Συνεντεύξεις

Κώστας Κερασίδης: Ο Υπουργός Υγείας το μόνο που πράττει είναι να απαξιώνει τον ΕΟΠΥΥ

Κώστας Κερασίδης: Ο Υπουργός Υγείας το μόνο που πράττει είναι να απαξιώνει τον ΕΟΠΥΥ

Συνέντευξη στην Νικολέτα Ντάμπου

Για τα κακώς κείμενα και την ‘’βαλτωμένη’’ εικόνα του ΕΟΠΥΥ σήμερα αλλά και για τον πραγματικό του ρόλο καθώς και για τα προβλήματα με την κατανομή του προσωπικού αλλά και για τις μη αρμονικές σχέσεις με το Υπουργείο Υγείας καθώς και για την λανθασμένη – όπως την χαρακτηρίζει – απόφαση για διάθεση φαρμάκων υψηλού κόστους από τα ιδιωτικά φαρμακεία, μιλάει στο healthweb.gr ο κ. Κώστας Κερασίδης – Πρόεδρος του  Πανελλήνιου Συλλόγου Εργαζομένων του ΕΟΠΥΥ.

Πώς κρίνετε την απόφαση του Υπουργείου Υγείας για χορήγηση των φαρμάκων υψηλού κόστους και από ιδιωτικά φαρμακεία;

Ο τρόπος που επιχειρούν τα φάρμακα υψηλού κόστους να διατίθενται από τα ιδιωτικά φαρμακεία θα αποτύχει παταγωδώς. Καταρχήν, δημιουργήθηκε ένα τεχνικό πρόβλημα ως εξής. Ένα μόνο φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ στο Γκύζη είχε όντως πρόβλημα στέγασης, το είχαμε εντοπίσει εδώ και 2 χρόνια και δεν έκανε κανείς τίποτα. Από την άλλη ένα περιστατικό σε φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ της Τούμπας στην Θεσσαλονίκη ήταν μεμονωμένο και πιστεύουμε έγινε εσκεμμένα από αυτούς που ενδιαφέρονται να αναλάβουν τη διανομή των φαρμάκων. Και είπαν θα το κάνουν χωρίς κανένα κόστος. Θα αποτύχει, γιατί τώρα φάνηκε που το πάνε. Τον πρώτο χρόνο θα δίνονται δωρεάν από τα ιδιωτικά φαρμακεία και τον δεύτερο και τρίτο χρόνο ο ΠΦΣ απαίτησε αμοιβή .

Επομένως θα ανεβάσουν το κόστος. Άλλες είναι οι τιμές που αγοράζει το φάρμακο το κράτος και άλλες τιμές θα προκύψουν εφόσον θα μπει και η αμοιβή των φαρμακοποιών .

 Τι εννοείται; Γιατί θα αυξηθεί το κόστος;

Το ποσοστό που θα απαιτήσουν οι φαρμακοποιοί ποιος θα το πληρώνει; Ο ασθενής; Αν το πληρώνει ο ΕΟΠΥΥ σημαίνει ότι ανεβαίνει η δαπάνη. Είναι λάθος η επιλογή τους. Εμείς έχουμε πει ότι υπάρχουν δημόσιες δομές. Μπορούν σε κάθε νομό να δημιουργήσουν φαρμακεία με μεταφορά προσωπικού και με προσλήψεις να υπάρχουν δημόσιες δομές. Άλλωστε έχει αποδειχθεί μέχρι τώρα ότι η διακίνηση του φαρμάκου εξυπηρετεί τους ασφαλισμένους 100%. Θα μας διαβεβαιώσουν ότι δεν θα υπάρχουν ελλείψεις;

Η πρότασή μας είναι να δημιουργηθούν φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ σε όλους τους Νομούς με προσλήψεις και μεταφορά προσωπικού από άλλες δημόσιες δομές. Άλλωστε έχει αποδειχτεί μέχρι τώρα ότι η διακίνηση των ΦΥΚ με το σημερινό τρόπο εξυπηρετεί τους ασφαλισμένους στο 100%, χωρίς ελλείψεις και ταλαιπωρία.

kostas kerasidis ntampou

Τότε γιατί στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ βλέπαμε τεράστιες ουρές;

Ουρές υπήρχαν μόνο σε δύο φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ . Στην Ομόνοια και στο Γκύζη. Στα υπόλοιπα δεν υπήρχε κανένα πρόβλημα. Σε αυτά τα δύο φαρμακεία υπήρχε κτιριακό πρόβλημα, δηλαδή πρόβλημα υποδομών. Αν ήθελε το Υπουργείο Υγείας θα μπορούσε να το είχε λύσει.

