ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Η επίδραση των τροφών στη φλεγμονή

Η επίδραση των τροφών στη φλεγμονή

Η φλεγμονή είναι μια προστατευτική διαδικασία, είναι δηλαδή μια τοπική αντίδραση του οργανισμού σε έναν τραυματισμό, σε μια λοίμωξη (μικρόβια), σε έναν ερεθισμό. Ωστόσο, δεν είναι πάντα ευεργετική. Χρόνια (ή εν εξελίξει) φλεγμονή παρουσιάζεται όταν, το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται στα υγιή κύτταρα του σώματος και οδηγεί σε αυτοάνοσες νόσους, όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα, νόσος του Crohn, ψωρίαση, σκλήρυνση κατά πλάκας και άλλες.

Η χρόνια φλεγμονή μπορεί επίσης, να παίζει ρόλο στην καρδιακή νόσο, στον διαβήτη και στη νόσου του Αλτσχάιμερ.

Σχετικές πληροφορίες δίνει στο www.Life2day.gr η Τζουλιάννα Καρνέζη Διαιτολόγος, RD Dietetics BSC Hons, University of Hertfordshire .

Δυστυχώς, οι μελέτες που υποστηρίζουν την επίδραση συγκεκριμένων τροφών στη φλεγμονή είναι περιορισμένες. Είναι γνωστό ότι, ορισμένα τρόφιμα έχουν την ικανότητα να καταστείλουν τη φλεγμονή, αλλά είναι ασαφές κατά πόσο οι τροφές μπορεί να παίξουν καθοριστικό ρόλο. Τα τελευταία χρόνια στο μικροσκόπιο των επιστημόνων, βρίσκεται μια πλειάδα διατροφικών στοιχείων, που μπορεί να διαδραματίσουν θετικό ρόλο στην αντιμετώπιση της φλεγμονής. Παρακάτω θα δείτε ποιες τροφές μπορεί να βοηθήσουν στην καταστολή μιας φλεγμονής.

• Τα υγιή λίπη, όπως ωμέγα-3 και ωμέγα-6 λιπαρά οξέα, μειώνουν τις φλεγμονές και βοηθούν στη ρύθμιση της λειτουργίας της μεμβράνης. Αυτοί οι τύποι των λιπών θα πρέπει να περιλαμβάνονται σε μια υγιεινή διατροφή, γι αυτό να επιλέγετε λιπαρά ψάρια όπως ο σολομός, οι σαρδέλες και ο γαύρος. Επίσης, καλό είναι να αφαιρείτε τα λίπη που μπορεί να βοηθήσουν τις φλεγμονώδεις διεργασίες, όπως είναι το κορεσμένο λίπος από το κρέας, το βούτυρο, τις σάλτσες, τα τηγανητά και τα trans λιπαρά.
• Βάλτε τα φρούτα και τα λαχανικά στην καθημερινή σας διατροφή, ώστε να αποτελούν τουλάχιστον το μισό μέρος του πιάτου σας. Φροντίστε να καταναλώνετε τακτικά φρέσκα, κατεψυγμένα ή αποξηραμένα μούρα, κεράσια και μια ποικιλία λαχανικών, συμπεριλαμβανομένων τα φυλλώδη λαχανικά όπως το λάχανο, σέσκουλα και τα λαχανάκια Βρυξελλών.
• Καταναλώστε πηγές πρωτεϊνών φυτικής προέλευσης, όπως τα φασόλια, ξηροί καρποί και σπόροι.
• Επιλέξτε δημητριακά ολικής αλέσεως αντί για επεξεργασμένα. Καστανό ή άγριο ρύζι αντί το λευκό, ολικής αλέσεως ψωμί, ζυμαρικά ολικής αντί τα λευκά .
• Καταναλώστε σταφύλια, τσάι, μήλα, κρεμμύδια που περιέχουν κερκετίνη, ένα αντιοξειδωτικό που αναστέλλει και την έκκριση της ισταμίνης, γι αυτό και έχει αντιαλλεργικές ιδιότητες.

Αν και η διατροφή είναι σημαντική, δεν είναι ο μόνος παράγοντας που βοηθάει στη καταστολή μιας φλεγμονής. Η ποιότητα και η διάρκεια του ύπνου και άλλοι παράγοντες του τρόπου ζωής, μπορεί να έχουν άμεσο αντίκτυπο. Άρα, για να αποφύγετε προβλήματα με χρόνια φλεγμονή, καλό είναι να υιοθετήσετε μια υγιεινή διατροφή, να διατηρήσετε ένα υγιές βάρος, να κοιμάστε καλά και να συμμετέχετε σε σωματικές δραστηριότητες.

Βιβλιογραφία:
Lopez-Garcia E, Schulze MB, Fung TT, Meigs JB, Rifai N, Manson JE, Hu FB, 2004, Major dietary patterns are related to plasma concentrations of markers of inflammation and endothelial dysfunction, Am J Clin Nutr., 80(4):1029-3.
Wall R, Ross RP, Fitzgerald GF, Stanton C. , 2010, Fatty acids from fish: the anti-inflammatory potential of long-chain omega-3 fatty acids, Nutr Rev., 68(5):280-9.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος να φτιάξετε τσίλι con carne;

Τα εκπληκτικά οφέλη του καρότου για τη στοματική υγεία

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Το καρπούζι ως φυσικό ανακουφιστικό από τον πονοκέφαλο

Καρπούζι: Δοκιμάστε να φάτε μερικές φέτες καρπούζι αντί να καταφύγετε σε παυσίπονα. Η αναζωογονητική του γεύση θα σας ενυδατώσει, ενώ τα ευεργετικά συστατικά του θα βοηθήσουν στην ανακούφιση από τον πόνο.

Irish Colcannon: Πουρέ πατάτας με λάχανο

Ο κρεμώδης πουρές πατάτας σε συνδυασμό με το τρυφερό λάχανο και τα γευστικά πράσινα κρεμμυδάκια αποτελούν ένα νόστιμο και χορταστικό πιάτο που θα λατρέψει όλη η οικογένεια. Δοκιμάστε αυτή τη συνταγή colcannon και απολαύστε τη γεύση της Ιρλανδίας στο σπίτι σας.

Τα οφέλη της μάσησης γαρίφαλου για τα ούλα, το στόμα και τα δόντια

Γαρύφαλλο: Οι αντισηπτικές, αντιφλεγμονώδεις και αντιβακτηριδιακές ιδιότητες του ελαίου γαρύφαλλου μπορούν να βοηθήσουν στην καταπολέμηση της ουλίτιδας, στην εξουδετέρωση της κακοσμίας του στόματος και στην προώθηση της οδοντικής υγείας.

Φτιάχνοντας πεντανόστιμη σκορδαλιά

Σκορδαλιά: Η σάλτσα κρέμας σκόρδου ή αλλιώς η γνωστή σε όλους μας σκορδαλιά, είναι μια ευέλικτη και γευστική προσθήκη σε πολλά πιάτα

Φτιάξτε το δικό σας πέστο με απλά υλικά για πολύ νόστιμη γεύση!

Πέστο: Φτιάχνοντας το δικό σας πέστο στο σπίτι, έχετε τον απόλυτο έλεγχο των συστατικών και της γεύσης. Πειραματιστείτε με διαφορετικούς συνδυασμούς συστατικών για να βρείτε το τέλειο πέστο για εσάς!