ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Θάλασσα Θεραπεία: Τα θεραπευτικά οφέλη του ωκεανού [vid]

Θάλασσα Θεραπεία: Τα θεραπευτικά οφέλη του ωκεανού [vid]

Θάλασσα Θεραπεία: Από αρχαίων χρόνων λέγεται πως η θάλασσα έχει θεραπευτικές ιδιότητες. Οι υποστηρικτές της θαλασσοθεραπείας συμφωνούν. Διαβάστε παρακάτω πώς η θάλασσα κι ο ωκεανός μπορούν να ενισχύσουν την υγεία σας.

Η θαλασσοθεραπεία περιλαμβάνει τη χρήση θαλασσινού/ωκεάνιου νερού για τη βελτίωση της συνολικής υγείας και ευεξίας. Η πρακτική χρησιμοποιείται στην Ευρώπη για αιώνες, ενώ χρονολογείται από τη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία, όταν οι στρατιώτες χρησιμοποιούσαν ζεστά θαλασσινά λουτρά προκειμένου να ανακάμψουν μετά από μάχες. Η θαλασσοθεραπεία μπορεί να έχει πολλές μορφές, όπως λουτρά με θαλασσινό νερό, άσκηση σε θερμαινόμενες πισίνες και χρήση θαλασσινών προϊόντων.

Ποια είναι τα οφέλη της θαλασσοθεραπείας για την υγεία

Η Lourdes Mourelle της Estetética & Wellness είναι ειδικός των σπα ευεξίας, ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο του Vigo στην Ισπανία και υποστηρίκτρια της θαλασσοθεραπείας.

«Το θαλασσινό νερό και η θαλασσοθεραπεία είναι γενικά διεγερτικά και τονωτικά για το σώμα. Αμφότερα, ενεργούν αυξάνοντας τις αιματοποιητικές λειτουργίες, ενώ μπορούν επίσης να ενισχύσουν το ανοσοποιητικό σύστημα», λέει η Mourelle. Σύμφωνα με την Mourelle, μεταξύ των οφελών της θαλασσοθεραπείας περιλαμβάνονται:

 • η διέγερση των ενδοκρινικών λειτουργιών, συμπεριλαμβανομένου του θυρεοειδούς, των επινεφριδίων, του παραθυρεοειδούς και των σεξουαλικών αδένων
 • η βελτίωση της κυκλοφορίας του αίματος
 • η αύξηση των ερυθρών και λευκών αιμοσφαιρίων
 • η ομαλότερη και ανεμπόδιστη αναπνοή

 

 • Κυκλοφορία Αιμάτος

Έρευνητικά δεδομένα υποσστηρίζουν ότι η θεραπεία με θαλασσινό νερό μπορεί να έχει διάφορες φυσιολογικές επιπτώσεις στο ανθρώπινο σώμα, όπως την αύξηση της κυκλοφορίας του αίματος, η οποία βοηθά στην ανακούφιση των μυϊκών σπασμών και στην αναπλήρωση του οξυγόνου και άλλων θρεπτικών συστατικών. Επιπλέον, τα φύκια που χρησιμοποιούνται μερικές φορές στη θαλασσοθεραπεία έχει αποδειχθεί ότι προάγουν την κυκλοφορία του αίματος όταν εφαρμόζονται τοπικά.

 • Πόνος στις αρθρώσεις

Οι θεραπείες σπα στοχεύουν στη μείωση του πόνου στις αρθρώσεις. Επιπλέον, η θεραπεία αποκατάστασης στο νερό και η κολύμβηση μπορεί να μειώσουν σημαντικά τα συμπτώματα της οστεοαρθρίτιδας, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης του πόνου και της βελτίωσης της λειτουργίας των αρθρώσεων.

Τα στοιχεία για την υδρόβια θεραπεία αναφορικά με τον πόνο στον αυχένα δείχνουν επίσης ότι το νερό μπορεί να βελτιώσει τη λειτουργική ικανότητα και την κινητικότητα των αρθρώσεων, ενώ την ίδια στιγμή ενισχύει το αίσθημα χαλάρωσης.

 • Πρόσληψη ιχνοστοιχείων

Τα ιχνοστοιχεία είναι απαραίτητα μέταλλα για το ανθρώπινο σώμα. Είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία και την ανάπτυξη, και πολλά εξ αυτών μπορούν να βρεθούν στο θαλασσινό νερό. Ειδικότερα, μεταξύ των ιχοστοιχειών που συναντώνται στο θαλασσινό νερό περιλαμβάνονται:

 • μαγνήσιο
 • μαγγάνιο
 • νάτριο
 • ασβέστιο
 • κάλιο

 

Σύμφωνα με τηνν Mourelle, αυτά τα μέταλλα απορροφώνται ευκολότερα από το δέρμα μέσω των θερμών λουτρών σε θαλασσινό νερό. Επιπλέον, τα μικροσκοπικά άλατα που περιέχονται στον θαλάσσιο αέρα μπορούν να ενισχύσουν τις φυσικές άμυνες του οργανισμού.

