Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Ασφάλιση Υγείας

ΕΦΚΑ: Τι θα ισχύσει αναφορικά με την παραγραφή και τη διαγραφή οφειλών

ΕΦΚΑ: Τι θα ισχύσει αναφορικά με την παραγραφή και τη διαγραφή οφειλών

ΕΦΚΑ: Η θεσμοθέτηση της 10ετούς παραγραφής των οφειλών προς τον e- ΕΦΚΑ, τελεί σε συμμόρφωση με την απόφαση του ΣτΕ που μείωσε τον χρόνο παραγραφής των οφειλών από την 20ετία στη 10ετία, όπως ήταν και πριν το νόμο Κατρούγκαλου

Η ψήφιση της 10ετούς παραγραφής των οφειλών προς τον e- ΕΦΚΑ, τελεί σε συμμόρφωση με την απόφαση του ΣτΕ που μείωσε τον χρόνο παραγραφής των οφειλών από την 20ετία στη 10ετία. Κάτι που συνέβαινε και πριν το νόμο Κατρούγκαλου, αναφορικά με τις οφειλές προς το ΙΚΑ. Βασικό ζητούμενο είναι να έχει παρέλθει 10ετία πριν την βεβαίωση της οφειλής ή στη συνέχεια μέχρι την ενεργοποίηση των αναγκαστικών μέτρων ανέφερε αρχικά ο κ. Κουτσούκος, δικηγόρος-εργατολόγος – LL.M και Διδάκτωρ Δημοσίου Δικαίου Νομικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών. Παράλληλα επισήμανε πως η 10ετία παραγραφής επανεκκινείται μετά από κάθε διακοπτική κίνηση της Διοίκησης βεβαίωση, αναγκαστικά μέτρα κλπ.

Κατά συνέπεια, οφειλές που δημιουργήθηκαν για απασχόληση, η οποία παρασχέθηκε την περίοδο 2006 – 2011 με 2012 είναι εκείνες που θα οδηγηθούν τώρα σε παραγραφή.  Ωστόσο, όπως διευκρίνισε ο νομικός «εκείνο που δεν έχει καταστεί απολύτως συνειδητό μέχρι και σήμερα από τους οφειλέτες στον e-ΕΦΚΑ είναι ότι η αναγνώριση της παραγραφής ισοδυναμεί και με “αποδυνάμωση” της (απόδοσης της) συνταξιοδοτικής παροχής που θα λάβουν, εφόσον ο παραγεγραμμένος χρόνος θεωρείται εν τέλει και μησυντάξιμος».

Σε πλείστες περιπτώσεις, η αναγνώριση της παραγραφής είναι αναπόφεκτη και επιλογή-μονόδρομος για τους (μεγαλο)οφειλέτες, αφού συνιστά το εργαλείο για να μπορέσουν να λάβουν έστω και μια στοιχειώδη συνταξιοδοτική παροχή, αλλά, σε άλλες περιπτώσεις, απαιτείται σύνεση και περίσκεψη πριν την ενεργοποίηση της παραγραφής, καθώς θα πρέπει πρωτίστως να προτάσσεται η δυνατότητα αποπληρωμής του χρέους για να μην απωλεσθεί η απόδοση στη σύνταξη και, εάν αυτή φαντάζει δυσχερής έως αδύνατη, τότε να προκρίνεται ωςέσχατη λύση η παραγραφή.

Διαφορετικό ζήτημα από την παραγραφή συνιστά η περίπτωσηδιαγραφής χρεών των ελεύθερων επαγγελματιών-αυτοαπασχολουμένων πρώην ΟΑΕΕ-ΤΕΒΕ-ΤΑΕ-ΤΣΑ, πρώην ΕΤΑΑ-ΤΣΑΥ, ΤΣΜΕΔΕ, ΤΑΝ, σε περίπτωση οριστικής (και ιδίως αναδρομικής) παύσης εργασιών στην αρμόδια ΔΟΥ. Πιο αναλυτικά, για τη διαγραφή προσώπου που υπήχθη στην ασφάλιση του e-ΕΦΚΑ, ως μέλος εταιρείας, απαιτείται λύση της εταιρείας ή τροποποίηση του καταστατικού αυτής, με αποχώρηση του μέλους. Στην περίπτωση εταιρείας Α.Ε με εμπορική, βιοτεχνική ή επαγγελματική δραστηριότητα διαγραφή πραγματοποιείται με τη μείωση του ποσοστού συμμετοχής στο μετοχικό κεφάλαιο κάτω του 3% ή της απώλειας της ιδιότητας του μέλους του Δ.Σ. Ως ημερομηνία διαγραφής από τα Μητρώα ασφαλισμένων του e-ΕΦΚΑ, λαμβάνεται η τελευταία ημέρα του μήνα εντός του οποίου πραγματοποιήθηκε η διακοπή της δραστηριότητας.

