Pin It

Το αυγό είναι μια πλήρης τροφή. Πλούσια σε ποικιλία θρεπτικών συστατικών. Όπως πρωτεΐνες, βιταμίνη D, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, σελήνιο και χολίνη. Σύμφωνα με ερευνητές το αυγό μπορεί να αποδειχθεί ευεργετικό για την πρόληψη και την αντιμετώπιση αριθμού προβλημάτων υγείας. Από τον διαβήτη μέχρι την απώλεια μυϊκού τόνου και την εξασθένηση της μνήμης.

Σας πέρασε όμως ποτέ από το μυαλό πόσο χρήσιμο μπορεί να είναι και το τσόφλι του;

Το τσόφλι του αυγού αποτελείται κυρίως από ανθρακικό ασβέστιο (σε ποσοστό 40%). Μια κοινή μορφή ασβεστίου και δευτερευόντως από πρωτεΐνες και μέταλλα όπως το μαγνήσιο και το σελήνιο. Το ασβέστιο είναι εξαιρετικά χρήσιμο για τον ανθρώπινο οργανισμό, πρωτίστως για την υγεία του σκελετού αλλά και για την καλή λειτουργία των αρτηριών και των μυών, την παραγωγή ορμονών και την επικοινωνία μεταξύ των νευρικών κυττάρων.

Ασβέστιο λαμβάνουμε από τροφές όπως τα γαλακτοκομικά και κάποια πράσινα λαχανικά, εξίσου καλή πηγή είναι όμως και το τσόφλι του αυγού!

Μάλιστα, το τσόφλι είχε χρησιμοποιηθεί για πολλές δεκαετίες ως φυσικό συμπλήρωμα ασβεστίου. Ανά γραμμάριο βάρους, τα τσόφλια των αυγών παρέχουν 381-401 mg ασβεστίου, ποσότητα που καλύπτει ποσοστό 38-40% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης ασβεστίου ενός ενήλικα (1.000 mg).

Τα τσόφλια αυγών έχουν πολλές χρήσεις στο σπίτι σας που δεν γνωρίζετε. Βρήκαμε 3 πρωτότυπες ιδέες για να χρησιμοποιήσετε τα τσόφλια των αυγών σας.

Για καθάρισμα Κόψτε τα τσόφλια σε πολύ μικρά κομμάτια και με αυτά και ένα σφουγγάρι τρίψτε τηγάνια, μπρίκια και κατσαρόλες που έχουν επίμονους λεκέδες και βρωμιές. Εννοείται πως δεν ακολουθείτε αυτή τη διαδικασία σε αντικολλητικά τηγάνια τα οποία δεν πρέπει με καμιά δύναμη να γρατζουνιστούν. Μπορείτε να εφαρμόσετε το tip σε κατσαρολικά που είναι ανοξείδωτα.

Για ξεβούλωμα Χρησιμοποιήστε τη σκόνη από τα τριμμένα σας τσόφλια για να ξεβουλώσετε σωλήνες, νιπτήρες και μπανιέρες. Βάλτε τα τσόφλια στο μπλέντερ και ρίξτε τη σκόνη που θα δημιουργηθεί στη βουλωμένη σας μπανιέρα. Θα εκπλαγείτε από το αποτέλεσμα.

Για γλυκαντικό Αν ο καφές που πίνετε είναι πολύ πικρός, αλέστε τον μαζί με λίγη σκόνη από τσόφλια και αμέσως θα αποκτήσει μια πιο γλυκιά και ήπια γεύση. Φροντίστε μόνο να έχετε πλύνει πολύ καλά τα τσόφλια σας με ζεστό νερό και ξίδι ώστε να μην υπάρχει κίνδυνος για μικρόβια.

 

Pin It