ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Επιστημονική μελέτη εναντίον και του ελάχιστου αλκοόλ

Επιστημονική μελέτη εναντίον και του ελάχιστου αλκοόλ

Όσοι πίνουν αλκοόλ κάθε μέρα, ανεξαρτήτως ηλικίας, έχουν κατά 20% αυξημένη πιθανότητα να πεθάνουν πρόωρα, υποστηρίζει μια νέα αμερικανική επιστημονική μελέτη, σύμφωνα με την οποία ακόμη κι ένα ποτηράκι κρασί καθημερινά δεν είναι τόσο υγιεινό.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη δρα Σάρα Χαρτζ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ουάσιγκτον, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό ερευνών για θέματα αλκοολισμού “Alcoholism: Clinical and Experimental Research”, ανέλυσαν στοιχεία για πάνω από 400.000 ανθρώπους ηλικίας 18 έως 85 ετών.

Η μελέτη συμπέρανε ότι η κατανάλωση ενός έως δύο μερίδων αλκοόλ τέσσερις ή περισσότερες φορές την εβδομάδα (ποσότητα που γενικά θεωρείται μη επιβλαβής ή και υγιεινή), αυξάνει τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου κατά 20%, σε σχέση με όσους πίνουν λιγότερα από τρία ποτά την εβδομάδα.

«Μερικές μελέτες έχουν υποστηρίξει ότι ένα με δύο ποτά τη μέρα δεν είναι κάτι κακό ή ότι μπορούν ακόμη και να κάνουν καλό στην υγεία. Όμως τώρα ξέρουμε ότι ακόμη και οι πιο ελαφριοί πότες έχουν αυξημένο κίνδυνο θνησιμότητας», δήλωσε η Χαρτς. Πρόσθεσε ότι «μια αύξηση κινδύνου κατά 20% στην ηλικία των 75 ετών μεταφράζεται σε πολύ περισσότερους πρόωρους θανάτους από ό,τι στην ηλικία των 25».

Μολονότι μερικές παλαιότερες μελέτες έχουν συνδέσει τη λελογισμένη κατανάλωση αλκοόλ με καλύτερη καρδιαγγειακή υγεία, η νέα μελέτη δείχνει ότι αυτό το δυνητικό όφελος υπεραντισταθμίζεται από άλλους μεγαλύτερους κινδύνους για την υγεία, όπως για καρκίνο. Όπως είπε η Χαρτς, «αναφορικά με τον κίνδυνο καρκίνου, και η παραμικρή ποσότητα αλκοόλ είναι επιβλαβής».

Είχε προηγηθεί πρόσφατα μια μεγάλη μελέτη (μετα-ανάλυση) στο διεθνούς κύρους ιατρικό περιοδικό “The Lancet”, που είχε ανασκοπήσει πάνω από 700 δημοσιευμένες έρευνες και είχε συμπεράνει ότι δεν υπάρχει κανένα ασφαλές επίπεδο κατανάλωσης αλκοόλ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Το ρόδι ως σύμμαχος στην καταπολέμηση του διαβήτη

Ένας νόστιμος σύμμαχος για την υγεία των οστών σας!

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ο καφές βοηθάει στην καύση λίπους;

Καφές: Η καφεΐνη που περιέχει μπορεί να αυξήσει τον μεταβολικό ρυθμό και να βοηθήσει στη διάσπαση των λιπαρών οξέων. Ωστόσο, για να δείτε αποτελέσματα, πρέπει να συνδυαστεί με υγιεινή διατροφή και τακτική σωματική δραστηριότητα.

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ διατροφολόγων και διαιτολόγων;

Οι εγγεγραμμένοι διαιτολόγοι (RDs) είναι πιστοποιημένοι επαγγελματίες με συγκεκριμένα προσόντα και πιστοποιήσεις. Ρυθμίζονται από επαγγελματικούς φορείς και πρέπει να τηρούν έναν κώδικα δεοντολογίας. Οι διατροφολόγοι μπορεί να μην έχουν το ίδιο επίπεδο ρύθμισης ή τυποποίησης στις πρακτικές τους και ο τίτλος "διατροφολόγος" μπορεί να χρησιμοποιείται ευρύτερα.

Τα οφέλη του μελιού με άδειο στομάχι

Μέλι: Η κατανάλωση μελιού με άδειο στομάχι είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για να ενσωματώσουμε τις ευεργετικές του ιδιότητες στην καθημερινότητά μας. Μπορεί να βελτιώσει την πεπτική μας λειτουργία, να μας δώσει ενέργεια και να ενισχύσει το ανοσοποιητικό μας σύστημα.

Πώς να ξεκινήσετε την δίαιτα Dukan;

Δίαιτα Dukan: Η δίαιτα Dukan χωρίζεται σε τέσσερις φάσεις: τη φάση της επίθεσης, τη φάση της "κρουαζιέρας", τη φάση της ενοποίησης και τη φάση της σταθεροποίησης. Κατά τη φάση της Επίθεσης, τρώτε κυρίως άπαχη πρωτεΐνη και περιορίζεστε σε ορισμένα λαχανικά

Τα βερίκοκα ως ένας σύμμαχος κατά της αναιμίας

Βερίκοκα: Τα βερίκοκα είναι εξαιρετική πηγή σιδήρου και βιταμίνης C, καθιστώντας τα ιδανικά για την πρόληψη της σιδηροπενικής αναιμίας. Επιπλέον, παρέχουν μια σειρά από άλλα οφέλη για την υγεία.

Ιταλική συνταγή ζυμαρικών με λουκάνικο

Αυτό το ιταλικό ζυμαρικό με λουκάνικο είναι ένα νόστιμο και ανακουφιστικό γεύμα που θα λατρέψει όλη η οικογένεια. Το γευστικό λουκάνικο σε συνδυασμό με την κρεμώδη σάλτσα και τα τρυφερά ζυμαρικά συνθέτουν ένα χορταστικό πιάτο που είναι τέλειο για κάθε μέρα της εβδομάδας. 

Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος να φτιάξετε τσίλι con carne;

Το τσίλι con carne είναι ένα κλασικό πιάτο που παρασκευάζεται με κιμά, φασόλια, ντομάτες και μια ποικιλία από μπαχαρικά. Είναι χορταστικό, γευστικό και τέλειο για μια ζεστή βραδιά. Ακολουθεί μια απλή συνταγή για να φτιάξετε το δικό σας νόστιμο τσίλι con carne στο σπίτι