Άποψη

Ρυτιδοπλαστική: Πώς «μεταμορφώνει» το πρόσωπο;

Ρυτιδοπλαστική: Πώς «μεταμορφώνει» το πρόσωπο;

Η Ρυτιδοπλαστική Προσώπου (Face Lift), ευρέως γνωστή ως λίφτινγκ, είναι μια ομάδα αισθητικών επεμβάσεων, με στόχο τη βελτίωση των σημαδιών γήρανσης στο πρόσωπο, όπως για παράδειγμα η χαλάρωση που παρατηρείται με την πάροδο του χρόνου.

«Αν και σήμερα έχουμε πολλά ενεργειακά μηχανήματα, ενέσιμα υλικά πλήρωσης (fillers), λέιζερ, νευροδιαμορφωτές, βιοδιεγέρτες κ.λπ. για θεραπείες αντιγήρανσης, υπάρχει ένα κρίσιμο σημείο πέρα από το οποίο όλα αυτά δεν αρκούν για να επιτύχουμε νεότερη και φυσική εμφάνιση. Τότε, η χειρουργική επέμβαση είναι η μόνη λύση για την εξάλειψη των σημαδιών γήρανσης, καθώς και την αποφυγή της αφύσικης εμφάνισης που επιφέρει η υπερδιόρθωση, λόγω πληρωτικών υλικών», τονίζει ο δρ. Παναγιώτης Μάνταλος MD, PhD Πλαστικός, Επανορθωτικός και Αισθητικός Χειρουργός Διευθυντής Κλινικής Αισθητικής και Πλαστικής Χειρουργικής Metropolitan General και προσθέτει: «Αυτή η επέμβαση μπορεί να περιλαμβάνει χειρουργείο για τη διόρθωση των βλεφάρων, του μετώπου και των φρυδιών, του μεσαίου τμήματος του προσώπου ή το κάτω τριτημόριο του προσώπου και του λαιμού».

Παναγιώτης Μάνταλος

Πώς γίνεται η επέμβαση;

«Υπάρχουν πολλές τεχνικές που χρησιμοποιούμε και διαφοροποιούμε, όσον αφορά τις τομές (πλήρης, μίνι, μικρή ουλή, ‘S”, MACS, πίσω από τα αυτιά, κ.λπ.), ή την εμπλοκή του Επιφανειακού Μυοαπονευρωτικού Συστήματος (SMAS), (πλήρης υπονόμευση, εκτεταμένο SMAS, SMAS-εκτομή, μερική υπονόμευση, Deep-plane ή Plication). Δεν εφαρμόζουμε την ίδια τεχνική σε όλους. Επιλέγουμε την καταλληλότερη τεχνική ανάλογα με την ανατομία του εκάστοτε ατόμου, το βαθμό της πτώσης και της χαλάρωσης, την ηλικία, την ελαστικότητα του δέρματος, το πάχος του δέρματος και τις προτιμήσεις του. Οι συνήθεις τεχνικές που χρησιμοποιούμε στη διαδικασία Face Lift είναι: MACS-lift και extended-MACS, Dr Ellenbogen, SMAS-εκτομή, και τεχνική Round Lift των Dr Little και Dr Pittanquy», διευκρινίζει ο ειδικός.

«Στις μέρες μας» σημειώνει  «η τάση είναι να ευνοούνται οι πιο ήπιες (μη επιθετικές) τεχνικές με χαμηλή νοσηρότητα, μετά τις οποίες  να μπορεί όποιος υποβάλλεται σε αυτές να επιστρέψει γρήγορα στην κοινωνική και επαγγελματική του καθημερινότητα. Επίσης, η νέα τάση είναι να προσθέτουμε όγκο με κάποιον τρόπο στο πρόσωπο, αφού με την ηλικία ο όγκος του λίπους του προσώπου μειώνεται. Το λίπος προέρχεται (μικρο-λίπος ή νανο-λίπος) από τον λαιμό ή την κοιλιά και μεταφέρεται στην υποκογχική περιοχή, στα μάγουλα, στα χείλη, στα βλέφαρα, στις κροταφικές περιοχές κ.λπ. Με αυτόν τον τρόπο, εκτός από την προσθήκη όγκου, έχουμε επιπλέον όφελος, καθώς διεγείρουμε τη διαδικασία αντιγήρανσης με τα βλαστοκύτταρα της μεταφοράς λίπους».

