Διατροφή

Πως η διατροφή ενισχύει τον καρκίνου μαστού;

Πως η διατροφή ενισχύει τον καρκίνου μαστού;

Η κακή διατροφή στις εφήβους κρίνεται ένοχη για τη δημιουργία καρκίνου του μαστού. Η υψηλή πυκνότητα του μαστού είναι γνωστό ότι σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του στήθους. Νέα έρευνα καταδεικνύει πως οι κακές διατροφικές συνήθειες των εφήβων, καθώς και το αλκοόλ μπορούν να οδηγήσουν σε στήθη υψηλότερης πυκνότητας κατά την ενηλικίωση.

Αν τα αποτελέσματα επιβεβαιωθούν, οι διατροφικές συνήθειες των εφήβων θα μπορούσαν δυνητικά να αυξήσουν την πιθανότητα καρκίνου του μαστού κάποιες δεκαετίες αργότερα.

Ο καρκίνος του μαστού είναι από τους πλέον κοινούς καρκίνους στις γυναίκες. Μάλιστα, 224.147 αμερικανίδες γυναίκες διαγνώστηκαν το 2012 να πάσχουν από τον εν λόγω καρκίνο.

Υπάρχουν ενοχοποιητικοί παράγοντες/παράμετροι που συμβάλουν στον κίνδυνο του καρκίνου του στήθους: Η πρώιμη έναρξη της περιόδου, η καθυστερημένη εμμηνόπαυση, και η τεκνοποίηση μετά τα 30 έτη.

Οι μελέτες δείχνουν ότι οι πυκνοί μαστοί, ( δηλ. στήθη που έχουν ένα σχετικά υψηλό όγκο ινώδους ή αδενικού ιστού σε σύγκριση με το λίπος), αυξάνουν την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου του στήθους. Οι λόγοι για αυτήν την σύνδεση δεν είναι ακόμη γνωστές.

Σε αντίθεση με την άποψη των περισσοτέρων, η πυκνότητα του μαστού δεν μπορεί να κριθεί κατά την αφή παρά μόνο με τη μαστογραφία ή τη μαγνητική τομογραφία.

Γιατί τα στήθη γίνονται πυκνά;

Οι ερευνητές Seungyoun Jung και ο καθηγητής Joanne Dorgan, από το Τμήμα Επιδημιολογίας και Δημόσιας Υγείας στο Πανεπιστήμιο του Maryland School of Medicine, έθεσαν ως όρο να διερευνηθούν οι διατροφικοί παράγοντες που μπορεί να επηρεάσουν την πυκνότητα των ιστών του μαστού.

Ανακάλυψαν, λοιπόν,πως το στήθος είναι πιο ευαίσθητο σε εξωτερικούς παράγοντες κατά τη διάρκεια της εφηβείας.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν στοιχεία από πορίσματα διαιτολόγων σε παιδιά (DISC). Ήταν μια κλινική μελέτη που ξεκίνησε το 1988 και αφορούσε 301 κορίτσια ηλικίας 8-10 ετών. Η έρευνα αξιολόγησε τις δίαιτες αυτών των ατόμων σε όλα τα επόμενα χρόνια της ζωής τους.

Κατά τη διάρκεια της μελέτης παρακολούθησης DISC, οι συμμετέχουσες ήταν ηλικίας 25-29 η δε πυκνότητα του μαστού των 177 γυναικών μετρήθηκε με τη χρήση μαγνητικής τομογραφίας (MRI).

Η εν λόγω έρευνα συμπεριέλαβε τις εξής παραμέτρους: Τον αριθμό των γεννήσεων, το βάρος, τη φυλή, το μορφωτικό επίπεδο, τη συνολική προσλαμβάνουσα πρωτεΐνη και την ενεργειακή πρόσληψη των θερμίδων.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι όσες έφηβες καταναλώνουν μεγαλύτερες ποσότητες κορεσμένων λιπαρών και χαμηλότερη πρόσληψη μονό- και πολυακόρεστου λίπους είχαν αυξημένο ποσοστό πυκνών όγκου του μαστού (DBV).

