Top News

Συστήνεται ειδική ομάδα για την πρόληψη του διαβήτη

Συστήνεται ειδική ομάδα για την πρόληψη του διαβήτη

Στη σύσταση ειδικής ομάδας η οποία θα δραστηριοποιείται έως το 2020 στον τομέα του ελέγχου και της πρόληψης του διαβήτη, προχώρησε η ηγεσία του υπουργείου Υγείας. Ειδικότερα με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Γ.Γιαννόπουλου η νέα ομάδα θα κληθεί να δημιουργήσει ένα ειδικό πρόγραμμα τόσο για τη πρόληψη όσο και για τον έλεγχο του διαβήτη στη χώρα μας.

Η ίδια ομάδα θα καθορίσει και την εκπαίδευση τόσο των γενικών γιατρών όσο και των παθολόγων για την αντιμετώπιση της νόσου.

Το έργο της ομάδας

Σύμφωνα με την απόφαση του υπουργείου Υγείας έργο της Ομάδας Εργασίας είναι:

 1. Ο προγραμματισμός, συντονισμός και εποπτεία της πρωτοβάθμιας, δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας φροντίδας υγείας για ζητήματα αντιμετώπισης των ασθενών με Σακχαρώδη Διαβήτη (Σ.Δ.).
 2. Η εκπόνηση σε συνεργασία με την Επιτροπή Εκπαίδευσης του ΚΕΣΥ των εκπαιδευτικών προγραμμάτων για τους επιστήμονες της Ιατρικής Υπηρεσίας και το Νοσηλευτικό προσωπικό.
 3. Η ενημέρωση των γιατρών, λοιπών φορέων υγείας, ασθενών αλλά και της κοινής γνώμης σε θέματα που αφορούν τον Σακχαρώδη Διαβήτη.
 4. Η γνωμοδότηση για την ίδρυση Διαβητολογικών Κέντρων για το Σακχαρώδη Διαβήτη σε Νοσοκομεία στα πλαίσια Παθολογικών Κλινικών, Ενδοκρινολογικών Κλινικών/Τμημάτων και Παιδιατρικών Κλινικών του ΕΣΥ ή Πανεπιστημιακών Κλινικών.
 5. Η έγκριση και εποπτεία της μετεκπαίδευσης στο ΣΔ των Γενικών Γιατρών και των Παθολόγων.
 6. Η διατύπωση εισηγήσεων προς το ΚΕΣΥ και το Υπουργείο Υγείας για την διαμόρφωση Εθνικής Πολιτικής για το ΣΔ σε ότι αφορά την έρευνα, την πρόληψη και τη θεραπεία της νόσου και των επιπλοκών της.
 7. Η δυνατότητα διεξαγωγής οποιασδήποτε ερευνητικής εργασίας που άπτεται του έργου της.
 8. Η εισήγηση προς το ΚΕΣΥ και το Υπουργείο Υγείας έγκρισης και χρηματοδότησης σχετικών προγραμμάτων.
 9. Η συνεργασία με τις κρατικές υπηρεσίες, ερευνητικά ιδρύματα του εσωτερικού ή του εξωτερικού, διεθνείς οργανισμούς και επιστημονικές εταιρείες που έχουν συναφείς δραστηριότητες.
 10. Η πλήρης και αποκλειστική υπευθυνότητα της οργάνωσης, λειτουργίας και ελέγχου της εξειδίκευσης Παθολόγων και Παιδιάτρων στον Σακχαρώδη Διαβήτη σύμφωνα με τους κανόνες των εξειδικεύσεων.

Ποια είναι η σύνθεση

Με απόφαση του Γενικού Γραμματέα του υπουργείου Υγείας, η ομάδα εργασίας κατά του διαβήτη αποτελείται από ειδικούς επιστήμονες οι οποίοι θα πρέπει να σχεδιάσουν όλο το πρόγραμμα για τον περιορισμό της νόσου.

Τα μέλη της ομάδας εργασίας κατά του διαβήτη έχουν ως εξής:

 1. ΑΛΕΞΑΝΔΡΙΔΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ, Ενδoκρινολόγος, Καθηγητής του Πανεπιστημίου Πατρών, με αναπληρωτή τον ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟ, Ενδοκρινολόγο, Ιδιώτη Ιατρό.
 2. ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ, Παθολόγος, Καθηγητής του Ε.Κ.Π.Α., με αναπληρωτή τον ΠΑΠΑΝΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟ, Παθολόγο, Αναπλ. Καθηγητή του Δ.Π.Θ.
 3. ΜΠΑΡΓΙΩΤΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ, Ενδοκρινολόγος, Επίκ. Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, με αναπληρώτρια τη ΒΡΥΩΝΙΔΟΥ ΑΝΔΡΟΜΑΧΗ, Ενδοκρινολόγο, Διευθύντρια ΕΣΥ, Γ.Ν.Α. «ΚΟΡΓΙΑΛΕΝΕΙΟ-ΜΠΕΝΑΚΕΙΟ» Ε.Ε.Σ.
 4. ΤΕΝΤΟΛΟΥΡΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ, Παθολόγος, Καθηγητής του Ε.Κ.Π.Α., με αναπληρωτή τον ΙΩΑΝΝΙΔΗ ΙΩΑΝΝΗ, Παθολόγο Διευθυντή Ε.Σ.Υ., Γ.Ν. Ν. Ιωνίας «ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΕΙΟ».
 5. ΒΛΑΣΣΟΠΟΥΛΟΥ ΒΑΡΒΑΡΑ, Ενδοκρινολόγος, Διευθύντρια ΕΣΥ, Γ.Ν.Α. «Ο ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ», με αναπληρωτή το ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ ΑΧΙΛΛΕΑ, Ενδοκρινολόγο Ιδιώτη Ιατρό.
 6. ΤΣΑΠΑΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ, Παθολόγος Καθηγητής του Α.Π.Θ., με αναπληρωτή το ΜΕΛΙΔΩΝΗ ΑΝΔΡΕΑ, Παθολόγο, Συντονιστή Διευθυντή, Γ.Ν. Πειραιά «ΤΖΑΝΕΙΟ».
 7. ΒΑΖΑΙΟΥ ΑΝΔΡΙΑΝΝΗ, Παιδίατρος, Διευθύντρια ΕΣΥ, Γ.Ν. Παίδων Αθηνών «Π. & Α. ΚΥΡΙΑΚΟΥ», με αναπληρώτρια την ΓΚΡΕΚΑ – ΣΠΗΛΙΩΤΗ ΒΑΣΙΛΙΚΗ, Παιδίατρο-Ενδοκρινολόγο, Καθηγήτρια του Πανεπιστήμιου Πατρών.

Συντονιστής της Ομάδας Εργασίας ορίζεται ο ΑΛΕΞΑΝΔΡΙΔΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ, με αναπληρωτή Συντονιστή το ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗ ΓΕΩΡΓΙΟ.

Γραμματέας της Ομάδας Εργασίας ορίζεται η ΤΣΕΚΟΥΡΑ ΑΝΝΑ, υπάλληλος της Διεύθυνσης Επιστημονικής Τεκμηρίωσης, Διοικητικής και Γραμματειακής Υποστήριξης του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας, με αναπληρωτή τον ΜΠΛΟΥΚΟ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟ, ομοίως. Να σημειωθεί ότι η θητεία των μελών της Ομάδας Εργασίας λήγει στις 09-08-2020.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν τον έλεγχο της εγκατάστασης του σταθμού ηλεκτροπαραγωγής του Τσερνομπίλ, εγείροντας ανησυχίες για ραδιενεργές επιπτώσεις στην Ευρώπη.

Συγκλονίζει η ανάρτηση νεαρής κοπέλας από το Αφγανιστάν

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

"Έφυγα για να μην γίνει αιματοχυσία στην Καμπούλ" λέει ο Πρόεδρος του Αφγανιστάν Ασράφ Γάνι

“Υπάρχουν αναφορές ότι το αεροδρόμιο δέχεται πυρά ως εκ τούτου δίνουμε οδηγίες στους Αμερικανούς πολίτες να βρουν καταφύγιο εκεί όπου βρίσκονται”, λόγω της κατάστασης έκτακτης ανάγκης, ανακοίνωσε η πρεσβεία.

Ανακαλύφθηκε το “αντίδοτο” στο χρόνιο πόνο

Μια τροποποιημένη μορφή τοξίνης αλλαντίασης παρέχει μακροχρόνια ανακούφιση πόνου στα ποντίκια χωρίς ανεπιθύμητες ενέργειες και, με το χρόνο, θα μπορούσε να αντικαταστήσει τα οπιοειδή φάρμακα ως ασφαλή και αποτελεσματικό τρόπο αντιμετώπισης του χρόνιου πόνου, σύμφωνα με έρευνα της UCL, του Πανεπιστημίου του Σέφιλντ και του νοσοκομείου για τα αρρώστια παιδιά, το Τορόντο. Για τη μελέτη, […]

Ένα βήμα πιο κοντά στη χαρτογράφηση του ανθρώπινου εγκεφάλου

Η λειτουργία του εγκεφάλου βασίζεται στις συνδέσεις μεταξύ των νευρικών κυττάρων. Για να χαρτογραφήσουν αυτές τις συνδέσεις και να δημιουργήσουν το connectome, το “διάγραμμα καλωδίωσης” ενός εγκεφάλου, οι νευροβιολόγοι συλλαμβάνουν εικόνες του εγκεφάλου με τη βοήθεια τρισδιάστατης ηλεκτρονικής μικροσκοπίας. Μέχρι τώρα, όμως, η χαρτογράφηση μεγαλύτερων περιοχών παρεμποδίστηκε από το γεγονός ότι, ακόμη και με σημαντική […]

Αλγόριθμος “δείχνει” πότε ο ασθενής χρειάζεται αντικαταθλιπτικά

Ερευνητές του McLean Hospital έχουν ολοκληρώσει μια μελέτη που προσπάθησε να καθορίσει ποια άτομα με κατάθλιψη είναι τα καλύτερα προσαρμοσμένα για αντικαταθλιπτικά φάρμακα. Τα ευρήματά τους, που δημοσιεύτηκαν στην Psychological Medicine οδήγησαν στην ανάπτυξη ενός στατιστικού αλγορίθμου που εντοπίζει τους ασθενείς που μπορεί να ανταποκριθούν καλύτερα στα αντικαταθλιπτικά φάρμακα πριν αρχίσουν τη θεραπεία. Ο Christian […]