Διαγραφή προσώπου εγγεγραμμένου στα Μητρώα Ασφαλισμένων, είτε για ατομική επιχείρηση, είτε ως μέλος εταιρείας, δεν είναι δυνατή στην περίπτωση που δηλωθεί αδράνεια στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. «Μετά την οριστική παύση εργασιών στην αρμόδια Δ.Ο.Υ, η διαγραφή από τα Μητρώα Ασφαλισμένων δύναται να ανατρέξει σε παρελθόντα χρόνο, εφόσον τούτο προκύπτει από την ημερομηνία διακοπής της δραστηριότητας που βεβαιώνει η αρμόδια Δ.Ο.Υ.» κατέληξε ο νομικός.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Αναγνωρίζει διπλάσιο χρόνο υπηρεσίας του προσωπικού Ενόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλείας

ΕΦΚΑ ΔΥΠΑ: Ο χάρτης πληρωμών για την εβδομάδα που έρχεται

Πάνω από 200.000 αιτήσεις συνταξιοδότησης το 2023

ΕΦΚΑ ΔΥΠΑ: Χάρτης πληρωμών για 14-18 Αυγούστου

Ο χάρτης πληρωμών για τα ασφαλιστικά ταμεία την ερχόμενη εβδομάδα

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Gov.gr: Στο Wallet η ασφάλιση οχημάτων από την ερχόμενη εβδομάδα

Gov.gr: Αυτή η πρωτοβουλία υπόσχεται να απλοποιήσει και να ενισχύσει την αποτελεσματικότητα της απόκτησης ασφάλισης οχημάτων, σηματοδοτώντας ένα σημαντικό βήμα προόδου στην ψηφιακή διακυβέρνηση και την ευκολία των πολιτών.

ΟΕΕ: "Σε 17 ημέρες είναι αδύνατον να υποβληθούν οι υπόλοιπες δηλώσεις"

ΟΕΕ: Οι λογιστές - φοροτεχνικοί δεν ζητούν παρατάσεις, αλλά οι αυξημένες υποχρεώσεις που τους έχει αναθέσει η Πολιτεία, απαιτούν από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών την ικανοποίηση του αιτήματός τους και τον σεβασμό στον επαγγελματικό κλάδο.

Brookfield: Καναδικός κολοσσός στην ασφαλιστική αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου

Brookfield: Η ίδρυση μιας νέας ασφαλιστικής οντότητας από την αρχή αποτελεί μια τρομερή πρόκληση σε μια αγορά που κυριαρχείται από καθιερωμένους παρόχους χύδην προσόδων όπως η Phoenix Group και η Legal & General.

Μηχανογραφικά: Ανοικτή η πλατφόρμα μέχρι Πέμπτη 18 Ιουλίου

Μηχανογραφικά: Η προθεσμία υποβολής των Μηχανογραφικών και Παράλληλων Μηχανογραφικών Δελτίων είναι αποκλειστική και μετά την παρέλευσή της κανένας υποψήφιος δεν θα μπορεί να προβεί στην οριστικοποίηση τους.

ΙΝΣΕΤΕ: 12,8% άνοδος στις αεροπορικές αφίξεις τους πρώτους 5 μήνες του 2024

ΙΝΣΕΤΕ: Οι διεθνείς αεροπορικές αφίξεις έχουν ήδη αυξηθεί κατά 12,8% από τον Ιανουάριο έως τον Μάιο του 2024 σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, φτάνοντας τα 5,9 εκατομμύρια.

Close Icon