«Τελευταία, πραγματοποιούμε μια τροποποιημένη εκδοχή mini-lift του MACS-lift (Ελάχιστα Επεμβατική Ανόρθωση με Κρανιακή Ανάρτηση). Αυτή η τεχνική θεωρείται mini-lift (δηλαδή με μικρή ουλή), και οι κύριες διαφορές της με τα πιο κλασικά lift, είναι:

  • Μικρότερη τομή
  • Λιγότερο τραύμα
  • Λιγότερες πιθανότητες επιπλοκών
  • Ταχύτερη επιστροφή στην εργασία
  • Πιο φυσικό αποτέλεσμα

Συνήθως γίνεται με τοπική αναισθησία (και ήπια νάρκωση) και επιτρέπει την αυθημερόν έξοδο από την Κλινική», σημειώνει ο ιατρός.

Πιο αναλυτικά, οι λόγοι που κάνουν τη διαφορά στην τεχνική αυτή, είναι:

  • Οι τομές κρύβονται στην κροταφική περιοχή, αμέσως μετά τις πρώτες τρίχες, και κατά μήκος των αυλακώσεων του αυτιού. Με αυτές δεν αφαιρείται κανένα μέρος του τριχωτού της κεφαλής, και έτσι η κανονική γραμμή των μαλλιών δεν τραβιέται προς τα πίσω. Ως αποτέλεσμα, έχουμε μια πιο φυσική εμφάνιση, που δεν «εξαφανίζει» την κανονική γραμμή των μαλλιών, όπως τα κλασικά λίφτινγκ.
  • Η υπονόμευση του δερματικού κρημνού είναι πολύ λιγότερη, σε σχέση με ένα κλασικό λίφτινγκ.
  • Ο κίνδυνος τραυματισμού των νευρικών κλάδων εξαλείφεται. Επιπλέον, επειδή εφαρμόζεται απλή λιποαναρρόφηση του λαιμού αντί για αφαίρεση του λίπους, αποφεύγεται η πιθανότητα αιματώματος.
  • Λόγω ελάσσονος τραύματος, η επιστροφή στην εργασία γίνεται συντομότερη (8-10 ημέρες).
  • Επειδή με το MACS-lift δεν τραβάμε το δέρμα πλαγίως, αλλά ανορθώνουμε κάθετα τους ιστούς, που έχουν πέσει με τα χρόνια, το αποτέλεσμα είναι πολύ φυσικό. Επιπλέον, δεν υπάρχουν σημάδια κλασικού λίφτινγκ (στίγματα), όπως: α) αλωπεκία ή διεσταλμένες τρίχες στους κροτάφους (λόγω δερματικής τάσης ή άμεσης αφαίρεσης), β) ορατός ακουστικός πόρος του αυτιού, λόγω μετατόπισης της τροχιάς από οριζόντια τάση (γ) παράλληλες ρυτίδες παρειάς, σαν το σήμα της Nike (Nike sweep deformity), δ) τομές πίσω από το αυτί (οι πιο εμφανείς, σε ένα λίφτινγκ). Το MACS lift διορθώνει επιπλέον τα στίγματα από προηγούμενες ανορθώσεις προσώπου.

Ποια η διαδικασία, η διάρκειά της και το αποτέλεσμα;

Ανάλογα με την περίπτωση, η επέμβαση διαρκεί 2-4 ώρες, διενεργείται με τοπική αναισθησία και «νάρκωση», εκτός εάν κάποιος προτιμά γενική αναισθησία (σπανίως), και αποτελεί επέμβαση Ημερήσιας Νοσηλείας.
Οι τομές κρύβονται στις φυσικές γραμμές ή ρυτίδες του προσώπου, στις φαβορίτες και στις αυλακώσεις του αυτιού.
Ακόμη, ανάλογα με την έκβαση της επέμβασης, μπορείτε να επιστρέψετε στην εργασία σας σε 9-12 μέρες, ενώ το αποτέλεσμα της επέμβασης θα διαρκέσει από 8-15 χρόνια.

Συμβουλή: «Η καλύτερη/συνιστώμενη ηλικία για αυτού του είδους την ανόρθωση προσώπου είναι τα 45-65 έτη. Ζητούμενο είναι πάντα η ασφάλεια και το φυσικό αποτέλεσμα.

