ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

ΔΕΠΥ: Τι σημαίνει η Διάσπαση Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας;

ΔΕΠΥ: Τι σημαίνει η Διάσπαση Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας;

ΔΕΠΥ: Η ΔΕΠΥ είναι μια από τις πιο συχνές νευροαναπτυξιακές διαταραχές της παιδικής ηλικίας. Συνήθως διαγιγνώσκεται για πρώτη φορά στην παιδική ηλικία και συχνά διαρκεί μέχρι την ενήλικη ζωή.

Η ΔΕΠΥ είναι μια από τις πιο συχνές νευροαναπτυξιακές διαταραχές της παιδικής ηλικίας. Συνήθως διαγιγνώσκεται για πρώτη φορά στην παιδική ηλικία και συχνά διαρκεί μέχρι την ενήλικη ζωή. Τα παιδιά με ΔΕΠΥ μπορεί να δυσκολεύονται να δώσουν προσοχή, να ελέγξουν τις παρορμητικές συμπεριφορές (μπορεί να ενεργούν χωρίς να σκέφτονται ποιο θα είναι το αποτέλεσμα) ή να είναι υπερβολικά δραστήρια.

Σημάδια και συμπτώματα

Είναι φυσιολογικό για τα παιδιά να δυσκολεύονται να εστιάσουν και να συμπεριφέρονται κάποια στιγμή. Ωστόσο, τα παιδιά με ΔΕΠΥ δεν αναπτύσσονται μόνο από αυτές τις συμπεριφορές. Τα συμπτώματα συνεχίζονται, μπορεί να είναι σοβαρά και μπορεί να προκαλέσουν δυσκολίες στο σχολείο, στο σπίτι ή με φίλους.

Ένα παιδί με ΔΕΠΥ μπορεί:

 • ονειροπολεί πολύ
 • ξεχνάτε ή χάνετε πολλά πράγματα
 • στριμώχνομαι ή ταράζομαι
 • μιλάς πολύ
 • κάνουν απρόσεκτα λάθη ή παίρνουν περιττά ρίσκα
 • δυσκολεύονται να αντισταθούν στον πειρασμό
 • δυσκολεύεστε να εναλλάσσετε
 • δυσκολεύονται να συνεννοηθούν με τους άλλους

Τύποι

Υπάρχουν τρεις διαφορετικοί τρόποι με τους οποίους η ΔΕΠΥ εμφανίζεται, ανάλογα με το ποιοι τύποι συμπτωμάτων είναι πιο δυνατοί στο άτομο:

Κατά κύριο λόγο απρόσεκτη παρουσίαση: Είναι δύσκολο για το άτομο να οργανώσει ή να ολοκληρώσει μια εργασία, να δώσει προσοχή στις λεπτομέρειες ή να ακολουθήσει οδηγίες ή συνομιλίες. Το άτομο αποσπάται εύκολα ή ξεχνά λεπτομέρειες της καθημερινής ρουτίνας.

Κυρίως υπερκινητική-παρορμητική παρουσίαση: Το άτομο ταράζεται και μιλάει πολύ. Είναι δύσκολο να καθίσετε ακίνητος για πολύ (π.χ. για ένα γεύμα ή ενώ κάνετε τα μαθήματά σας). Τα μικρότερα παιδιά μπορεί να τρέχουν, να πηδούν ή να σκαρφαλώνουν συνεχώς. Το άτομο αισθάνεται ανήσυχο και έχει πρόβλημα με την παρορμητικότητα. Κάποιος που είναι παρορμητικός μπορεί να διακόπτει τους άλλους πολύ, να αρπάζει πράγματα από τους ανθρώπους ή να μιλάει σε ακατάλληλες στιγμές. Είναι δύσκολο για το άτομο να περιμένει τη σειρά του ή να ακούσει οδηγίες. Ένα άτομο με παρορμητικότητα μπορεί να έχει περισσότερα ατυχήματα και τραυματισμούς από άλλα.

Συνδυασμένη Παρουσίαση: Τα συμπτώματα των δύο παραπάνω τύπων είναι εξίσου παρόντα στο άτομο.

Επειδή τα συμπτώματα μπορεί να αλλάξουν με την πάροδο του χρόνου, η παρουσίαση μπορεί επίσης να αλλάξει με την πάροδο του χρόνου.