 • Μείωση μυϊκής κόπωσης, δυσκαμψίας και πόνου

Ερευνητές μελέτησαν τα οφέλη της θεραπείας σπα σε ασθενείς με ινομυαλγία και διαπίστωσαν ότι οι τακτικές θεραπείες οδηγούν σε μειωμένο μυϊκό πόνο και περιορίζουν το αίσθημα κόπωσης. Την ίδια στιγμή, η θαλασσοθεραπεία έχει επίσης θετικά αποτελέσματα στη συνολική υγεία και τη σωματική λειτουργία.

Ειδικότερα, μια μελέτη του 2008 σε ασθενείς με ινομυαλγία διαπίστωσε ότι οι αερόβιες ασκήσεις στο θαλασσινό νερό βελτίωσαν τον μυϊκό πόνο και τη συνολική υγεία των πάσχοντων. Επιπλέον, η θερμότητα του νερού φέρεται πως μπορεί να περιορίσει τον μυϊκό πόνο.

Μια άλλη μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι η θεραπεία με θαλασσινό νερό είχε σημαντική επίδραση στη μείωση της μυϊκής κόπωσης και στη βελτίωση του χρόνου αποκατάστασης της μυϊκής βλάβης. Παράλληλα, η θαλασσοθεραπεία μπορεί να βελτιώσει την ευελιξία και την κινητικότητα των μυών αυξάνοντας την οξυγόνωση του αίματος.

Δείτε το βίντεο:

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Ινομυώματα υγεία : Πόσο αθώα είναι τελικά

Φροντίδα ματιά : Έτσι θα αντιμετωπίσετε την οφθαλμική νόσο του θυρεοειδή

Υγιεινή διατροφή: Έτσι θα πετύχεις το τέλειο βάρος

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Η άσκηση ανακουφίζει τα συμπτώματα κατάθλιψης & άγχους

Αθλητισμός: Τα συμπτώματα κατάθλιψης και άγχους συχνά βελτιώνονται με την άσκηση. Ακολουθούν μερικές ρεαλιστικές συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να ξεκινήσετε και να παραμείνετε κινητοποιημένοι.

Μυϊκή δυστροφία Duchenne: Πώς προκαλεί προβλήματα στον καρδιακό ρυθμό

Μυϊκή δυστροφία Duchenne: Ανωμαλίες στις πρωτεΐνες που είναι υπεύθυνες για τη μετάδοση ηλεκτρικών σημάτων στην καρδιά πιθανότατα προκαλούν μη φυσιολογικούς καρδιακούς ρυθμούς σε ασθενείς με μυϊκή δυστροφία Duchenne (DMD), δείχνει μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο eLife. Τα ευρήματα εξηγούν γιατί έως και το 60% των ασθενών με DMD έχουν δυνητικά απειλητικές για τη ζωή τους ανωμαλίες του καρδιακού ρυθμού και προτείνουν πιθανές παρεμβάσεις θεραπείας.

Νέο κεφάλαιο στην ανοσολογία η ανακάλυψη Β κυττάρων στους πνεύμονες

Ανοσολογία: Πώς μπορούμε να αυξήσουμε την αποτελεσματικότητα των εμβολίων κατά ιογενών λοιμώξεων του αναπνευστικού όπως η γρίπη και ο COVID-19; Επιστήμονες από το Inserm, το CNRS και το Aix-Marseille Université στο Κέντρο Ανοσολογίας Marseille-Luminy ανοίγουν νέες προοπτικές στον τομέα, με την ενεργοποίηση των κυττάρων Β μνήμης απευθείας στους πνεύμονες. Η έρευνά τους, που ενισχύει τις θεμελιώδεις γνώσεις στον τομέα της ανοσολογίας, δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Immunity.

Το λιώσιμο των πάγων της Αρκτικής θα μπορούσε να έχει γεωπολιτικές επιπτώσεις στη ναυτιλία

Ενώ οι διαδρομές θα μπορούσαν να σημαίνουν εξοικονόμηση χρόνου και χρημάτων για το διεθνές εμπόριο, σημαίνουν επίσης ότι το μεταβαλλόμενο κλίμα στην Αρκτική θα θέσει σε κίνδυνο πολλά είδη που ζουν σε θερμοκρασίες κάτω από το μηδέν.