Ποιος είναι ο ρόλος του ΕΟΠΥΥ;

Ο ρόλος του ΕΟΠΥΥ είναι να αγοράζει υπηρεσίες υγείας και να τις παρέχει στους ασφαλισμένους του. Δηλαδή ο ΕΟΠΥΥ θα πρέπει ,και γίνεται σε μεγάλο βαθμό, να εισπράττει τις εισφορές των ασφαλισμένων και να τις «μοιράζει» προκειμένου να καλύπτει τις ανάγκες του. Αυτό όμως για να γίνει χρειάζεται από του Υπουργείο Υγείας ,που θέλει να λέγεται ότι είναι ο «καθοδηγητής», να χαραχθεί μία στρατηγική και στοχοθεσία. Η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας όμως αδιαφορεί πάνω σε αυτό προσπαθεί με μπαλώματα να το καλύψει .

Από το 2012 που δημιουργήθηκε ο ΕΟΠΥΥ λειτουργεί με πολλά προβλήματα και με κάποια από αυτά συνεχίζει ακόμα να ‘’ζει’’ , όπως ο ενιαίος κανονισμός παροχών(ΕΚΠΥ ) ο οποίος είναι άθλιος και θα πρέπει να αλλάξει άμεσα αλλά και οι προβληματικές υποδομές καθώς και τα προβλήματα χρηματοδότησης και γι΄ αυτά αλλά και πολλά ακόμη θέματα , δυστυχώς το Υπουργείο Υγείας δεν έχει κάνει ακόμη τίποτα .

 Τώρα, έχει νέο ρόλο ο ΕΟΠΥΥ;

Ο ρόλος του ΕΟΠΥΥ είναι ένας και συγκεκριμένος, είναι αγοραστής. Θα έπρεπε όλα να τα διαχειρίζεται μόνος του και απλά να έχει την υψηλή εποπτεία το Υπουργείο Υγείας . Εδώ και δύο χρόνια όμως με Προεδρικό Διάταγμα το υπουργείο πήρε αρμοδιότητες από τον ΕΟΠΥΥ,  καταχρηστικά.

Ο ΕΚΠΥ χρειάζεται αλλαγή; Σε ποια σημεία του;

Για εμένα πρέπει να αλλάξει από την αρχή μέχρι το τέλος. Γιατί αυτή την στιγμή τον ασφαλισμένο δεν το καλύπτει σε πάρα πολλά και τον αναγκάζει να βάζει το χέρι βαθιά στην τσέπη.

Πόσους εργαζόμενους έχει ο ΕΟΠΥΥ σήμερα; Είναι σωστά κατανεμημένο το προσωπικό;

Έχει περίπου 1.400 υπαλλήλους. Το 2012 που ξεκίνησε η λειτουργία του ΕΟΠΥΥ δεν φτιάχτηκε οργανόγραμμα. Έγιναν δύο προσπάθειες να δημιουργηθεί αλλά εκ του προχείρου. Αυτό βολεύει όλες τις διοικήσεις για να κάνουν τις αναθέσεις τους και να κάνουν πολιτικές παρεμβάσεις.

Χρειάζεται άμεσα οργανόγραμμα για να στελεχωθούν οι διοικητικές υπηρεσίες αλλά και τα φαρμακεία καθώς και οι περιφερειακές διευθύνσεις, όμως αυτό δεν έχει γίνει και περιμένουμε από την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας να το πράξει για να δομηθεί και να λειτουργήσει καλύτερα ο ΕΟΠΥΥ.

