Top News

Oι αλλεργικές αντιδράσεις “ασπίδα” για τον καρκίνο του δέρματος

Oι αλλεργικές αντιδράσεις “ασπίδα” για τον καρκίνο του δέρματος

Τα συστατικά του ανοσοποιητικού συστήματος που προκαλούν αλλεργικές αντιδράσεις μπορούν επίσης να βοηθήσουν στην προστασία του δέρματος από τον καρκίνο, υποδηλώνουν νέα ευρήματα.

Η έρευνα, με επικεφαλής το Imperial College του Λονδίνου, αναδεικνύει προηγουμένως άγνωστη δερματική άμυνα – και θα μπορούσε να ανοίξει δρόμους για την ανάπτυξη νέων θεραπειών για τον καρκίνο του δέρματος.

Η μελέτη πρώιμης φάσης, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature Immunology , μπορεί επίσης να παράσχει ενδείξεις για το λόγο ότι οι αλλεργίες είναι σε άνοδο. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, το 44% των Βρετανών πάσχει από τουλάχιστον μία αλλεργία – αλλά οι λόγοι πίσω από την αύξηση είναι άγνωστοι.

Η ομάδα πίσω από τις τελευταίες έρευνες υποδηλώνει ότι τα ευρήματά τους υποστηρίζουν τη λεγόμενη «Υπόθεση τοξινών», η οποία προτείνει ότι η έκθεση σε περιβαλλοντικές τοξίνες και χημικές ουσίες ξένες στο σώμα μας μπορεί να προκαλέσει αλλεργικές αντιδράσεις.

Η νέα έρευνα επικεντρώνεται σε έναν τύπο αντισώματος που ονομάζεται ανοσοσφαιρίνη Ε ή IgE. Αυτή η πρωτεΐνη, η οποία αποτελεί μέρος του ανοσοποιητικού συστήματος, προκαλεί αλλεργικές αντιδράσεις αναγνωρίζοντας λανθασμένα μια αβλαβή ουσία – όπως τα φιστίκια – ως κίνδυνο. Μια πλήρης επίθεση ξεκινάει από το σώμα, υπό την καθοδήγηση της IgE, με αποτέλεσμα δερματικά εξανθήματα και πρήξιμο του προσώπου, του στόματος και, σε σοβαρές περιπτώσεις, του αεραγωγού.

Ωστόσο, παρά τις ενέργειες της IgE που έχουν σοβαρές συνέπειες στο σώμα, οι επιστήμονες εξακολουθούν να προκαλούν την αμηχανία από τον πρωταρχικό της ρόλο – και αν εξυπηρετεί οποιοδήποτε χρήσιμο σκοπό.

Οι τελευταίες έρευνες δείχνουν ότι το αντίσωμα μπορεί να έχει κρίσιμο ρόλο στην υπεράσπιση των βλαβών που προκαλούνται από τα περιβαλλοντικά χημικά και έτσι προστατεύει από τον καρκίνο. Η IgE (που προκαλείται από την έκθεση του δέρματος σε τοξικούς παράγοντες) συσσωρεύεται στη θέση του δέρματος και εμποδίζει τα κατεστραμμένα κύτταρα να μετατραπούν σε καρκινικούς όγκους.

Η Δρ Jessica Strid, κύριος συγγραφέας της μελέτης από το Τμήμα Ιατρικής του Imperial, εξήγησε: “Η IgE πρέπει να έχει κάποιο σημαντικό ρόλο στο σώμα – αλλά αυτή τη στιγμή οι επιστήμονες είναι ακόμα ασαφείς τι είναι. Eνάντια στα παράσιτα -όπως τα εντερικά σκουλήκια- και η έλλειψη λοιμώξεων από σκουλήκια προκαλεί αύξηση της αλλεργίας. Ωστόσο, μετά από προηγούμενες εργασίες πρότεινε ότι το σώμα μπορεί ακόμη να καταπολεμήσει παράσιτα χωρίς IgE, δεν πιστεύουμε τώρα ότι αυτό είναι ο μοναδικός σκοπός.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Συγκλονίζει η ανάρτηση νεαρής κοπέλας από το Αφγανιστάν

"Έφυγα για να μην γίνει αιματοχυσία στην Καμπούλ" λέει ο Πρόεδρος του Αφγανιστάν Ασράφ Γάνι

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ανακαλύφθηκε το “αντίδοτο” στο χρόνιο πόνο

Μια τροποποιημένη μορφή τοξίνης αλλαντίασης παρέχει μακροχρόνια ανακούφιση πόνου στα ποντίκια χωρίς ανεπιθύμητες ενέργειες και, με το χρόνο, θα μπορούσε να αντικαταστήσει τα οπιοειδή φάρμακα ως ασφαλή και αποτελεσματικό τρόπο αντιμετώπισης του χρόνιου πόνου, σύμφωνα με έρευνα της UCL, του Πανεπιστημίου του Σέφιλντ και του νοσοκομείου για τα αρρώστια παιδιά, το Τορόντο. Για τη μελέτη, […]

Ένα βήμα πιο κοντά στη χαρτογράφηση του ανθρώπινου εγκεφάλου

Η λειτουργία του εγκεφάλου βασίζεται στις συνδέσεις μεταξύ των νευρικών κυττάρων. Για να χαρτογραφήσουν αυτές τις συνδέσεις και να δημιουργήσουν το connectome, το “διάγραμμα καλωδίωσης” ενός εγκεφάλου, οι νευροβιολόγοι συλλαμβάνουν εικόνες του εγκεφάλου με τη βοήθεια τρισδιάστατης ηλεκτρονικής μικροσκοπίας. Μέχρι τώρα, όμως, η χαρτογράφηση μεγαλύτερων περιοχών παρεμποδίστηκε από το γεγονός ότι, ακόμη και με σημαντική […]

Αλγόριθμος “δείχνει” πότε ο ασθενής χρειάζεται αντικαταθλιπτικά

Ερευνητές του McLean Hospital έχουν ολοκληρώσει μια μελέτη που προσπάθησε να καθορίσει ποια άτομα με κατάθλιψη είναι τα καλύτερα προσαρμοσμένα για αντικαταθλιπτικά φάρμακα. Τα ευρήματά τους, που δημοσιεύτηκαν στην Psychological Medicine οδήγησαν στην ανάπτυξη ενός στατιστικού αλγορίθμου που εντοπίζει τους ασθενείς που μπορεί να ανταποκριθούν καλύτερα στα αντικαταθλιπτικά φάρμακα πριν αρχίσουν τη θεραπεία. Ο Christian […]

Εντοπίστηκε περιοχή στον εγκέφαλο που επηρεάζει την όρεξη

Οι ερευνητές στο A*STAR’s Singapore Bioimaging Consortium (SBIC) έχουν εντοπίσει μια νέα περιοχή του εγκεφάλου στα ποντίκια, που ονομάζεται Tuberal Nucleus (TN), η οποία επηρεάζει την όρεξη και το σωματικό βάρος. Είναι αξιοσημείωτο ότι η περιοχή ΤΝ έχει παρόμοια δομή με το Nucleus Tuberalis Lateralis (NTL) του ανθρώπινου εγκεφάλου, του οποίου η λειτουργία είναι άγνωστη. […]