ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Έρευνα για τη συμβολή της διατροφής στην οστεοπόρωση

Έρευνα για τη συμβολή της διατροφής στην οστεοπόρωση

Ευρύτερα γνωστό για τη συμβολή του στη σκελετική υγεία και την πρόληψη της οστεοπόρωσης είναι το ασβέστιο, συστατικό που βρίσκουμε σε μεγάλη ποσότητα στα γαλακτοκομικά προϊόντα, φαίνεται όμως ότι μόνο του δεν είναι αρκετό για να εξασφαλίσει επαρκή προστασία των οστών.

Μια διατροφή υγιεινή και ισορροπημένη που παρέχει στον οργανισμό όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται μπορεί να προστατεύσει από την απώλεια οστικής πυκνότητας που τυπικά παρατηρείται στην οστεοπόρωση, σύμφωνα με μια νέα βρετανική επιστημονική μελέτη.

Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Ανατολικής Αγγλίας στο Νόριτς, μια διατροφή που βασίζεται στο μεσογειακό πρότυπο, είναι δηλαδή πλούσια σε φρούτα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς, προϊόντα ολικής άλεσης, ελαιόλαδο και ψάρι, μπορεί να μειώσει τον ρυθμό απώλειας της οστικής πυκνότητας και κατ’ επέκταση να επιβραδύνει την εξέλιξη της οστεοπόρωσης.

Μάλιστα, η ευεργετική επίδραση της σωστής διατροφής στη σκελετική υγεία είναι εμφανής σε διάστημα μόλις 12 μηνών.

Στη νέα μελέτη, την πρώτη μακρόχρονη πανευρωπαϊκή κλινική δοκιμή με θέμα την επίδραση της μεσογειακής διατροφής στην υγεία των οστών, συμμετείχαν περισσότεροι από 1.000 άνθρωποι ηλικίας 65 έως 79 ετών. Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε δύο ομάδες, εκ των οποίων η μία ακολούθησε το μεσογειακό πρότυπο διατροφής, ενώ η άλλη όχι (ομάδα ελέγχου). Η οστική πυκνότητα των συμμετεχόντων μετρήθηκε στην αρχή της μελέτης και ξανά μετά από 12 μήνες.

Στους συμμετέχοντες που δεν αντιμετώπιζαν προβλήματα με τα οστά τους δεν παρατηρήθηκε κάποια μεταβολή, ωστόσο σε όσους παρουσίαζαν εμφανή σημάδια οστεοπορωτικών αλλοιώσεων η μεσογειακή διατροφή φάνηκε να μειώνει σημαντικά τον ρυθμό απώλειας της οστικής πυκνότητας, βάζοντας κατά κάποιο τρόπο «φρένο» στη συχνή πάθηση των οστών.

Αξιοσημείωτη ήταν η διαφορά που διαπιστώθηκε μεταξύ των δύο ομάδων στον ρυθμό απώλειας οστικής πυκνότητας στον αυχένα του μηριαίου οστού, ο οποίος συνδέει το μηριαίο οστό με την κεφαλή του που «κουμπώνει» στην άρθρωση του ισχίου. Η περιοχή αυτή είναι ιδιαίτερα επιρρεπής στις οστεοπορωτικές βλάβες και η απώλεια οστικής πυκνότητας στον αυχένα του μηριαίου αποτελεί συχνή αιτία των καταγμάτων του ισχίου στους ηλικιωμένους με οστεοπόρωση.

«Ο σχηματισμός των οστών είναι μια διαδικασία που χρειάζεται πολύ χρόνο, επομένως η 12μηνη δοκιμή, αν και μία από τις μεγαλύτερες μέχρι σήμερα, είναι σχετικά σύντομη για να διαπιστωθούν αξιοσημείωτες αλλαγές. Το γεγονός ότι παρατηρήσαμε μεγάλη αλλαγή μεταξύ των δύο ομάδων σε αυτή τη μικρή περιοχή του αυχένα του μηριαίου είναι λοιπόν πολύ σημαντικό» σχολιάζει η Σούζαν Φεργουέδερ-Τέιτ, καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο της Ανατολικής Αγγλίας.

