ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

ΔΕΠΥ: Οι άνθρωποι με ΔΕΠΥ είναι πιθανό να πάσχουν από καρδιακή νόσο

ΔΕΠΥ: Οι άνθρωποι με ΔΕΠΥ είναι πιθανό να πάσχουν από καρδιακή νόσο

ΔΕΠΥ: Η αποτελεσματική και υπεύθυνη αντιμετώπιση της ΔΕΠΥ είναι απαραίτητη για τη βελτίωση της ποιότητας της ζωής τους σε οποιαδήποτε ηλικία και για τη βελτίωση της υγείας τους καθ' όλη τη διάρκεια της ζωής τους, αν και εξακολουθεί να απαιτείται προσοχή κατά τη χρήση διεγερτικών.

Νέα έρευνα δείχνει ότι η διαταραχή ελλειμματικής προσοχής υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ) μπορεί να προκαλέσει περισσότερα από ψυχιατρικές επιπλοκές: Οι ενήλικες που πάσχουν από ΔΕΠΥ μπορεί επίσης να είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν κάποιο είδος καρδιαγγειακής νόσου.

ΔΕΠΥ και ψυχιατρικές διαταραχές

«Οι κλινικοί γιατροί πρέπει να εξετάσουν προσεκτικά την ψυχιατρική συννοσηρότητα και τους παράγοντες του τρόπου ζωής για να βοηθήσουν στη μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακής νόσου σε άτομα με ΔΕΠΥ, αλλά χρειαζόμαστε επίσης περισσότερη έρευνα για να διερευνήσουμε εύλογους βιολογικούς μηχανισμούς, όπως κοινά γενετικά στοιχεία για τη ΔΕΠΥ και τις καρδιαγγειακές παθήσεις », δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Lin Li. Είναι μεταδιδακτορική ερευνήτρια από το Τμήμα Ιατρικής Επιδημιολογίας και Βιοστατιστικής του Ινστιτούτου Karolinska στη Σουηδία.

Αυτή η μελέτη δεν μπορεί να αποδείξει ότι η ΔΕΠΥ προκαλεί καρδιαγγειακές παθήσεις, μόνο ότι οι δύο καταστάσεις φαίνεται να συνδέονται, σημείωσαν οι ερευνητές. Ο Λι πρόσθεσε ότι άλλοι παράγοντες μπορεί να ρίξουν φως στη σύνδεση μεταξύ της ΔΕΠΥ και της καρδιαγγειακής νόσου. «Βρήκαμε ότι οι ψυχιατρικές συννοσηρότητες, ειδικά για τη διαταραχή χρήσης ουσιών και τις διατροφικές διαταραχές, θα μπορούσαν εν μέρει να εξηγήσουν τη σχέση μεταξύ της ΔΕΠΥ και των καρδιαγγειακών παθήσεων», είπε. «Αλλά δεν έχουμε λεπτομερείς πληροφορίες για τους παράγοντες του τρόπου ζωής, για παράδειγμα, το κάπνισμα και τις σωματικές δραστηριότητες, οι οποίες θα μπορούσαν επίσης να συνδέονται με τον αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων μεταξύ των ενηλίκων με ΔΕΠΥ», είπε ο Λι.

«Χρειάζεται επίσης περισσότερη έρευνα για να διερευνηθεί εάν γενετικοί παράγοντες θα μπορούσαν να εξηγήσουν τη συσχέτιση». Ο Λι σημείωσε επίσης ότι τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία των συμπτωμάτων ΔΕΠΥ δεν μείωσαν τον κίνδυνο για καρδιαγγειακή νόσο μεταξύ αυτών που έπασχαν από την πάθηση. Για τη μελέτη, οι ερευνητές συνέλεξαν δεδομένα για περισσότερους από 5 εκατομμύρια ενήλικες, 37.000 από τους οποίους είχαν ΔΕΠΥ. Κατά τη διάρκεια ενός μέσου όρου 12 ετών παρακολούθησης, το 38% των ατόμων με ΔΕΠΥ ανέπτυξαν καρδιαγγειακή νόσο, σε σύγκριση με το 23,5% αυτών χωρίς ΔΕΠΥ.

