ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ
Δημήτρης Καρυπίδης
Πλαστικός χειρουργός, μέλος του Αμερικανικού Κολλεγίου Χειρουργών και Επ. Καθηγητής του Queen Mary University of London.
video

Δημήτρης Καρυπίδης: Υπάρχουν «Μαϊμού- πλαστικοί χειρουργοί ‘’ που πραγματοποιούν επεμβάσεις

Με την πλαστική χειρουργική ασχολούμαστε στην σημερινή μας εκπομπή, ένα θέμα που απασχολεί την ανθρωπότητα από την αρχαιότητα.Για τις εξελίξεις και τις ανάγκες των σύγχρονων ανθρώπων στην αισθητική αλλά και την επανορθωτική πλαστική χειρουργική μας μιλάει ο Δημήτρης Καρυπίδης, πλαστικός χειρουργός, μέλος του Αμερικανικού Κολλεγίου Χειρουργών και Επίκουρος Καθηγητής του Queen Mary University of London, ο οποίος έχει τα ιατρεία iDerma Aesthetic Medicine & Surgery. 

Κύριε Καρυπίδη ποιος είναι ο στόχος της αισθητικής πλαστικής χειρουργικής;

Η αισθητική πλαστική χειρουργική είναι ένα τμήμα της πλαστικής χειρουργικής γενικότερα δηλαδή μίας μεγάλης κύριας ειδικότητας. Αναφέρεται στην αποκατάσταση καταστάσεων τέτοιων που θεωρούνται ότι έχουν κάποια αισθητική ανάγκη βελτίωσης τόσο σε κοινωνικό επίπεδο όσο και σε προσωπικό. Είναι μεγάλο θέμα λοιπόν το θέμα της αισθητικής γιατί δεν άπτεται μόνο αμιγώς αντικειμενικών ιατρικών κριτηρίων αλλά είναι και θέμα της επιθυμίας και της ανάγκης που έχει ο κάθε άνθρωπος και του δικαιώματος να αποταθεί σε εκείνον τον ειδικό ο οποίος θα μπορέσει να βελτιώσει αυτή του την εικόνα, έτσι ώστε να έχει μία πιο καλή ποιότητα ζωής.

Ποιες είναι οι ανάγκες της σύγχρονης γυναίκας σε ότι αφορά στην πλαστική χειρουργική. Πρόκειται για προβλήματα αισθητικής κυρίως που θέλουν να βελτιώσουν την εικόνα τους;

Ναι αφορούν σε θέματα εικόνας, υπάρχει πολύ μεγάλη πίεση από την αύξηση που έχουν πάρει οι προβολές και οι συνθήκες που επικρατούν στα social media και όλα αυτά τα γνωστά που όλοι μας βλέπουμε. Υπάρχει λοιπόν μία μεγάλη ροπή και μία μεγάλη τάση στο να προσαρμόζουν τα χαρακτηριστικά και τις επιθυμίες τους με βάση αυτά τα κριτήρια, τα οποία βέβαια δεν είναι πάντα σωστά και μερικές φορές έχουν αρκετές ακρότητες μέσα, αρκετές μπορώ να πω υπερβολές, που εκεί είναι ο ρόλος του γιατρού στο πως θα κατευθύνει σωστά τον ασθενή του, τον ενδιαφερόμενο.

Οι ανάγκες για να απαντήσω πιο συγκεκριμένα, έχουν να κάνουν με δύο μεγάλους άξονες:

  • Ο ένας είναι αυτός της αντιγήρανσης, αυτός δηλαδή της πρόληψης της επιδείνωσης των χαρακτηριστικών του γήρατος που έχει το δέρμα, το πρόσωπο και όλα τα σημεία του σώματος αλλά και το να βελτιωθούν συγκεκριμένα χαρακτηριστικά είτε είναι στο πρόσωπο είτε είναι στο σώμα που έχει ένας άνθρωπος.
  • Δηλαδή είναι είτε κάτι πολύ εντοπισμένο και συγκεκριμένο ή έχει να κάνει με τόσο γενικό πλαίσιο όσο είναι αυτό της αντιγήρανσης που ανέφερα παραπάνω.

