Πολιτική Υγείας

Ανώτατο Δικαστήριο ΗΠΑ: Αρνείται να μπλοκάρει τον νόμο του Τέξας που απαγορεύει τις περισσότερες αμβλώσεις

Ανώτατο Δικαστήριο ΗΠΑ: Αρνείται να μπλοκάρει τον νόμο του Τέξας που απαγορεύει τις περισσότερες αμβλώσεις

Σε δημοσκόπηση του NBC News που δημοσιεύτηκε την Τετάρτη, το 54 % των Αμερικανών που συμμετείχαν στην έρευνα δήλωσαν ότι η άμβλωση πρέπει να είναι νόμιμη σε όλες ή τις περισσότερες περιπτώσεις, ενώ το 42 % δήλωσε ότι πρέπει να είναι παράνομη.

Ανώτατο Δικαστήριο ΗΠΑ: Οι αντίπαλοι των αμβλώσεων διαδηλώνουν στην πρωτεύουσα της πολιτείας στο Τέξας, όπου έχει τεθεί σε ισχύ ένας νέος περιοριστικός νόμος για τον τερματισμό της εγκυμοσύνης. Το ανώτατο δικαστήριο των Ηνωμένων Πολιτειών αρνήθηκε επίσημα την Τετάρτη να αποκλείσει έναν νόμο του Τέξας που απαγορεύει σχεδόν όλες τις αμβλώσεις, λιγότερο από μία ημέρα αφότου τέθηκε σε ισχύ η πιο περιοριστική νομοθεσία της χώρας για τα αναπαραγωγικά δικαιώματα στη νότια πολιτεία. Ο νόμος, γνωστός ως «Texas Heartbeat Act», απαγορεύει την έκτρωση μόλις ανιχνευθεί ο καρδιακός παλμός του εμβρύου, ο οποίος λαμβάνει χώρα συνήθως στις έξι εβδομάδες – πριν ακόμη πολλές γυναίκες καταλάβουν ότι είναι έγκυες. Δεν κάνει εξαιρέσεις για βιασμό ή αιμομιξία.

Η μόνη εξαίρεση είναι εάν υπάρχει κίνδυνος για την υγεία της γυναίκας. Παρότι παρόμοιοι νόμοι έχουν ψηφιστεί σε δώδεκα συντηρητικές πολιτείες υπό την ηγεσία των Ρεπουμπλικανών, όλοι είχαν παραβιαστεί στα δικαστήρια. Η Αμερικανική Ένωση Πολιτικών Ελευθεριών (ACLU), η Planned Parenthood, το Κέντρο για τα Αναπαραγωγικά Δικαιώματα και άλλες ομάδες κατέθεσαν αίτημα έκτακτης ανάγκης στο Ανώτατο Δικαστήριο τη Δευτέρα ζητώντας να σταματήσει να ισχύει ο νόμος του Τέξας. Αλλά το δικαστήριο αργά την Τετάρτη αρνήθηκε επίσημα να αποκλείσει τη νομοθεσία. Το δικαστήριο, το οποίο διαιρέθηκε έντονα με τέσσερις από τους εννέα δικαστές του να αντιτίθενται στην απόφαση, δεν αποφάνθηκε για τη συνταγματικότητα του νόμου, αλλά επικαλέστηκε «περίπλοκα και νέα διαδικαστικά ζητήματα».

Η φιλελεύθερη δικαστής Σόνια Σοτομαγιόρ χαρακτήρισε την απόφαση του δικαστηρίου «εκπληκτική», λέγοντας ότι οι συνάδελφοί της «επέλεξαν να θάψουν το κεφάλι τους στην άμμο» λόγω ενός «κατάφωρα αντισυνταγματικού νόμου που σχεδιάστηκε για να απαγορεύει στις γυναίκες να ασκούν τα συνταγματικά τους δικαιώματα».

