Πολιτική Υγείας

Τέξας: Εκδίκαση υπόθεσης που αμφισβητεί την απαγόρευση των αμβλώσεων για ιατρικά επείγοντα περιστατικά

Τέξας: Εκδίκαση υπόθεσης που αμφισβητεί την απαγόρευση των αμβλώσεων για ιατρικά επείγοντα περιστατικά

Η ιατρική εξαίρεση που προτείνεται από τους ενάγοντες "θα κατάπινε, εκ προμελέτης, τον κανόνα", υποστήριξαν οι δικηγόροι του στην έγγραφη απάντησή τους. "Θα επέτρεπε, για παράδειγμα, αμβλώσεις για έγκυες γυναίκες με ιατρικές παθήσεις που κυμαίνονται από πονοκέφαλο μέχρι αισθήματα κατάθλιψης", αναφέρεται στην απάντηση.

Τέξας: Το Ανώτατο Δικαστήριο του Τέξας πρόκειται να ακούσει σήμερα επιχειρήματα σε μια υπόθεση που ασκήθηκε εκ μέρους 22 γυναικών στις οποίες αρνήθηκαν τις αμβλώσεις παρόλο που είχαν σοβαρές επιπλοκές στην εγκυμοσύνη τους, οι οποίες σε ορισμένες περιπτώσεις ήταν απειλητικές για τη ζωή τους. Η αγωγή, που κατατέθηκε από το Κέντρο για τα Αναπαραγωγικά Δικαιώματα τον Μάρτιο, υποστηρίζει ότι ο τρόπος με τον οποίο ορίζονται οι ιατρικές εξαιρέσεις, σύμφωνα με τον συντηρητικό νόμο της πολιτείας, προκαλεί σύγχυση, υποδαυλίζει τον φόβο μεταξύ των γιατρών και προκαλεί “κρίση υγείας”. Τον Αύγουστο ένα κατώτερο δικαστήριο έκρινε υπέρ των εναγόντων, επιβεβαιώνοντας ότι οι γυναίκες θα έπρεπε να έχουν λάβει φροντίδα για την άμβλωση.

Αλλά το γραφείο του γενικού εισαγγελέα του Τέξας άσκησε αμέσως έφεση, αναστέλλοντας την προσωρινή απόφαση της δικαστού Τζέσικα Μάγκρουμ, η οποία ανέφερε ότι οι γιατροί μπορούν να χρησιμοποιούν τη δική τους ιατρική κρίση για να καθορίζουν πότε πρέπει να διακόψουν την εγκυμοσύνη σε τέτοιες περιπτώσεις. Το θέμα πηγαίνει τώρα στο ανώτατο δικαστήριο της πολιτείας στο Όστιν, με την ακρόαση που θα μεταδοθεί σε ζωντανή μετάδοση να ξεκινά στις 9:00 π.μ. τοπική ώρα (1500 GMT). Το ανώτατο δικαστήριο του Τέξας αποτελείται από εκλεγμένους δικαστές που υπηρετούν εξαετείς θητείες. Όλα τα μέλη του είναι επί του παρόντος Ρεπουμπλικάνοι. Το δικαστήριο θα μπορούσε να αποφασίσει να απορρίψει την υπόθεση, τερματίζοντάς την πριν από τη δίκη επί της ουσίας που έχει οριστεί να διεξαχθεί τον Μάρτιο του 2024. Ή θα μπορούσε να επιτρέψει να προχωρήσει η υπόθεση με ή χωρίς τη σχεδόν ολοκληρωτική απαγόρευση που έχει μπλοκαριστεί. Η απόφαση δεν αναμένεται για αρκετές εβδομάδες.

Συγκλονιστική μαρτυρία

Οι γυναίκες που εμπλέκονται στην υπόθεση έδωσαν συγκλονιστική κατάθεση στο δικαστήριο τον Ιούλιο. Η Amanda Zurawski, από την οποία πήρε το όνομά της η αρχική υπόθεση δήλωσε ότι της αρνήθηκαν την άμβλωση παρόλο που έσπασαν τα νερά της πολύ νωρίς στην εγκυμοσύνη της, πράγμα που σήμαινε ότι η αποβολή ήταν αναπόφευκτη. Η Zurawski είπε ότι ο γιατρός της τής είπε ότι “δεν μπορούσε να επέμβει, επειδή η καρδιά του μωρού χτυπούσε ακόμη και η πρόκληση τοκετού θα θεωρούνταν παράνομη έκτρωση”. Η Zurawski υπέστη απειλητικό για τη ζωή της σηπτικό σοκ και το έμβρυο γεννήθηκε νεκρό. Η αγωγή είναι η πρώτη που ασκείται εκ μέρους γυναικών στις οποίες αρνήθηκαν την άμβλωση από τότε που το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ ανέτρεψε το συνταγματικό δικαίωμα στη διαδικασία τον Ιούνιο του 2022. Οι γιατροί του Τέξας που κρίνονται ένοχοι για την παροχή αμβλώσεων αντιμετωπίζουν ποινή φυλάκισης έως και 99 ετών, πρόστιμα έως και 100.000 δολάρια και ανάκληση της ιατρικής τους άδειας. Μια πολιτειακή απαγόρευση “σκανδάλης” τέθηκε σε ισχύ όταν ανατράπηκε η υπόθεση Roe v. Wade, απαγορεύοντας τις αμβλώσεις ακόμη και σε περιπτώσεις βιασμού ή αιμομιξίας. Το Τέξας έχει, επίσης, νόμο που επιτρέπει σε ιδιώτες να μηνύουν οποιονδήποτε εκτελεί ή βοηθάει μια έκτρωση.

