Αρθρογραφία

Τρεις διαδεδομένοι μύθοι για την υγεία που έχουν καταρρεύσει

Τρεις διαδεδομένοι μύθοι για την υγεία που έχουν καταρρεύσει

Ανά τους αιώνες, πολλοί είναι οι μύθοι που έχουν καλλιεργηθεί για θέματα υγείας. Κάποιοι είναι δοκιμασμένοι, ελεγμένοι και δεδομένοι πια, ενώ άλλοι δεν είναι παρά προϊόν φαντασίας. Στο παρόν άρθρο, καταρρίπτουμε τρεις από τους πιο διαδεδομένους μύθους.

Οκτώ ποτήρια νερού την ημέρα

Οι γιατροί συνεχώς μας υπενθυμίζουν να πίνουμε πολύ νερό μέσα στην ημέρα. Το ερώτημα είναι πόσο νερό είναι αρκετό; Οι περισσότεροι επιστήμονες αναφέρουν ότι οι γυναίκες χρειάζονται 2.7 λίτρα την ημέρα και οι άνδρες 3.7 λίτρα.

Όμως, το συνολικό ποσοστό των υγρών είναι αυτό που έχει σημασία• η πρόσληψη νερού γίνεται από διαφορετικά ποτά και φαγητά μέσα στη μέρα και όχι απλά από την κατανάλωση λίτρων καθαρού νερού. Είναι σημαντικό, λοιπόν, να τονίσουμε ότι η μέση συνολική πρόσληψη νερού από ποτά- μαζί με εκείνα που περιέχουν καφεΐνη – διαμορφώνουν περίπου το 80% της συνολικής πρόσληψης νερού με το υπόλοιπο 20% να προέρχεται από τις τροφές.

Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν, ωστόσο, ότι η συνιστώμενη ημερήσια ποσότητα νερού είναι περίπου οκτώ ποτήρια νερού, που ισούνται με 2.5 λίτρα. Όμως, αυτά τα νούμερα δεν λαμβάνουν υπόψη τους το ποσοστό του νερού που λαμβάνουμε από άλλα ποτά ή τροφές. Γιατί λοιπόν ο κόσμος εμμένει σε αυτή την πεποίθηση;

Μία έρευνα του 2002 εντόπισε το μύθο των 8 ποτηριών σε μια παρερμηνεία μιας και μόνο παραγράφου σε ένα αμερικάνικο κυβερνητικό έγγραφο του 1954, όπου είχαν αναφερθεί τα 2.5 λίτρα. Ωστόσο, δεν βρέθηκαν επιστημονικά δεδομένα που να στηρίζουν αυτή τη δήλωση. Αυτή η δήλωση φαίνεται να έχει ενισχυθεί όλα αυτά τα χρόνια από τις εταιρίες εμφιαλωμένου νερού.

Το κρυολόγημα προκαλείται από το κρύο

Αν και ιστορικά ο κόσμος πίστευε ότι το κρύο είναι αυτό που προκαλεί στους ανθρώπους το κρυολόγημα, στη σύγχρονη εποχή, είμαστε περισσότερο ενήμεροι και γνωρίζουμε ότι το κρυολόγημα συνήθως προέρχεται από κάποιον ιό.

Μολυνόμαστε με ιούς, γνωστούς ως ρινοϊούς, μέσω της φυσικής επαφής ή όταν βρισκόμαστε στον ίδιο χώρο με άλλα μολυσμένα άτομα. Κι αυτό ισχύει ιδιαίτερα αν το μολυσμένο αυτό άτομο βήχει ή φτερνίζεται ή αν αγγίξουμε ορισμένα από τα αντικείμενα αυτού του ατόμου.

Επομένως, είναι προφανές ότι δεν μπορούμε να αρρωστήσουμε λόγω κρύων θερμοκρασιών. Τούτου λεχθέντος, χρειάζεται να αναφέρουμε εδώ ότι υπάρχει, ωστόσο, ένας μηχανισμός, ο οποίος μέσω του κρύου, μας κάνει πιο ευάλωτους στο να αρρωστήσουμε.

Οι «κρύοι» αυτοί ιοί προσπαθούν να εισέλθουν στο ανθρώπινο σώμα μέσω της μύτης, αλλά συνήθως παγιδεύονται στη βλέννα. Όμως, όταν εισπνέουμε κρύο αέρα, η ρινική οδός παγώνει. Αυτό επιβραδύνει την κίνηση της βλέννας, κάτι που σημαίνει ότι οι ιοί έχουν περισσότερες ευκαιρίες να εισέλθουν στον οργανισμό, παρακάμπτοντας το εμπόδιο της μύτης.