Το προσωπικό είναι κατανεμημένο εντελώς λάθος, τουλάχιστον στην Αθήνα και αυτό έγινε γιατί ήρθαν οι εργαζόμενοι από διάφορα ταμεία όταν έγινε η ενοποίηση.

Εννιά χρόνια μετά γιατί δεν έχουμε οργανόγραμμα;

Το Υπουργείο Υγείας ευθύνεται και οι διοικήσεις του ΕΟΠΥΥ που λειτουργούσαν παρελκυστικά. Θα μπορούσε το οργανόγραμμα να έχει δημιουργηθεί εξ αρχής καθώς κατατέθηκαν προτάσεις οι οποίες όμως έμειναν στο συρτάρι . Νομίζω ότι βολεύει αυτό για να υπάρχουν κενά και να κάνουν τις απευθείας αναθέσεις τους ελεύθερα.

Ένα πρόσφατο παράδειγμα είναι ότι κατατέθηκαν νέες προτάσεις στην σημερινή διοίκηση του ΕΟΠΥΥ για το οργανόγραμμα οι οποίες έμειναν και αυτές κλειδωμένες στο συρτάρι του συμβούλου της Διοίκησης…ακόμη αγνοούνται.

Είναι αναγκαίες οι νέες προσλήψεις στον ΕΟΠΥΥ;

Φυσικά και είναι αναγκαίες οι νέες προσλήψεις καθώς το προσωπικό δεν φτάνει . Αν λάβουμε υπόψη μας ότι ένα πολύ μεγάλο ποσοστό υπαλλήλων έχει συνταξιοδοτηθεί και δεν έχει αντικατασταθεί με αποτέλεσμα να υπάρχει γερασμένο προσωπικό κυρίως στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ πίσω από τον πάγκο. Υπάρχει διάταξη που ορίζει ότι όταν φεύγει κάποιος υπάλληλος με σύνταξη θα πρέπει να αναπληρωθεί . Δεν γίνεται όμως αυτό και το βλέπουμε και στα νοσοκομεία.

Σε ποιες ειδικότητες χρειάζεται ενίσχυση του προσωπικού;

Σε όλες τις ειδικότητες. Και διοικητικούς και υγειονομικούς.

Έχουν προκηρυχθεί μόνιμες θέσεις προσλήψεων;

Όχι καμία μόνιμη. Έχουν πάρει υπάλληλους μέσω προγραμμάτων του ΟΑΕΔ και παρατείνουν τις συμβάσεις , έχουν δώσει μια λύση αυτά τα παιδιά. Οι συμβάσεις όμως σύντομα λήγουν και θα δημιουργηθούν μεγάλα κενά.

 Σήμερα ποια είναι η συνεργασία του ΕΟΠΥΥ με το Υπουργείο Υγείας;

Ο ΕΟΠΥΥ έχει βαλτώσει τελείως. Γιατί έχουμε έναν Υπουργό Υγείας που το μόνο που ξέρει είναι να απαξιώνει το έργο του οργανισμού και τους υπάλληλους , λέγοντας ανεδαφικά πράγματα και αυτό αποδείχθηκε και με τους ισολογισμούς.

Γιατί ο υπουργός Υγείας είναι τόσο επιθετικός απέναντι στον ΕΟΠΥΥ;

Αυτό που κάνει είναι μεγάλο λάθος. Ο υπουργός θα έπρεπε με τους συνεργάτες του να δει τα πραγματικά στοιχεία και να μην αγνοεί τους υπηρεσιακούς παράγοντες. Έχει κακή πληροφόρηση και υπάρχει μια ασάφεια ως προς την σχέση που έχει με την Διοίκηση. Οι εργαζόμενοι όλα αυτά τα χρόνια με ελάχιστη ή και καθόλου στήριξη του υπουργείου , κρατάνε ψηλά τον ΕΟΠΥΥ έχοντας στόχο την εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων.