Πολλοί λένε ότι η πλαστική χειρουργική κοστίζει πολύ κύριε Καρυπίδη και ότι είναι προνόμιο των λίγων, είναι αλήθεια λέτε αυτό; Εσείς τι feedback έχετε από τους ασθενείς σας;

Είναι λάθος αυτό, το αποδεικνύουμε καθημερινά σε εκείνους που μας προτιμούν. Η πλαστική αισθητική χειρουργική δεν είναι είδος πολυτελείας, τις περισσότερες φορές, όπως είπα και πριν παρέχει εκείνη τη ψυχοσωματική αναβάθμιση που χρειάζεται ένας άνθρωπος που τον οδηγεί στο να ανθίσει πραγματικά μερικές φορές. Τώρα το feedback που αναφέρατε για τους ασθενείς αφορά στα  κίνητρα που οδηγούν έναν ασθενή στο πλαστικό χειρουργό.

  • Είναι προβλήματα κυρίως αισθητικής όπως είπαμε υφής και φύσεως, θέλουν να βελτιώσουν την εικόνα τους οι άνθρωποι .
  • Υπάρχουν και λόγοι πιο προσωπικοί  και άπτονται διαφορετικών  εκφάσεων και επιπέδων. Τώρα, στον ιδιωτικό τομέα η έννοια του ικανοποιημένου ασθενούς δεν είναι απλά στόχος, δεν είναι κάτι το οποίο έχουν σαν στόχο απαράβατο, η αξία μας και το ζητούμενό μας είναι να παρέχουμε μία υπηρεσία η οποία είναι πέρα από αυτή της απλής αναβάθμισης ενός σωστού αποτελέσματος. Υπάρχουν ανάγκες πάρα πολλές και μπορούν αυτές να αντιμετωπιστούν ολιστικά δηλαδή σαν ένα σύνολο αντιμετώπισης με την ανάλογη φυσικά υποστήριξη που πρέπει να έχουν οι ασθενείς που κάνουν κάτι πολύ τεταμένο, ίσως κάτι πολύ πιο βαρύ όπως στην αισθητική. Παρ’ όλα αυτά όλα είναι συνδεδεμένα μεταξύ τους και είναι στο χέρι του συντονιστή πλαστικού χειρουργού ώστε να παρέχει τις καλύτερες δυνατές υπηρεσίες. Σε εντελώς εξατομικευμένο επίπεδο για τον συγκεκριμένο πάντα ασθενή.

Εσείς προσωπικά κύριε Καρυπίδη, τι θεωρείτε ως ελιξίριο νεότητας;

Ως λέξη, το ελιξίριο νεότητας είναι λίγο βαριά  θα έλεγα, υπάρχουν πάρα πολλά καινούρια όχι απλά προϊόντα αλλά και τεχνικές μέθοδοι που μπορούν να βελτιώσουν αυτά που είπαμε πριν, κυρίως το θέμα της γήρανσης και της αναστροφής της.

  • Άρα αυτό το οποίο μπορούμε να πούμε σαν το πιο κοντινό πράγμα που έρχεται στην έννοια του ελιξίριου της νεότητας είναι αυτό ακριβώς, οι συνθήκες και οι μέθοδοι εκείνες που αυτή τη στιγμή έχουμε στα χέρια μας, για να κάνουμε τη γήρανση λίγο πιο αργή και να μπορέσουμε να αναβαθμίσουμε την βιολογική υπόσταση των κυττάρων του δέρματος αλλά και άλλων ιστών στη διάρκεια του χρόνου. Έχει να κάνει λοιπόν με αυστηρά αντιοξειδωτικές και antiaging να το πω έτσι θεραπείες, εκεί είναι ο τομέας αυτός που αναφέρομαι ως πιο προηγμένος και ως πιο σύγχρονος.