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δεσμεύτηκε να υπερασπιστεί τα δικαιώματα των αμβλώσεων μετά την έναρξη ισχύος του νόμου. “Αυτός ο ακραίος νόμος του Τέξας παραβιάζει κατάφωρα το συνταγματικό δικαίωμα που θεσπίστηκε με τον Roe v. Wade και υποστηρίχθηκε ως προηγούμενο για σχεδόν μισό αιώνα”, δήλωσε ο Μπάιντεν σε μια αναφορά στην ορόσημη υπόθεση του Ανώτατου Δικαστηρίου του 1973 που κατοχύρωσε νομικά το δικαίωμα μιας γυναίκας σε άμβλωση. – «Φοβισμένες, μπερδεμένες, θυμωμένες» – Η Βανέσα Ροντρίγκεζ, ανώτερη διευθύντρια του κέντρου επαφών του Planned Parenthood of Greater Texas, είπε ότι οι ασθενείς ήταν «φοβισμένες, μπερδεμένες, θυμωμένες». «Οι πολιτικοί του Τέξας αφαιρούν το δικαίωμά τους να λαμβάνουν την απόφαση» σχετικά με τη διακοπή της εγκυμοσύνης, είπε ο Ροντρίγκεζ. Η Έιμι Χάγκστρομ Μίλερ, διευθύνουσα σύμβουλος της Whole Woman’s Health, δήλωσε ότι μια κλινική στο Φορτ Γουόρθ του Τέξας είχε πραγματοποιήσει αμβλώσεις μέχρι τις 23:56 το βράδυ (0456 GMT) την Τρίτη. «Η αίθουσα αναμονής μας ήταν γεμάτη με ασθενείς», είπε. «Ξύπνησα νιώθοντας βαθιά θλίψη. Είμαι μουδιασμένη ».

Η ACLU είπε ότι ο αντίκτυπος του νομοσχεδίου θα είναι “άμεσος και καταστροφικός”. “Η πρόσβαση σχεδόν σε όλες τις αμβλώσεις έχει διακοπεί για εκατομμύρια ανθρώπους”, δήλωσε η ισχυρή ένωση για τα δικαιώματα του πολίτη. Σύμφωνα με το ACLU, «περίπου το 85 έως 90%» των γυναικών που κάνουν άμβλωση στο Τέξας βρίσκονται τουλάχιστον έξι εβδομάδες στην εγκυμοσύνη. Ωστόσο, οι ακτιβιστές κατά των αμβλώσεων ήταν χαρούμενοι: «Αυτή είναι μια ιστορική στιγμή στον αγώνα για την προστασία των γυναικών και των παιδιών από την άμβλωση», δήλωσε η Marjorie Dannenfelser, πρόεδρος της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης Susan B Anthony List.

Τα άλλα κράτη που έχουν επιδιώξει να θεσπίσουν περιορισμούς στην άμβλωση στα πρώτα στάδια της εγκυμοσύνης τους απαγορεύεται να το πράξουν με αποφάσεις που επικαλούνταν την προστασία που χορηγήθηκε στο Roe v. Wade.

Η απόφαση αυτή εγγυάται το δικαίωμα για άμβλωση στις ΗΠΑ εφόσον το έμβρυο δεν είναι βιώσιμο έξω από τη μήτρα, κάτι που συμβαίνει συνήθως μέχρι την 22η έως την 24η εβδομάδα της εγκυμοσύνης. – «Πρόγραμμα κυνηγιού ανταμοιβών» – Ο νόμος του Τέξας είναι διαφορετικός από εκείνους άλλων κρατών, επειδή επιτρέπει στο δημόσιο – και όχι σε κρατικούς αξιωματούχους όπως εισαγγελείς ή υγειονομικές υπηρεσίες – να φέρουν ιδιωτικές πολιτικές αγωγές για την επιβολή της απαγόρευσης. Οι πολίτες ενθαρρύνονται να αναφέρουν γιατρούς που κάνουν αμβλώσεις ή οποιονδήποτε βοήθησε στη διευκόλυνση της διαδικασίας. Ο νόμος του Τέξας “δημιουργεί ένα σχέδιο κυνηγιού γενναιοδωρίας που ενθαρρύνει το ευρύ κοινό να ασκεί δαπανηρές και παρενοχλητικές αγωγές εναντίον οποιουδήποτε πιστεύει ότι έχει παραβιάσει την απαγόρευση”, δήλωσε η ACLU.

