Διατροφή

Ποιους τύπους ρυζιού πρέπει να τρώνε οι διαβητικοί

Ποιους τύπους ρυζιού πρέπει να τρώνε οι διαβητικοί

Αρκετοί διαβητικοί αναρωτιούνται αν επιτρέπεται να εντάξουν στη διατροφή τους τροφές πλούσιες σε υδατάνθρακες, όπως το ρύζι. Οι υδατάνθρακες διασπώνται κατά την πέψη σε σάκχαρα. Όταν τα σάκχαρα αυτά περνούν στο αίμα, παράγεται η ορμόνη ινσουλίνη ώστε τα σάκχαρα να εισέλθουν στα κύτταρα και να αξιοποιηθούν για την παραγωγή ενέργειας. Όταν τα σάκχαρα απορροφηθούν από τα κύτταρα, τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα πέφτουν. Στα άτομα με διαβήτη παρουσιάζεται μειωμένη ικανότητα παραγωγής και/ή αξιοποίησης της ινσουλίνης. Στα άτομα με διαβήτη τύπου 1 δεν παράγεται καθόλου ινσουλίνη, ενώ στα άτομα με διαβήτη τύπου 2 παρατηρείται είτε αντίσταση στην ινσουλίνη ή μειωμένη παραγωγή προς εξισορρόπηση του σακχάρου.

Υπολογισμός υδατανθράκων

Η Αμερικανική Διαβητολογική Εταιρεία συνιστά ποσότητα 45-60 γρ. υδατανθράκων ανά γεύμα. Η σύσταση βέβαια ποικίλλει ανάλογα με το φύλο, το βάρος και το μέσο επίπεδο σακχάρου του κάθε ασθενούς. Τα δημητριακά, τα ζυμαρικά και το ρύζι είναι τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες, επομένως πρέπει να καταναλώνονται με μέτρο στο πλαίσιο μιας διατροφής φιλικής προς τον διαβητικό, αν και δεν απαγορεύονται εντελώς. Ένα τρίτο του φλιτζανιού ρύζι παρέχει 15 γρ. υδατανθράκων, δηλαδή ποσοστό 25-35% της συνιστώμενης ποσότητας υδατανθράκων που μπορεί να περιλαμβάνει ένα γεύμα (με βάση τον στόχο των 45-60 γρ.). Καλό είναι το ρύζι να συνδυάζεται με υγιεινές πρωτεΐνες και καλά λιπαρά ώστε να περιοριστεί η επίδρασή του στα επίπεδα του σακχάρου.

Τύποι ρυζιού

Ο γλυκαιμικός δείκτης χρησιμοποιείται παραδοσιακά για να αξιολογείται πόσο γρήγορα διασπάται ένα τρόφιμο σε σάκχαρα. Οι τροφές με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη αυξάνουν πιο γρήγορα τα επίπεδα του σακχάρου και δεν πρέπει να καταναλώνονται σε μεγάλες ποσότητες από έναν διαβητικό. Σε γενικές γραμμές, το λευκό ρύζι έχει υψηλότερο γλυκαιμικό δείκτη από το καστανό, αν και ο γλυκαιμικός δείκτης κάθε μεμονωμένου προϊόντος που υπάρχει στην αγορά διαφέρει. Ορισμένες ποικιλίες μακρύκοκκου ρυζιού και ρυζιού μπασμάτι έχουν επίσης χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη από το κοινό λευκό ρύζι.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Ντομάτες: Σύμμαχος της πεπτικής σας υγείας

Πώς συνδέεται η χορτοφαγία με τον σακχαρώδη διαβήτη;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πικάντικο κορεάτικο βοδινό Bulgogi

Το βοδινό κρέας χαρακτηρίζεται από χαμηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες, αφού κάθε 100 γραμμάρια προϊόντος περιέχουν 109 θερμίδες. Επίσης, περιέχει μεγάλο αριθμό πρωτεϊνών υψηλής βιολογικής αξίας, συγκεκριμένα, 21,62 γραμμάρια ανά 100 γραμμάρια τρόφιμου.     

Πώς να φτιάξετε μια νοστιμότατη πίτα με κράνμπερι

Τα κράνμπερι είναι φρούτα, επομένως σου προσφέρουν κατά βάση υδατάνθρακες, κυρίως με τη μορφή απλών σακχάρων, προσφέροντας 46 θερμίδες στα 100 γραμμάρια φρέσκου προϊόντος. Τα κρανμπερι είναι επίσης καλή πηγή βιταμίνης C, φυτικών ινών και μαγγανίου.