Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Δείκτης Nutri-Score: Πώς τα τρόφιμα με χαμηλό σκορ αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιοαγγειακών νοσημάτων

Δείκτης Nutri-Score: Πώς τα τρόφιμα με χαμηλό σκορ αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιοαγγειακών νοσημάτων

Δείκτης Nutri-Score: Ο δείκτης Nutri-Score, μια ετικέτα που τοποθετείται στο μπροστινό μέρος των συσκευασιών τροφίμων και αξιολογεί τη θρεπτική τους ποιότητα, έχει συνδεθεί με τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Ο δείκτης Nutri-Score, μια ετικέτα που τοποθετείται στο μπροστινό μέρος των συσκευασιών τροφίμων και αξιολογεί τη θρεπτική τους ποιότητα, έχει συνδεθεί με τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων. Τα τρόφιμα που έχουν χαμηλό Nutri-Score —δηλαδή βαθμολογούνται χαμηλά στην κλίμακα— είναι συνήθως πλούσια σε κορεσμένα λιπαρά, προστιθέμενα σάκχαρα, αλάτι και θερμίδες, ενώ ταυτόχρονα είναι φτωχά σε φυτικές ίνες, βιταμίνες και άλλα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά. Έρευνες έχουν δείξει ότι η τακτική κατανάλωση τέτοιων τροφίμων συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο καρδιοπάθειας, όπως εμφράγματα, εγκεφαλικά επεισόδια και υπέρταση.


Το σύστημα Nutri-Score κατατάσσει τα τρόφιμα από το Α έως το Ε, όπου το Α αντιπροσωπεύει τις πιο υγιεινές επιλογές και το Ε τις λιγότερο υγιεινές. Τα τρόφιμα με χαμηλή κατάταξη, συνήθως κατηγοριοποιούνται ως Δ ή Ε, περιλαμβάνουν υπερ-επεξεργασμένα προϊόντα όπως γλυκά σνακ, επεξεργασμένα κρέατα, αναψυκτικά και ορισμένα συσκευασμένα τρόφιμα. Αυτά τα προϊόντα είναι υψηλά σε θερμίδες και χαμηλά σε θρεπτικά συστατικά, γεγονός που οδηγεί σε αύξηση βάρους, υψηλά επίπεδα χοληστερόλης και αυξημένη αρτηριακή πίεση, παράγοντες που ενισχύουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

Τα επεξεργασμένα κρέατα, για παράδειγμα, είναι πλούσια σε κορεσμένα λιπαρά και αλάτι. Η υπερβολική κατανάλωση αυτών των συστατικών συμβάλλει στη συσσώρευση χοληστερόλης στις αρτηρίες, αυξάνοντας την πιθανότητα αθηροσκλήρωσης, μιας κατάστασης κατά την οποία οι αρτηρίες σκληραίνουν και στενεύουν, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει καρδιακά επεισόδια ή εγκεφαλικά. Παράλληλα, τρόφιμα και ποτά με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη μπορούν να προκαλέσουν απότομες αυξήσεις των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, συμβάλλοντας στην παχυσαρκία και την αντίσταση στην ινσουλίνη, κάτι που αυξάνει περαιτέρω τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

Αντίθετα, τρόφιμα που έχουν υψηλότερο Nutri-Score, όπως φρούτα, λαχανικά, όσπρια, δημητριακά ολικής άλεσης και ξηροί καρποί, περιέχουν πολλά θρεπτικά συστατικά, όπως φυτικές ίνες, βιταμίνες και υγιεινά λιπαρά, που προστατεύουν την καρδιακή υγεία. Αυτά τα συστατικά συμβάλλουν στη μείωση της χοληστερόλης, στην καταπολέμηση των φλεγμονών και στη διατήρηση της φυσιολογικής πίεσης του αίματος.

Συνοψίζοντας, τα τρόφιμα με χαμηλό Nutri-Score επιβαρύνουν την καρδιαγγειακή υγεία λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε ανθυγιεινά λιπαρά, ζάχαρη και αλάτι. Επιλέγοντας τρόφιμα με υψηλότερο Nutri-Score, οι άνθρωποι μπορούν να μειώσουν σημαντικά τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων και να βελτιώσουν τη συνολική τους υγεία.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Τρία τρόφιμα «ύποπτα» για την εμφάνιση διαβήτη στα παιδιά

Τα τρόφιμα που δίνουν ενέργεια στον οργανισμό - Μην παραλείπετε το πρωινό

Ποια τρόφιμα θα σας βοηθήσουν να αντιμετωπίσετε τις φλεγμονές 

Κακή χοληστερόλη: 5 τρόποι για να τη μειώσετε με πράσινα τρόφιμα

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Οι απίστευτες ιδιότητες της βρώμης για τα παιδιά

Βρώμη: Η βρώμη είναι ένα από τα πιο υγιεινά και θρεπτικά δημητριακά, και μπορεί να προσφέρει πολλά οφέλη στην υγεία των παιδιών. Είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, πρωτεΐνες, βιταμίνες και μέταλλα, γεγονός που την καθιστά ιδανική

Ταϊλανδέζικο κοτόπουλο με ρύζι 

Το ταϊλανδέζικο κοτόπουλο με ρύζι είναι ένα πεντανόστιμο πιάτο που συνδυάζει τις μοναδικές γεύσεις της Ταϊλάνδης με την απλότητα του ρυζιού.

Σπιτική σάλτσα μελιού μουστάρδας

Σπιτική σάλτσα μελιού μουστάρδας: Με απλά υλικά και γρήγορη προετοιμασία, μπορείτε να βελτιώσετε τη γεύση των πιάτων σας και να εντυπωσιάσετε τους καλεσμένους και την οικογένειά σας.

Φλούδες Ροδιού: Φυσικός Σύμμαχος για την Καρδιά

Φλούδες Ροδιού: Είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά και αντιφλεγμονώδεις ουσίες και βοηθούν στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, στην πρόληψη των θρόμβων αίματος και στην ενδυνάμωση της καρδιακής λειτουργίας γενικότερα.

Δίαιτα Ντάνκαν: Η νέα τάση στην απώλεια βάρους;

Δίαιτα Ντάνκαν: Η Δίαιτα Ντάνκαν είναι ένα διατροφικό πρόγραμμα που αναπτύχθηκε από τον Γάλλο γιατρό Pierre Dukan και επικεντρώνεται στη μείωση του βάρους μέσω της κατανάλωσης πρωτεϊνών και της περιορισμένης κατανάλωσης υδατανθράκων.

Close Icon