«Οποιοσδήποτε καταγγείλει επιτυχώς έναν εργαζόμενο στο κέντρο υγείας, έναν πάροχο άμβλωσης ή οποιοδήποτε άτομο που βοηθά κάποιον να κάνει έκτρωση μετά από έξι εβδομάδες, θα ανταμειφθεί με τουλάχιστον 10.000 δολάρια, τα οποία θα πληρώσει το άτομο που έχει μηνύσει», ανέφερε. Η Nancy Northup, πρόεδρος του Κέντρου για τα Αναπαραγωγικά Δικαιώματα, είπε ότι το νομοσχέδιο του Τέξας θα αναγκάσει τις γυναίκες να «ταξιδέψουν εκτός της πολιτείας – εν μέσω πανδημίας – για να λάβουν συνταγματικά εγγυημένη υγειονομική περίθαλψη». «Είναι σκληρό, ασυνείδητο και παράνομο». Για διαδικαστικούς λόγους, αυτό το σύστημα καθιστά πιο δύσκολη την παρέμβαση των ομοσπονδιακών δικαστηρίων που μέχρι στιγμής αρνούνται να ακούσουν προσφυγές κατά του νόμου του Τέξας. Το Ανώτατο Δικαστήριο αναμένεται επίσης να εκδικάσει μια υπόθεση τους επόμενους μήνες σχετικά με έναν νόμο του Μισισιπή που απαγορεύει τις αμβλώσεις μετά την 15η εβδομάδα της εγκυμοσύνης, εκτός από περιπτώσεις ιατρικής έκτακτης ανάγκης ή σοβαρής εμβρυϊκής ανωμαλίας.

Θα είναι η πρώτη υπόθεση έκτρωσης που εξετάστηκε από το ανώτατο δικαστήριο του έθνους από τότε που ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ καθιέρωσε την πλειοψηφία των συντηρητικών 6-3 στην ενεαμελή επιτροπή. Σε δημοσκόπηση του NBC News που δημοσιεύτηκε την Τετάρτη, το 54 % των Αμερικανών που συμμετείχαν στην έρευνα δήλωσαν ότι η άμβλωση πρέπει να είναι νόμιμη σε όλες ή τις περισσότερες περιπτώσεις, ενώ το 42 % δήλωσε ότι πρέπει να είναι παράνομη.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πολεμική Τραμπ κατά των αμβλώσεων σε κλινικές που χρηματοδοτούνται από τις ΗΠΑ

Κατηγορώ Ουάσιγκτον κατά ΟΗΕ για την προώθηση των αμβλώσεων εν μέσω πανδημίας

Η πολιτική Τραμπ “απειλητική” για τις αμβλώσεις παγκοσμίως

Ψήφισαν την αναισθησία στις εκτρώσεις μετά την 20ή εβδομάδα

ΗΠΑ: Χαμηλά ποσοστά επιπλοκών στις αμβλώσεις

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Μάριος Θεμιστοκλέους: Αναμνηστική δόση για όλους άνω των 18 ετών 3 μήνες μετά τον εμβολιασμό

Θεμιστοκλέους τρίτη δόση εμβόλιο: Για τους νοσήσαντες, ο εμβολιασμός θα γίνεται 3 μήνες μετά τη διάγνωση. Παράλληλα, παραμένει το διάστημα των δύο μηνών για όσους έχουν κάνει το εμβόλιο της J&J.