Οι έρευνες επίσης έχουν βρει ότι οι ιοί αυτοί επιβιώνουν περισσότερο σε κρύες θερμοκρασίες, παρά στην φυσιολογική θερμοκρασία του σώματος. Συνεπώς, είναι οι ίδιοι οι ιοί που φταίνε και όχι ο κρύος καιρός.

Το αυγό κάνει κακό στην υγεία

Από τη δεκαετία του ’70 και ύστερα, υπάρχει ένα ολοένα και αυξανόμενο ενδιαφέρον ως προς το ρόλο που παίζει η χοληστερίνη στις καρδιοπάθειες. Τα αυγά είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, αλλά έχουν επίσης μεγάλη περιεκτικότητα σε χοληστερόλη. Λόγω αυτού, κάποιοι συμβουλεύουν να καταναλώνουμε μόνο 2 με 4 αυγά την εβδομάδα και ότι οι διαβητικοί ασθενείς ή όσοι έχουν ιστορικό καρδιοπαθειών χρειάζεται να καταναλώνουν λιγότερα.

Όμως, οι πρόσφατες έρευνες υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχει σύνδεση ανάμεσα στην κατανάλωση αυγών και στην ανισορροπία της χοληστερίνης ή του αυξημένου κινδύνου εμφάνισης καρδιακών νόσων και διαβήτη τύπου 2. Οι μελέτες τονίζουν ότι όσοι καταναλώνουν περισσότερα από επτά αυγά την εβδομάδα έχουν αυξημένα επίπεδα κακής χοληστερόλης, αλλά σχεδόν πάντα αυτή συνοδεύεται από παρόμοια αύξηση της καλής χοληστερίνης, η οποία έχει προστατευτικό ρόλο.

Τα δεδομένα δείχνουν ότι η κατανάλωση δύο αυγών την ημέρα είναι ασφαλής και ότι έχει ουδέτερα ή και ελαφρώς ευεργετικά οφέλη ως προς την επικινδυνότητα εμφάνισης καρδιοπαθειών και διαβήτη τύπου 2. Εξάλλου, τα αυγά είναι μία από τις πιο θρεπτικές και οικονομικές τροφές που έχει να μας προσφέρει η φύση.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Για "μυστική συμφωνία" κατηγορεί τη Γερμανία το Politico όσον αφορά το εμβόλιο

Προσωπικά δεδομένα: Πώς η πανδημία έφερε τα πάνω – κάτω

Οργή ΣΕΙΒ για τη συστηματική υποχρηματοδότηση των δαπανών του διαβήτη

της Νικολέτας Ντάμπου  Παρατεταμένο είναι το «καμπανάκι» που κρούουν οι επιχειρηματίες ιατρικών και βιοτεχνολογικών προϊόντων για την υποχώρηση του τζίρου τους, το λουκέτο σε αρκετές επιχειρήσεις και τα «χαστούκια» που έχει δεχτεί ο κλάδος λόγω του claw back. Παράλληλα, άλυτο παραμένει το θέμα της συστηματικής υπο-χρηματοδότησης των δαπανών για τον Σακχαρώδη Διαβήτη από τον ΕΟΠΥΥ, […]

Ο Πρόεδρος της ΕΕΜΥΥ αρθρογραφεί για το ανεκπλήρωτο όραμα του ΕΣΥ

Η διαχρονική έλλειψη πολιτικού οράματος, αλλά και η απουσία βούλησης για εκσυγχρονισμό των νοσοκομείων και βαθιές μεταρρυθμίσεις στο ΕΣΥ, στοιχίζουν στο ελληνικό δημόσιο πολλά χρήματα, χωρίς να προσφέρουν ουσιαστικές υπηρεσίες στον πολίτη, υποστηρίζει σε άρθρο του, με αφορμή τον πρόσφατο διορισμό των διοικητών του ΕΣΥ, ο πρόεδρος της έγκριτης Ελληνικής Εταιρείας Management Υπηρεσιών Υγείας (ΕΕΜΥΥ), […]

Νέα μέθοδος: Μεσοθεραπεία χωρίς ένεση

Nέες συσκευές μεσοθεραπείας μπορούν και διεισδύουν σ΄όλα τα υδατοδιαλυτά συστατικά , αλλάζοντας την πολικότητα των κυττάρων. Σας παρουσιάζουμε νέα μέθοδο μεσοθεραπείας χωρίς ένεση με την βοήθεια του κ.Σπύρου Βλαχόπουλου– Δερματολόγος-Αφροδισιολόγος.              Η μεσοθεραπεία συνίσταται στην έγχυση ενός εξατομικευμένου μίγματος βιταμινών, αμινοξέων, υαλουρονικου ή και φαρμακευτικών ουσιών, λίγα μόλις χιλιοστά κάτω […]