ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

ΔΕΠΥ: Μελέτη διερευνά την ακρίβεια του ηλεκτρονικού τεστ για τη διαταραχή

ΔΕΠΥ: Μελέτη διερευνά την ακρίβεια του ηλεκτρονικού τεστ για τη διαταραχή

Οι αντικειμενικές εξετάσεις θα πρέπει να υποστηρίζουν, αντί να αντικαθιστούν, την κλινική κρίση. Όταν χρησιμοποιείται για την υποστήριξη της τυπικής κλινικής αξιολόγησης, το QbTest μπορεί να βοηθήσει στην επιτάχυνση της διάγνωσης, στη μείωση του κόστους και στην αύξηση της αποτελεσματικότητας στην οδό αξιολόγησης."

ΔΕΠΥ: Μια νέα μελέτη προειδοποιεί κατά της χρήσης του QbTest ως αυτόνομου διαγνωστικού εργαλείου για τη Διαταραχή ελλειμματικής προσοχής/υπερκινητικότητας  ΔΕΠΥ. Ερευνητές από τα Πανεπιστήμια του Southampton, του Nottingham, του Cardiff και του King’s College του Λονδίνου διερεύνησαν την ακρίβεια και την κλινική χρησιμότητα ενός ευρέως χρησιμοποιούμενου ηλεκτρονικού τεστ για τη διαταραχή ελλειμματικής προσοχής/υπερκινητικότητας (ADHD), που ονομάζεται QbTest.

Διαπίστωσαν ότι, όταν χρησιμοποιείται από μόνο του, το QbTest δεν είναι αρκετά καλό για τη διάγνωση της Διαταραχής ελλειμματικής προσοχής/υπερκινητικότητας ΔΕΠΥ. Αυτή η έρευνα είναι η πρώτη συστηματική ανασκόπηση και μετα-ανάλυση της κλινικής χρησιμότητας και ακρίβειας του QbTest, το οποίο χρησιμοποιείται σε ορισμένες υπηρεσίες του NHS στο Ηνωμένο Βασίλειο και διεθνώς. Η εργασία με τίτλο “Ανασκόπηση ιατρού: Κλινική χρησιμότητα του QbTest για την εκτίμηση και διάγνωση της διαταραχής ελλειμματικής προσοχής/υπερκινητικότητας – συστηματική ανασκόπηση και μετα-ανάλυση” δημοσιεύτηκε στο Journal of Child Psychology and Psychiatry. Το τεστ έχει εγκριθεί από τη NICE στο Ηνωμένο Βασίλειο και τον FDA στις Ηνωμένες Πολιτείες ως εργαλείο υποστήριξης της λήψης κλινικών αποφάσεων. Ωστόσο, το QbTest παρουσιάζεται μερικές φορές σε γονείς παιδιών που παραπέμπονται για αξιολόγηση ΔΕΠΥ ως «εργαλείο ελέγχου», το οποίο δεν είναι σύμφωνο με τους εγκεκριμένους κανονισμούς του. «Η ανασκόπησή μας διαπίστωσε ότι μόνο ορισμένες μελέτες που έγιναν στο QbTest είναι υψηλής ποιότητας», λέει ο Δρ. Alessio Bellato, από το Πανεπιστήμιο του Southampton, συν-επικεφαλής της έρευνας. “Οι περισσότερες μελέτες διερεύνησαν το QbTest ως αυτόνομο διαγνωστικό εργαλείο, το οποίο δεν είναι η προβλεπόμενη χρήση του. Όταν χρησιμοποιείται με αυτόν τον τρόπο, δεν είναι επαρκώς ακριβές να γίνει διάκριση μεταξύ αυτών που έχουν την πάθηση και εκείνων που δεν την έχουν. Λαμβάνοντας υπόψη ότι—όταν χρησιμοποιείται κατάλληλα —Το QbTest θα μπορούσε να βοηθήσει τους κλινικούς ιατρούς να λάβουν ταχύτερες διαγνωστικές αποφάσεις, απαιτείται επειγόντως πιο αυστηρή έρευνα. Είναι σημαντικό ότι η NICE εξετάζει επί του παρόντος το QbTest για τη διάγνωση και τη διαχείριση της ΔΕΠΥ και θα έχει πρόσβαση σε αυτήν την έρευνα.”