Οι κίνδυνοι μεταξύ των ατόμων με ΔΕΠΥ ήταν ιδιαίτερα υψηλοί για καρδιακή ανακοπή, αιμορραγικό εγκεφαλικό επεισόδιο και περιφερικές αγγειακές παθήσεις. Η συσχέτιση ήταν ισχυρότερη μεταξύ των ανδρών παρά των γυναικών και οι διατροφικές διαταραχές και ο εθισμός στα ναρκωτικά αύξησαν επίσης τις πιθανότητες καρδιαγγειακής νόσου μεταξύ των ατόμων με ΔΕΠΥ. Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στις 8 Σεπτεμβρίου στο περιοδικό World Psychiatry.

Ένας αμερικανός εμπειρογνώμονας καρδιάς που δεν συμμετείχε στη μελέτη σημείωσε ότι η ΔΕΠΥ είναι μόνο μια πρόσφατη διάγνωση. “Ο λόγος που η σχέση μεταξύ ΔΕΠΥ και καρδιακής νόσου δεν έχει γίνει καλά κατανοητή είναι ότι τα ποσοστά διάγνωσης αυξήθηκαν δραματικά μόνο τα τελευταία 45 χρόνια. Τώρα τα άτομα ηλικίας 45 ετών αρχίζουν να αναπτύσσουν στεφανιαία νόσο με επιταχυνόμενους ρυθμούς”, εξήγησε ο Δρ. Benjamin Hirsh. , καρδιολόγος στο Northwell Health στο Great Neck, N.Y. Η σχέση μεταξύ της ΔΕΠΥ και της καρδιαγγειακής νόσου είναι περίπλοκη, αλλά σίγουρα σχετίζεται με την επίδραση του συναισθηματικού τραύματος από τη ΔΕΠΥ, τη μακροχρόνια χρήση αμφεταμινών και συμπεριφορές όπως το αυξημένο κάπνισμα, είπε.

«Αυτό που είναι πειστικά κρυστάλλινο από τη μελέτη είναι ότι αυτοί οι ασθενείς πρέπει να επισκέπτονται τον καρδιοπαθολόγο τους σε ετήσια βάση», συμβουλεύει ο Hirsh. «Η ίδια η ΔΕΠΥ είναι ήδη παράγοντας κινδύνου για καρδιακές παθήσεις· πρέπει να παρακολουθούμε τον κίνδυνο της ΔΕΠΥ και να ελέγχουμε πολύ αυστηρά τους άλλους παράγοντες κινδύνου». Αυτό που είναι επίσης ενδιαφέρον είναι ότι η επίδραση στις καρδιαγγειακές παθήσεις στην πραγματικότητα δεν μετριάστηκε από τη χρήση φαρμάκων για τη ΔΕΠΥ, συμπεριλαμβανομένων των διεγερτικών, είπε.

«Η αποτελεσματική και υπεύθυνη αντιμετώπιση της ΔΕΠ-Υ είναι απαραίτητη για τη βελτίωση της ποιότητας της ζωής τους σε οποιαδήποτε ηλικία και για τη βελτίωση της υγείας τους καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής τους, αν και εξακολουθεί να απαιτείται προσοχή κατά τη χρήση διεγερτικών», σημείωσε ο Hirsh. Επίσης σημαντικό για τη θεραπεία της ΔΕΠΥ είναι η έμφαση στις υγιεινές συμπεριφορές αντιμετώπισης. «Η άσκηση, για παράδειγμα, έχει αποδειχθεί επανειλημμένα ότι βελτιώνει όλα τα συμπτώματα της ΔΕΠΥ», πρόσθεσε.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Η παχυσαρκία και ο διαβήτης μπορεί να επηρεάσουν την μελλοντική υγεία του νεογέννητου

Οι έγκυες γυναίκες με παχυσαρκία και διαβήτη μπορεί να έχουν περισσότερες πιθανότητες να αποκτήσουν παιδί με ΔΕΠΥ

Τα παιδιά με ΔΕΠΥ έχουν διαφορές στη «νευρική ευελιξία», δείχνει νέα μελέτη

Διατροφικές αλλαγές ανακουφίζουν τα συμπτώματα ΔΕΠΥ στα παιδιά

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα