Αρθρογραφία

Τρεις διαδεδομένοι μύθοι για την υγεία που έχουν καταρρεύσει

Τρεις διαδεδομένοι μύθοι για την υγεία που έχουν καταρρεύσει

Ανά τους αιώνες, πολλοί είναι οι μύθοι που έχουν καλλιεργηθεί για θέματα υγείας. Κάποιοι είναι δοκιμασμένοι, ελεγμένοι και δεδομένοι πια, ενώ άλλοι δεν είναι παρά προϊόν φαντασίας. Στο παρόν άρθρο, καταρρίπτουμε τρεις από τους πιο διαδεδομένους μύθους.

Οκτώ ποτήρια νερού την ημέρα

Οι γιατροί συνεχώς μας υπενθυμίζουν να πίνουμε πολύ νερό μέσα στην ημέρα. Το ερώτημα είναι πόσο νερό είναι αρκετό; Οι περισσότεροι επιστήμονες αναφέρουν ότι οι γυναίκες χρειάζονται 2.7 λίτρα την ημέρα και οι άνδρες 3.7 λίτρα.

Όμως, το συνολικό ποσοστό των υγρών είναι αυτό που έχει σημασία• η πρόσληψη νερού γίνεται από διαφορετικά ποτά και φαγητά μέσα στη μέρα και όχι απλά από την κατανάλωση λίτρων καθαρού νερού. Είναι σημαντικό, λοιπόν, να τονίσουμε ότι η μέση συνολική πρόσληψη νερού από ποτά- μαζί με εκείνα που περιέχουν καφεΐνη – διαμορφώνουν περίπου το 80% της συνολικής πρόσληψης νερού με το υπόλοιπο 20% να προέρχεται από τις τροφές.

Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν, ωστόσο, ότι η συνιστώμενη ημερήσια ποσότητα νερού είναι περίπου οκτώ ποτήρια νερού, που ισούνται με 2.5 λίτρα. Όμως, αυτά τα νούμερα δεν λαμβάνουν υπόψη τους το ποσοστό του νερού που λαμβάνουμε από άλλα ποτά ή τροφές. Γιατί λοιπόν ο κόσμος εμμένει σε αυτή την πεποίθηση;

Μία έρευνα του 2002 εντόπισε το μύθο των 8 ποτηριών σε μια παρερμηνεία μιας και μόνο παραγράφου σε ένα αμερικάνικο κυβερνητικό έγγραφο του 1954, όπου είχαν αναφερθεί τα 2.5 λίτρα. Ωστόσο, δεν βρέθηκαν επιστημονικά δεδομένα που να στηρίζουν αυτή τη δήλωση. Αυτή η δήλωση φαίνεται να έχει ενισχυθεί όλα αυτά τα χρόνια από τις εταιρίες εμφιαλωμένου νερού.

Το κρυολόγημα προκαλείται από το κρύο

Αν και ιστορικά ο κόσμος πίστευε ότι το κρύο είναι αυτό που προκαλεί στους ανθρώπους το κρυολόγημα, στη σύγχρονη εποχή, είμαστε περισσότερο ενήμεροι και γνωρίζουμε ότι το κρυολόγημα συνήθως προέρχεται από κάποιον ιό.

Μολυνόμαστε με ιούς, γνωστούς ως ρινοϊούς, μέσω της φυσικής επαφής ή όταν βρισκόμαστε στον ίδιο χώρο με άλλα μολυσμένα άτομα. Κι αυτό ισχύει ιδιαίτερα αν το μολυσμένο αυτό άτομο βήχει ή φτερνίζεται ή αν αγγίξουμε ορισμένα από τα αντικείμενα αυτού του ατόμου.

Επομένως, είναι προφανές ότι δεν μπορούμε να αρρωστήσουμε λόγω κρύων θερμοκρασιών. Τούτου λεχθέντος, χρειάζεται να αναφέρουμε εδώ ότι υπάρχει, ωστόσο, ένας μηχανισμός, ο οποίος μέσω του κρύου, μας κάνει πιο ευάλωτους στο να αρρωστήσουμε.

