεγαλύτερα γεύματα ταιριάζουν καλύτερα στον τρόπο ζωής τους.

Τα Κεράσια είναι σύμμαχοι για γερά κόκαλα

Κόκκινα κεράσια: Ενσωματώνοντας κόκκινα κεράσια στη διατροφή σας, μπορείτε να συμβάλετε στην προώθηση της υγείας των οστών και στη μείωση του πόνου στις αρθρώσεις.

10 οφέλη από την κατανάλωση χυμού λάχανου

Χυμός λάχανου: Ο χυμός λάχανου προσφέρει πολλά οφέλη για την υγεία λόγω του πλούσιου διατροφικού του προφίλ, συμπεριλαμβανομένων βιταμινών, μετάλλων και αντιοξειδωτικών.

Φτιάχνοντας ένα kids friendly χορτοφαγικό γεύμα

Χορτοφαγικό γεύμα: Η δημιουργία ενός γεύματος λαχανικών φιλικό προς τα παιδιά μπορεί να είναι ένας διασκεδαστικός και ικανοποιητικός τρόπος για να μυήσετε τα παιδιά σε υγιεινές διατροφικές συνήθειες.

Πώς να φτιάξετε το δικό σας κουλούρι Θεσσαλονίκης;

Κουλούρι Θεσσαλονίκης: Το Κουλούρι Θεσσαλονίκης είναι ένα παραδοσιακό ελληνικό ψωμί, δημοφιλές στην πόλη της Θεσσαλονίκης και το απολαμβάνουν σε όλη την Ελλάδα ως αγαπημένο σνακ ή πρωινό.