Αιτίες ΔΕΠΥ

Οι επιστήμονες μελετούν τις αιτίες και τους παράγοντες κινδύνου σε μια προσπάθεια να βρουν καλύτερους τρόπους διαχείρισης και μείωσης των πιθανοτήτων ενός ατόμου να έχει ΔΕΠΥ. Οι αιτίες και οι παράγοντες κινδύνου για τη ΔΕΠΥ είναι άγνωστοι, αλλά η τρέχουσα έρευνα δείχνει ότι η γενετική παίζει σημαντικό ρόλο. Πρόσφατες μελέτες συνδέουν γενετικούς παράγοντες με ΔΕΠΥ. Εκτός από τη γενετική, οι επιστήμονες μελετούν άλλες πιθανές αιτίες και παράγοντες κινδύνου, όπως:

 • Εγκεφαλική βλάβη
 • Έκθεση σε περιβαλλοντικούς κινδύνους (π.χ. μόλυβδος) κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή σε νεαρή ηλικία
 • Χρήση αλκοόλ και καπνού κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης
 • Πρόωρος τοκετός
 • Χαμηλό βάρος γέννησης

Η έρευνα δεν υποστηρίζει τις ευρέως διαδεδομένες απόψεις ότι η ΔΕΠΥ προκαλείται από την κατανάλωση πολλής ζάχαρης, την παρακολούθηση πολλής τηλεόρασης, την ανατροφή των παιδιών ή κοινωνικούς και περιβαλλοντικούς παράγοντες όπως η φτώχεια ή το οικογενειακό χάος. Φυσικά, πολλά πράγματα, συμπεριλαμβανομένων αυτών, μπορεί να επιδεινώσουν τα συμπτώματα, ειδικά σε ορισμένα άτομα. Αλλά τα στοιχεία δεν είναι αρκετά ισχυρά για να συμπεράνουμε ότι είναι οι κύριες αιτίες της ΔΕΠΥ.

Διάγνωση

Το να αποφασίσετε εάν ένα παιδί έχει ΔΕΠΥ είναι μια διαδικασία με πολλά βήματα. Δεν υπάρχει κανένα τεστ για τη διάγνωση της ΔΕΠΥ και πολλά άλλα προβλήματα, όπως το άγχος, η κατάθλιψη, τα προβλήματα ύπνου και ορισμένοι τύποι μαθησιακών δυσκολιών, μπορεί να έχουν παρόμοια συμπτώματα. Ένα βήμα της διαδικασίας περιλαμβάνει μια ιατρική εξέταση, συμπεριλαμβανομένων των τεστ ακοής και όρασης, για να αποκλειστούν άλλα προβλήματα με συμπτώματα όπως η ΔΕΠΥ. Η διάγνωση της ΔΕΠΥ συνήθως περιλαμβάνει μια λίστα ελέγχου για την αξιολόγηση των συμπτωμάτων της ΔΕΠΥ και τη λήψη ιστορικού του παιδιού από τους γονείς, τους δασκάλους και μερικές φορές το παιδί.

Θεραπείες

Στις περισσότερες περιπτώσεις, η ΔΕΠΥ αντιμετωπίζεται καλύτερα με συνδυασμό θεραπείας συμπεριφοράς και φαρμακευτικής αγωγής. Για παιδιά προσχολικής ηλικίας (4-5 ετών) με ΔΕΠΥ, η θεραπεία συμπεριφοράς, ιδιαίτερα η εκπαίδευση για τους γονείς, συνιστάται ως η πρώτη γραμμή θεραπείας πριν από τη δοκιμή της φαρμακευτικής αγωγής. Αυτό που λειτουργεί καλύτερα μπορεί να εξαρτηθεί από το παιδί και την οικογένεια. Τα καλά σχέδια θεραπείας θα περιλαμβάνουν στενή παρακολούθηση, παρακολούθηση και πραγματοποίηση αλλαγών, εάν χρειαστεί, στην πορεία.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πώς οι έφηβοι με ΔΕΠΥ μαθαίνουν να οδηγούν καλύτερα;

Πώς συνδέονται οι γενετικές παραλλαγές με την δυσλεξία;

Νέα μελέτη διαπιστώνει ότι η δυσλεξία συνδέεται με 42 γενετικές παραλλαγές

Έλλειψη φαρμάκου απαραίτητου για άτομα με ΔΕΠΥ και ναρκοληψία στις ΗΠΑ

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ασκήσεις που πρέπει να κάνουν οι άνδρες μετά τα 30 για να κάνετε boost στην τεστοστερόνη σας

Ενίσχυση Τεστοστερόνης: Ένα καλό επίπεδο τεστοστερόνης είναι απαραίτητο στους άνδρες επειδή βοηθά το σώμα να χτίσει μυϊκή μάζα, να διατηρήσει την οστική πυκνότητα, να αυξήσει τις τρίχες του σώματος και να φέρει αλλαγές στη φωνή τους όταν φτάνουν στην εφηβεία.

Επιστήμονες ανέπτυξαν σκεύασμα για την απώλεια βάρους που ξεγελά τους μύες ώστε να νομίζουν ότι εργάζονται σκληρά

Η ίδια ομάδα ερευνητών από το Πανεπιστήμιο της Φλόριντα, το Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον στο Σεντ Λούις και το Πανεπιστήμιο του Σεντ Λούις είχε δείξει προηγουμένως σε μια δοκιμή σε ποντίκια ότι το φάρμακό τους αύξησε την αντοχή των ποντικιών, τα οποία μπόρεσαν να τρέξουν για 70 % περισσότερο και 45 % μακρύτερα σε σύγκριση με εκείνα που έλαβαν εικονικό φάρμακο.