Top News

Καρκίνος στο πάγκρεας: ποιος παράγοντας λειτουργεί βελτιωτικά

Καρκίνος στο πάγκρεας: ποιος παράγοντας λειτουργεί βελτιωτικά

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε από το Πανευρωπαϊκό Δίκτυο Δράσης για τον Καρκίνο (PanCAN), Perthera Inc. και συνεργάτες του, στο περιοδικό “AACR Clinical Cancer Research”, διαπίστωσε για πρώτη φορά ότι η ιατρική ακρίβειας, δηλαδή η εξατομικευμένη για κάθε ασθενή θεραπεία, μπορεί για τους ασθενείς με καρκίνο του παγκρέατος να βελτιώσει τα αποτελέσματα και να παράσχει στον επιστήμονα υγείας σημαντικές πληροφορίες για την αντιμετώπιση της νόσου.

Συγκεκριμένα, οι ασθενείς που υποβλήθηκαν σε μοριακό έλεγχο και βρέθηκαν να έχουν μια “ενεργό” αλλοίωση, οι οποίοι ακολούθως έλαβαν μια εξατομικευμένη θεραπεία, είχαν σημαντικά αυξημένη επιβίωση χωρίς εξέλιξη.

«Υπήρξε μια μακρά αντίληψη ότι η ιατρική ακρίβειας δεν μπορεί να ωφελήσει ασθενείς με καρκίνο του παγκρέατος», δήλωσε ο Lynn Matrisian, PhD, MBA, επικεφαλής επιστήμονας στο PanCAN και συγγραφέας της  μελέτης και συμπλήρωσε.  «Πρέπει τώρα να επανεξετάσουμε αυτή τη θέση, καθώς αυτή η έρευνα αποτελεί παράδειγμα μιας μεταβαλλόμενης “παλίρροιας” στον τρόπο με τον οποίο πρέπει να αντιμετωπίζουμε τους ασθενείς με καρκίνο του παγκρέατος, εξασφαλίζοντας ότι η μοριακή σχεδίαση αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του θεραπευτικού τους ταξιδιού».

Ο καρκίνος του παγκρέατος είναι ο πιο «επιθετικός» καρκίνος στον κόσμο, με πενταετή επιβίωση μόλις στο 9% των ασθενών.  Η νόσος αποτελεί την 3η κύρια αιτία θανάτου από καρκίνο στις Ηνωμένες Πολιτείες σήμερα, ενώ, σε δύο χρόνια αναμένεται να ξεπεράσει τον καρκίνο του παχέος εντέρου για να γίνει ο 2η αιτία θανάτου.

Τα δημοσιευμένα αποτελέσματα υπογραμμίζουν την αξία της ανάλυσης του μοριακού προφίλ και της εξατομικευμένης θεραπείας σε μια πολύπλοκη, συχνά παρεξηγημένη νόσο.  Όπως ανέφερε ο Neal Koller, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Perthera, τόσο η επιστημονική κοινότητα όσο και οι ασθενείς δηλώνουν εξαιρετικά ενθουσιασμένοι με τα αποτελέσματα της έρευνας και επισημαίνουν ότι η εξατομικευμένη θεραπεία θα μπορεί στο μέλλον να βελτιώσει σημαντικά τα αποτελέσματα μιας θεραπείας.

Ο κ. Koller, τόνισε ότι αν και είναι πρόθυμοι να διευρύνουν περαιτέρω την έρευνα νιώθουν όλοι την ανάγκη αυτή τη στιγμή, να γιορτάσουν με τα πρώτα αποτελέσματα τα οποία βελτίωσαν την υγεία των ασθενών που έλαβαν μέρος στη μελέτη και συνεργάστηκαν με τους επιστήμονες.

Συγκεκριμένα, η πολυεπιστημονική αυτή  μελέτη περιελάμβανε 640 ασθενείς από τις Ηνωμένες Πολιτείες μεταξύ του 2014 και του 2017.  Όπως ανέφεραν οι ερευνητές, μέσα από αυτή τη διαδικασία γίνεται καλύτερη «αναγνώριση» του όγκου, οι ασθενείς και οι πάροχοι υγειονομικής περίθαλψης λαμβάνουν λεπτομερή αναφορά από την Perthera, Inc. σχετικά με τις γενετικές και πρωτεϊνικές αλλαγές που εμφανίζονται στον όγκο τους και έναν κατάλογο θεραπευτικών επιλογών που μπορεί να ευθυγραμμιστούν με τα χαρακτηριστικά του όγκου τους, συμπεριλαμβανομένων κλινικών δοκιμών.

Ο Dr. Matrisian επεσήμανε ότι οι ερευνητές, συνιστούν όλους τους ασθενείς με καρκίνο του παγκρέατος να υποβάλλονται σε μοριακό προφίλ για να βοηθήσουν στον προσδιορισμό των καλύτερων επιλογών θεραπείας τους.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Το μαχαίρι του Σαλμάν Ρούσντι έρχεται 33 χρόνια μετά τον φετφά που εξέδωσε το Ιράν για τη ζωή του

Στον Ινδικό Ωκεανό έπεσε ο κινεζικός πύραυλος που ήταν εκτός ελέγχου στην ατμόσφαιρα και σε φθίνουσα τροχιά

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν τον έλεγχο της εγκατάστασης του σταθμού ηλεκτροπαραγωγής του Τσερνομπίλ, εγείροντας ανησυχίες για ραδιενεργές επιπτώσεις στην Ευρώπη.

«Το θερμικό φορτίο της δεξαμενής αποθήκευσης αναλωμένου καυσίμου και ο όγκος του νερού ψύξης στον πυρηνικό σταθμό του Τσερνομπίλ επαρκούν για την αποτελεσματική απομάκρυνση της θερμότητας χωρίς την ανάγκη παροχής ηλεκτρικού ρεύματος», ανέφερε ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας σε δήλωση.

"Έφυγα για να μην γίνει αιματοχυσία στην Καμπούλ" λέει ο Πρόεδρος του Αφγανιστάν Ασράφ Γάνι

“Υπάρχουν αναφορές ότι το αεροδρόμιο δέχεται πυρά ως εκ τούτου δίνουμε οδηγίες στους Αμερικανούς πολίτες να βρουν καταφύγιο εκεί όπου βρίσκονται”, λόγω της κατάστασης έκτακτης ανάγκης, ανακοίνωσε η πρεσβεία.

Ανακαλύφθηκε το “αντίδοτο” στο χρόνιο πόνο

Μια τροποποιημένη μορφή τοξίνης αλλαντίασης παρέχει μακροχρόνια ανακούφιση πόνου στα ποντίκια χωρίς ανεπιθύμητες ενέργειες και, με το χρόνο, θα μπορούσε να αντικαταστήσει τα οπιοειδή φάρμακα ως ασφαλή και αποτελεσματικό τρόπο αντιμετώπισης του χρόνιου πόνου, σύμφωνα με έρευνα της UCL, του Πανεπιστημίου του Σέφιλντ και του νοσοκομείου για τα αρρώστια παιδιά, το Τορόντο. Για τη μελέτη, […]