Top News

Παιδιά παχύσαρκων μητέρων πιθανότερο να εμφανίσουν επιληψία

Παιδιά παχύσαρκων μητέρων πιθανότερο να εμφανίσουν επιληψία

Σύμφωνα με μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο JAMA Neurology, αυξημένος κίνδυνος για παιδική επιληψία συνδέθηκε με το υπερβάλλον βάρος της μητέρας ή την παχυσαρκία στην αρχή της εγκυμοσύνης σε μια μελέτη μωρών που γεννήθηκαν στη Σουηδία.

Η αιτία της επιληψίας είναι ελάχιστα κατανοητή και στις περισσότερες περιπτώσεις δεν μπορεί να προσδιοριστεί μία τελεσίδικη αιτία. Το υπερβολικό βάρος στις μητέρες και η παχυσαρκία έχουν αυξηθεί σε παγκόσμιο επίπεδο με την πάροδο του χρόνου και υπάρχει αυξανόμενη ανησυχία για τις μακροπρόθεσμες νευρολογικές επιπτώσεις των παιδιών που εκτίθενται σε μητρική παχυσαρκία στην εγκυμοσύνη, σύμφωνα με την εργασία.

Η Νeda Razaz, Ph.D., του Ινστιτούτου Καρολίνσκα, Στοκχόλμη, Σουηδία, και οι συνεργάτες της πραγματοποίησαν μια πανεθνική μελέτη που περιελάμβανε παιδιά από περισσότερους από 1,4 εκατομμύρια μονήρεις τοκετούς στη Σουηδία για να εξετάσουν πως ο δείκτης μάζας σώματος (ΔΜΣ) σε γυναίκες στα πρώτα στάδια της εγκυμοσύνης (στο πρώτο τρίμηνο της κύησης) σχετίζεται με τον κίνδυνο για παιδική επιληψία. Στα περισσότερα από 1,4 εκατομμύρια παιδιά που γεννήθηκαν μεταξύ 1997 και 2011, υπήρχαν 7.592 παιδιά (0,5%) που είχαν διαγνωστεί με επιληψία μέχρι το 2012. Η συνολική επίπτωση της επιληψίας σε παιδιά (ηλικίας 28 ημερών έως 16 ετών) ήταν 6,79 ανά 10.000 παιδιά-έτη.

Ο κίνδυνος παιδικής επιληψίας κυμάνθηκε από 6.30 ανά 10.000 παιδιά-έτη μεταξύ των γυναικών με φυσιολογικό βάρος (ΔΜΣ μικρότερο από 25) σε 12,4 ανά 10.000 παιδιά-έτη μεταξύ των γυναικών με παχυσαρκία ΙΙΙ βαθμού (ΔΜΣ 40 ή περισσότερο), σύμφωνα με τα αποτελέσματα. Ο κίνδυνος επιληψίας αυξήθηκε κατά 11% σε παιδιά υπέρβαρων μητέρων (ΔΜΣ 25 έως λιγότερο από 30) σε σύγκριση με τα παιδιά και τις μητέρες με φυσιολογικό βάρος, ενώ βαθμού Ι παχυσαρκία (ΔΜΣ 30 έως λιγότερο από 35) συσχετίστηκε με 20% αυξημένο κίνδυνο, βαθμού II παχυσαρκία (ΔΜΣ 35 έως λιγότερο από 40) συσχετίστηκε με 30% αύξηση του κινδύνου και βαθμού III παχυσαρκία συσχετίστηκε με 82% αυξημένο κίνδυνο επιληψίας, αναφέρουν οι συγγραφείς.

Οι συγγραφείς κάνουν εικασίες για πιθανές αιτίες, μεταξύ των οποίων ότι το υπερβολικό βάρος της μητέρας και η παχυσαρκία μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο τραυματισμού του εγκεφάλου, που οδηγεί σε μια σειρά από νευροαναπτυξιακές διαταραχές, ή ότι η μητρική παχυσαρκία μπορεί να επηρεάσει την νευροανάπτυξη λόγω της φλεγμονή που προκαλείται από την παχυσαρκία.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Το μαχαίρι του Σαλμάν Ρούσντι έρχεται 33 χρόνια μετά τον φετφά που εξέδωσε το Ιράν για τη ζωή του

Στον Ινδικό Ωκεανό έπεσε ο κινεζικός πύραυλος που ήταν εκτός ελέγχου στην ατμόσφαιρα και σε φθίνουσα τροχιά

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν τον έλεγχο της εγκατάστασης του σταθμού ηλεκτροπαραγωγής του Τσερνομπίλ, εγείροντας ανησυχίες για ραδιενεργές επιπτώσεις στην Ευρώπη.

«Το θερμικό φορτίο της δεξαμενής αποθήκευσης αναλωμένου καυσίμου και ο όγκος του νερού ψύξης στον πυρηνικό σταθμό του Τσερνομπίλ επαρκούν για την αποτελεσματική απομάκρυνση της θερμότητας χωρίς την ανάγκη παροχής ηλεκτρικού ρεύματος», ανέφερε ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας σε δήλωση.

"Έφυγα για να μην γίνει αιματοχυσία στην Καμπούλ" λέει ο Πρόεδρος του Αφγανιστάν Ασράφ Γάνι

“Υπάρχουν αναφορές ότι το αεροδρόμιο δέχεται πυρά ως εκ τούτου δίνουμε οδηγίες στους Αμερικανούς πολίτες να βρουν καταφύγιο εκεί όπου βρίσκονται”, λόγω της κατάστασης έκτακτης ανάγκης, ανακοίνωσε η πρεσβεία.

Ανακαλύφθηκε το “αντίδοτο” στο χρόνιο πόνο

Μια τροποποιημένη μορφή τοξίνης αλλαντίασης παρέχει μακροχρόνια ανακούφιση πόνου στα ποντίκια χωρίς ανεπιθύμητες ενέργειες και, με το χρόνο, θα μπορούσε να αντικαταστήσει τα οπιοειδή φάρμακα ως ασφαλή και αποτελεσματικό τρόπο αντιμετώπισης του χρόνιου πόνου, σύμφωνα με έρευνα της UCL, του Πανεπιστημίου του Σέφιλντ και του νοσοκομείου για τα αρρώστια παιδιά, το Τορόντο. Για τη μελέτη, […]