Συνταγματικός ο υποχρεωτικός εμβολιασμός σε υγειονομικούς και ΕΜΑΚ λέει το ΣτΕ

Υγειονομικοί ΕΜΑΚ: Η απόφαση του ΣτΕ κατά πλειοψηφία ήταν πως δεν αντίκεινται στις συνταγματικές επιταγές και τις υπερνομοθετικές διατάξεις οι αποφάσεις για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό στους υγειονομικούς και σε όσους υπηρετούν στην ΕΜΑΚ.

Ο ΠΟΥ αναγνωρίζει πως τα μέτρα που λειτούργησαν στην μετάλλαξη δέλτα λειτουργούν και στην όμικρον

ΠΟΥ όμικρον μέτρα: Ο έλεγχος των συνόρων μπορεί να καθυστερήσει την είσοδο του ιού και να κερδίσει χρόνο. Αλλά κάθε χώρα και κάθε κοινότητα πρέπει να προετοιμαστεί για νέες αυξήσεις κρουσμάτων, με βάση τα μέτρα που έχουν ληφθεί και την εμπειρία που αποκτήθηκε στην αντιμετώπιση της παραλλαγής δέλτα.

Οι ΗΠΑ βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του αγώνα για τον εμβολιασμό των μικρών παιδιών σε αντίθεση με άλλες κυβερνήσεις χωρών

Μεταξύ των ελάχιστων εξαιρέσεων είναι η Νότια Αφρική, η οποία άρχισε να εμβολιάζει άτομα από την ηλικία των 12 ετών με μία μόνο δόση του εμβολίου Pfizer στις 20 Οκτωβρίου, και η Γουινέα, η οποία δήλωσε ότι θα ξεκινήσει να εμβολιάζει τους εφήβους αυτή την εβδομάδα. Ασυνήθιστα, στη Νότια Αφρική, δεν απαιτείται γονική άδεια για να εμβολιαστούν οι έφηβοι.

Πολλά κράτη έχουν αναστείλει τα ταξίδια σε ορισμένες χώρες της Νότιας Αφρικής λόγω της παραλλαγής "όμικρον"

Οι ΗΠΑ εξέδωσαν ταξιδιωτικές συμβουλές επιπέδου 4 για τα οκτώ κράτη της Νότιας Αφρικής στις 26 Νοεμβρίου, αλλά αυτοί οι περιορισμοί δεν ισχύουν για τους πολίτες των ΗΠΑ, τους νόμιμους μόνιμους κατοίκους και ορισμένες άλλες κατηγορίες.

Μαγιορκίνης: Αύξηση 4% στους θανάτους-8% στους νοσηλεύομενους σε ΜΕΘ-Εξαιρετικά διεισδυτική η Όμικρον

Γκίκας Μαγιορκίνης: Η επιδημία στη Νότια Αφρική παρουσιάζει εκθετική αύξηση, είπε ο κ. Μαγιορκίνης, που αφορά σε κρούσματα και θανάτους, με τη Δέλτα να υποχωρεί έναντι της Όμικρον. Αυτό επιβεβαιώνει την αρχική εντύπωση ότι το στέλεχος Όμικρον είναι ένα εξαιρετικά διεισδυτικό στέλεχος.

Βάνα Παπαευαγγέλου: Ξεπερνούν τις 50.000 τα ενεργά κρούσματα-Πάνω από 500 οι εισαγωγές

Βάνα Παπαευαγγέλου: Η πίεση στο ΕΣΥ είναι σημαντική - Σε αρκετές περιφέρειες της χώρας είχαμε αύξηση των κρουσμάτων στους ενήλικες 50 ως 70 ετών, σχετιζόμενη με την καθυστέρηση της τρίτης δόσης. Ενδεικτικά, στα Τρίκαλα, ενώ παρατηρείται μείωση κατά 30 % στα νέα κρούσματα, η ενδιάμεση ηλικία των νέων διαγνώσεων ανέβηκε στα 43 έτη (από τα 38) σε λίγες μόλις εβδομάδες. Την ίδια ώρα, όπως είπε, μόλις 1 στους 4 έχει προσέλθει για την 3η δόση.