ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Τροφές ενάντια στις ιώσεις

Τροφές ενάντια στις ιώσεις

Ο χειμώνας μάς κάνει παιχνίδια εφέτος και επειδή όλοι γύρω μας έχουμε άτομα που «κουβαλούν» ιώσεις, καλό θα είναι να προστατευτούμε. Πώς; Με καλό ντύσιμο, αερισμό των χώρων και σωστές τροφές!

«Η ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος με ισορροπημένη διατροφή διασφαλίζει το ότι όταν μας προσβάλει μια ίωση, θα την ξεπεράσουμε όσο το δυνατό πιο γρήγορα και με τις λιγότερες δυνατές σοβαρές παρενέργειες στην υγεία μας» σημειώνουν οι ειδικοί και δίνουν συμβουλές για τις σωστές τροφές που πρέπει να βάλουμε στο πιάτο μας και που θα μας προστατεύσουν από τις ιώσεις.

Τα σημαντικότερα θρεπτικά συστατικά που φαίνεται να επιδρούν θετικά στην ανοσολογική αντίδραση είναι ο σίδηρος, ο ψευδάργυρος, o χαλκός, το σελήνιο και η βιταμίνη C. Πού τα βρίσκουμε όλα αυτά;

Τον σίδηρο στο κόκκινο κρέας, τα αυγά, το συκώτι, τα εμπλουτισμένα δημητριακά πρωινού, τα θαλασσινά, το σπανάκι και τις φακές. Τον ψευδάργυρο στα θαλασσινά, τα ψάρια, το κρέας, τα αυγά, τα φασόλια και τις φακές. Τον χαλκό σε φασόλια, φακές, καρποί σόγιας, ξηροί καρποί, μανιτάρια, κακάο, μοσχαρίσιο κρέας και δαμάσκηνα. Το σελήνιο σε τόνο, σαρδέλες, γαρίδες, πουλερικά και ξηρούς καρπούς.

Η βιταμίνη η οποία έχει συνδεθεί όσο κανένα άλλο συστατικό της διατροφής μας με το ανοσοποιητικό σύστημα είναι η C. Η ποσότητα που χρειαζόμαστε καθημερινά σύμφωνα με τις διεθνείς συστάσεις είναι 80-100 mg, με εξαίρεση τους επαγγελματίες αθλητές και τους καπνιστές που χρειάζονται μεγαλύτερες ποσότητες.

Εξαιρετικές διατροφικές πηγές βιταμίνης C είναι τα εσπεριδοειδή, η πράσινη και η κόκκινη πιπεριά, τα ακτινίδια, το μπρόκολο, η παπάγια, οι φράουλες και ο ανανάς. Ένας πολύ απλός τρόπος για να προσλάβει κάποιος τις ποσότητες βιταμίνης C που χρειάζεται είναι να καταναλώνει 5 μερίδες φρούτων και λαχανικών καθημερινά. Εύκολες επιλογές είναι οι 100% φυσικοί χυμοί (ακόμα και οι τυποποιημένοι) και τα λαχανικά στις σαλάτες.

Έξτρα tips: Προστασία από κρυολογήματα και ιώσεις προσφέρουν επίσης το κρεμμύδι και το σκόρδο που περιέχουν τις ουσίες κουερσετίνη και αλισίνη, αντίστοιχα, οι οποίες έχουν αντιοξειδωτική και αντιμικροβιακή δράση.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος να φτιάξετε τσίλι con carne;

Τα εκπληκτικά οφέλη του καρότου για τη στοματική υγεία

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Το καρπούζι ως φυσικό ανακουφιστικό από τον πονοκέφαλο

Καρπούζι: Δοκιμάστε να φάτε μερικές φέτες καρπούζι αντί να καταφύγετε σε παυσίπονα. Η αναζωογονητική του γεύση θα σας ενυδατώσει, ενώ τα ευεργετικά συστατικά του θα βοηθήσουν στην ανακούφιση από τον πόνο.

Irish Colcannon: Πουρέ πατάτας με λάχανο

Ο κρεμώδης πουρές πατάτας σε συνδυασμό με το τρυφερό λάχανο και τα γευστικά πράσινα κρεμμυδάκια αποτελούν ένα νόστιμο και χορταστικό πιάτο που θα λατρέψει όλη η οικογένεια. Δοκιμάστε αυτή τη συνταγή colcannon και απολαύστε τη γεύση της Ιρλανδίας στο σπίτι σας.

Τα οφέλη της μάσησης γαρίφαλου για τα ούλα, το στόμα και τα δόντια

Γαρύφαλλο: Οι αντισηπτικές, αντιφλεγμονώδεις και αντιβακτηριδιακές ιδιότητες του ελαίου γαρύφαλλου μπορούν να βοηθήσουν στην καταπολέμηση της ουλίτιδας, στην εξουδετέρωση της κακοσμίας του στόματος και στην προώθηση της οδοντικής υγείας.

Φτιάχνοντας πεντανόστιμη σκορδαλιά

Σκορδαλιά: Η σάλτσα κρέμας σκόρδου ή αλλιώς η γνωστή σε όλους μας σκορδαλιά, είναι μια ευέλικτη και γευστική προσθήκη σε πολλά πιάτα

Φτιάξτε το δικό σας πέστο με απλά υλικά για πολύ νόστιμη γεύση!

Πέστο: Φτιάχνοντας το δικό σας πέστο στο σπίτι, έχετε τον απόλυτο έλεγχο των συστατικών και της γεύσης. Πειραματιστείτε με διαφορετικούς συνδυασμούς συστατικών για να βρείτε το τέλειο πέστο για εσάς!