Οι «κρύοι» αυτοί ιοί προσπαθούν να εισέλθουν στο ανθρώπινο σώμα μέσω της μύτης, αλλά συνήθως παγιδεύονται στη βλέννα. Όμως, όταν εισπνέουμε κρύο αέρα, η ρινική οδός παγώνει. Αυτό επιβραδύνει την κίνηση της βλέννας, κάτι που σημαίνει ότι οι ιοί έχουν περισσότερες ευκαιρίες να εισέλθουν στον οργανισμό, παρακάμπτοντας το εμπόδιο της μύτης.

Οι έρευνες επίσης έχουν βρει ότι οι ιοί αυτοί επιβιώνουν περισσότερο σε κρύες θερμοκρασίες, παρά στην φυσιολογική θερμοκρασία του σώματος. Συνεπώς, είναι οι ίδιοι οι ιοί που φταίνε και όχι ο κρύος καιρός.

Το αυγό κάνει κακό στην υγεία

Από τη δεκαετία του ’70 και ύστερα, υπάρχει ένα ολοένα και αυξανόμενο ενδιαφέρον ως προς το ρόλο που παίζει η χοληστερίνη στις καρδιοπάθειες. Τα αυγά είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, αλλά έχουν επίσης μεγάλη περιεκτικότητα σε χοληστερόλη. Λόγω αυτού, κάποιοι συμβουλεύουν να καταναλώνουμε μόνο 2 με 4 αυγά την εβδομάδα και ότι οι διαβητικοί ασθενείς ή όσοι έχουν ιστορικό καρδιοπαθειών χρειάζεται να καταναλώνουν λιγότερα.

Όμως, οι πρόσφατες έρευνες υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχει σύνδεση ανάμεσα στην κατανάλωση αυγών και στην ανισορροπία της χοληστερίνης ή του αυξημένου κινδύνου εμφάνισης καρδιακών νόσων και διαβήτη τύπου 2. Οι μελέτες τονίζουν ότι όσοι καταναλώνουν περισσότερα από επτά αυγά την εβδομάδα έχουν αυξημένα επίπεδα κακής χοληστερόλης, αλλά σχεδόν πάντα αυτή συνοδεύεται από παρόμοια αύξηση της καλής χοληστερίνης, η οποία έχει προστατευτικό ρόλο.

Τα δεδομένα δείχνουν ότι η κατανάλωση δύο αυγών την ημέρα είναι ασφαλής και ότι έχει ουδέτερα ή και ελαφρώς ευεργετικά οφέλη ως προς την επικινδυνότητα εμφάνισης καρδιοπαθειών και διαβήτη τύπου 2. Εξάλλου, τα αυγά είναι μία από τις πιο θρεπτικές και οικονομικές τροφές που έχει να μας προσφέρει η φύση.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Οι άνδρες πρέπει να υποβάλλονται σε «βαζεκτομή» ως απάντηση στην «κυβέρνηση της ακροδεξιάς μειοψηφίας», λέει αρθρογράφος

Οι New York Times εκδίδουν διόρθωση αφού ανέφεραν λανθασμένα ότι 4.000 παιδιά πέθαναν από πάθηση που σχετίζεται με την COVID

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Το ενημερωτικό δελτίο των NY Times αναλύει το καταστροφικό κλείσιμο των σχολείων

Ένα άρθρο του 2020 των New York Times παραδέχτηκε ότι ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ είχε «δίκιο» σχετικά με το ότι τα σχολεία ήταν ανοιχτά. «Μερικά πράγματα είναι αληθινά παρόλο που τα λέει ο Πρόεδρος Τραμπ», έγραψε τότε ο Νίκολας Κριστόφ.