Σχετικά με τη ΔΕΠΥ και το QbTest

Η ΔΕΠΥ επηρεάζει περίπου το 5% των παιδιών και των νέων στο Ηνωμένο Βασίλειο. Τα άτομα με ΔΕΠΥ, μεταξύ άλλων, δυσκολεύονται να επικεντρωθούν και να συγκεντρωθούν, γεγονός που μπορεί να επηρεάσει την απόδοση στην εκπαίδευση, την εργασία και τις κοινωνικές καταστάσεις. Παρεμβάσεις για την υποστήριξη ατόμων με ΔΕΠΥ είναι διαθέσιμες, αλλά δεν υπάρχει ενιαία εξέταση για τη διάγνωση της πάθησης. Η αξιολόγηση βασίζεται στην κρίση του κλινικού γιατρού, η οποία ενημερώθηκε από διαφορετικές πηγές παρατήρησης, όπως το κλινικό ιστορικό του παιδιού και ερωτηματολόγια που συμπληρώθηκαν από γονείς, δασκάλους και ασθενείς. Αλλά αυτά είναι υποκειμενικά, μπορεί να είναι αντιφατικά και χρειάζονται χρόνο. Η αυξημένη ευαισθητοποίηση σχετικά με τη ΔΕΠΥ έχει οδηγήσει σε αυξανόμενη ζήτηση για αξιολόγηση στα παιδιά – με τον μέσο χρόνο αναμονής για διάγνωση στο NHS να είναι περίπου 16 μήνες. Το QbTest είναι ένα ηλεκτρονικό τεστ προσοχής και δραστηριότητας, το οποίο προσφέρει ένα αντικειμενικό μέτρο απροσεξίας, υπερκινητικότητας και παρορμητικότητας. Στο τεστ, οι συμμετέχοντες λαμβάνουν οδηγίες να πατήσουν ένα κουμπί ως απόκριση σε συγκεκριμένους στόχους στην οθόνη (για παράδειγμα, ένα συγκεκριμένο σχήμα ή χρώμα) και να αγνοήσουν μη στόχους (άλλα σχήματα ή χρώματα), για να μετρήσουν την προσοχή. Αυτό συνδυάζεται με έναν ανιχνευτή κίνησης υπερύθρων που μετρά την κινητική δραστηριότητα. Τα αποτελέσματα δίνουν μια εκτίμηση της προσοχής, της παρορμητικότητας και της υπερκινητικότητας.

Τρία βασικά συμπτώματα της ΔΕΠΥ. Πρώτη συστηματική ανασκόπηση και μετα-ανάλυση

Οι συγγραφείς της μελέτης επανεξέτασαν και ανέλυσαν 15 μελέτες σχετικά με την ακρίβεια και την κλινική χρησιμότητα του QbTest. Επεξεργάστηκαν την ευαισθησία (σωστός εντοπισμός θετικών περιπτώσεων), την ειδικότητα (σωστός εντοπισμός αρνητικών περιπτώσεων) και ένα τρίτο μέτρο που ονομάζεται Περιοχή κάτω από την καμπύλη λειτουργικών χαρακτηριστικών του δέκτη, ή για συντομία AUC. Η ακρίβεια βαθμολογείται σε μια κλίμακα 0-1, με το 1 να είναι τέλεια ακρίβεια και το 0,5 να μην είναι καλύτερο από την ευκαιρία. Οι συνολικές βαθμολογίες (συνδυάζοντας μέτρα για την προσοχή, την παρορμητικότητα και την υπερκινητικότητα) έδειξαν αποδεκτή, παρά καλή, ευαισθησία (0,78) και ειδικότητα (0,70). Οι ατομικές μετρήσεις για την προσοχή, την παρορμητικότητα και την υπερκινητικότητα κυμαίνονταν από χαμηλή (0,48) έως μέτρια (0,65) ευαισθησία και μέτρια (0,65) έως καλή (0,83) ειδικότητα. Οι βαθμολογίες AUC έδειξαν μέτρια (0,66) έως αποδεκτά (0,72) επίπεδα ακρίβειας. Ο καθηγητής Ψυχιατρικής Παιδιών και Εφήβων Samuele Cortese, ανώτερος συγγραφέας της έρευνας, επίσης από το Πανεπιστήμιο του Southampton, λέει: “Οι περισσότερες μελέτες στην ανασκόπηση προσπάθησαν να διαφοροποιήσουν τα άτομα με ΔΕΠΥ και τις μη κλινικές ομάδες (νευροτυπικά). Ωστόσο, στην πράξη , οι κλινικοί γιατροί θα χρειάζονταν συχνότερα τεστ για να διαφοροποιήσουν τη ΔΕΠΥ και άλλες κλινικές καταστάσεις».

