Πολιτική Υγείας

Αμβλώσεις: Το Τέξας μήνυσε τον Υπουργό Υγείας για οδηγίες έκτακτης ανάγκης για άμβλωση

Αμβλώσεις: Το Τέξας μήνυσε τον Υπουργό Υγείας για οδηγίες έκτακτης ανάγκης για άμβλωση

Αμβλώσεις: Η πολιτεία του Τέξας μήνυσε την ομοσπονδιακή κυβέρνηση, αφού οι ομοσπονδιακοί κανόνες απαιτούν από τα νοσοκομεία να προβαίνουν σε αμβλώσεις εάν η διαδικασία είναι απαραίτητη για να σωθεί η ζωή μιας μητέρας, ακόμη και σε περιπτώσεις όπου ο νόμος της πολιτείας απαγορεύει την κυρίως διαδικασία.

Η πολιτεία του Τέξας μήνυσε την ομοσπονδιακή κυβέρνηση την Πέμπτη, αφού η κυβέρνηση Μπάιντεν είπε ότι οι ομοσπονδιακοί κανόνες απαιτούν από τα νοσοκομεία να προβαίνουν σε αμβλώσεις εάν η διαδικασία είναι απαραίτητη για να σωθεί η ζωή μιας μητέρας, ακόμη και σε περιπτώσεις όπου ο νόμος της πολιτείας απαγορεύει την κυρίως διαδικασία.

Παράνομες οι αμβλώσεις στο Τέξας ακόμα κι όταν αποτελεί ζήτημα ζωής ή θανάτου

Η μήνυση, η οποία κατονομάζει το Υπουργείο Υγείας και Ανθρωπίνων Υπηρεσιών και τον Γραμματέα Xavier Becerra μεταξύ των κατηγορουμένων του, αναφέρει ότι η καθοδήγηση που εκδόθηκε από την κυβέρνηση Μπάιντεν νωρίτερα αυτή την εβδομάδα είναι παράνομη και ότι ο νόμος περί επείγουσας ιατρικής περίθαλψης και εργασίας δεν καλύπτει τις αμβλώσεις. “Η κυβέρνηση Μπάιντεν επιδιώκει να μετατρέψει κάθε δωμάτιο έκτακτης ανάγκης στη χώρα σε κλινική άμβλωσης”, δήλωσε ο Γενικός Εισαγγελέας του Τέξας Κεν Πάξτον καθώς ανακοίνωσε την αγωγή. Είπε ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση δεν είναι εξουσιοδοτημένη να απαιτεί από τους παρόχους επείγουσας υγειονομικής περίθαλψης να κάνουν αμβλώσεις.

Η νομική διαμάχη προκαλεί ανησυχία στους γιατρούς. Ο Δρ Ghazaleh Moayedi, OB/GYN με έδρα το Ντάλας και πρώην πάροχος αμβλώσεων, είπε ότι τα τμήματα επειγόντων περιστατικών μπορεί να αντιμετωπίζουν αυτές τις καταστάσεις συχνά, όταν οι ασθενείς εμφανίζουν αποβολές ή έκτοπες εγκυμοσύνες ή όταν τα νερά μιας γυναίκας σπάσουν πριν το έμβρυο είναι βιώσιμο. “Οι γιατροί δεν πρέπει να αναγκάζονται να καλέσουν έναν δικηγόρο, να καλέσουν έναν ηθικολόγο, να καλέσουν έναν άλλο δικηγόρο, να καλέσουν έναν διαχειριστή νοσοκομείου ενώ ένας ασθενής πεθαίνει ενεργά. Είναι ασυνείδητο”, είπε.

Η μήνυση έρχεται αφότου η κυβέρνηση Μπάιντεν είπε στα νοσοκομεία τη Δευτέρα ότι “πρέπει” να παρέχουν υπηρεσίες άμβλωσης εάν η ζωή της μητέρας κινδυνεύει, λέγοντας ότι ο ομοσπονδιακός νόμος για τις κατευθυντήριες γραμμές θεραπείας έκτακτης ανάγκης προδικάζει τους νόμους της πολιτείας που έχουν σχεδόν ολικές απαγορεύσεις στη διαδικασία, μετά την Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ έκρινε ότι η άμβλωση δεν είναι συνταγματικό δικαίωμα. Σε μια επιστολή προς τους παρόχους, το Υπουργείο Υγείας και Ανθρωπίνων Υπηρεσιών είπε ότι οι ιατρικές εγκαταστάσεις πρέπει να προσδιορίζουν εάν ένα άτομο που αναζητά θεραπεία μπορεί να είναι σε τοκετό ή εάν αντιμετωπίζει μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης υγείας, ή μια κατάσταση που θα μπορούσε να εξελιχθεί σε έκτακτη ανάγκη, και να παρέχουν θεραπευτική αγωγή.

Η επιστολή λέει ότι εάν η άμβλωση είναι η απαραίτητη θεραπεία για τη σταθεροποίηση του ασθενούς, πρέπει να γίνει. “Όταν ένας πολιτειακός νόμος απαγορεύει την άμβλωση και δεν περιλαμβάνει εξαίρεση για τη ζωή της εγκύου – ή κάνει την εξαίρεση πιο στενά από τον ορισμό της επείγουσας ιατρικής κατάστασης της EMTALA – αυτός ο νόμος της πολιτείας προκαταλαμβάνεται”, ανέφερε η επιστολή. Το τμήμα λέει ότι η καθοδήγησή του δεν αντικατοπτρίζει τη νέα πολιτική, αλλά υπενθυμίζει στους γιατρούς και τους παρόχους τις υπάρχουσες υποχρεώσεις στο πλαίσιο της EMTALA, η οποία εγκρίθηκε το 1986 και υπεγράφη από τον Πρόεδρο Ρόναλντ Ρίγκαν. Ωστόσο, οι αξιωματούχοι του Τέξας διαφωνούν και ζητούν από έναν δικαστή να παραμερίσει την καθοδήγηση της κυβέρνησης Μπάιντεν και να την κηρύξει παράνομη.

