Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Τα τρία τρόφιμα που συνδέονται με τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη στα παιδιά

Τα τρία τρόφιμα που συνδέονται με τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη στα παιδιά

Οι μπανάνες, η βρώμη και το γιαούρτι συνδέονται με μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη σε παιδιά με προδιάθεση, όπως επισημαίνει μελέτη που επικαλείται η βρετανική εφημερίδα Guardian.


Οι μπανάνες, η βρώμη και το γιαούρτι συνδέονται με μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη σε παιδιά με προδιάθεση, όπως επισημαίνει μελέτη που επικαλείται η βρετανική εφημερίδα Guardian.

Τα παιδιά που έχουν προδιάθεση να εμφανίσουν διαβήτη τύπου 1 και καταναλώνουν μπανάνες, βρώμη και γιαούρτι είναι πιθανότερο να εμφανίσουν τη νόσο, ενώ όσα τρώνε φράουλες, βατόμουρα και ορισμένα πράσινα λαχανικά (μπρόκολα, λάχανο και κουνουπίδι) διατρέχουν μικρότερο κίνδυνο, διαπίστωσε η ίδια έρευνα.

Επιπλέον, τα προϊόντα από σιτάρι επίσης αυξάνουν τον κίνδυνο νόσησης από αυτό τον αυτοάνοσο τύπο διαβήτη στα παιδιά με προδιάθεση, διαπίστωσε η έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε παιδιά στη Φινλανδία. Η καθηγήτρια που είναι επικεφαλής της μελέτης είπε ότι το γεγονός πως ορισμένα φρούτα περιέχουν ίχνη φυτοφαρμάκων ίσως και να εξηγεί γιατί κάποια από αυτά αυξάνουν ενώ άλλα μειώνουν τον κίνδυνο νόσησης από διαβήτη τύπου 1.

Η Σούβι Βίρτανεν και οι συνεργάτες της στο Φινλανδικό Ινστιτούτο Υγείας και Ευημερίας ανέλυσαν το διατροφικό πρόγραμμα 5.674 παιδιών από την Φινλανδία που είχαν γονιδιακή προδιάθεση για την ασθένεια από τη στιγμή της γέννησής τους μέχρι την ηλικία των έξι ετών.

Από αυτά, τα 94 εμφάνισαν διαβήτη τύπου 1 μέχρι τα έξι τους και άλλα 206 αυτοανοσία παγκρεατικών νησίδων, που σημαίνει ότι διέτρεχαν πολύ μεγαλύτερο κίνδυνο να νοσήσουν. Οι ερευνητές ανέλυσαν 34 διαφορετικές ομάδες τροφίμων και διαπίστωσαν ότι όσο περισσότερα φρούτα– όπως μπανάνες–προϊόντα βρώμης και σίκαλης έτρωγαν τα παιδιά, τόσο μεγαλύτερο κίνδυνο είχαν να νοσήσουν.

Τα ευρήματα προκαλούν ωστόσο σύγχυση στους γονείς γιατί, όπως προσθέτει η Βιρτάνεν, “πολλά από τα τρόφιμα που διαπιστώσαμε ότι συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο διαβήτη τύπου 1 και η διαδικασία νόσησης θεωρούνται τμήμα μιας υγιεινής διατροφής”.

Ωστόσο, σε αντίθεση, οι φράουλες, τα βατόμουρα, τα μύρτιλα, τα φραγκοστάφυλλα και άλλα είδη μούρων φαίνεται να έχουν προστατευτικές ιδιόητες καθώς όσο περισσότερα έτρωγαν τα παιδιά που συμμετείχαν στην έρευνα τόσο μικρότερο κίνδυνο νόσησης εμφάνιζαν.

Όπως υπογραμμίζει πάντως η ίδια, είναι πρώιμο να προχωρήσει κάποιος σε συστάσεις για τη διατροφή που πρέπει να ακολουθούν τα βρέφη και τα νήπια, με βάση τα ευρήματα αυτής της μελέτης.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Ποια είναι η σχέση μεταξύ της βιταμίνης D και του διαβήτη τύπου 1 στα παιδιά;

Δεν έχουν όλες οι παιδιατρικές περιπτώσεις διαβήτη τύπου 2 παχυσαρκία

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Σύμμαχος στη μάχη κατά του καρκίνου;

Αποξηραμένα Φρούτα: Δεν είναι μια μαγική λύση, αλλά η τακτική κατανάλωσή του, στο πλαίσιο μιας ισορροπημένης διατροφής, μπορεί να ενισχύσει την άμυνα του οργανισμού και να του προσφέρει πολύτιμα θρεπτικά συστατικά.

Φίλη του πεπτικού συστήματος

Φυτική πρωτεΐνη :Η φυτική πρωτεΐνη είναι εξαιρετικά ωφέλιμη για το πεπτικό σύστημα, υποστηρίζοντας την εντερική λειτουργία, ενισχύοντας την πέψη, παρέχοντας αντιοξειδωτική προστασία και μειώνοντας τον κίνδυνο γαστρεντερικών προβλημάτων.

Χρονοδιατροφή: Η νέα επιστήμη που συνδέει το ρολόι με τη διατροφή

Χρονοδιατροφή: Ο προγραμματισμός των γευμάτων σας φέρνει μια νέα προσέγγιση στη διατροφή, δίνοντας έμφαση στη σημασία όχι μόνο της ποιότητας και της ποσότητας του φαγητού, αλλά και του σωστού χρόνου.

Close Icon