Νέα Υγείας

Φταίει τελικά η θάλασσα για την εμφάνιση ουρολοιμώξεων;

Φταίει τελικά η θάλασσα για την εμφάνιση ουρολοιμώξεων;

Είναι αλήθεια δυστυχώς πως η ουρολοίμωξη ‘’αγαπά’’ το καλοκαίρι, τη θάλασσα, τον ήλιο και πως την εποχή αυτή βασανίζει συχνότερα τον γυναίκειο πληθυσμό!

Φταίει όμως η θάλασσα με τα ‘’μολυσμένα’’ της νερά ή κάποιοι άλλοι παράγοντες κρύβονται από πίσω και μας χαλάνε τις καλοκαιρινές μας διακοπές; Ας εξηγήσουμε όμως καταρχήν τι σημαίνει Ουρολοίμωξη και πως δημιουργείται,για να κατανοήσουμε καλυτέρα τους αιτιολογικούς της παράγοντες και να προφυλαχτούμε!

Εξ’ ορισμού, η ουρολοίμωξη είναι μια ενδογενής και ανιούσα λοίμωξη, που χαρακτηρίζεται από την παρουσία σημαντικού αριθμού παθογόνων μικροβίων (βακτηρίων), σε οποιοδήποτε τμήμα του ουροποιητικού συστήματος. Τα μικρόβια αυτά χαρακτηρίζονται ουροπαθογόνα στην περίπτωση αυτή, γιατί είναι μικρόβια τα όποια υπάρχουν στην φυσιολογική χλωρίδα του οργανισμού μας (παχύ έντερο), χωρίς να προκαλούν παθογένεια. Αυτός είναι και ο λόγος που η ουρολοίμωξη χαρακτηρίζεται ενδογενής (‘’γεννιέται’’ από μικρόβια που έχουμε μέσα μας ‘’ενδο-‘’)!

Ο δεύτερος χαρακτηρισμός ‘’ανιούσα’’, οφείλεται στην επέκταση της λοίμωξης κατά συνέχεια ιστών, κατά μήκος της αρχιτεκτονικής του ουροποιητικού συστήματος, προσβάλλοντας από έξω προς τα μέσα, τα όργανα του ουροποιητικού συστήματος (βλεννογόνος ουρήθρας – βλεννογόνος ουροδόχου κύστεως – νεφρικό παρέγχυμα).

Οι ουρολοιμώξεις διακρίνονται αδρά σε δυο κατηγορίες ,ανάλογα με την ανατομική εντόπιση της φλεγμονής, τις λοιμώξεις του κατωτέρου ουροποιητικού συστήματος και στις λοιμώξεις του ανώτερου ουροποιητικού συστήματος.

Οι λοιμώξεις του κατωτέρου ουροποιητικού (ουρηθρίτιδα, κυστίτιδα), εκδηλώνονται με συχνουρία, δυσουρία και αίσθημα καύσου κατά την ούρηση, ενώ οι λοιμώξεις του ανώτερου ουροποιητικού (πυελονεφρίτιδα), εκδηλώνονται απότομα με ρίγη, πυρετό, και πόνο στην οσφυϊκή χώρα (μέση).

Το συχνότερο αίτιο ουρολοιμώξεων (>75%), για άτομα εκτός νοσοκομείου (για διακοπές μιλάμε…), είναι το βακτηρίδιο E.coli (κολοβακτηρίδιο) και ακολουθούν σε πολύ μικρότερο ποσοστό, είδη των γενών Klebsiella (5%), Enterobacter (1-2%), μύκητες και άλλα, τα οποία όπως είπαμε αποτελούν στην πλειοψηφία τους μέρος της φυσιολογικής χλωρίδας του παχέως εντέρου. Το γεγονός αυτό, αποτελεί και εξήγηση στο ερώτημα γιατί ο γυναικείος πληθυσμός βασανίζεται συχνότερα από ουρολοιμώξεις απ’ ότι οι άντρες! Η ουρήθρα των γυναικών είναι βραχύτερη και βρίσκεται πλησιέστερα στη πηγή μολύνσεως που είναι το παχύ έντερο!