Η αγωγή Zurawski ζητά από το δικαστήριο να δημιουργήσει μια δεσμευτική ερμηνεία της εξαίρεσης της “ιατρικής έκτακτης ανάγκης” στον νόμο και υποστηρίζει ότι οι γιατροί θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να ασκούν κρίση “καλής πίστης” σχετικά με τις προϋποθέσεις για μια άμβλωση, αντί να το αφήνουν στους πολιτειακούς νομοθέτες. Το γραφείο του γενικού εισαγγελέα του Τέξας, από την άλλη πλευρά, λέει ότι τα μέτρα που ζητούνται με την προσφυγή θα ακυρώσουν ουσιαστικά τις απαγορεύσεις του. Η ιατρική εξαίρεση που προτείνεται από τους ενάγοντες “θα κατάπινε, εκ προμελέτης, τον κανόνα”, υποστήριξαν οι δικηγόροι του στην έγγραφη απάντησή τους. “Θα επέτρεπε, για παράδειγμα, αμβλώσεις για έγκυες γυναίκες με ιατρικές παθήσεις που κυμαίνονται από πονοκέφαλο μέχρι αισθήματα κατάθλιψης”, αναφέρεται στην απάντηση.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Τα ποσοστά γεννήσεων αυξήθηκαν μετά την απαγόρευση των αμβλώσεων στις ΗΠΑ

Στις διαιρεμένες ΗΠΑ, οι γυναίκες διασχίζουν τη χώρα για φροντίδα αμβλώσεων

Ποιες είναι οι επιλογές έκτρωσης που μπορείτε να επιλέξετε;

Τι σημαίνει η δράση του Ανώτατου Δικαστηρίου επί των αμβλώσεων για τις ασθενείς

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα σταματά τις παραδόσεις στη βόρεια Γάζα

Ο ΟΗΕ έχει προειδοποιήσει για επικείμενο λιμό στο βορρά από τον Δεκέμβριο. Το WFP λέει ότι αυτές οι τελευταίες εκθέσεις αποτελούν απόδειξη μιας «απότομης διολίσθησης στην πείνα και τις ασθένειες».

Νέα προειδοποίηση του ΠΟΥ για το πότε θα «χτυπήσει» ένα νέο παθογόνο και μια νέα πανδημία.

«Η Covid ήταν μια ασθένεια “X”, ένα νέο παθογόνο που προκάλεσε μια νέα νόσο, αλλά θα υπάρξει μια άλλη ασθένεια “Χ”, ή νόσος “Υ” ή νόσος “Ζ”», είπε ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ.

Γιατροί της Νότιας Κορέας απεργούν σε ένδειξη διαμαρτυρίας

Η Νότια Κορέα έχει μία από τις χαμηλότερες αναλογίες γιατρού προς ασθενή μεταξύ των μεγάλων οικονομιών, επομένως η κυβέρνηση θέλει να προσθέσει περισσότερες τοποθετήσεις σε ιατρικές σχολές.

Τον Μάρτιο η έναρξη των απογευματινών χειρουργείων - Τα κόστη

Σε περιοχές όπου τα νοσοκομεία δεν μπορούν να κάνουν βραδινές χειρουργικές επεμβάσεις, ιδιωτικές κλινικές θα παρέμβουν για να εξυπηρετήσουν αυτές τις περιπτώσεις χωρίς κόστος για τους ασθενείς. 

Τεχνητή Νοημοσύνη: Πώς η ΕΕ και η Ελλάδα θα περιορίσουν εγκλήματα και απάτες

Σε εθνικό επίπεδο, μετά την ψήφιση του σχεδίου νόμου για την κυβερνοασφάλεια, το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης φέρνει μέχρι το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας, σε δημόσια διαβούλευση, νομοσχέδιο για τις ψηφιακές υπηρεσίες. Η νομοθετική πράξη θα σηκώσει ανάχωμα απέναντι στις μεγάλες πλατφόρμες.

Ευρωπαϊκή Ένωση: Άμεση ανθρωπιστική παύση για βιώσιμη κατάπαυση του πυρός στη Γάζα ζητά η Ε.Ε

Οι κυρώσεις σε βάρος των βίαιων εποίκων εξακολουθούν να αποτελούν αντικείμενο διαφωνίας, καθώς ορισμένα κράτη μέλη δεν επιθυμούν τη Χαμάς και τους εποίκους να τοποθετούνται δίπλα-δίπλα στη σειρά της υιοθέτησης περιοριστικών μέτρων.