Διατροφή

Διαλείπουσα νηστεία: Πώς επηρεάζει τον κιρκάδιο ρυθμό

Διαλείπουσα νηστεία: Πώς επηρεάζει τον κιρκάδιο ρυθμό

Διαλείπουσα νηστεία: Η διαλείπουσα νηστεία γίνεται ολοένα και πιο δημοφιλής όσον αφορά την απώλεια βάρους. Ωστόσο, έχει πολλά υποσχόμενα οφέλη για τη συνολική υγεία, καθώς μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης ορισμένων χρόνιων ασθενειών.

Η διαλείπουσα νηστεία είναι ένας όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει μια ποικιλία διατροφικών προτύπων που έχουν εναλλασσόμενες περιόδους νηστείας – αποχή από τα τρόφιμα – και κατανάλωση. Η περίοδος νηστείας μπορεί να διαρκέσει από 12 ώρες την ημέρα έως αρκετές διαδοχικές ημέρες, με ένα σταθερό, επαναλαμβανόμενο μοτίβο κατά τη διάρκεια μιας εβδομάδας.

Ο κιρκάδιος ρυθμός

Μεγάλο μέρος της έρευνας σχετικά με τη διαλειμματική νηστεία και τη χρονικά περιορισμένη διατροφή εξετάζει τον αντίκτυπο της νηστείας στον φυσικό κιρκάδιο ρυθμό του σώματος. Ο κιρκάδιος ρυθμός, που ονομάζεται επίσης κιρκάδιο ρολόι, αντιπροσωπεύει τον 24ωρο κύκλο του μεταβολισμού στο σώμα, συμπεριλαμβανομένου του ελέγχου του κύκλου ύπνου-αφύπνισης, της αρτηριακής πίεσης, της ρύθμισης της διάθεσης και της ορμονικής ισορροπίας. Επηρεάζεται από το φως και το σκοτάδι κατά τη διάρκεια της ημέρας, τις διατροφικές συμπεριφορές και το χρονοδιάγραμμα των γευμάτων.

Ένας αυξανόμενος όγκος ερευνών προτείνει ότι η κατανάλωση φαγητού για μεγάλες περιόδους μέσα στην ημέρα, που κυμαίνονται από 12 έως 15 ώρες, μπορεί να διαταράξει τον κιρκάδιο ρυθμό και να αυξήσει τον κίνδυνο χρόνιων ασθενειών, συμπεριλαμβανομένων των καρδιακών παθήσεων, του καρκίνου και του διαβήτη τύπου 2. Έτσι, ένας κύριος στόχος της νηστείας είναι η μείωση του χρόνου που αφιερώνεται στο φαγητό κατά τη διάρκεια της ημέρας, παρατείνοντας την περίοδο ολονύκτιας νηστείας.

Οφέλη

Πολλά από τα οφέλη της διαλείπουσας νηστείας αποδίδονται σε ημερήσιες περιόδους νηστείας τουλάχιστον 12 ωρών, αν και ορισμένες έρευνες προτείνουν ότι μπορεί να απαιτούνται τουλάχιστον 16 ώρες νηστείας. Γενικά, κατά τη διάρκεια 12–36 ωρών αδιάλειπτης νηστείας, τα αποθέματα γλυκογόνου του ήπατος εξαντλούνται, οι συνολικές μεταβολικές διεργασίες μεταβάλλονται και παρατηρούνται θετικές επιπτώσεις στην υγεία.

Ακολουθούν μερικά από τα οφέλη της διαλείπουσας νηστείας που υποστηρίζονται επιστημονικά.

  • Βελτιωμένα επίπεδα χοληστερόλης

Τα ευρήματα ερευνών σε ζώα και ανθρώπους δείχνουν ευνοϊκές αλλαγές στα επίπεδα χοληστερόλης. Η διαλείπουσα νηστεία μειώνει τη συνολική χοληστερόλη, τα τριγλυκερίδια, τη LDL χοληστερόλη ή την «κακή» χοληστερόλη και αυξάνει την HDL χοληστερόλη ή την «καλή» χοληστερόλη. Τα αυξημένα επίπεδα ολικής χοληστερόλης, LDL χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων είναι παράγοντες κινδύνου.

  • Έλεγχος σακχάρου στο αίμα

Η διαλείπουσα νηστεία μπορεί να βελτιώσει τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα, μειώνοντας την αντίσταση στην ινσουλίνη και αυξάνοντας την ευαισθησία σ’ αυτήν. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα χαμηλότερα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης — HbA1c —. Πειραματική έρευνα σε ενήλικες άνδρες με διαβήτη τύπου 2 έδειξε ότι η διαλείπουσα νηστεία μπορεί να λειτουργήσει ως θεραπευτική προσέγγιση που μειώνει την ανάγκη για θεραπεία με ινσουλίνη.

  • Αλλαγές στη σύσταση του σώματος

Οι αλλαγές στο σωματικό βάρος και τη σύνθεση είναι από τις πιο μελετημένες επιδράσεις της διαλείπουσας νηστείας. Αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι η απώλεια βάρους μεταξύ 3-7% του σωματικού βάρους σε μέσο όρο 8 εβδομάδων ήταν δυνατή μέσω διαλείπουσας νηστείας. Η έρευνα σημείωσε επίσης ότι αυτή η μέθοδος θα μπορούσε να οδηγήσει σε απώλεια λίπους. Επιπλέον, η διαλείπουσα νηστεία μπορεί έτσι να διευκολύνει το μεταβολικό σύνδρομο, ένα σύνολο παραγόντων κινδύνου που αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και διαβήτη τύπου 2.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Διαλείπουσα νηστεία: Είναι καλύτερη από τις τυπικές δίαιτες;

Πώς εκφράζεται η διαλείπουσα εκρηκτική διαταραχή και τι την προκαλεί

Δύο συγκεκριμένοι τύποι διαλείπουσας νηστείας συνδέθηκαν με σημαντική απώλεια βάρους και άλλα οφέλη για την υγεία

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πόσο επικύνδυνη είναι η αυξομείωση βάρους για την υγεία μας;

Φαινόμενο γιο-γιο: Η ορμόνη λεπτίνη μειώνεται καθώς χάνετε βάρος. Όταν τα επίπεδα λεπτίνης μειώνονται αρκετά, αρχίζουμε να νιώθουμε πείνα. Απαντώντας στις περιοριστικές δίαιτες, το σώμα μας επιβραδύνει τον μεταβολισμό μας για να κρέμεται από αυτά τα θρεπτικά συστατικά για όσο περισσότερο χρόνο μπορεί.

Τι είναι η ωμοφαγική διατροφή και γιατί να τη δοκιμάσουμε;

Raw food diet: Η ωμοφαγική δίαιτα μπορεί να φαίνεται σαν ένας ακραίος τρόπος διατροφής, αλλά πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι είναι καλύτερο για την υγεία σας από το να καταναλώνετε τρόφιμα που έχουν υποστεί επεξεργασία ή μαγειρευτεί.

Τηγανητό κοτόπουλο με μέλι

Πρωτεΐνη: Αυτά τα μπούτια κοτόπουλου είναι τραγανά εξωτερικά, απίστευτα τρυφερά και ζουμερά στο εσωτερικό και αλεσμένα με γευστικό γλυκό και πικάντικο ζεστό μέλι!

Φτιάξτε το δικό σας Mojito φράουλα

Cocktails: Αν δε γνωρίσετε τι να κεράσετε τους καλεσμένους σας στο πάρτι σας, δημιουργήστε ένα από τα πιο δροσιστικά cocktails, Mojito φράουλα.