Η μήνυση λέει ότι ο Μπάιντεν “αγνοεί κατάφωρα” τη νομοθετική και δημοκρατική διαδικασία και ότι η καθοδήγηση αναγκάζει “τα νοσοκομεία και τους γιατρούς να διαπράττουν εγκλήματα και να διακινδυνεύουν την αδειοδότηση τους σύμφωνα με τη νομοθεσία του Τέξας”. Η αγωγή ανέφερε ότι η EMTALA δεν εξουσιοδοτεί, δεν κατευθύνει ή προτείνει την παροχή κάποιας συγκεκριμένης θεραπείας και δεν αναφέρει τίποτα για την άμβλωση. “Αντίθετα, η EMTALA εξετάζει ότι μια επείγουσα ιατρική κατάσταση είναι αυτή που απειλεί τη ζωή του αγέννητου παιδιού”, αναφέρει η μήνυση. “Είναι προφανές ότι η άμβλωση δεν προστατεύει τη ζωή ή την υγεία ενός αγέννητου παιδιού”.

Η πτώση του Roe έθεσε σε κίνηση τον νόμο ενεργοποίησης του Τέξας που θα απαγορεύσει σχεδόν όλες τις αμβλώσεις τις επόμενες εβδομάδες. Οι κλινικές προσπάθησαν να συνεχίσουν να εξυπηρετούν ασθενείς στο μεταξύ, αλλά οι δικαστικές διαμάχες για το αν μπορεί να εφαρμοστεί προς το παρόν η αδρανής απαγόρευση των αμβλώσεων του 1925 έχει ήδη σταματήσει τους περισσότερους γιατρούς από το να κάνουν εκτρώσεις.

Οι αμβλώσεις σύντομα θα επιτρέπονται στο Τέξας μόνο όταν η ζωή της μητέρας βρίσκεται σε κίνδυνο ή εάν διατρέχει τον κίνδυνο “ουσιαστικής βλάβης μιας σημαντικής σωματικής λειτουργίας”. “Είναι επικίνδυνο να είσαι έγκυος στο Τέξας”, είπε η Laura Hermer, καθηγήτρια στη Νομική Σχολή Mitchell Hamline στο St. Paul της Μινεσότα. “Οι άνθρωποι που είναι έγκυοι θα πεθάνουν στο Τέξας λόγω της θέσης που παίρνει το Τέξας σε αυτό το θέμα. Αυτό δεν είναι υπέρ της ζωής. Δεν υπάρχει τίποτα υπέρ της ζωής σε αυτό”. Ο Jonathan Turley, καθηγητής στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Τζορτζ Ουάσιγκτον, είπε ότι ήταν έκπληξη το γεγονός ότι η πρόκληση προήλθε από μια πολιτειακή κυβέρνηση.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Οι ακτιβιστές με την Πορεία των Γυναικών συγκεντρώθηκαν στην Ουάσιγκτον, DC, το Σάββατο, για να «παλέψουν για τα δικαιώματα των αμβλώσεων».

Η απόφαση των ΗΠΑ για τις αμβλώσεις απειλεί την πρόσβαση σε φάρμακο για την αρθρίτιδα

Τα φαρμακεία CVS των ΗΠΑ περιορίζουν τις αγορές χαπιών από το πρωί για να αποφευχθεί η έλλειψη

Σχέδιο Β για επείγουσα αντισύλληψη, απάντηση στην απαγόρευση αμβλώσεων του Ανωτάτου Δικαστηρίου των ΗΠΑ

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συγχορηγός του 9ου Συνεδρίου ISPAH

Άμπου Ντάμπι ΠΟΥ: Η συγχρηματοδότηση της εκδήλωσης από τον ΠΟΥ ενισχύει τη σημασία της σωματικής δραστηριότητας ως προτεραιότητας για τη δημόσια υγεία και τη συμβολή της στη μείωση της επιβάρυνσης των μη μεταδοτικών ασθενειών και στη βελτίωση της καθημερινής λειτουργίας, της ψυχικής υγείας και ευεξίας. 

Η σχολική περιφέρεια της Φιλαδέλφειας επιβάλλει μάσκες για τις πρώτες 10 ημέρες του σχολικού έτους ενώ τα προνήπια πρέπει να καλύπτονται όλον τον χρόνο.

Η περιφέρεια εφαρμόζει επίσης ένα πρόγραμμα «μάσκα για να μείνει», δηλώνοντας ότι οι μαθητές και το προσωπικό που έχουν εκτεθεί στην COVID-19 μπορούν να παραμείνουν στο σχολείο αλλά πρέπει να φορούν μάσκα για 10 ημέρες.

Μετάβαση ιστότοπων covid σε παρόχους στη Νέα Υόρκη για ανταπόκριση στην ευλογιά των πιθήκων

Σύμφωνα με το Fox 5 New York, τα κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων στη Νέα Υόρκη έχουν ξεπεράσει τα 2.000. Ο ιός της πολιομυελίτιδας έχει επίσης ανιχνευθεί στα λύματα των πόλεων και σε γειτονικές κομητείες.