Ασφάλιση Υγείας

ΕΦΚΑ: Τι θα ισχύσει αναφορικά με την παραγραφή και τη διαγραφή οφειλών

ΕΦΚΑ: Τι θα ισχύσει αναφορικά με την παραγραφή και τη διαγραφή οφειλών

ΕΦΚΑ: Η θεσμοθέτηση της 10ετούς παραγραφής των οφειλών προς τον e- ΕΦΚΑ, τελεί σε συμμόρφωση με την απόφαση του ΣτΕ που μείωσε τον χρόνο παραγραφής των οφειλών από την 20ετία στη 10ετία, όπως ήταν και πριν το νόμο Κατρούγκαλου

Η ψήφιση της 10ετούς παραγραφής των οφειλών προς τον e- ΕΦΚΑ, τελεί σε συμμόρφωση με την απόφαση του ΣτΕ που μείωσε τον χρόνο παραγραφής των οφειλών από την 20ετία στη 10ετία. Κάτι που συνέβαινε και πριν το νόμο Κατρούγκαλου, αναφορικά με τις οφειλές προς το ΙΚΑ. Βασικό ζητούμενο είναι να έχει παρέλθει 10ετία πριν την βεβαίωση της οφειλής ή στη συνέχεια μέχρι την ενεργοποίηση των αναγκαστικών μέτρων ανέφερε αρχικά ο κ. Κουτσούκος, δικηγόρος-εργατολόγος – LL.M και Διδάκτωρ Δημοσίου Δικαίου Νομικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών. Παράλληλα επισήμανε πως η 10ετία παραγραφής επανεκκινείται μετά από κάθε διακοπτική κίνηση της Διοίκησης βεβαίωση, αναγκαστικά μέτρα κλπ.

Κατά συνέπεια, οφειλές που δημιουργήθηκαν για απασχόληση, η οποία παρασχέθηκε την περίοδο 2006 – 2011 με 2012 είναι εκείνες που θα οδηγηθούν τώρα σε παραγραφή.  Ωστόσο, όπως διευκρίνισε ο νομικός «εκείνο που δεν έχει καταστεί απολύτως συνειδητό μέχρι και σήμερα από τους οφειλέτες στον e-ΕΦΚΑ είναι ότι η αναγνώριση της παραγραφής ισοδυναμεί και με “αποδυνάμωση” της (απόδοσης της) συνταξιοδοτικής παροχής που θα λάβουν, εφόσον ο παραγεγραμμένος χρόνος θεωρείται εν τέλει και μησυντάξιμος».

Σε πλείστες περιπτώσεις, η αναγνώριση της παραγραφής είναι αναπόφεκτη και επιλογή-μονόδρομος για τους (μεγαλο)οφειλέτες, αφού συνιστά το εργαλείο για να μπορέσουν να λάβουν έστω και μια στοιχειώδη συνταξιοδοτική παροχή, αλλά, σε άλλες περιπτώσεις, απαιτείται σύνεση και περίσκεψη πριν την ενεργοποίηση της παραγραφής, καθώς θα πρέπει πρωτίστως να προτάσσεται η δυνατότητα αποπληρωμής του χρέους για να μην απωλεσθεί η απόδοση στη σύνταξη και, εάν αυτή φαντάζει δυσχερής έως αδύνατη, τότε να προκρίνεται ωςέσχατη λύση η παραγραφή.