Η Washington Post τάσσεται κατά της απόφασης του Ανωτάτου Δικαστηρίου των ΗΠΑ να μπλοκάρει την εντολή εμβολίου Μπάιντεν

«Η ομοσπονδιακή εντολή του κ. Μπάιντεν ώθησε πολλές εταιρείες να αρχίσουν να συμμορφώνονται, οπότε η προσπάθεια άξιζε τον κόπο», έγραψε το διοικητικό συμβούλιο.

Όταν η αρνητική στάση γιατρών και νοσηλευτών έναντι του εμβολίου αναιρεί τον ρόλο τους έναντι των ασθενών

Αυτό που επιβάλλει η λογική και η σκληρή πραγματικότητα, ας το κάνουμε χωρίς…debate και φιλοσοφικές περιηγήσεις, τώρα που μπορούμε. Ο ιός επιβιώνει και είναι απειλητικός, γιατί μεταλλάσσεται ανάλογα με τις συνθήκες του πολέμου. Εμείς; Αύριο που θα το αποφασίσουμε κατ’ ανάγκην, ίσως είναι πολύ αργά…

Για "μυστική συμφωνία" κατηγορεί τη Γερμανία το Politico όσον αφορά το εμβόλιο

Την ίδια ώρα, το δημοσίευμα αναφέρει ότι η Κομισιόν, όχι απλά δεν επιβάλλει κυρώσεις κατά της Γερμανίας για τη συμφωνία αυτή, αλλά αντίθετα δεν αναγνωρίζει καν το γεγονός πως η συγκεκριμένη κίνηση παραβαίνει την συμφωνία της Ε.Ε.

Προσωπικά δεδομένα: Πώς η πανδημία έφερε τα πάνω – κάτω

του Δρ Πέτρου Τσαντίλα  Προσωπικά δεδομένα: Η ανθρωπότητα βρίσκεται αντιμέτωπη με την πανδημία του κορωνοϊού (Covid-19), για την αντιμετώπιση του οποίου τα περισσότερα κράτη έχουν λάβει έκτακτα υγειονομικά, διοικητικά και αστυνομικά μέτρα. Η Ελλάδα ήταν από τις πρώτες Ευρωπαϊκές χώρες που έλαβε με υγειονομική επιτυχία τέτοια μέτρα, περιορίζοντας ωστόσο βασικές ελευθερίες του ατόμου, όπως οι […]

Οργή ΣΕΙΒ για τη συστηματική υποχρηματοδότηση των δαπανών του διαβήτη

της Νικολέτας Ντάμπου  Παρατεταμένο είναι το «καμπανάκι» που κρούουν οι επιχειρηματίες ιατρικών και βιοτεχνολογικών προϊόντων για την υποχώρηση του τζίρου τους, το λουκέτο σε αρκετές επιχειρήσεις και τα «χαστούκια» που έχει δεχτεί ο κλάδος λόγω του claw back. Παράλληλα, άλυτο παραμένει το θέμα της συστηματικής υπο-χρηματοδότησης των δαπανών για τον Σακχαρώδη Διαβήτη από τον ΕΟΠΥΥ, […]

Ο Πρόεδρος της ΕΕΜΥΥ αρθρογραφεί για το ανεκπλήρωτο όραμα του ΕΣΥ

Η διαχρονική έλλειψη πολιτικού οράματος, αλλά και η απουσία βούλησης για εκσυγχρονισμό των νοσοκομείων και βαθιές μεταρρυθμίσεις στο ΕΣΥ, στοιχίζουν στο ελληνικό δημόσιο πολλά χρήματα, χωρίς να προσφέρουν ουσιαστικές υπηρεσίες στον πολίτη, υποστηρίζει σε άρθρο του, με αφορμή τον πρόσφατο διορισμό των διοικητών του ΕΣΥ, ο πρόεδρος της έγκριτης Ελληνικής Εταιρείας Management Υπηρεσιών Υγείας (ΕΕΜΥΥ), […]