 Εσείς στα ιατρεία σας iDerma Aesthetic Medicine & Surgery, ποιες τεχνικές εφαρμόζετε οι οποίες είναι καινοτόμες;

Υπάρχει μεγάλο, τεράστιο φάσμα θεραπειών, αυτό μπορεί να είναι γενικά χωρίζουμε σε δύο άξονες τις θεραπείες μας. Είναι η λιγότερο, ελάχιστα επεμβατικές ή αυτές που δεν έχουν χειρουργείο μέσα και υπάρχουν και οι αμιγώς χειρουργικές θεραπείες. Τώρα οι ελάχιστα επεμβατικές θεραπείες έχουν κι αυτές τον ρόλο τους, μπορεί να είναι είτε με προϊόντα ειδικά τα οποία προκαλούν κολλαγονογένεση, αναγέννηση της ελαστίνης, βελτίωση της ουσίας των ιστών, βελτίωση γενικά της ποιότητας του δέρματος και των ιστών ή είναι βιολογικά προϊόντα, είναι προϊόντα τα οποία προέρχονται από βιολογικούς μηχανισμούς, έτσι να το πω με πολύ γενικό τρόπο, που και πάλι δίνουν μία πολύ πιο αργή αλλά πολύ πιο σίγουρη, πιο εγκατεστημένη αναζωογόνηση και αναγέννηση.

Άρα μιλάμε για μία αναγεννητική θεραπεία.

Άρα λοιπόν υπάρχουν αυτές οι αναγεννητικές θεραπείες που είναι περισσότερο μία επεμβατικές θεραπείες ή είναι ελάχιστα επεμβατικές θεραπείες, υπάρχουν και χειρουργικές οι οποίες έχουν να κάνουν με τις καινούριες τεχνικές που υπάρχουν στην αντιμετώπιση προβλημάτων και αισθητικών καταστάσεων και ζητουμένων που έχει κάποιος, σε όλους τους τομείς. Υπάρχουν εκπληκτικές τεχνικές και πρόοδοι στον τομέα του face lift έτσι ώστε αυτό να είναι όσο το δυνατόν πιο φυσικό με μεγάλης διάρκειας, να έχει ένα αποτέλεσμα το οποίο να είναι και αποδεκτό αλλά και που διαρκεί και υπάρχουν και εκπληκτικές τεχνικές στο θέμα της αποκατάστασης του μαστού που αυτό έχει να κάνει είτε φυσικά με αμιγώς αισθητικό κομμάτι είτε έχει να κάνει με μία κατάσταση που θα έπεται κάποιας ογκολογικής θεραπείας, θα χρειάζεται να γίνεται μία αποκατάσταση στο μαστό ή μιας ανωμαλίας ασυγγενούς διάπλασης που θα έχει ένας μαστός. Και σε άλλα πολλά σημεία που έχουν να κάνουν με την αισθητική.

Κύριε Καρυπίδη υπάρχουν νέα δεδομένα για τον αναπρογραμματισμό των κυττάρων ώστε να ξανανιώσουν τα κύτταρα του δέρματος;

Ναι φυσικά, όχι μόνο του δέρματος, όλων των ιστών όπως είπαμε πριν. Τα δεδομένα αυτά έχουν να κάνουν με την χρησιμοποίηση τέτοιων συστημάτων που τροποποιούν την έκφραση κάποιων παραγόντων, την έκφραση κάποιων γονιδίων και με την επίδραση που έχουν επιγεννητικοί παράγοντες πάνω στο γονιδίωμα, δηλαδή παράγοντες που πλάθουν ή που φορτώνονται στο γενετικό μας υλικό και επηρεάζονται αρνητικά προφανώς και που πρέπει αυτοί με κάποιον τρόπο να εντοπιστούν και να αντιμετωπιστούν. Ο προγραμματισμός των κυττάρων λοιπόν είναι περισσότερο χρήση τέτοιων κατάλληλων συστημάτων, τα περισσότερα από αυτά είναι νανοσυστήματα που κάνουν τον αναπρογραμματισμό με τρόπους κυτταρικής βιολογίας πλέον, χρησιμοποιώντας κατάλληλα διαμορφωμένα γενετικά βήματα και αναπροσαρμόζοντας μπορώ να πω την έκφραση κάποιων γονιδίων που είναι πάρα πολύ συγκεκριμένα και πάρα πολύ σημαντικά για την εμφάνιση όχι μόνο σαν εμφάνιση αισθητική αλλά και σαν υγεία κυτταρική, τόσο του δέρματος όσο και άλλων ιστών.