Ποια είναι η κατάσταση του ΕΟΠΥΥ αυτήν την στιγμή ; Λαμβάνει αποφάσεις;

Αποφάσεις λαμβάνει και προτάσεις γίνονται για την καλύτερη και πληρέστερη εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων. Όλα αυτά όμως σταματούν στο Υπουργείο Υγείας με τον γραφειοκρατικό και απαξιωτικό τρόπο που λειτουργεί. Δουλεύει για τον ΕΟΠΥΥ χωρίς τον ΕΟΠΥΥ. μΗ συμμετοχή του είναι στο επίπεδο 60-40. Στην πράξη οι εργαζόμενοι δουλεύουν στον αυτόματο πιλότο και το υπουργείο δημιουργεί προβλήματα.

Εμείς οι εργαζόμενοι έχουμε ζητήσει να γίνουν συμβάσεις με όλους τους παρόχους όπως με την ειδική αγωγή και με τα γυαλιά κ.α αλλά δεν έχουν γίνει μέχρι τώρα. Παρόλα αυτά προσπαθεί να δώσει λύση στο πρόβλημα δίνοντας παράταση ανά τρίμηνο – τετράμηνο , με αποτέλεσμα να συσσωρεύονται συνέχεια αιτήματα τα οποία δεν μπορούν να εκκαθαριστούν γιατί περιμένουν την επόμενη εγκύκλιο και δεν δίνεται μια καθοριστική λύση.

 Το σημερινό ΔΣ λαμβάνει αποφάσεις;

Υπάρχει πρόβλημα στην λήψη αποφάσεων αφού το Δ.Σ. ασχολείται με πράγματα που θα έπρεπε να είχαν λυθεί σε άλλο επίπεδο.

Στον ΕΟΠΥΥ σήμερα μπαίνουν θέματα στο Δ.Σ. ακόμα και για μια απλή μετάθεση… Αυτή την στιγμή ο ΕΟΠΥΥ έχει βαλτώσει εντελώς. Δουλεύουμε στον αυτόματο πιλότο. Οι αποφάσεις που λαμβάνονται είναι για τα καθημερινά.

Μέσα σε αυτή την αδράνεια, ποια είναι τα προβλήματα που έχουν προκύψει;

Η αδράνεια του υπουργείου Υγείας και η αναποτελεσματικότητά του απέναντι στον ΕΟΠΥΥ φαίνεται και στα καθημερινά πράγματα. Ο ΕΟΠΥΥ εδώ και 8 μήνες δεν έχει καθαριότητα. Παράλληλα, υπάρχει ένα κτίριο έτοιμο για να μεταφερθεί το μισό προσωπικό και το υπουργείο δεν ενδιαφέρεται, ενώ έχει εγκρίνει την δαπάνη, για ένα διαδικαστικό θέμα που απαιτούνται δύο υπογραφές, δεν τις βάζει. Άρα εφόσον δεν παίρνει αποφάσεις για τόσο απλά θέματα, πως περιμένουμε να ομαλοποιηθεί η κατάσταση;

Γιατί τελευταία υπάρχουν πολλά προβλήματα στα πληροφοριακά συστήματα;

Ο ΕΟΠΥΥ εδώ και δύο χρόνια αγόρασε servers, οι οποίοι μέχρι πρόσφατα δεν είχαν ενεργοποιηθεί. Έτσι αυτά τα δυο χρόνια, νοίκιασε serves για να δουλέψουν οι εφαρμογές. Πριν από περίπου ένα μήνα τέθηκαν σε λειτουργία οι δικοί μας servers και επειδή έγινε μετάπτωση των δεδομένων απρογραμμάτιστα και με λάθος βάσεις, αυτή την στιγμή σέρνονται όλες οι εφαρμογές και έχουν προβλήματα και οι πάροχοι και οι εργαζόμενοι για λειτουργήσουν στην καθημερινότητα σε σχέση με τους ασφαλισμένους.

nikol kostas eopyy

Έχουν ακουστεί διάφορα για διαγωνισμούς και προμήθειες. Π.χ. ο διαγωνισμός που εγκρίθηκε για στοχαστικά μοντέλα για τον έλεγχο της φαρμακευτικής δαπάνης. Τι έχετε να πείτε ;

Οποιοιδήποτε διαγωνισμοί γίνονται, εφόσον έχουν περάσει από κατασταλτικό έλεγχο σημαίνει ότι έχουν γίνει καλώς. Αν θα παραδοθεί ή όχι, ευθύνη έχουν οι επιτροπές παραλαβής.

