Top News

Εντοπίστηκε περιοχή στον εγκέφαλο που επηρεάζει την όρεξη

Εντοπίστηκε περιοχή στον εγκέφαλο που επηρεάζει την όρεξη

Οι ερευνητές στο A*STAR’s Singapore Bioimaging Consortium (SBIC) έχουν εντοπίσει μια νέα περιοχή του εγκεφάλου στα ποντίκια, που ονομάζεται Tuberal Nucleus (TN), η οποία επηρεάζει την όρεξη και το σωματικό βάρος. Είναι αξιοσημείωτο ότι η περιοχή ΤΝ έχει παρόμοια δομή με το Nucleus Tuberalis Lateralis (NTL) του ανθρώπινου εγκεφάλου, του οποίου η λειτουργία είναι άγνωστη. Η ανακάλυψη των ερευνητών για το ρόλο του TN στην επίδραση της όρεξης και του σωματικού βάρους είναι ένα σημαντικό εύρημα για την κατανόηση των αλλαγών της όρεξης στους ανθρώπους και για την ενδεχόμενη θεραπεία και πρόληψη των διατροφικών διαταραχών όπως η παχυσαρκία.

Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ισχυρή συσχέτιση μεταξύ των νευροεκφυλιστικών ασθενειών και των διατροφικών διαταραχών. Ενώ οι ασθενείς με νευροεκφυλιστική ασθένεια εμφανίζουν συχνά αλλαγές στην όρεξη και το μεταβολισμό τους, οι νευρικοί μηχανισμοί που ενέχονται δεν είναι γνωστοί. Ειδικές παθολογικές αλλαγές στη δομή της NTL έχουν βρεθεί σε ασθενείς που πάσχουν από νευροεκφυλιστικές ασθένειες, αλλά η αναλυτική λειτουργία της είναι άγνωστη. Η έννοια του ρόλου του NTL στη ρύθμιση της πρόσληψης τροφής δεν έχει ποτέ δοκιμαστεί ούτε. Μέχρι τη νέα αυτή μελέτη του SBIC, οι ρόλοι του TN ποντικού ή του ανθρώπινου NTL, που βρίσκεται στον υποθάλαμο του εγκεφάλου, παρέμειναν ένα μυστήριο.

Ο Δρ. Fu Yu και η ερευνητική του ομάδα διαπίστωσαν ότι οι νευρώνες της σωματοστατίνης (SST) στον πυρήνα του (TN) διαδραμάτισαν καθοριστικό ρόλο στη ρύθμιση της διατροφής σε ποντίκια. Στα πειράματα της ομάδας, τα ποντίκια είτε υποβάλλονταν σε ολονύκτια νηστεία, είτε τους εγχέονταν γκρελίνη – ορμόνη εντέρου που προκαλεί το αίσθημα της πείνας. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι αυτές οι διαδικασίες οδήγησαν σε αύξηση της δραστηριότητας των νευρώνων του SST, υποδεικνύοντας ότι αυτοί οι νευρώνες ενεργοποιήθηκαν από την πείνα και πιθανώς εμπλέκονταν στη ρύθμιση της διατροφής.

Για να επικυρώσουν τα συμπεράσματά τους, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν τις μεθόδους χημειογενετικής και οπτογενετικής που έδρασαν ως βιολογικοί διακόπτες για να χειριστούν με ακρίβεια τη δραστηριότητα των νευρώνων του SST στο TN μιας άλλης ομάδας ποντικών. Αυτά τα πειράματα έδειξαν πως λειτουργούν οι νευρώνες SST που προάγουν την πρόσληψη τροφής, καθώς επίσης πως μπορούν να ελέγξουν διάφορες περιοχές του εγκεφάλου που είναι γνωστό ότι επηρεάζουν τη ρύθμιση της διατροφής.

