Top News

Ενδείξεις πυρηνικής μεταφοράς μιτοχονδριακού DNA σε καρκίνους πεπτικού

Ενδείξεις πυρηνικής μεταφοράς μιτοχονδριακού DNA σε καρκίνους πεπτικού

Οι ασθενείς με καρκίνο του παχέος εντέρου και του ορθού έχουν σωματικές εισαγωγές μιτοχονδριακού DNA στα πυρηνικά γονιδιώματα των καρκινικών κυττάρων, αναφέρουν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Αλαμπάμα στο Μπέρμιγχαμ (UAB) στο περιοδικό Genome Medicine. Η μελέτη αυτή περιγράφει τον νεοανακαλυφθέντα  ρόλο που διαδραματίζουν τα μιτοχόνδρια,  προκαλώντας γονιδιωματική αστάθεια στον πυρήνα των καρκινικών κυττάρων, λένε οι ερευνητές από το UAB.

Συνολικά, μια μελέτη των αλληλουχιών γονιδιώματος 57 ορθοκολικών καρκίνων έδειξε, κατά μέσο όρο, 4,42-φορές περισσότερο σωματικό πυρηνικό μιτοχονδριακό DNA σε σύγκριση με υγιείς μάρτυρες. Αυτό υποδηλώνει ότι η μετανάστευση του μιτοχονδριακού DNA στο πυρηνικό γονιδίωμα παίζει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη του καρκίνου, λένε οι συγγραφείς Hemant Κ Tiwari, Ph.D., και Keshav Κ Singh, Ph.D. Tiwari της Ιατρικής Σχολής του UAB.

Πολυάριθμα μιτοχόνδρια βρίσκονται σχεδόν σε όλα τα ανώτερα ευκαρυωτικά κύτταρα, και λειτουργούν ως τα εργοστάσια παραγωγής ενέργειας των κυττάρων, συνθέτοντας ΑΤΡ, την σημαντική πηγή ενέργειας του κυττάρου. Τα ανθρώπινα μιτοχόνδρια έχουν μόνο 37 γονίδια. Τμήματα μιτοχονδριακού DNA έχουν φυσικά εισαχθεί εντός των ευκαρυωτικών γονιδιωμάτων. Κατά τη γέννηση, για παράδειγμα, οι άνθρωποι έχουν μεταξύ 755 και 1.155 ένθετων μιτοχονδριακού DNA βλαστικής σειράς μέσω των γενεών. Το αυξημένο μιτοχονδριακό DNA στα γονιδιώματα των καρκινικών κυττάρων που παρατηρήθηκαν από την ομάδα UAB υποδηλώνει σωματική ένθεση του μιτοχονδριακού DNA καθώς αναπτύχθηκε ο καρκίνος.

Η διάμεση πολλαπλή μεταβολή πυρηνικού μιτοχονδριακού DNA σε όγκους παχέος εντέρου των γυναικών ήταν υψηλότερη από την αντίστοιχη διάμεση τιμή στους άνδρες. Φαίνεται να υπάρχει συσχέτιση της αύξησης της πολλαπλής μεταβολής του πυρηνικού μιτοχονδριακού DNA με πτωχότερη επιβίωση των ασθενών, αλλά οι ερευνητές λένε ότι απαιτείται περαιτέρω ανάλυση μεγαλύτερου μεγέθους δείγματος για να εξαχθεί κάποιο πιο στέρεο συμπέρασμα.

Τα σωματικά ενθέματα μιτοχονδριακού DNA φαίνεται να συσχετίζονται με τμήματα πλούσια σε γονίδια. Δεδομένου ότι το προϊόν του γονιδίου YME1 είναι ένας ισχυρός καταστολέας της μιτοχονδριακής μετανάστευσης DNA στο γονιδίωμα του ζυμομύκητα cerevisiae Saccharomyces , οι Tiwari και Singh διερεύνησαν το ανθρώπινο ομόλογο του γονιδίου αυτού, που ονομάζεται YME1L1. Ο ρόλος του ανθρώπινου YME1L1 στην καταστολή της μετανάστευσης του μιτοχονδριακού DNA εντός του πυρήνα μέχρι τώρα δεν ήταν καθορισμένος.

 

Ως έμμεση ένδειξη, οι ερευνητές του UAB διαπίστωσαν ότι 16% των 57 αλληλουχιών καρκίνου που εξετάστηκαν είχαν μεταλλάξεις στο γονίδιο YME1L1. Η απαλειφή του γονιδίου YME1L1 σε μια ανθρώπινη κυτταρική γραμμή αύξησε εντυπωσιακά το ποσό του μιτοχονδριακού DNA στο πυρηνικό DNA. Αυτά τα αποτελέσματα προσδιόρισαν το YME1L1 ως το πρώτo κατασταλτικό γονίδιο για την πυρηνική μετανάστευση του μιτοχονδριακού DNA στον άνθρωπο. Η αδρανοποίηση του YME1L1 οδηγεί σε αυξημένη μετανάστευση του μιτοχονδριακού DNA εντός του πυρήνα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Το μαχαίρι του Σαλμάν Ρούσντι έρχεται 33 χρόνια μετά τον φετφά που εξέδωσε το Ιράν για τη ζωή του

Στον Ινδικό Ωκεανό έπεσε ο κινεζικός πύραυλος που ήταν εκτός ελέγχου στην ατμόσφαιρα και σε φθίνουσα τροχιά

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν τον έλεγχο της εγκατάστασης του σταθμού ηλεκτροπαραγωγής του Τσερνομπίλ, εγείροντας ανησυχίες για ραδιενεργές επιπτώσεις στην Ευρώπη.

«Το θερμικό φορτίο της δεξαμενής αποθήκευσης αναλωμένου καυσίμου και ο όγκος του νερού ψύξης στον πυρηνικό σταθμό του Τσερνομπίλ επαρκούν για την αποτελεσματική απομάκρυνση της θερμότητας χωρίς την ανάγκη παροχής ηλεκτρικού ρεύματος», ανέφερε ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας σε δήλωση.

"Έφυγα για να μην γίνει αιματοχυσία στην Καμπούλ" λέει ο Πρόεδρος του Αφγανιστάν Ασράφ Γάνι

“Υπάρχουν αναφορές ότι το αεροδρόμιο δέχεται πυρά ως εκ τούτου δίνουμε οδηγίες στους Αμερικανούς πολίτες να βρουν καταφύγιο εκεί όπου βρίσκονται”, λόγω της κατάστασης έκτακτης ανάγκης, ανακοίνωσε η πρεσβεία.

Ανακαλύφθηκε το “αντίδοτο” στο χρόνιο πόνο

Μια τροποποιημένη μορφή τοξίνης αλλαντίασης παρέχει μακροχρόνια ανακούφιση πόνου στα ποντίκια χωρίς ανεπιθύμητες ενέργειες και, με το χρόνο, θα μπορούσε να αντικαταστήσει τα οπιοειδή φάρμακα ως ασφαλή και αποτελεσματικό τρόπο αντιμετώπισης του χρόνιου πόνου, σύμφωνα με έρευνα της UCL, του Πανεπιστημίου του Σέφιλντ και του νοσοκομείου για τα αρρώστια παιδιά, το Τορόντο. Για τη μελέτη, […]