Top News

Οι ειδικοί συνιστούν: για τη λήψη σοβαρών αποφάσεων δείτε τη μεγάλη εικόνα

Οι ειδικοί συνιστούν: για τη λήψη σοβαρών αποφάσεων δείτε τη μεγάλη εικόνα

Νέες έρευνες δείχνουν πώς η αποστασιοποίηση από μια απόφαση μπορεί να σας βοηθήσει να κάνετε την επιλογή που παράγει το μεγαλύτερο όφελος για εσάς και τους άλλους που έχουν προσβληθεί.

Ένα κλειδί για τη μεγιστοποίηση των οφελών για όλους είναι η συνειδητοποίηση ότι μερικές φορές η καλύτερη απόφαση θα σας ωφελήσει περισσότερο, είπε ο Paul Stillman, κύριος συγγραφέας της μελέτης που έκανε αυτό το έργο ως μεταδιδακτορικός ερευνητής στην ψυχολογία στο State University του Οχάιο.

“Η πιο αποτελεσματική απόφαση είναι αυτή που πρόκειται να μεγιστοποιήσει τη συνολική πίτα – και αυτό είναι αλήθεια αν ταιριάζει περισσότερο σε εσάς ή περισσότερο πηγαίνει σε κάποιον άλλο”, δήλωσε ο Stillman, ο οποίος αφήνει το κράτος του Οχάιο για να πάρει μια παρόμοια θέση στο Πανεπιστήμιο Yale . “Μερικές φορές έχει περισσότερο νόημα να φαίνεται λίγο εγωιστικό εάν αυτό μεγιστοποιήσει τα συνολικά οφέλη.”

Για να γίνει ένα απλό παράδειγμα, ίσως είναι πιο αποτελεσματικό για έναν μηχανικό λογισμικού να ξοδεύει χρόνο να αναπτύσσει νέο λογισμικό παραγωγικότητας παρά να καθορίζει έναν υπολογιστή ενός φίλου. Ναι, ο μηχανικός μπορεί να φαίνεται εγωιστής κερδίζοντας χρήματα και αφήνοντας τον φίλο του με σπασμένο υπολογιστή, αλλά η επιλογή του δημιουργεί περισσότερη συνολική αξία για τον εαυτό του και τους μελλοντικούς χρήστες του λογισμικού του.

Στη μελέτη, ο Stillman και οι συνάδελφοί του διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι τείνουν να κάνουν την πιο αποτελεσματική απόφαση – εκείνη που οδήγησε στη μεγαλύτερη συνολική αξία για την ομάδα – όταν κοίταξαν τη μεγάλη εικόνα ή είδαν το δάσος για τα δέντρα.

Αυτή η προοπτική της “μεγάλης εικόνας” είναι αυτό που οι ψυχολόγοι ονομάζουν “υψηλού επιπέδου δομημένο” και συνεπάγεται τη δημιουργία ψυχολογικής απόστασης από την απόφαση. Η απόσταση μπορεί να είναι χρονική – για παράδειγμα, όταν προγραμματίζετε μια εκδήλωση για ένα χρόνο από τώρα. Ή μπορεί να είναι απομακρυσμένη επειδή περιλαμβάνει ανθρώπους που είναι πολύ μακριά ή επειδή σκέφτεστε μια υποθετική, παρά μια πραγματική κατάσταση, είπε ο Stillman.

“Η δομή υψηλού επιπέδου σάς επιτρέπει να επιστρέψετε και να δείτε τις συνέπειες της απόφασής σας και να δείτε πιο ξεκάθαρα τον καλύτερο τρόπο διάθεσης πόρων”, ανέφερε.  Η μελέτη εμφανίζεται στο τεύχος του Ιουλίου 2018 του περιοδικού Οργανωτική Συμπεριφορά και Ανθρώπινες Διαδικασίες Αποφάσεων .

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Συγκλονίζει η ανάρτηση νεαρής κοπέλας από το Αφγανιστάν

"Έφυγα για να μην γίνει αιματοχυσία στην Καμπούλ" λέει ο Πρόεδρος του Αφγανιστάν Ασράφ Γάνι

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ανακαλύφθηκε το “αντίδοτο” στο χρόνιο πόνο

Μια τροποποιημένη μορφή τοξίνης αλλαντίασης παρέχει μακροχρόνια ανακούφιση πόνου στα ποντίκια χωρίς ανεπιθύμητες ενέργειες και, με το χρόνο, θα μπορούσε να αντικαταστήσει τα οπιοειδή φάρμακα ως ασφαλή και αποτελεσματικό τρόπο αντιμετώπισης του χρόνιου πόνου, σύμφωνα με έρευνα της UCL, του Πανεπιστημίου του Σέφιλντ και του νοσοκομείου για τα αρρώστια παιδιά, το Τορόντο. Για τη μελέτη, […]

Ένα βήμα πιο κοντά στη χαρτογράφηση του ανθρώπινου εγκεφάλου

Η λειτουργία του εγκεφάλου βασίζεται στις συνδέσεις μεταξύ των νευρικών κυττάρων. Για να χαρτογραφήσουν αυτές τις συνδέσεις και να δημιουργήσουν το connectome, το “διάγραμμα καλωδίωσης” ενός εγκεφάλου, οι νευροβιολόγοι συλλαμβάνουν εικόνες του εγκεφάλου με τη βοήθεια τρισδιάστατης ηλεκτρονικής μικροσκοπίας. Μέχρι τώρα, όμως, η χαρτογράφηση μεγαλύτερων περιοχών παρεμποδίστηκε από το γεγονός ότι, ακόμη και με σημαντική […]

Αλγόριθμος “δείχνει” πότε ο ασθενής χρειάζεται αντικαταθλιπτικά

Ερευνητές του McLean Hospital έχουν ολοκληρώσει μια μελέτη που προσπάθησε να καθορίσει ποια άτομα με κατάθλιψη είναι τα καλύτερα προσαρμοσμένα για αντικαταθλιπτικά φάρμακα. Τα ευρήματά τους, που δημοσιεύτηκαν στην Psychological Medicine οδήγησαν στην ανάπτυξη ενός στατιστικού αλγορίθμου που εντοπίζει τους ασθενείς που μπορεί να ανταποκριθούν καλύτερα στα αντικαταθλιπτικά φάρμακα πριν αρχίσουν τη θεραπεία. Ο Christian […]

Oι αλλεργικές αντιδράσεις “ασπίδα” για τον καρκίνο του δέρματος

Τα συστατικά του ανοσοποιητικού συστήματος που προκαλούν αλλεργικές αντιδράσεις μπορούν επίσης να βοηθήσουν στην προστασία του δέρματος από τον καρκίνο, υποδηλώνουν νέα ευρήματα. Η έρευνα, με επικεφαλής το Imperial College του Λονδίνου, αναδεικνύει προηγουμένως άγνωστη δερματική άμυνα – και θα μπορούσε να ανοίξει δρόμους για την ανάπτυξη νέων θεραπειών για τον καρκίνο του δέρματος. Η […]