Ο καθηγητής Patrick J. Cozzone, διευθυντής της SBIC δήλωσε ότι τα ευρήματα αυτά θα αποτελέσουν σημαντικό βοήθημα για την ανθρώπινη υγεία. Επίσης, τόνισε, ότι η μελέτη αποκάλυψε και τη λειτουργία του εμβρυϊκού πυρήνα, παρέχοντας έτσι νέα στοιχεία για τον τρόπο με τον οποίο ο εγκέφαλος ελέγχει την όρεξη και το σωματικό βάρος. Η ανακάλυψη της λειτουργίας του πυελικού πυρήνα ανοίγει, όπως είπε, ένα πιθανό μονοπάτι για τη διαχείριση διατροφικών διαταραχών όπως η παχυσαρκία, αλλά και για την παγκόσμια επιδημία και κύρια αιτία σοβαρών προβλημάτων της υγείας το διαβήτη.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν τον έλεγχο της εγκατάστασης του σταθμού ηλεκτροπαραγωγής του Τσερνομπίλ, εγείροντας ανησυχίες για ραδιενεργές επιπτώσεις στην Ευρώπη.

Συγκλονίζει η ανάρτηση νεαρής κοπέλας από το Αφγανιστάν

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

"Έφυγα για να μην γίνει αιματοχυσία στην Καμπούλ" λέει ο Πρόεδρος του Αφγανιστάν Ασράφ Γάνι

“Υπάρχουν αναφορές ότι το αεροδρόμιο δέχεται πυρά ως εκ τούτου δίνουμε οδηγίες στους Αμερικανούς πολίτες να βρουν καταφύγιο εκεί όπου βρίσκονται”, λόγω της κατάστασης έκτακτης ανάγκης, ανακοίνωσε η πρεσβεία.

Ανακαλύφθηκε το “αντίδοτο” στο χρόνιο πόνο

Μια τροποποιημένη μορφή τοξίνης αλλαντίασης παρέχει μακροχρόνια ανακούφιση πόνου στα ποντίκια χωρίς ανεπιθύμητες ενέργειες και, με το χρόνο, θα μπορούσε να αντικαταστήσει τα οπιοειδή φάρμακα ως ασφαλή και αποτελεσματικό τρόπο αντιμετώπισης του χρόνιου πόνου, σύμφωνα με έρευνα της UCL, του Πανεπιστημίου του Σέφιλντ και του νοσοκομείου για τα αρρώστια παιδιά, το Τορόντο. Για τη μελέτη, […]

Ένα βήμα πιο κοντά στη χαρτογράφηση του ανθρώπινου εγκεφάλου

Η λειτουργία του εγκεφάλου βασίζεται στις συνδέσεις μεταξύ των νευρικών κυττάρων. Για να χαρτογραφήσουν αυτές τις συνδέσεις και να δημιουργήσουν το connectome, το “διάγραμμα καλωδίωσης” ενός εγκεφάλου, οι νευροβιολόγοι συλλαμβάνουν εικόνες του εγκεφάλου με τη βοήθεια τρισδιάστατης ηλεκτρονικής μικροσκοπίας. Μέχρι τώρα, όμως, η χαρτογράφηση μεγαλύτερων περιοχών παρεμποδίστηκε από το γεγονός ότι, ακόμη και με σημαντική […]

Αλγόριθμος “δείχνει” πότε ο ασθενής χρειάζεται αντικαταθλιπτικά

Ερευνητές του McLean Hospital έχουν ολοκληρώσει μια μελέτη που προσπάθησε να καθορίσει ποια άτομα με κατάθλιψη είναι τα καλύτερα προσαρμοσμένα για αντικαταθλιπτικά φάρμακα. Τα ευρήματά τους, που δημοσιεύτηκαν στην Psychological Medicine οδήγησαν στην ανάπτυξη ενός στατιστικού αλγορίθμου που εντοπίζει τους ασθενείς που μπορεί να ανταποκριθούν καλύτερα στα αντικαταθλιπτικά φάρμακα πριν αρχίσουν τη θεραπεία. Ο Christian […]