Διαφορετικό ζήτημα από την παραγραφή συνιστά η περίπτωσηδιαγραφής χρεών των ελεύθερων επαγγελματιών-αυτοαπασχολουμένων πρώην ΟΑΕΕ-ΤΕΒΕ-ΤΑΕ-ΤΣΑ, πρώην ΕΤΑΑ-ΤΣΑΥ, ΤΣΜΕΔΕ, ΤΑΝ, σε περίπτωση οριστικής (και ιδίως αναδρομικής) παύσης εργασιών στην αρμόδια ΔΟΥ. Πιο αναλυτικά, για τη διαγραφή προσώπου που υπήχθη στην ασφάλιση του e-ΕΦΚΑ, ως μέλος εταιρείας, απαιτείται λύση της εταιρείας ή τροποποίηση του καταστατικού αυτής, με αποχώρηση του μέλους. Στην περίπτωση εταιρείας Α.Ε με εμπορική, βιοτεχνική ή επαγγελματική δραστηριότητα διαγραφή πραγματοποιείται με τη μείωση του ποσοστού συμμετοχής στο μετοχικό κεφάλαιο κάτω του 3% ή της απώλειας της ιδιότητας του μέλους του Δ.Σ. Ως ημερομηνία διαγραφής από τα Μητρώα ασφαλισμένων του e-ΕΦΚΑ, λαμβάνεται η τελευταία ημέρα του μήνα εντός του οποίου πραγματοποιήθηκε η διακοπή της δραστηριότητας.

Διαγραφή προσώπου εγγεγραμμένου στα Μητρώα Ασφαλισμένων, είτε για ατομική επιχείρηση, είτε ως μέλος εταιρείας, δεν είναι δυνατή στην περίπτωση που δηλωθεί αδράνεια στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. «Μετά την οριστική παύση εργασιών στην αρμόδια Δ.Ο.Υ, η διαγραφή από τα Μητρώα Ασφαλισμένων δύναται να ανατρέξει σε παρελθόντα χρόνο, εφόσον τούτο προκύπτει από την ημερομηνία διακοπής της δραστηριότητας που βεβαιώνει η αρμόδια Δ.Ο.Υ.» κατέληξε ο νομικός.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Αναγνωρίζει διπλάσιο χρόνο υπηρεσίας του προσωπικού Ενόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλείας

ΕΦΚΑ ΔΥΠΑ: Ο χάρτης πληρωμών για την εβδομάδα που έρχεται

Πάνω από 200.000 αιτήσεις συνταξιοδότησης το 2023

ΕΦΚΑ ΔΥΠΑ: Χάρτης πληρωμών για 14-18 Αυγούστου

Ο χάρτης πληρωμών για τα ασφαλιστικά ταμεία την ερχόμενη εβδομάδα

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

ΤΕΚΑ: Παράταση της προαιρετικής μετάβασης των ασφαλισμένων από τον e-ΕΦΚΑ

ΤΕΚΑ: Με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, οι ασφαλισμένοι του ΤΕΚΑ έχουν φτάσει τους 310.000 και τα κεφάλαια που έχουν σωρευθεί από τις εισφορές τους είναι της τάξης των 91 εκατ. ευρώ.

Πιο γρήγορα από ποτέ η επιβολή επιδομάτων από τη ΔΥΠΑ

ΔΥΠΑ: Τη Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου, θα ξεκινήσει η προπληρωμή της τακτικής επιδότησης ανεργίας, της επιδότησης μακροχρόνιας ανεργίας και του βοηθήματος ανεργίας αυτοαπασχολουμένων, καθώς και η προπληρωμή του Δώρου Χριστουγέννων σε επιδοτούμενους ανέργους

Αύριο θα καταβληθούν τα επιδόματα του ΟΠΕΚΑ

ΟΠΕΚΑ πληρωμές: Σειρά επιδομάτων θα καταβληθούν αύριο, Πέμπτη 30 Νοεμβρίου, όπως ενημέρωσαν το υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, με τον εποπτευόμενο Οργανισμό Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ).

Τι αλλάζει στην φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών;

Ελεύθεροι επαγγελματίες: Από το 2024, για τα φετινά δηλαδή εισοδήματα και για 2 χρόνια μέχρι να καταργηθούν από το 2026 , όλοι ανεξαιρέτως οι ελεύθεροι επαγγελματίες και απασχολούμενοι θα πληρώνουν μισό τέλος επιτηδεύματος.