Έχει ακόμη ρόλο να παίξει

Απαιτείται περαιτέρω έρευνα για να κατανοηθεί πώς οι βαθμολογίες του QbTest πρέπει να χρησιμοποιούνται παράλληλα με άλλες κλινικές πληροφορίες για να καταλήξουμε σε διάγνωση και υποστήριξη διαχείρισης. Ωστόσο, οι ερευνητές εξακολουθούν να πιστεύουν ότι το τεστ μπορεί να διαδραματίσει χρήσιμο ρόλο, αλλά όχι από μόνο του. Η συν-επικεφαλής συγγραφέας Δρ. Charlotte Hall, από το Πανεπιστήμιο του Nottingham, λέει: “Αυτά τα αποτελέσματα υποστηρίζουν την ενδεικνυόμενη χρήση του QbTest ως βοήθημα για την υποστήριξη της κλινικής αξιολόγησης και διάγνωσης της ΔΕΠΥ. Οι αντικειμενικές εξετάσεις θα πρέπει να υποστηρίζουν, αντί να αντικαθιστούν, την κλινική κρίση. Όταν χρησιμοποιείται για την υποστήριξη της τυπικής κλινικής αξιολόγησης, το QbTest μπορεί να βοηθήσει στην επιτάχυνση της διάγνωσης, στη μείωση του κόστους και στην αύξηση της αποτελεσματικότητας στην οδό αξιολόγησης.”

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πώς τα άτομα με ΔΕΠΥ διαχειρίζονται την ψυχική τους υγεία;

ΔΕΠΥ εργασία: Τα σημάδια που μαρτυρούν ότι μπορεί να έχετε ΔΕΠΥ

Γιατί τα παιδιά σήμερα έχουν μικρότερη συγκέντρωση και από χρυσόψαρο;

Πώς τα ακουστικά βελτιώνουν την συγκέντρωση των παιδιών με ΔΕΠΥ;

Άτομα άνω των 50 ετών με ΔΕΠΥ «παραβλέπονται» για διάγνωση και θεραπεία

Ποια εργαλεία μπορούν να χρησιμεύσουν στη διαχείριση των ατόμων με ΔΕΠΥ;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Τι είναι το σύνδρομο ασθενούς κτιρίου;

Το σύνδρομο ασθενούς κτιρίου (SBS) είναι ένας όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει μια σειρά συμπτωμάτων που παρουσιάζονται από άτομα που περνούν χρόνο σε ένα συγκεκριμένο κτίριο ή κλειστό χώρο.

Τι είναι οι διαταραχές εξάλειψης και πώς αντιμετωπίζονται;

Η θεραπεία για διαταραχές εξάλειψης μπορεί να περιλαμβάνει έναν συνδυασμό συμπεριφορικών παρεμβάσεων, όπως εκπαίδευση της ουροδόχου κύστης, προγραμματισμένη τουαλέτα και θετική ενίσχυση, καθώς και ιατρικές παρεμβάσεις, όπως φαρμακευτική αγωγή ή θεραπεία.

Είναι τα υγρά όνειρα κάτι το φυσιολογικό ή όχι;

Υγρά όνειρα: Τα υγρά όνειρα, γνωστά και ως οργασμοί ύπνου, είναι ένα φυσιολογικό και φυσικό φαινόμενο, ιδιαίτερα κατά την εφηβεία και τη νεαρή ενήλικη ζωή, αλλά μπορούν να συμβούν σε οποιαδήποτε ηλικία.

  Η εκσπερμάτιση μειώνει συχνά τον κίνδυνο καρκίνου του προστάτη;

Έτσι, ενώ η σχέση μεταξύ της συχνότητας της εκσπερμάτωσης και του καρκίνου του προστάτη δεν είναι πλήρως κατανοητή και υπάρχει πραγματική ανάγκη για περισσότερη έρευνα, η συχνή εκσπερμάτιση (εντός λογικής) σίγουρα δεν θα βλάψει, πιθανώς κάνει καλό και επομένως θα πρέπει να αποτελεί μέρος του υγιεινού τρόπου ζωής ενός άνδρα.