Ο ΕΟΠΥΥ χρησιμοποιεί στοχαστικά μοντέλα;

Από όσο ξέρω όχι.

Ποιες είναι οι Διευθύνσεις αιχμής; Ο υπουργός Υγείας δεν δείχνει να έχει την καλύτερη άποψη.

Ο Υπουργός δεν ξέρω ποιες σέβεται και ποιες όχι. Μένει να μας το δείξει ο ίδιος.

Γιατί έχει αυτή την απαξιωτική στάση;

Έχει συμβούλους που του δίνουν λάθος πληροφορίες.

Δηλαδή το υπουργείο Υγείας τι ζητάει από τον ΕΟΠΥΥ; Μήπως να μετατραπεί απλά σε λογιστήριο;

Αν σκέφτεται έτσι, δυστυχώς είναι ένας λάκκος που θα πέσει ο ίδιος μέσα. Διαχειριζόμαστε 5,5 δις που προέρχονται από εισφορές των ασφαλισμένων και οφείλουμε όλοι να τις σεβαστούμε. Εάν κάνει κάτι τέτοιο, θα κάνει ένα μεγάλο σφάλμα. Εμάς θα μας βρει απέναντι.

Ποιες είναι οι προτάσεις σας για να μειωθούν οι ουρές; Είναι μια λύση η δίμηνη ιατρική συνταγή;

Για να φτιαχτεί όλο αυτό το σύστημα και να φτάνουν τα φάρμακα υψηλού κόστους σε κατηγορίες ασθενώς ιδιαίτερα επιβαρυμένες, η λύση είναι να στελεχωθούν τα φαρμακεία σε όλους τους νομούς της χώρας. Για τις δίμηνες δεν ξέρω υγειονομικός αν είναι εφικτό. Δεν ξέρω αν μπορούν να διατηρηθούν κάποιες κατηγορίες φαρμάκων στα ψυγεία του σπιτιού των ασθενών.

Υπάρχει υπηρεσία ελέγχου στον ΕΟΠΥΥ;

Υπάρχει υπηρεσία ελέγχου που λέγεται ΥΠΕΔΥΦΚΑ και έχει καθοριστικό ρόλο. Για αυτό πρέπει να στελεχωθεί και να μην γίνονται παρεμβάσεις. Είναι βασικό κομμάτι του ΕΟΠΥΥ. Υπάρχει νόμος που λέει ότι μπορεί να βγάζει συνεργεία ελέγχου προς τα έξω και δεν ξέρω γιατί ακόμη δεν έχει υλοποιηθεί. Δεν έχουν τον κόσμο να το κάνουν αυτό. Υπάρχει έλλειψη ειδικοτήτων και πολύ λίγοι οι διοικητικοί υπάλληλοι.

 Η ΥΠΕΔΥΦΚΑ τι αποτελέσματα έχει;

Θα πρέπει να στελεχωθεί και να έχει και νομική υποστήριξη. Πάντως έχει πολύ καλά αποτελέσματα και μπορεί να αποδειχθεί αυτό με ένα report.

Γίνεται εκκαθάριση σε όλους τους παρόχους;

Αυτή τη στιγμή από αυτούς που ξέρουμε, τα φαρμακεία πληρώνονται με πρόχειρο λογιστικό έλεγχο στο 100% και είναι οι μοναδικοί που δεν εκκαθαρίζονται και δεν ξέρω γιατί δεν το δέχονται. Και μετά είναι τα νοσοκομεία. Τα νοσοκομεία σε ένα πιλοτικό πρόγραμμα που έγινε τώρα, βρέθηκε ότι υπάρχουν περικοπές της τάξης 39,6% και έγινε μάλιστα σε πρότυπα νοσοκομεία. Αυτό θα επιφέρει λεφτά που θα γυρίσουν πίσω στον ΕΟΠΥΥ και αυτό θα σημάνει ότι θα αυξηθούν οι παροχές στους ασφαλισμένους.