Οι γυναίκες των οποίων η πρόσληψη λίπους έπεσε στην υψηλότερη κατηγορία είχαν μέση DBV του 21,5 τοις εκατό, ενώ εκείνες στη χαμηλότερη κατηγορία είχαν μέση DBV του 16,4 τοις εκατό.

Το είδος της διατροφής των εφήβων θα αυξήσει τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού 15 χρόνια αργότερα.
Η υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά επιφέρει παχυσαρκία, καρδιαγγειακές παθήσεις και διαβήτη. Αν προστεθεί και ο καρκίνος του μαστού αντιλαμβανόμαστε τη σοβαρότητα.

Ωστόσο ο καθ. Dorgan επισημαίνει: «Τα πορίσματά μας έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον επειδή η διατροφή κατά τη διάρκεια της εφηβείας είναι τροποποιήσιμη, ενώ οι περισσότεροι από τους γνωστούς παράγοντες κινδύνου ενοχοποιούμενοι για τον καρκίνο του μαστού, όπως η ηλικία της πρώτης περιόδου και ο αριθμός των κυήσεων, δεν είναι».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Κοχύλια ζυμαρικών γεμιστά με σπανάκι και ρικότα

Κολοκυθάκια: Μια διατροφική δύναμη και τα οφέλη της για την υγεία

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ποια είδη τροφών μπορούν να καθαρίσουν το στομάχι σας;

Στομάχι τροφές: Όταν αντιμετωπίζετε στομαχικές διαταραχές, είναι σημαντικό να επιλέγετε τροφές που είναι ήπιες για το πεπτικό σύστημα και μπορεί να βοηθήσουν στην ανακούφιση συμπτωμάτων όπως η ναυτία, ο έμετος και η διάρροια.

Είναι τα σπορέλαια επικίνδυνα για την υγεία σας;

Μάλιστα, μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Agriculture and Food Chemistry διαπίστωσε ότι η θέρμανση φυτικών ελαίων, όπως το ηλιέλαιο και το σογιέλαιο, σε υψηλές θερμοκρασίες παρήγαγε υψηλά επίπεδα τοξικών ενώσεων.

Μπορούν οι φράουλες να ανακουφίσουν τους πονοκεφάλους;

Φράουλες: Αυτό το νόστιμο φρούτο μπορεί να παίξει ρόλο στην πρόληψη ή ακόμα και στην ανακούφιση των πονοκεφάλων. Οι φράουλες είναι μια υγιεινή επιλογή φρούτων που αξίζει να συμπεριλάβετε στη διατροφή σας.

Πράσινες πιπεριές: Σύμμαχος κατά της δυσκοιλιότητας

Πράσινες πιπεριές: Μια νόστιμη προσθήκη για την πρόληψη της δυσκοιλιότητας, καθώς είναι πλούσια σε φυτικές ίνες. Επιπλέον, η βιταμίνη C και η βιταμίνη Β6 που περιέχει συμβάλλουν στη συνολική υγεία του πεπτικού σας συστήματος.

Σπιτικό φαγητό για το αγαπημένο σας κατοικίδιο, τον σκύλο

Διατροφή κατοικίδια: Η σπιτική τροφή για σκύλους προσφέρει μια θρεπτική και προσαρμόσιμη επιλογή για τους ιδιοκτήτες κατοικίδιων που θέλουν να παρέχουν στους σκύλους συντρόφους τους γεύματα υψηλής ποιότητας.

Πώς να φτιάξετε το τέλειο κυριακάτικο πρωινό για την οικογένειά σας;

Κυριακάτικο πρωινό: Η δημιουργία του τέλειου κυριακάτικου πρωινού για την οικογένειά σας είναι ένας ευχάριστος τρόπος για να ξεκινήσετε τη μέρα σας και να δημιουργήσετε μαζί αγαπημένες αναμνήσεις.

Πώς να φτιάξετε το τέλειο εορταστικό δείπνο για τον σύντροφό σας;

Εορταστικό δείπνο: Η δημιουργία του τέλειου δείπνου γενεθλίων για το αγαπημένο σας πρόσωπο περιλαμβάνει προσεκτικό σχεδιασμό, προσοχή στη λεπτομέρεια και προσθέστε μια νότα εξατομίκευσης για να κάνετε την περίσταση πραγματικά ξεχωριστή.