«Η μεσογειακή διατροφή έχει αποδειχτεί ότι έχει και άλλα οφέλη για την υγεία, όπως η μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακής νόσου» προσθέτει η καθηγήτρια «επομένως δεν υπάρχει κανένα μειονέκτημα αν ακολουθεί κάποιος τη συγκεκριμένη διατροφή, είτε πάσχει από οστεοπόρωση είτε όχι». Τα ευρήματα της νέας μελέτης δημοσιεύονται αναλυτικά στην επιθεώρηση American Journal of Clinical Nutrition.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Νηστεία: Μια απλή και θρεπτική συνταγή με φακές χωρίς ελαιόλαδο

Εύκολα πιάτα για υγιεινή διατροφή όλη την εβδομάδα

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Το ρόδι ως σύμμαχος στην καταπολέμηση του διαβήτη

Ρόδι: Δεν είναι θαυματουργό φρούτο για τον διαβήτη. Ωστόσο, η ενσωμάτωσή του σε ένα πρόγραμμα υγιεινής διατροφής, μαζί με τα φάρμακα που συνταγογραφούνται από τον γιατρό σας, μπορεί να προσφέρει ορισμένα οφέλη στη διαχείριση της νόσου.

Ένας νόστιμος σύμμαχος για την υγεία των οστών σας!

Βερίκοκα: Ενσωματώνοντας τα βερίκοκα στη διατροφή σας, μαζί με μια ισορροπημένη διατροφή και άσκηση με βάρος, μπορείτε να κάνετε πολύ δρόμο για να διατηρήσετε τα οστά σας υγιή για τα επόμενα χρόνια!

Ο καφές βοηθάει στην καύση λίπους;

Καφές: Η καφεΐνη που περιέχει μπορεί να αυξήσει τον μεταβολικό ρυθμό και να βοηθήσει στη διάσπαση των λιπαρών οξέων. Ωστόσο, για να δείτε αποτελέσματα, πρέπει να συνδυαστεί με υγιεινή διατροφή και τακτική σωματική δραστηριότητα.

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ διατροφολόγων και διαιτολόγων;

Οι εγγεγραμμένοι διαιτολόγοι (RDs) είναι πιστοποιημένοι επαγγελματίες με συγκεκριμένα προσόντα και πιστοποιήσεις. Ρυθμίζονται από επαγγελματικούς φορείς και πρέπει να τηρούν έναν κώδικα δεοντολογίας. Οι διατροφολόγοι μπορεί να μην έχουν το ίδιο επίπεδο ρύθμισης ή τυποποίησης στις πρακτικές τους και ο τίτλος "διατροφολόγος" μπορεί να χρησιμοποιείται ευρύτερα.

Τα οφέλη του μελιού με άδειο στομάχι

Μέλι: Η κατανάλωση μελιού με άδειο στομάχι είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για να ενσωματώσουμε τις ευεργετικές του ιδιότητες στην καθημερινότητά μας. Μπορεί να βελτιώσει την πεπτική μας λειτουργία, να μας δώσει ενέργεια και να ενισχύσει το ανοσοποιητικό μας σύστημα.

Πώς να ξεκινήσετε την δίαιτα Dukan;

Δίαιτα Dukan: Η δίαιτα Dukan χωρίζεται σε τέσσερις φάσεις: τη φάση της επίθεσης, τη φάση της "κρουαζιέρας", τη φάση της ενοποίησης και τη φάση της σταθεροποίησης. Κατά τη φάση της Επίθεσης, τρώτε κυρίως άπαχη πρωτεΐνη και περιορίζεστε σε ορισμένα λαχανικά

Τα βερίκοκα ως ένας σύμμαχος κατά της αναιμίας

Βερίκοκα: Τα βερίκοκα είναι εξαιρετική πηγή σιδήρου και βιταμίνης C, καθιστώντας τα ιδανικά για την πρόληψη της σιδηροπενικής αναιμίας. Επιπλέον, παρέχουν μια σειρά από άλλα οφέλη για την υγεία.

Ιταλική συνταγή ζυμαρικών με λουκάνικο

Αυτό το ιταλικό ζυμαρικό με λουκάνικο είναι ένα νόστιμο και ανακουφιστικό γεύμα που θα λατρέψει όλη η οικογένεια. Το γευστικό λουκάνικο σε συνδυασμό με την κρεμώδη σάλτσα και τα τρυφερά ζυμαρικά συνθέτουν ένα χορταστικό πιάτο που είναι τέλειο για κάθε μέρα της εβδομάδας.