Πολύ σημαντικό, γιατί πάντα η ομορφιά συνδέεται και με την υγεία κύριε Καρυπίδη.Ποια είναι η άποψή σας, από ποια ηλικία, μία γυναίκα ή ένας άνδρας θα πρέπει να ξεκινήσει τις πρώτες θεραπείες αισθητικής παρέμβασης, δηλαδή να κάνει ένα botox ή μία μεσοθεραπεία, το IPRF που κάνετε εσείς στο iDerma και είναι εξαιρετικό. Από ποια ηλικία είναι καλά να ξεκινήσει κανείς;

Αυτό είναι μία πάρα πολύ προσωπική υπόθεση γιατί υπάρχουν καταστάσεις που χρειάζονται αισθητικής αναβάθμισης να το πω τεχνικά, γιατί αφορούν στην εμφάνιση ενός μικρού παιδιού παραδείγματος χάριν που πηγαίνει στο σχολείο. Άρα λοιπόν ένα παιδάκι το οποίο θα πρέπει να έχει μία εμφάνιση που δεν θα τον επηρεάσει στην πορεία του, στη σχολική ζωή αρνητικά είναι μία πρωταρχική ανάγκη, είναι κάτι το οποίο πρέπει να γίνει, και θα είναι σε μία ηλικία προσχολική. Δεν είναι ο κανόνας βέβαια αυτός, φυσικά οι αισθητικές παρεμβάσεις δεν μπορούν να γίνουν κατά κανόνα σε τόσο μικρή ηλικία, παρ’ όλα αυτά μπορούμε να πούμε ότι σε συγκεκριμένες περιπτώσεις αυτό είναι πρωταρχική ανάγκη. Τώρα από εκεί και πέρα πάλι σε επίπεδο προσωπικής αισθητικής και επιθυμίας ο κάθε ένας έχοντας τη δική του άποψη και αισθητικά δεδομένα και τις ανάγκες που έχει στο κοινωνικό του σύνολο μπορεί να εντοπίσει την κατάλληλη ηλικία που θεωρεί εκείνος για να προχωρήσει σε μία τέτοια παρέμβαση ή επέμβαση. Και πάλι παίζει τεράστιο ρόλο η ωριμότητα ενός ανθρώπου, η σωστή ενημέρωση που πρέπει να έχει και ο όλος ο συλλογισμός γύρω από τα δεδομένα αυτά, θα πρέπει δηλαδή ένα άτομο να κρίνει και να δημιουργήσει τον συλλογισμό εκείνο που θα τον οδηγήσει στις κατάλληλες αποφάσεις ως προς το ποια και τι μέθοδο θα αποφασίσει. Τώρα όπως είπατε υπάρχουν πάρα πολύ καλές μέθοδοι, τόσο ενέσιμες όπως είπατε αλλά και κάποιες άλλες ελάχιστα επεμβατικές που μπορούν να προλάβουν καταστάσεις που υπό αυτή την έννοια μπορούν να γίνουν σε πιο μικρή σχετικά ηλικία ώστε να μην φτάσουμε στο σημείο να εκδηλωθεί μία επιβάρυνση στην υγεία και την αισθητική κατάσταση ή μορφή ενός ανθρώπου. Σωστά, αυτό μπορεί να γίνει σε μία ηλικία που έχει να κάνει με το κάθε άτομο και το ποιοι είναι οι στόχοι του στο μέλλον.

Αυτό αξιολογείται από τον γιατρό κύριε Καρυπίδη, έτσι; Δηλαδή ο γιατρός αξιολογεί την κάθε περίπτωση, ανεξαρτήτου από ότι καταλαβαίνω από αυτά που μας λέτε ηλικίας.

Σωστά. Και δεν είναι μόνο θέμα γιατρού φυσικά, ο γιατρός έχει την ενορχήστρωση όλων των διαδικασιών, της συζήτησης και της απόφασης αλλά θα υπάρχει μία συνεργασία μεταξύ του γιατρού και του ασθενούς , του ενδιαφερόμενου και του περιβάλλοντός του ενδεχομένως αν είναι μικρός και ανήλικος και πια πρέπει να έχουν μία πολύ μεγάλη ευθύνη στο πως θα γίνει η ενημέρωση και πως θα γίνει η προσέγγιση στη διάρκεια της εξέτασης του οποιουδήποτε ατόμου.

