Top News

Ασφαλής η βαριατρική επέμβαση σε ηλικιωμένους;

Ασφαλής η βαριατρική επέμβαση σε ηλικιωμένους;

Οι επεμβάσεις γαστρικής παράκαμψης και γαστρεκτομής/μανίκι για την απώλεια βάρους δεν θα πρέπει να μην προτείνονται σε ασθενείς ηλικίας άνω των 60 ετών, παρά την ελαφρά αύξηση των μη διορθωμένων ποσοστών θνησιμότητας, σύμφωνα με ανάλυση των δεδομένων του Προγράμματος Διαπίστευσης και Βελτίωσης Χειρουργικής Μεταβολικής και Βαριατρικής Χειρουργικής (MBSAQIP) .

Σύμφωνα με τα στοιχεία που συλλέχθηκαν το 2015 και υποβλήθηκαν στο MBSAQIP, η βαριατρική χειρουργική επέμβαση είναι ασφαλής στους ηλικιωμένους, ακόμη και σε αυτούς που είναι άνω των 70 ετών», ανέφερε ο Tallal Zeni, MD, διευθυντής του Βαριατρικού Ινστιτούτου του Michigan. Αν και η ανάλυση αντλήθηκε από ένα από τα μεγαλύτερα σύνολα δεδομένων για την αξιολόγηση της ασφάλειας της βαριατρικής χειρουργικής στους ηλικιωμένους, δεν είναι η πρώτη που καταλήγει στο συμπέρασμα ότι τα ποσοστά νοσηρότητας και θνησιμότητας είναι αποδεκτά χαμηλά, σύμφωνα με τον Δρ Zeni.

Αυτό μπορεί να εξηγήσει γιατί η αναλογία των βαριατρικών επεμβάσεων που εκτελούνται σε ασθενείς ηλικίας 60 ετών και άνω αυξάνεται. Σύμφωνα με στοιχεία του Δρ Zeni, το ποσοστό αυτό αυξήθηκε από 2,7% κατά την περίοδο 1999-2005 σε 10,1% κατά την περίοδο 2009-2013. Οι ασθενείς με ηλικία άνω των 60 ετών εισήχθησαν στη βάση δεδομένων MBSAQIP το 2015.

Όταν συγκρίθηκαν με 117.443 νεότερους ασθενείς, τα μη προσαρμοσμένα ποσοστά νοσηρότητας (6,5% έναντι 6,0%) και θνησιμότητας (0,3% έναντι 0,1%) ήταν υψηλότερα για τους ηλικιωμένους ασθενείς, αλλά «πολύ λίγο», σύμφωνα με τον Δρ Zeni. Σε σχέση με τις προηγούμενες αξιολογήσεις του MBSAQIP για τη βαριατρική χειρουργική επέμβαση στους ηλικιωμένους, το ποσοστό των ασθενών που υποβάλλονται σε γαστρεκτομή/μανίκι σε σχέση με τη γαστρική παράκαμψη αυξάνεται , δήλωσε ο Δρ Zeni.

Στην ανάλυση, περίπου τα δύο τρίτα των βαριατρικών διαδικασιών διεξήχθησαν με γαστρεκτομή, ποσοστό το οποίο είναι υψηλότερο σε σχέση με τις προηγούμενες αναλύσεις MBSAQIP. Στην ομάδα γαστρικής παράκαμψης υπήρχαν υψηλότερα ποσοστά προεγχειρητικού διαβήτη (54% έναντι 40%, P <0,001), άπνοιας ύπνου (57% έναντι 50%, P <0,001) και υπερλιπιδαιμίας (59% έναντι 54% %, Ρ<0,001).

Επίσης, οι ασθενείς με γαστρική παράκαμψη ήταν πιο πιθανό να έχουν ιστορικό προηγούμενης βαριατρικής επέμβασης (11% έναντι 8,5%, P <0,001) Συνολικά, παρά τη μέτρια αύξηση του κινδύνου επιπλοκών για τη βαριατρική χειρουργική επέμβαση σε ηλικιωμένους ασθενείς, ο κίνδυνος αυτός μπορεί να θεωρηθεί αποδεκτός σε σχέση με τα πιθανά οφέλη για την υγεία, σύμφωνα με τον Δρ Ζeni. Πρότεινε ότι τα δεδομένα θα μπορούσαν να ενθαρρύνουν την περαιτέρω αύξηση των ποσοστών βαριατρικής θεραπείας σε ασθενείς ηλικίας άνω των 60 ετών.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Το μαχαίρι του Σαλμάν Ρούσντι έρχεται 33 χρόνια μετά τον φετφά που εξέδωσε το Ιράν για τη ζωή του

Στον Ινδικό Ωκεανό έπεσε ο κινεζικός πύραυλος που ήταν εκτός ελέγχου στην ατμόσφαιρα και σε φθίνουσα τροχιά

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν τον έλεγχο της εγκατάστασης του σταθμού ηλεκτροπαραγωγής του Τσερνομπίλ, εγείροντας ανησυχίες για ραδιενεργές επιπτώσεις στην Ευρώπη.

«Το θερμικό φορτίο της δεξαμενής αποθήκευσης αναλωμένου καυσίμου και ο όγκος του νερού ψύξης στον πυρηνικό σταθμό του Τσερνομπίλ επαρκούν για την αποτελεσματική απομάκρυνση της θερμότητας χωρίς την ανάγκη παροχής ηλεκτρικού ρεύματος», ανέφερε ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας σε δήλωση.

"Έφυγα για να μην γίνει αιματοχυσία στην Καμπούλ" λέει ο Πρόεδρος του Αφγανιστάν Ασράφ Γάνι

“Υπάρχουν αναφορές ότι το αεροδρόμιο δέχεται πυρά ως εκ τούτου δίνουμε οδηγίες στους Αμερικανούς πολίτες να βρουν καταφύγιο εκεί όπου βρίσκονται”, λόγω της κατάστασης έκτακτης ανάγκης, ανακοίνωσε η πρεσβεία.

Ανακαλύφθηκε το “αντίδοτο” στο χρόνιο πόνο

Μια τροποποιημένη μορφή τοξίνης αλλαντίασης παρέχει μακροχρόνια ανακούφιση πόνου στα ποντίκια χωρίς ανεπιθύμητες ενέργειες και, με το χρόνο, θα μπορούσε να αντικαταστήσει τα οπιοειδή φάρμακα ως ασφαλή και αποτελεσματικό τρόπο αντιμετώπισης του χρόνιου πόνου, σύμφωνα με έρευνα της UCL, του Πανεπιστημίου του Σέφιλντ και του νοσοκομείου για τα αρρώστια παιδιά, το Τορόντο. Για τη μελέτη, […]