ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Ζυμαρικά θερμίδες δίαιτα: πώς δεν θα μας παχύνουν

Ζυμαρικά θερμίδες δίαιτα: πώς δεν θα μας παχύνουν

Ζυμαρικά θερμίδες δίαιτα: Τα ζυμαρικά εντάσσονται στην γενικότερη ομάδα των δημητριακών, τα οποία έχουν ως βασική αποστολή την παροχή άμεσης ενέργειας στον οργανισμό (είναι πλούσια σε υδατάνθρακες). Πιο συγκεκριμένα, μία μερίδα ζυμαρικών, όταν είναι απλά βρασμένα και δεν έχουν “καεί” με οποιαδήποτε μορφή λίπους, δίνει περίπου 250 θερμίδες. Η σάλτσα και η ποσότητα του τυριού που θα επιλέξουμε να τα συνοδεύσουμε θα καθορίσει την τελική θερμιδική αξία του γεύματος.

Συνεπώς είναι στο χέρι μας αν τα ζυμαρικά θα μας παχύνουν ή όχι. Απ’ την άλλη πλευρά θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι πρέπει να παρέχουμε στον οργανισμό μας καθημερινά μία ποσότητα τροφίμων της παραπάνω ομάδας. Έτσι, λοιπόν, όταν τα ζυμαρικά συμπεριλαμβάνονται σε ένα ημερήσιο διαιτολόγιο με σκοπό την απώλεια βάρους, χωρίς την συνύπαρξη σημαντικών ποσοτήτων άλλων τροφίμων της ομάδας όπως ψωμί ή ρύζι ή πατάτα, τότε η επιτυχία του θεωρείται δεδομένη.

Τα θετικά της κατανάλωσης

Το όφελος από τα ζυμαρικά στην διατροφή μας, πέρα της γευστικής ικανοποίησης, είναι μεγάλο. Περιέχουν σημαντικές ποσότητες βιταμινών Β1 και Β3 (βασικές για την καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος), μαγνησίου, σίδηρου και ψευδαργύρου (απαραίτητα ιχνοστοιχεία για την καλή μυϊκή λειτουργία). Όταν μάλιστα τα ζυμαρικά είναι ολικής άλεσης, τότε παρέχουν επιπλέον σημαντικές ποσότητες φυτικών ινών, η κατανάλωση των οποίων έχει συσχετισθεί με πολλές ευεργετικές ιδιότητες στον ανθρώπινο οργανισμό.

Τύποι και ιδανικά συνοδευτικά

Η επιλογή μεταξύ των απλών ζυμαρικών ή αυτών με αυγό και γάλα ορίζεται μόνο από τις γευστικές μας προτιμήσεις. Ο εμπλουτισμός των ζυμαρικών με αυγό και γάλα, αυξάνει ελαφρώς την περιεκτικότητά τους σε ασβέστιο, λιπαρά και χοληστερόλη, χωρίς όμως να κάνει ουσιαστική διαφορά. Αντίστοιχα, δεν υπάρχει διαφορά ως προς τα θρεπτικά συστατικά μεταξύ των φρέσκων και των συσκευασμένων ζυμαρικών. Ο τρόπος όμως που θα τα σερβίρουμε μπορεί να αλλάξει πολύ τόσο τη θερμιδική αξία του πιάτου, όσο και τη συνολική λήψη θρεπτικών συστατικών.

Παιδιά και ενήλικες είναι καλό να καταναλώνουν ζυμαρικά χωρίς μεγάλη περιεκτικότητα σε λίπος, και ιδιαίτερα αν αυτό είναι μαγειρεμένο. Έτσι το ιδανικό είναι να συνοδεύονται από σάλτσες κόκκινες, οι οποίες δεν περιέχουν μεγάλη ποσότητα λαδιού ή βουτύρου. Επίσης όταν χρησιμοποιείται ελαιόλαδο είναι καλύτερα να χρησιμοποιείται προς το τέλος της παρασκευής. Για λευκές σάλτσες (με κρέμα γάλακτος) είναι προτιμότερο να χρησιμοποιούνται κρέμες γάλακτος με μειωμένη περιεκτικότητα σε λιπαρά.

Ιδανικές σάλτσες γενικότερα, για ένα υγιεινό γεύμα, είναι αυτές με λαχανικά, με θαλασσινά, με σάλτσα pesto που περιέχει ωμό ελαιόλαδο. Για τα παιδιά που έχουν αυξημένες ανάγκες σε πρωτεΐνες και λιπαρά μπορούμε να χρησιμοποιούμε τα ζυμαρικά ως συνοδευτικό κάποιου κρέατος ή κοτόπουλου (κοκκινιστό ή λεμονάτο αλλά με μειωμένη προσθήκη λίπους).

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Τζατζίκι: Το συνοδευτικό που δε λείπει από το πασχαλινό τραπέζι

Πώς να φτιάξετε έναν πεντανόστιμο κόκορα;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Φτιάχνοντας τα δικά σας γεμιστά τηγανόψωμα

Τηγανόψωμα συνταγή: Η παρασκευή γεμιστού τηγανητού ψωμιού στο σπίτι είναι ένα απολαυστικό γαστρονομικό έργο που υπόσχεται ένα τραγανό εξωτερικό και μια αλμυρή, γευστική γέμιση.

Λιγότερο ασβέστιο στο δείπνο, περισσότερο στο πρωινό μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του καρδιαγγειακού κινδύνου

Το ασβέστιο είναι ένα απαραίτητο μέταλλο που είναι σημαντικό για την υγεία των οστών και τη μυϊκή λειτουργία. Βρίσκεται συνήθως σε γαλακτοκομικά προϊόντα, όπως το γάλα, το γιαούρτι και το τυρί, καθώς και σε πράσινα φυλλώδη λαχανικά, ξηρούς καρπούς και σπόρους.

Τα ροδάκινα παρέχουν μεγάλα οφέλη για την καρδιαγγειακή υγεία

Ροδάκινα: Χάρη στην υψηλή περιεκτικότητά τους σε αντιοξειδωτικά, φυτικές ίνες και κάλιο, τα ροδάκινα μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων και στη διατήρηση της συνολικής καρδιαγγειακής υγείας.