Σωστά, για να αποφεύγονται και τυχόν λάθη κύριε Καρυπίδη. Και μια που είπα λάθη, ποια είναι η γνώμη σας για τα ιατρικά λάθη στην πλαστική χειρουργική στην Ελλάδα;

Λάθη μπορούν να γίνουν σε όλες τις ειδικότητες και σε όλες γενικά τις εκφάνσεις της ζωής. Το κυριότερο θέμα σε αυτό τον τομέα είναι να μπορούν αυτά τα λάθη να προληφθούν, έτσι ώστε να μην γίνονται ή να πέσει καλύτερα το ρίσκο στο να συμβούν τέτοια λάθη ή του αν συμβούν να υπάρχει η δυνατότητα της αντιμετώπισης και της αποτελεσματικής αποκατάστασης των συνεπειών. Τώρα, τα λάθη έχουν να κάνουν μπορώ να πω κυρίως με τα θέματα της ασφάλειας που έχουν οι επεμβάσεις και με τις συνθήκες και τις τεχνικές των χειρουργείων. Πολύ μεγάλο ρόλο παίζει το να είναι ο κατάλληλος ειδικός, δεν μπορεί να κάνει οποιοσδήποτε τις επεμβάσεις της αισθητικής χειρουργικής. Η αισθητική χειρουργική είναι μία ειδικότητα με επεμβάσεις πολύ υψηλών απαιτήσεων, τόσο ως προς την υγεία και την ασφάλεια του ασθενούς στη διάρκεια του χειρουργείου, όσο και ως προς το αποτέλεσμα. Δεν μπορεί λοιπόν ένας ο οποίος δεν έχει την ειδικότητα της πλαστικής εφαρμογής και της αισθητικής χειρουργικής να κάνει επεμβάσεις που ανήκουν στο γνωστικό αντικείμενο της πλαστικής χειρουργικής. Σήμερα δυστυχώς υπάρχει μεγάλος αριθμός ιατρών, ακριβώς λόγω της ζήτησης που έχει η πλαστική χειρουργική που λένε ότι κάνουν επεμβάσεις πλαστικής χειρουργικής χωρίς να είναι πλαστικοί χειρουργοί. Άρα λοιπόν σε αυτό τον τομέα εντοπίζω τη μεγαλύτερη πιθανότητα να γίνουν λάθη και σε αυτόν τον τομέα των ανθρώπων που δεν έχουν την ειδικότητα και λένε ότι κάνουν πλαστική χειρουργική είναι και η μεγαλύτερη πιθανότητα να γίνουν σφάλματα και να υπάρχουν συνέπειες τόσο χειρουργικές όσο και σε πιο απλές παρεμβάσεις.

Και εκεί μπορεί να υπάρχουν και άλλες συνέπειες κύριε Καρυπίδη γιατί δεν μου φαίνεται και πολύ νόμιμο όλο αυτό, να λέει κανείς ότι είναι πλαστικός χειρουργός και να μην είναι και να παίρνει την ευθύνη.

Και όμως συμβαίνει και δυστυχώς συμβαίνει κατά κόρον. Υπάρχουν μάλιστα άτομα τα οποία δεν είναι καν γιατροί που μπορούν και λένε ότι κάνουν αισθητικές παρεμβάσεις, και αυτό φυσικά είναι κατάπτυστο και κολάσιμο και είναι θέμα παρέμβασης πλέον της ίδια της Πολιτείας ως προς την αντιμετώπιση αυτού του θέματος.