Σε σύνδεση με το face-lift, σχεδόν πάντα εφαρμόζουμε μεταφορά λίπους σε ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του προσώπου, ώστε να επωφεληθούμε από τις αντιγηραντικές ιδιότητες των βλαστοκυττάρων.

To face-lift μπορεί επίσης να συνδυαστεί με ανόρθωση μετώπου και βλεφαροπλαστική, καθώς και ρυτιδοπλαστική αυχένα. Επιπλέον, δεν απαγορεύεται για καπνιστές.

Εν κατακλείδι, μπορούμε να εφαρμόσουμε, σε κάθε ασθενή εξατομικευμένα, την καλύτερη τεχνική για την επίτευξη του καλύτερου φυσικού αποτελέσματος, ανάλογα με την ανατομία, την ηλικία και τους κληρονομικούς του παράγοντες», καταλήγει ο δρ Μάνταλος.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Δημήτρης Καρυπίδης : Υπάρχουν «Μαϊμού- πλαστικοί χειρουργοί ‘’ που πραγματοποιούν επεμβάσεις

Η κατάλληλη ηλικία για να κάνεις Facelift προσώπου

Δημήτρης Καρυπίδης στο healthweb.gr : Πως τα γερασμένα κύτταρα γίνονται πιο νέα

Καρκίνος μαστού: Σύγχρονη θεώρηση και χειρουργική αποκατάσταση

Δημήτρης Καρυπίδης: Μιλά για το iPRF & την αναγεννητική ιατρική

Lipografting και αντιγήρανση χεριών με την χρήση λίπους

Ολική αναζωογόνηση του προσώπου :Η τελειότητα στη λεπτομέρεια

Αναίμακτη ρινοπλαστική σε 5 λεπτά γίνεται;

Ειδικές θεραπείες για προστασία και ανανέωση του προσώπου και σώματος το καλοκαίρι

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Κακή διαχείριση της υπόθεσης ελλείψεων των ηπαρινών από τον ΕΟΦ

Κακή διαχείριση της υπόθεσης ελλείψεων των ηπαρινών  έχει κάνει ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ) ο οποίος ευθύνεται ως αρμόδια ρυθμιστική αρχή του κράτους και αντί να αντιδράσει άμεσα στέλνοντας επιστολή στο Υπουργείο Yγείας για να γνωστοποιήσει το ενδεχόμενο ανεπαρκούς κάλυψης των ασθενών ώστε να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα προστασίας της ηπαρίνης , άφησε να αγοραστούν από το ΙΦΕΤ  15.000 συσκευασίες κλασικής ηπαρίνης (5.000 με 150 ευρώ/συσκευασία και 10.000 με 200 ευρώ/συσκευασία), ενώ έχει ήδη δοθεί εντολή για διερεύνηση αγοράς άλλων 35.000 με άγνωστη τιμή  προς το παρόν. Οι ευθύνες της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης.

Πνευμονικός Όζος: Τι είναι και πώς αντιμετωπίζεται;

Ως πνευμονικό όζο, ονομάζουμε μια μικρού μεγέθους στρογγυλή σκίαση στον πνεύμονα, που μπορεί να εμφανιστεί είτε ως μία μεμονωμένη (ονομάζεται αλλιώς και μονήρης), είτε με τη μορφή πολλαπλών σκιάσεων (πολλαπλοί όζοι).

ΠΟΑμΣΚΠ: 30 Μαΐου - Παγκόσμια Ημέρα Πολλαπλής Σκλήρυνσης

ΠΟΑμΣΚΠ: Η παγκόσμια εκστρατεία MS Connections, με μότο “I connect – We connect” , έχει στόχο να ενδυναμώσει τα άτομα που πάσχουν μέσα από την σύνδεσή τους με τον εαυτό τους, το στενό περιβάλλον τους, την ευρύτερη Κοινωνία , την Ερευνητική και Ιατρική Κοινότητα και την Πολιτεία.

ΕΣΑμεΑ: Παράταση για τα μηχανογραφικά υποψηφίων με σοβαρές παθήσεις

ΕΣΑμεΑ: Μετά την παρέμβαση της ΕΣΑμεΑ, παράταση πήρε η υποβολής ηλεκτρονικού Μηχανογραφικού Δελτίου υποψηφίων που πάσχουν από σοβαρές παθήσεις για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση ακαδημαϊκού έτους 2023 - 2024 σε ποσοστό 5% επιπλέον των θέσεων εισακτέων.