Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Επιστημονικά Νέα

ΗΠΑ: Τα ποσοστά γεννήσεων αυξήθηκαν μετά την απαγόρευση των αμβλώσεων στις ΗΠΑ

ΗΠΑ: Τα ποσοστά γεννήσεων αυξήθηκαν μετά την απαγόρευση των αμβλώσεων στις ΗΠΑ

ΗΠΑ: Η έρευνα υπογραμμίζει συγκεκριμένες δημογραφικές ομάδες που παρουσιάζουν σημαντική αύξηση στις γεννήσεις.

Πρόσφατη ανάλυση δεδομένων από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC) αποκαλύπτει μια αξιοσημείωτη αύξηση των γεννήσεων κατά το πρώτο εξάμηνο του 2023 σε πολιτείες όπου εφαρμόστηκαν οι απαγορεύσεις αμβλώσεων μετά την πτώση του Roe εναντίον Wade το 2022. Η ανάλυση δείχνει έναν μέσο όρο Αύξηση 2,3% στο ποσοστό γονιμότητας σε πολιτείες με απαγόρευση αμβλώσεων σε σύγκριση με πολιτείες όπου η άμβλωση παρέμεινε νόμιμη, με αποτέλεσμα περίπου 32.000 περισσότερες γεννήσεις από τις αναμενόμενες. Αυτά τα δεδομένα ρίχνουν φως σε σημαντικές δημογραφικές και γεωγραφικές τάσεις:

Αύξηση γεννήσεων

  • Γεωγραφικές ανισότητες: Τα ποσοστά γονιμότητας παρουσίασαν πιο έντονη αύξηση σε πολιτείες με μεγαλύτερους χρόνους μετακίνησης σε νόμιμους παρόχους αμβλώσεων. Για παράδειγμα, το Τέξας και το Μισισιπή σημείωσαν αύξηση 5,1% και 4,4%, αντίστοιχα, στα ποσοστά γονιμότητας το 2023.
  • Εθνικά και ηλικιακά πρότυπα: Η έρευνα υπογραμμίζει συγκεκριμένες δημογραφικές ομάδες που παρουσιάζουν σημαντική αύξηση στις γεννήσεις. Οι Ισπανόφωνες γυναίκες εμφάνισαν αξιοσημείωτη αύξηση 4,7%, και οι γυναίκες στις αρχές της δεκαετίας των 20 ετών παρουσίασαν αύξηση 3,3%.

Τα ευρήματα έρχονται στον απόηχο της απόφασης Dobbs v. Jackson Women’s Health Organization, μια απόφαση ορόσημο που επιτρέπει στις πολιτείες να επιβάλλουν περιορισμούς στις αμβλώσεις πολύ νωρίτερα στην εγκυμοσύνη. Οι ειδικοί τονίζουν ότι κάθε σημαντική απόκλιση στα ποσοστά γονιμότητας είναι αξιοσημείωτη, δεδομένου ότι τέτοια ποσοστά παρουσιάζουν συνήθως ελάχιστες διακυμάνσεις. Η μείωση κατά 4,5% που παρατηρήθηκε κατά το πρώτο έτος της πανδημίας του COVID-19 θεωρήθηκε σπάνιο φαινόμενο και το μεγαλύτερο εδώ και δεκαετίες.

Η παρατηρούμενη αύξηση των γεννήσεων θεωρείται ως συνέπεια των προκλήσεων που θέτει η περιορισμένη πρόσβαση στις αμβλώσεις. Καθώς οι αμβλώσεις έγιναν πιο δύσκολο να επιτευχθούν, τα δεδομένα υποδηλώνουν ότι τα άτομα επέλεξαν τον τοκετό. Ο αντίκτυπος εκτείνεται πέρα από τις αναπαραγωγικές επιλογές, επηρεάζοντας την ικανότητα των ατόμων να διαμορφώνουν τις οικογένειές τους και να πλοηγούνται στην αναπαραγωγική τους υγεία.

Η Rachel Hardeman, καθηγήτρια υγείας και φυλετικής ισότητας στο Πανεπιστήμιο της Μινεσότα, υπογραμμίζει τις βαθιές συνέπειες της απόφασης Dobbs στην αυτονομία των ατόμων στον οικογενειακό προγραμματισμό. Η πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη, συμπεριλαμβανομένης της περίθαλψης για τις αμβλώσεις, διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο στη διαμόρφωση των υλικών πόρων που είναι απαραίτητοι για την ευημερία των οικογενειών στην κοινωνία.

Τα δεδομένα όχι μόνο υπογραμμίζουν τον άμεσο αντίκτυπο των νομοθετικών αποφάσεων στις αναπαραγωγικές επιλογές, αλλά υπογραμμίζουν επίσης την ανάγκη για ολοκληρωμένες συζητήσεις σχετικά με τα αναπαραγωγικά δικαιώματα, την προσβασιμότητα στην υγειονομική περίθαλψη και τις ευρύτερες επιπτώσεις στην ευημερία της οικογένειας. Καθώς το τοπίο των αναπαραγωγικών δικαιωμάτων συνεχίζει να εξελίσσεται, η κατανόηση των πραγματικών συνεπειών τέτοιων νομικών αλλαγών είναι ζωτικής σημασίας για τον ενημερωμένο δημόσιο διάλογο και τη χάραξη πολιτικής.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Μια ολοκληρωμένη λίστα με τις πιο κοινές διαταραχές ψυχικής υγείας

Φθορίωση Αυστραλία: Ποια είναι όμως τα οφέλη από την προσθήκη φθορίου στα αποθέματα πόσιμου νερού

Ισχύει η κατάπαυση πυρός στη Γάζα. Αγωνία για την απελευθέρωση των ομήρων

Πεκίνο -Έξαρση πνευμονίας αποκλειστικά σε παιδιά - Γιατροί σε απόγνωση από τεράστιες εισροές ασθενών

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Η κλιματική αλλαγή επιδεινώνει καταστάσεις του εγκεφάλου όπως το εγκεφαλικό και το Αλτσχάιμερ

Έρευνα κλιματική αλλαγή: Η ισχυρή σχέση μεταξύ του κλίματος και των εγκεφαλικών ασθενειών, συμπεριλαμβανομένων των εγκεφαλικών επεισοδίων και των λοιμώξεων του νευρικού συστήματος.

Γιατί η αντίληψη του πόνου στη θερμότητα μειώνεται με την ηλικία;

Πόνος γήρανση: Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η γήρανση σχετίζεται με μείωση της αντίληψης του πόνου στη θερμότητα, όπως αποδεικνύεται από τα αυξημένα όρια και τη μείωση της διακριτικότητας.

Πόσες πληροφορίες μπορούν να χωρέσουν οι συνάψεις μας

Νευροεπιστήμη: Για να κατανοήσουν πώς ο εγκέφαλος μαθαίνει και διατηρεί πληροφορίες, οι επιστήμονες προσπαθούν να ποσοτικοποιήσουν πόσο ισχυρότερη έχει γίνει μια σύναψη μέσω της μάθησης και πόσο ισχυρότερη μπορεί να γίνει.

Αντιμετώπιση διαρροής που προκαλείται από ανωμαλίες της ουροδόχου κύστης ή του κόλπου;

Ουροδόχος κύστη: Η διαρροή που προκαλείται από ανωμαλίες της ουροδόχου κύστης και του κόλπου, όπως τα κυστεοκολπικά συρίγγια (VVFs) και τα ουρηθροκολπικά συρίγγια (UVFs), μπορούν πράγματι να αντιμετωπιστούν, συχνά με σημαντική επιτυχία.

Close Icon