Βέβαια, θέλει έλεγχο από την πολιτεία, λίγο καλύτερο έλεγχο θα έλεγα. Εσείς κύριε Καρυπίδη όταν έρχεται κάποια γυναίκα ή κάποιες γυναίκες και σας ζητάει κάτι υπερβολικό όσον αφορά στην αισθητική παρέμβαση από αυτά τα οποία όλοι βλέπουμε και τα θεωρούμε υπερβολικά. Πως το αντιμετωπίζετε;

Αρχικά, το υπερβολικό μπορεί να αφορά στο θέμα της υγείας του ασθενούς, αμιγώς και πρωταρχικώς. Μπορεί να ζητήσει κάτι το οποίο έχει κίνδυνο για την υγεία του αν γίνει. Άρα σε αυτό τον τομέα δεν υπάρχει αμφιβολία ότι θα πρέπει να, με πολύ μεγάλη και πάλι ευαισθησία και μεγάλη ωριμότητα και ευθύνη, να γίνει η κατάλληλη ενημέρωση για τους κινδύνους και να αποτρέψουμε τον ασθενή μας από έναν κίνδυνο πλέον, γιατί δεν είναι απλά ρίσκο, είναι ένας σαφής κίνδυνος αν υπάρχει κάτι το οποίο είναι υπερβολικό ως προς την υγεία. Στον τομέα της αισθητικής αν κάτι είναι υπερβολικό ή όχι είναι εν μέρει θέμα προσωπικό, δεν μπορεί κάποιος να επιβάλλει την αισθητική στον άλλον, παρ’ όλα αυτά συνήθως, αυτό είναι πάρα πολύ καλό, είναι υπερβολικό στο αισθητικό κομμάτι, ως αισθητική προτίμηση, τις περισσότερες φορές είναι επικίνδυνο και ως προς το ιατρικό κομμάτι, το αμιγώς δηλαδή θέμα ασφάλειας και υγείας, οπότε επειδή υπάρχει μεγάλο ποσοστό ταύτισης αυτών των δύο είναι πολύ πιο εύκολο αλλά και πολύ πιο αναγκαίο ο γιατρός να οδηγήσει σωστά τον ασθενή και να τον αποτρέψει από μία υπερβολή, η οποία είναι και αισθητικής φύσεως και ιατρικής.

Βέβαια, ο γιατρός είναι και αυτός ο οποίος γνωρίζει οπότε και καλό είναι και όλοι εμείς να ακούμε τον γιατρό μας. Κύριε Καρυπίδη κλείνοντας τι μήνυμα θα δίνατε στα νέα παιδιά που θα θέλανε να ασχοληθούν με την ιατρική και κυρίως τη δική σας ειδικότητα την πλαστική χειρουργική, τι θα πρέπει να προσέξουν;

Αρχικά να πάρουν προσεκτικά τις αποφάσεις τους και να μην διαλέξουν την ιατρική παρά μόνο εάν είναι διατεθειμένοι να κάνουν παραχωρήσεις και από την προσωπική τους ζωή αλλά και από τη διανοητική τους εξέλιξη, γιατί είναι κάτι πολύ συγκεκριμένο που απαιτεί αφοσίωση και αφιέρωση πραγματικά. Και κυρίως όχι στο να μάθουν, να αποκτήσουν γνώσεις αλλά στο να υπηρετούν τον ασθενή και να προάγουν την υγεία και τον ρόλο τους. Ειδικά για την πλαστική χειρουργική τώρα είναι από τις πιο μεγάλες χρονικά σε επίπεδο εκπαίδευσης ειδικότητα, έχει ένα τεράστιο φάσμα που αρχίζει από την κορυφή μέχρι τα νύχια και πάει από το δέρμα μέχρι το κεντρικό νευρικό σωλήνα, υπάρχει δηλαδή το εύρος της ειδικότητας είναι τεράστιο, οι υποειδικότητες είναι πάρα πολλές που μπορεί να πάρει. Άρα θα πρέπει αυτός ο οποίος, για μένα, αν θα αποφασίσει να ακολουθήσει την πλαστική χειρουργική να έχει πολλή υπομονή, να έχει μεράκι, να έχει πίστη στον εαυτό του και φυσικά να έχει τη δυνατότητα να αποκτήσει την τεχνική επάρκεια που είναι το πιο σημαντικό να κάνει αυτό το τόσο ευρύτατο φάσμα χειρουργείων της πλαστικής χειρουργικής.

Πολύ σημαντικά αυτά που μας είπατε κύριε Καρυπίδη. Να σας ευχαριστήσω πάρα πολύ για την πολύ ωφέλιμη συζήτηση που κάναμε.

Εγώ ευχαριστώ, πάντα στη διάθεσή σας.