Καινοτομία

Η τρισδιάστατη εκτύπωση οδηγεί σε νέα, εξατομικευμένα φάρμακα

Η τρισδιάστατη εκτύπωση οδηγεί σε νέα, εξατομικευμένα φάρμακα

Η τρισδιάστατη εκτύπωση σημειώνει πρόοδο στην υγειονομική περίθαλψη και στα φαρμακευτικά προϊόντα, όπου μόλις επιταχυνθούν οι διαδικασίες έντασης εργασίας και με μεγαλύτερη ακρίβεια. Ένας τομέας ανάπτυξης είναι με εξατομικευμένα φάρμακα.

Η τρισδιάστατη εκτύπωση χρησιμοποιείται στον ιατρικό τομέα για έξι ή επτά χρόνια, με μερικές ενδιαφέρουσες περιπτώσεις που αποδεικνύουν τις δυνατότητες της τεχνολογίας προσθέτων. Ήταν το 2014 που οι χειρουργοί στο Texas Children Hospital στο Χιούστον των ΗΠΑ παρήγαγαν για πρώτη φορά τρισδιάστατα τυπωμένα με 3D κωδικοποιημένα μοντέλα οργάνων και σκελετών με εξαιρετική λεπτομέρεια. Αυτό το επίπεδο λεπτομέρειας επέτρεψε στους χειρουργούς να χωρίσουν δύο συζευγμένα δίδυμα κορίτσια. Η χειρουργική επέμβαση διήρκεσε 26 ώρες.

Σε όλη την υγειονομική περίθαλψη, η τρισδιάστατη εκτύπωση χρησιμοποιείται για την παραγωγή μοσχευμάτων χαμηλού κόστους, κατασκευασμένα για μέτρηση, συμπεριλαμβανομένων σαγονιών, τεμαχίων κρανίων, ακουστικών βαρηκοΐας και γοφών.

Στα φαρμακευτικά προϊόντα, η περιοχή όπου η τρισδιάστατη εκτύπωση είναι πιθανό να έχει τη μεγαλύτερη επίδραση είναι με την παραγωγή tablet. Ενώ η τεχνολογία είναι επί του παρόντος απαγορευτικά δαπανηρή για μαζικά παραγόμενα δισκία (όπως κοινά φάρμακα που προκαλούν πόνο), υπάρχει μια αγορά για τρισδιάστατη εκτύπωση και παραγωγή εξατομικευμένων φαρμάκων.

Αυτό ξεπερνά την ανάγκη αγοράς μεγάλων και ακριβών μηχανημάτων που θα χρησιμοποιηθούν μόνο για την παραγωγή μικρών δοκιμών εξειδικευμένου φαρμάκου. Σε αντίθεση ένας εκτυπωτής 3D μπορεί να παράγει μια σειρά εξατομικευμένων φαρμάκων μέσω ενεργοποίησης διαφορετικών κωδικών λογισμικού. Το πρώτο εγκεκριμένο τρισδιάστατο τυποποιημένο φάρμακο ήταν το 2015, όταν το FDA των ΗΠΑ (Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων) ενέκρινε το φάρμακο Spritam, το οποίο είναι μια αναδιαμόρφωση του φαρμάκου κατά της επιληπτικής κατάσχεσης levetiracetam.

Δεδομένου ότι το Spritam σχηματίζεται από μια στρωματοποιημένη, πολύ πορώδη δομή που παίρνει υγρό γρήγορα, δεν μπορεί να κατασκευαστεί χρησιμοποιώντας παραδοσιακές μεθόδους κατασκευής δισκίων. Αυτό είναι όπου η τρισδιάστατη εκτύπωση παρείχε μια λύση. Η κατασκευή πρόσθετων ήταν το κλειδί για τη δημιουργία του φαρμάκου με τη μορφή πλέγματος.

Η διαδικασία που χρησιμοποιείται παίρνει μια σκόνη που περιέχει το φάρμακο. Ένα στρώμα σκόνης τοποθετείται σε μια επιφάνεια, η οποία κινείται κατά μήκος ενός μεταφορικού ιμάντα και οι κινήσεις κάτω από μια κεφαλή εκτύπωσης inkjet. Αυτό παράγει ένα υγρό δέσμευσης σε συγκεκριμένες τοποθεσίες κατά μήκος του κονιοποιημένου φύλλου, που λειτουργεί για να συνδέσει το κονιοποιημένο στρώμα μαζί. Μετά από αυτό, ένα δεύτερο στρώμα σκόνης τοποθετείται και εκτυπώνεται για δεύτερη φορά στην ίδια θέση. Στην περίπτωση του Spritam, αυτό έγινε έως και 40 φορές. Το πλεονέκτημα αυτού είναι ότι όταν το πλέγμα αγγίζει μια γουλιά νερού διασκορπίζεται γρήγορα στο στόμα, επιτρέποντας στο φάρμακο να τεθεί γρήγορα σε ισχύ.

Μια περαιτέρω καινοτομία με την ταμπλέτα και την τρισδιάστατη εκτύπωση είναι με την παραγωγή πολυπιπέδων. Αυτά είναι μεμονωμένα δισκία που περιέχουν πολλά φάρμακα (προκειμένου να μειωθεί ο αριθμός των διαφορετικών δισκίων που παίρνει ένας ασθενής). Η επιπλοκή με αυτό είναι σημαντική, με βάση ζητήματα συμβατότητας που σχετίζονται με το πώς αλληλεπιδρούν τα δραστικά φαρμακευτικά συστατικά και τα αρχικά υλικά και ο ρυθμός με τον οποίο πρέπει να απελευθερωθούν διαφορετικά δραστικά συστατικά όταν το δισκίο έχει ληφθεί και φτάσει στο πεπτικό σύστημα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Allergan Aesthetics:Καινοτόμα προϊόντα αισθητικής ιατρικής JUVÉDERM®

Ψηφιακή πλατφόρμα επαγγελματικού προσανατολισμού από μαθητές Κολλεγίου

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πλήρη «χάρτη» του γονιδιώματος του κορωνοϊού δημιούργησαν ερευνητές του ΜΙΤ

Ομάδα ερευνητών του Πανεπιστημίου ΜΙΤ των ΗΠΑ, με επικεφαλής τον ελληνικής καταγωγής καθηγητή Μανώλη Κέλλη, παρουσίασαν τον πιο πλήρη μέχρι σήμερα «χάρτη» του γονιδιώματος του κορωνοϊού SARS-CoV-2 που προκαλεί τη νόσο Covid-19.

Στη μάχη κατά του καρκίνου μπαίνει η τεχνητή νοημοσύνη

Νέα έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το ερευνητικό πρόγραμμα Leicester Mesothelioma αποκάλυψε τώρα, χρησιμοποιώντας ανάλυση τεχνητής νοημοσύνης AI των μεσοθηλιωμάτων με αλληλουχία DNA, ότι τα μεσοθηλιώματα εξελίσσονται σε παρόμοιες ή επαναλαμβανόμενες διαδρομές μεταξύ ατόμων.

Οι βελτιώσεις στην υγειονομική περίθαλψη θα ξεπεράσουν την τρέχουσα κρίση για τη δημόσια υγεία

Η πιο εμφανής αλλαγή ήταν η ευρεία υιοθέτηση υπηρεσιών και τεχνολογιών τηλεθεραπείας που χρησιμοποιούν βίντεο για τη σύνδεση των ασθενών με επείγουσα και προληπτική φροντίδα χωρίς να χρειάζεται να φύγουν από το σπίτι.