Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Δείκτης Nutri-Score: Πώς τα τρόφιμα με χαμηλό σκορ αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιοαγγειακών νοσημάτων

Δείκτης Nutri-Score: Πώς τα τρόφιμα με χαμηλό σκορ αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιοαγγειακών νοσημάτων

Δείκτης Nutri-Score: Ο δείκτης Nutri-Score, μια ετικέτα που τοποθετείται στο μπροστινό μέρος των συσκευασιών τροφίμων και αξιολογεί τη θρεπτική τους ποιότητα, έχει συνδεθεί με τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Ο δείκτης Nutri-Score, μια ετικέτα που τοποθετείται στο μπροστινό μέρος των συσκευασιών τροφίμων και αξιολογεί τη θρεπτική τους ποιότητα, έχει συνδεθεί με τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων. Τα τρόφιμα που έχουν χαμηλό Nutri-Score —δηλαδή βαθμολογούνται χαμηλά στην κλίμακα— είναι συνήθως πλούσια σε κορεσμένα λιπαρά, προστιθέμενα σάκχαρα, αλάτι και θερμίδες, ενώ ταυτόχρονα είναι φτωχά σε φυτικές ίνες, βιταμίνες και άλλα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά. Έρευνες έχουν δείξει ότι η τακτική κατανάλωση τέτοιων τροφίμων συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο καρδιοπάθειας, όπως εμφράγματα, εγκεφαλικά επεισόδια και υπέρταση.

Το σύστημα Nutri-Score κατατάσσει τα τρόφιμα από το Α έως το Ε, όπου το Α αντιπροσωπεύει τις πιο υγιεινές επιλογές και το Ε τις λιγότερο υγιεινές. Τα τρόφιμα με χαμηλή κατάταξη, συνήθως κατηγοριοποιούνται ως Δ ή Ε, περιλαμβάνουν υπερ-επεξεργασμένα προϊόντα όπως γλυκά σνακ, επεξεργασμένα κρέατα, αναψυκτικά και ορισμένα συσκευασμένα τρόφιμα. Αυτά τα προϊόντα είναι υψηλά σε θερμίδες και χαμηλά σε θρεπτικά συστατικά, γεγονός που οδηγεί σε αύξηση βάρους, υψηλά επίπεδα χοληστερόλης και αυξημένη αρτηριακή πίεση, παράγοντες που ενισχύουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

Τα επεξεργασμένα κρέατα, για παράδειγμα, είναι πλούσια σε κορεσμένα λιπαρά και αλάτι. Η υπερβολική κατανάλωση αυτών των συστατικών συμβάλλει στη συσσώρευση χοληστερόλης στις αρτηρίες, αυξάνοντας την πιθανότητα αθηροσκλήρωσης, μιας κατάστασης κατά την οποία οι αρτηρίες σκληραίνουν και στενεύουν, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει καρδιακά επεισόδια ή εγκεφαλικά. Παράλληλα, τρόφιμα και ποτά με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη μπορούν να προκαλέσουν απότομες αυξήσεις των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, συμβάλλοντας στην παχυσαρκία και την αντίσταση στην ινσουλίνη, κάτι που αυξάνει περαιτέρω τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

Αντίθετα, τρόφιμα που έχουν υψηλότερο Nutri-Score, όπως φρούτα, λαχανικά, όσπρια, δημητριακά ολικής άλεσης και ξηροί καρποί, περιέχουν πολλά θρεπτικά συστατικά, όπως φυτικές ίνες, βιταμίνες και υγιεινά λιπαρά, που προστατεύουν την καρδιακή υγεία. Αυτά τα συστατικά συμβάλλουν στη μείωση της χοληστερόλης, στην καταπολέμηση των φλεγμονών και στη διατήρηση της φυσιολογικής πίεσης του αίματος.

Συνοψίζοντας, τα τρόφιμα με χαμηλό Nutri-Score επιβαρύνουν την καρδιαγγειακή υγεία λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε ανθυγιεινά λιπαρά, ζάχαρη και αλάτι. Επιλέγοντας τρόφιμα με υψηλότερο Nutri-Score, οι άνθρωποι μπορούν να μειώσουν σημαντικά τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων και να βελτιώσουν τη συνολική τους υγεία.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Τρία τρόφιμα «ύποπτα» για την εμφάνιση διαβήτη στα παιδιά

Τα τρόφιμα που δίνουν ενέργεια στον οργανισμό - Μην παραλείπετε το πρωινό

Ποια τρόφιμα θα σας βοηθήσουν να αντιμετωπίσετε τις φλεγμονές 

Κακή χοληστερόλη: 5 τρόποι για να τη μειώσετε με πράσινα τρόφιμα

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Μήλα ανοσοποιητικό: Γιατί τελικά όντως ένα μηλο την ημέρα τον γιατρό τον κάνει πέρα

Μήλα ανοσοποιητικό: Τα μήλα είναι ένα από τα πιο δημοφιλή φρούτα στον κόσμο και προσφέρουν πολλαπλά οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένης και της ενίσχυσης του ανοσοποιητικού συστήματος. Ακολουθούν μερικοί τρόποι με τους οποίους τα μήλα

Λαχανικά: Πόσα είναι αρκετά;

Λαχανικά: Η κατανάλωση λαχανικών είναι κρίσιμη για την υγιεινή διατροφή και την καλή υγεία. Σύμφωνα με πολλές διατροφικές οδηγίες, οι ενήλικες θα πρέπει να στοχεύουν σε τουλάχιστον 5 μερίδες λαχανικών και φρούτων ημερησίως.

14+1 προϊόντα στα οποία συχνά κρύβεται η γλουτένη

Η γλουτένη, μια πρωτεΐνη που βρίσκεται κυρίως στο σιτάρι, το κριθάρι και τη σίκαλη, μπορεί να κρύβεται σε πολλές τροφές και προϊόντα που δεν θα περιμέναμε. Η κατανόηση αυτών των κρυφών πηγών γλουτένης

Ζεστή σοκολάτα με superfoods: Μία υγιεινή εναλλακτική

Ζεστή σοκολάτα με superfoods: Η υγιεινή ζεστή σοκολάτα μπορεί να είναι μια θρεπτική απόλαυση όταν προσθέσεις μερικά superfoods. Αυτή η συνταγή είναι γεμάτη γεύση και προσφέρει επιπλέον οφέλη για την υγεία.

Μπισκότα σοκολάτας χωρίς ζάχαρη: Μια υγιεινή εναλλακτική ιδανική για παιδιά

Μπισκότα σοκολάτας χωρίς ζάχαρη: Αν αναζητάτε μια υγιεινή εναλλακτική για τα κλασικά μπισκότα σοκολάτας χωρίς ζάχαρη, αυτή η συνταγή είναι ιδανική για εσάς. Αυτά τα μπισκότα είναι νόστιμα, ελαφριά και απολύτως ικανοποιητικά

Μπορεί η κατανάλωση τσαγιού να αποτρέψει την εμφάνιση άνοιας;

Πράσινο τσάι άνοια: Το πράσινο τσάι έχει προσελκύσει μεγάλο ενδιαφέρον για τα πιθανά οφέλη του στην πρόληψη της άνοιας και της νόσου του Αλτσχάιμερ. Η κατανάλωση πράσινου τσαγιού έχει συνδεθεί με θετικές επιδράσεις στη λειτουργία του εγκεφάλου,

Close Icon