Greek English French German Italian

Νέα Υγείας

Μυστικό στη σχέση μεταβολικού συνδρόμου και εφηβείας

Ο ύπνος εμπλέκεται στην εκδήλωση μεταβολικού συνδρόμου, σε κορίτσια που είναι στην εφηβεία, επισημαίνει νέα έρευνα, τα συμπεράσματα της οποίας δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό περιοδικό «JAMA Pediatrics». Η νέα έρευνα ανέλυσε δεδομένα που αφορούσαν πάνω από 800…
04 Ιουνίου, 2020
Επιστημονικά Νέα
Pin It

Το συκώτι αποτελεί ένα «πολυόργανο»  με πολλές, διαφορετικές και εξίσου σημαντικές λειτουργίες. Επεξεργάζεται, αποθηκεύει, φιλτράρει, μετατρέπει, καθαρίζει, αποτοξινώνει, παράγει. Το έργο που προσφέρει είναι πραγματικά μεγαλειώδες και ο αριθμός λειτουργιών του είναι πραγματικά συγκλονιστικός! Υπολογίζεται ότι ξεπερνάει τις 400! Γι’ αυτό του αξίζει μία μεγαλοπρεπής εισαγωγή πριν την ανακοίνωσή του ως όργανο ζωτικής σημασίας! Κυρίες και κύριοι σας παρουσιάζουμε την αυτού μεγαλειότης,  Ήπαρ, στην καθομιλούμενη, Συκώτι!

ipar 16091

Τι βλάπτει το ήπαρ;

Το περιβάλλον και ο σύγχρονος τρόπος ζωής βλάπτουν συχνά το ήπαρ, διαταράσσοντας τον ανθρώπινο οργανισμό.

Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη του Weill Cornell Medicine και του Memorial Sloan Kettering Cancer Center, η διατροφή με  υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και ζάχαρη προκαλεί επιβλαβή συσσώρευση λίπους στο ήπαρ που μπορεί να μην αντιστραφεί ακόμη και μετά τη μετάβαση σε μια υγιεινή διατροφή, καθώς οι ερευνητές διαπίστωσαν  ότι, ενώ η συσσώρευση λίπους μειώνεται μετά την επιστροφή σε μια υγιεινή διατροφή, κάποια κατάλοιπα λίπους παραμένουν σε ορισμένα ηπατικά κύτταρα για καιρό αργότερα.

 Άλλοι παράγοντες είναι η καθιστική ζωή, το υπερβολικό βάρος και η παχυσαρκία,το αλκοόλ, η λήψη πολλών φαρμάκων.

Στις δυτικές χώρες, υπάρχουν αναφορές ότι ο ενήλικος πληθυσμός περνά περισσότερο από το 70% του χρόνου καθήμενος, ενώ το 40% του παγκόσμιου ενήλικου πληθυσμού είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

 

Αντιμετωπίζετε προβλήματα με τη χωνέψει

Υπάρχουν πάρα πολλοί λόγοι στους οποίους μπορεί να οφείλεται η δυσπεψία. Ενδεχομένως τρώτε πολλά λιπαρά ή πίνετε πολλά αναψυκτικά ή άλλα ποτά με ανθρακικό και καφέ. Εάν υποφέρετε συχνά από δυσπεψία, φροντίστε τη διατροφή σας και βάλτε μια θερμοφόρα στην κοιλιά σας. Εάν δεν περάσει τότε επισκεφθείτε το γιατρό σας. 

Νιώθετε ένα βάρος

Εάν αισθάνεστε ένα βάρος στην περιοχή της κοιλιάς που βρίσκεται το συκώτι τότε υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να έχετε κάποιο πρόβλημα.

Προσοχή! Αυτό δεν σημαίνει ότι έχετε κάτι σοβαρό. Μπορεί απλά να το έχετε κουράσει τρώγοντας λιπαρά και πίνοντας πολύ αλκοόλ. Βελτιώστε τη διατροφή σας κι εάν δεν υποχωρήσει επισκεφθείτε το γιατρό σας.

Έχετε πόνο στην κοιλία

Ο επίμονος πόνος στη δεξιά πλευρά της κοιλιακής χώρας θα πρέπει να σας ανησυχήσει καθώς μπορεί να έχετε σκωληκοειδίτιδα. Αντίθετα, εάν ο πόνος συγκεντρώνεται στο πάνω μέρος της κοιλιάς και ανακλά στον δεξί σας ώμο τότε θα πρέπει να ελέγξετε το συκώτι σας.

Ψηλαφίσατε μια μάζα κάτω από τη θωρακική χώρα

Εάν ψηλαφίσατε μια μάζα κάτω από τη θωρακική σας χώρα από τη δεξιά πλευρά τότε αυτό σημαίνει ότι το συκώτι σας είναι ερεθισμένο. Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να επισκεφθείτε το γιατρό σας για να βεβαιωθείτε ότι δεν είναι κάτι σοβαρό.

Αισθάνεστε τεράστια κόπωση

Η κόπωση δεν σχετίζεται απαραίτητα με προβλήματα στο συκώτι. Ακόμη κι ένας απλός ιός μπορεί να σας βγάλει νοκ άουτ για κάποιες ημέρες.

Παρόλα αυτά, εάν αισθάνεστε για μεγάλο χρονικό διάστημα κουρασμένοι και δεν μπορείτε να ανταπεξέλθετε στις καθημερινές σας υποχρεώσεις καλό θα ήταν να δείτε έναν ειδικό. Ένα συκώτι που δεν λειτουργεί σωστά δεν απορροφά τις βιταμίνες και τα μεταλλικά στοιχεία που έχει ανάγκη ο οργανισμός μας κι έτσι αισθανόμαστε κόπωση και εξάντληση.

Pin It

Cook name