Στα ιδιωτικά φαρμακεία γίνεται εκκαθάριση;

Όχι, πληρώνονται το 100% με πρόχειρο λογιστικό έλεγχο.

Πως σχολιάζετε την διαγραφή χρεών των νοσοκομείων προς τον ΕΟΠΥΥ;

Διαφωνώ , όμως είναι μια πολιτική απόφαση και αναλαμβάνουν το κόστος. Πέρσι ο ΕΟΠΥΥ πλήρωνε τα νοσοκομεία, κανείς άλλος. Πρέπει να γίνει εκκαθάριση των νοσοκομείων, εμείς οι εργαζόμενοι του ΕΟΠΥΥ μπορούμε να δουλέψουμε πάνω σε αυτό και θέλουμε. Οι όποιες σκέψεις υπάρχουν για να μπουν “ιδιωτικές εταιρείες” να τις ξεχάσουν. Ας θυμηθούν τι έγινε το 2013, όπου αντίστοιχη ανάθεση απέτυχε παταγωδώς. Χωρίς τους εργαζόμενους του ΕΟΠΥΥ δεν μπορεί να γίνει καμία εκκαθάριση.!!!!!!

 Ποια είναι τα προβλήματα με την ειδική αγωγή;

Τα προβλήματα στην ειδική αγωγή ξεκίνησαν από την προηγούμενη διοίκηση του ΕΟΠΥΥ όπου ήθελε να γίνουν συμβάσεις.

Οι πάροχοι δεν δέχθηκαν να υπογράψουν και για να μην μείνει ακάλυπτος ο ασφαλισμένος πηγαίνουν από εξάμηνο σε εξάμηνο και από τρίμηνο σε τρίμηνο με παράταση, πιστεύοντας ότι κάποια στιγμή θα υπογράφει σύμβαση. Ωστόσο δεν μπορεί να γίνει εκκαθάριση με αποτέλεσμα οι ασφαλισμένοι να αργούν να πληρωθούν και αυτό συμβαίνει επειδή το υπουργείο Υγείας δεν δίνει οριστική λύση. Ένα άλλο θέμα είναι οι οικογενειακοί γιατροί. Εμείς πιστεύουμε στο θεσμό αυτό αλλά όχι έτσι όπως θεσμοθετήθηκε από την προηγούμενη πολιτική ηγεσία. Ο γιατρός δεν είναι οικονομικά ικανοποιημένος και δεν υπογράφει σύμβαση. Πρέπει να τεθούν νέοι όροι και προϋποθέσεις.  

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Η πρόεδρος της Βουλής Νάνσι Πελόζι επεσήμανε ότι η κατάσταση covid θα ήταν πολύ χειρότερη αν ο Πρόεδρος Μπάιντεν δεν ήταν στην εξουσία.

Αθ. Δημόπουλος στο healthweb:  Πώς θα αποφύγει η ανθρωπότητα νέες πανδημίες στο μέλλον

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Νωτιαία Μυϊκή Ατροφία: Δικαίωμα στην ελπίδα με έγκαιρη διάγνωση

Συνέντευξη στο healthweb.gr με τον κ. Χρήστο Δάκα. Για τις σπάνιες ασθένειες που απειλούν την ζωή των ασθενών και σε κάποιες περιπτώσεις  επιφέρουν χρόνια αναπηρία αλλά  κυρίως για την νωτιαία μυϊκή ατροφία , μίλησε στο healthweb.gr και την Νικολέτα Ντάμπου ο Δρ. Χρήστος Δάκας, Διευθύνων σύμβουλος της Novartis Gene Therapies για Ελλάδα, Κύπρο και Μάλτα.

