Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Εντοπίστηκε ο παράγοντας που επηρεάζει την εντερική ανοσοαπόκριση

Εντοπίστηκε ο παράγοντας που επηρεάζει την εντερική ανοσοαπόκριση

Οι ερευνητές γνωρίζουν – εδώ και δέκα χρόνια-  ότι τα φυσιολογικά βακτήρια στο έντερο μπορούν να κάνουν τα κύτταρα του ανοσοποιητικού του εντέρου να προβάλλουν δονούμενα μέρη τους, γνωστά ως δενδρίτες, για να «συλλάβουν» τα αντιγόνα, προκαλώντας τόσο άμεσες όσο και μακροχρόνιες ανοσολογικές αποκρίσεις. Αυτό που ήταν λιγότερο σαφές ήταν το πώς τα βακτήρια ενεργοποιούν αυτή τη διαδικασία. Τώρα, μια ερευνητική ομάδα από το Πανεπιστήμιο της Οσάκα βρήκε πως συμβαίνει.


Τα βακτήρια του εντέρου όπως ο λακτοβάκιλλος παράγουν γαλακτικό οξύ και πυροσταφυλικό οξύ. Αυτοί οι μεταβολίτες διεγείρουν τους εντερικούς μακροφάγους μέσω ενός υποδοχέα που ονομάζεται GPR31, επιτρέποντας στα μακροφάγα να προβάλλουν τους trans-επιθηλιακούς δενδρίτες και να τρώνε αποτελεσματικά τα παθογόνα βακτήρια στο έντερο. Κατά συνέπεια, το γαλακτικό και το πυροσταφυλικό προκαλούν ενισχυμένες ανοσοαποκρίσεις απέναντι στα παθογόνα βακτήρια και αυξημένη αντίσταση κατά της μόλυνσης.

Οι μεταβολίτες

Οι μεταβολίτες είναι μικρά μόρια που παράγονται κατά τη διάρκεια του μεταβολισμού. Οι μεταβολικές οδοί έχουν μελετηθεί εντατικά σε πολλούς οργανισμούς. Ωστόσο, σε μια πρόσφατη δημοσίευση στο περιοδικό Nature, οι ερευνητές περιγράφουν πως έκαναν μια σημαντική ανακάλυψη: δύο γνωστοί μεταβολίτες, το πυροσταφυλικό και το γαλακτικό, είναι στην πραγματικότητα οι υποκινητές της προεξοχής των δενδριτών από τα μακροφάγα στο λεπτό έντερο.

«Αφού μελετήσαμε τη διαθέσιμη έρευνα, υποθέσαμε ότι οι βακτηριακοί μεταβολίτες που υπάρχουν στο λεπτό έντερο θα μπορούσαν ενδεχομένως να διαμεσολαβούν στην εξέλιξη των δενδριτών», εξηγεί ο επικεφαλής συγγραφέας Naoki Morita. «Μετά τον καθαρισμό διαφορετικών κομματιών από τα περιεχόμενα των λεπτών εντέρων των ποντικών, ανακαλύψαμε ότι το γαλακτικό οξύ και το πυροσταφυλικό οξύ που παράγονται από λακτοβάκιλλους στην χλωρίδα του εντέρου, δρουν άμεσα στους εντερικούς μακροφάγους».

Στη συνέχεια, οι ερευνητές ταυτοποίησαν την GPR31, μια πρωτεΐνη που βρίσκεται στην επιφάνεια των μακροφάγων του λεπτού εντέρου, ως ειδικός υποδοχέας για τους δύο μεταβολίτες. Η έρευνα έχει πολλαπλές κλινικές εφαρμογές. Επειδή αυτοί οι μεταβολίτες ενισχύουν την ανοσοαπόκριση, θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να βελτιώσουν την αποτελεσματικότητα των εμβολίων από το στόμα, ενώ η GPR31 είναι ένας ελπιδοφόρος στόχος για θεραπείες που αποσκοπούν στην εξάλειψη των παθογόνων οργανισμών του εντέρου.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Ζωικό Βούτυρο: Προστατεύει από τις Καρδιοπάθειες;

Σάλτσα Big Mac: Η μυστική συνταγή για το διάσημο σπιτικό burger

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ρόκα - Ένα πράσινο θαύμα πλούσιο σε βιταμίνη C

Ρόκα: Πλούσια σε βιταμίνη C και άλλα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, συμβάλλει στην υγεία και την ευεξία μας με φυσικό τρόπο. είναι εύκολο να την εντάξουμε στην καθημερινή μας διατροφή και να επωφεληθούμε από τις μοναδικές της ιδιότητες.

Λαχταριστή τάρτα τζιαντούγια

Η τάρτα τζιαντούγια είναι μια απολαυστική γλυκιά λιχουδιά που συνδυάζει τη γεύση της σοκολάτας με την κρεμώδη υφή της φουντουκιάς. Αυτή η ιταλική συνταγή είναι ιδανική για να κλείσετε ένα γεύμα με γλυκό τρόπο ή να εντυπωσιάσετε τους καλεσμένους σας σε κάποια γιορτή.

Χαλβάς - Ένα γλυκό που κάνει καλό στα οστά

Χαλβάς: Χάρη στην πλούσια περιεκτικότητά του σε ασβέστιο, μαγνήσιο και αντιοξειδωτικά, μπορεί να συμβάλει θετικά στη διατήρηση της οστικής πυκνότητας και αντοχής.

Μία από τις πιο υγιεινές επιλογές γάλακτος

Κατσικίσιο γάλα: Με υψηλή διατροφική αξία, ευκολία πέψης και σημαντικά οφέλη για την καρδιά και το ανοσοποιητικό σύστημα, αποτελεί μια φυσική και ευεργετική επιλογή για την καθημερινή διατροφή.

Close Icon