Ακολουθεί βίντεο:

Βέβαια , για να αναπτυχτούν τα μικρόβια αυτά και να δημιουργήσουν λοίμωξη, δεν φτάνει μόνο η εγγύτητα με την πηγή της μολύνσεως. Πρέπει να συνάγουν και άλλοι παράγοντες που ευνοούν την ανάπτυξη τους, όπως η υγρασία, η ζέστη, η αφυδάτωση, η διαταραχή του Ph της περιοχής, η υπερκατανάλωση αλκοόλ και ζάχαρης.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Γιατί μας πιάνει πονοκέφαλος μετά από μια βουτιά στη θάλασσα

Μπορεί ο ωκεανός να σας θεραπεύσει;

Sea Walking: Πώς η νέα τάση οφελεί την Υγεία

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Όταν η υπέρβαση στην κατανάλωση νερού προκαλεί υπονατριαιμία

Ο γιατρός σας μπορεί να διαγνώσει την υπονατριαιμία με βάση τις εξετάσεις αίματος και ούρων. Τα συμπτώματα αυτής της κατάστασης είναι συνήθως ήπια και οι ασθενείς μπορούν να αναρρώσουν στο σπίτι. Αλλά σε σοβαρές περιπτώσεις, οι ασθενείς πρέπει να νοσηλευτούν στο νοσοκομείο.

Το θαλασσινό νερό είναι το φάρμακο για την οπισθορρινική καταρροή

Ρινοπλύσεις Θαλασσινό Νερό: Το pH του θαλάσσιου νερού κυμαίνεται από 7,5 μέχρι 8,4, είναι δηλαδή ελαφρώς αλκαλικό. Η ταχύτητα του ήχου μέσα στο νερό της θάλασσας είναι κατά μέσο όρο περίπου 1.500 μέτρα ανά δευτερόλεπτο.

Εμβόλιο επιστήμονες: Έκκληση να εμβολιαστούν οι πολίτες

Οι φόβοι  αυξάνονται στις ΗΠΑ διότι πιστεύουν ότι ενδέχεται να αντιμετωπίσουν ένα τέταρτο κύμα πανδημίας του Covid-19 ,  γι αυτό και οι επιστήμονες του τομέα της υγείας παρακαλούν τους Αμερικανούς να συνεχίσουν να λαμβάνουν προφυλάξεις μέχρι την ολοκλήρωση των εμβολιασμών.  Συγκεκριμένα τους λένε περιμένετε μέχρι να εμβολιαστείτε πλήρως και μετά ταξιδέψετε, Για να ανοιχτούν οι δραστηριότητες […]

Pipa Midleton Εγκυμοσύνη: Δείτε το φύλλο του μωρού της

Pipa Midleton Εγκυμοσύνη: Καινούργιο μέλος στην οικογένεια ήρθε για την αδερφή της δούκισσας του Κέιμπριτζ, εμείς βρήκαμε το πότε γέννησε και το φύλλο του μωρού και σας το αποκαλύπτουμε.

Κορωνοιός τεχνητη νοημοσύνη: Είναι νομικά αποδεκτή

Κορωνοιός τεχνητή νοημοσύνη: Φρένο στην εξέλιξη της τεχνητής νοημοσύνης προσπαθούν να βάλουν επιστήμονες εξετάζοντας πόσο ηθικό είναι να χρησιμοποιούνται τεχνητά μέσα προκειμένου να ανιχνευθεί ο κορωνοιός.

Χρώμα ματιών έρευνα: Μάθετε που οφείλετε το χρώμα της Ίριδας

Η μεγαλύτερη γενετική μελέτη που πραγματοποιήθηκε από ξένα πανεπιστήμια έδειξε ότι υπάρχουν πάνω από 50 γονίδια για το χρώμα των ματιών όπως έδειξε η ανάλυση σε 195.000 ανθρώπους σε Ασία και Ευρώπη