Λουκάς Στενός στο healthweb.gr : Ο καρκίνος του προστάτη εξακολουθεί να είναι θανατηφόρα νόσος

Για τον  καρκίνο του προστάτη μια νόσο που σήμερα  θεραπεύεται μίλησε ο κ. Λουκάς Στενός  MD,FEBU- Αν. Διευθυντής  Α Ουρολογικής Κλινικής -ΕΡΡΙΚΟΣ ΝΤΥΝΑΝ HOSPITAL CENTER στο www.healthweb.gr ,τονίζοντας ότι ''Ο καρκίνος του προστάτη μπορεί να είναι σοβαρή νόσος αλλά οι περισσότεροι που διαγιγνώσκονται δεν πεθαίνουν από αυτόν. Κρατάμε στο μυαλό μας όμως, ότι παρά την αισιοδοξία και την πρόοδο στην διάγνωση και θεραπεία του τα τελευταία 10 χρόνια, εξακολουθεί να είναι θανατηφόρα νόσος για κάποιους ανθρώπους. Στην Αμερική 94 άνδρες πεθαίνουν καθημερινά από τον καρκίνο του προστάτη.''.

Ο Χρήστος Δάκας στο healthweb : Γονιδιακή θεραπεία: Νέα θεραπευτική προσέγγιση για ασθενείς με SMA

Συνέντευξη παραχώρησε στην Νικολέτα Ντάμπου και το healthweb.gr ο Δρ. Χρήστος Δάκας, Διευθύνων σύμβουλος της Novartis Gene Therapies για Ελλάδα, Κύπρο και Μάλτα , ο οποίος μεταξύ άλλων μίλησε για την θεραπεία της Νωτιαίας Μυϊκής Ατροφίας (SMA) και τις νέες θεραπευτικές προσεγγίσεις αλλά και για την προληπτική εξέταση screening στα νεογνά και πόσο σημαντικό είναι να γίνεται η εξέταση αυτή.  

Ιωάννης Σπηλιώτης : Ένας ξεχωριστός γιατρός - άνθρωπος, εξομολογείται

Συνέντευξη στην Μαρία Χριστίνα Μπακλαβά Ιωάννης Σπηλιώτης : Μια πρώτη αναζήτηση στο διαδίκτυο σου φέρνει την πληροφορία «Διευθυντής Χειρουργικής – ογκολογίας και Υπεύθυνος Μονάδας Περιτοναϊκής Κακοήθειας Ιατρικού Κέντρου Αθηνών / Ιατρικό Διαβαλκανικό Κέντρο Θεσσαλονίκης».

Τι χρειάζεται η φαρμακοβιομηχανία για να επενδύσει περισσότερο στην Ελλάδα ; 

Η πανδημία  του COVID 19 έχει αναδείξει τον σημαντικό ρόλο του κλάδου του φαρμάκου καθώς αναπτυχθήκαν εμβόλια και θεραπείες με εντυπωσιακές ταχύτητες αλλά και την επιτακτική ανάγκη να δοθούν από την πολιτεία  κίνητρα  για επενδύσεις . Αναγκαίο ένα νέο αναπτυξιακό σχέδιο.

Ο Hardo Fischer αποκλειστικά στο healthweb: Η γονιδιακή θεραπεία εισάγει νέο θεραπευτικό πρότυπο στην Ιατρική

‘’ Η γονιδιακή θεραπεία εισάγει ένα νέο θεραπευτικό πρότυπο στην Ιατρική και  ακολούθως στις πολιτικές αποζημίωσής της από τα συστήματα υγείας. ‘’ λέει ο Hardo Fischer, Medical Director Novartis Gene Therapies, στην αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στο healthweb και την Νικολέτα Ντάμπου .

Χρήστος Δάκας: Η Novartis Gene Therapies φιλοδοξεί να γίνει η κορυφαία εταιρεία ανάπτυξης γονιδιακών θεραπειών

«Το 2020 ήταν η χρονιά που και στην Ελλάδα, προστέθηκε μια επιπλέον θεραπευτική επιλογή για ασθενείς που πάσχουν από Νωτιαία Μυϊκή Ατροφία, η γονιδιακή θεραπεία»  αναφέρει μεταξύ άλλων ο κύριος Χρήστος Δάκας, Διευθύνων  Σύμβουλος  της Novartis Gene Therapies, στη συνέντευξη που παραχώρησε στην Νικολέτα Ντάμπου και το Healthweb.gr .