Greek English French German Italian

ndd optim

Pin It
Της Γεωργίας Σκιτζή 

Στο παγκοσμίου φήμης παιδιατρικό νοσοκομείο του Great Ormond Street, ο Dr. Karin Straathof είναι ενθουσιασμένος με ένα νέο φάρμακο που βασίζεται σε κύτταρα, προσφέροντας ελπίδα στα μικρά παιδιά με καρκίνο των νευρικών ιστών.

Η πρόοδός του σε λίγα παιδιά για τα οποία η κανονική φροντίδα δεν αποδίδει αποκαλύπτει την υπόσχεση των σύγχρονων φαρμάκων για τον καρκίνο,  ένας τομέας φαρμακευτικών προϊόντων που  παρουσιάζει υπερπληθώρα με τους επενδυτές να πρέπει να διαλέξουν τα  φάρμακα που θα επιτύχουν μελλοντικά.

Η νέα θεραπεία που χρησιμοποιεί  λευκά αιμοσφαίρια έχει δείξει αντικαρκινική δραστηριότητα στους ασθενείς που αντιμετωπίζουν τα δυσκολότερα στην αντιμετώπιση περιστατικά  νευροβλαστώματος.  Η ομορφιά αυτής της θεραπείας είναι ότι είναι εξειδικευμένη στη στόχευση των καρκινικών κυττάρων, ενώ αφήνει αλώβητους τους υγιείς ιστούς ", δήλωσε ο Straathof.  Η Autolus - η μικρή βρετανική εταιρεία βιοτεχνολογίας που αναπτύσσει τη θεραπεία χιμαιρικού υποδοχέα αντιγόνων των Τ – κυττάρων είναι εξίσου ενθουσιασμένη και σχεδιάζει μια πιθανή IPO στο Nasdaq.

Όμως, η Autolus απέχει πολύ από το να ακολουθεί τη θεραπεία CAR-T. Στην πραγματικότητα, η θεραπεία CAR-T - μέρος του ευρύτερου πεδίου της ανοσοθεραπείας του καρκίνου - είναι ένας από τους πιο καίριους τομείς της έρευνας για τα φάρμακα σήμερα, με τη συσσώρευση πολλών εταιρειών.

Τα δολάρια βιοτεχνολογίας πλημμυρίζουν όχι μόνο στην Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά και στην Κίνα, η οποία, με 162 κλινικές δοκιμές, διαθέτει πλέον περισσότερες μελέτες CAR-T από τις Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με μια πρόσφατη ανάλυση.

Με πάνω από 2.000 φάρμακα στον χώρο της ανοσοθεραπείας για τον καρκίνο, το ανταγωνιστικό τοπίο δεν ήταν ποτέ πιο έντονο, καθώς κάθε επιχείρηση επιδιώκει τη δική της έκδοσή  με συχνά παρόμοια φάρμακα.

Συνολικά, οι ερευνητές εργάζονται σε περισσότερα από 5.200 φάρμακα κατά του καρκίνου, αυξημένα κατά 7,6%  σε σχέση με το 2017, σύμφωνα με τη βάση δεδομένων Pharmaprojects. Ο πλήρης αριθμός επεκτείνει την ικανότητα των επιστημόνων να βρουν αρκετούς ασθενείς για να τους δοκιμάσουν.

Ο καρκίνος αποτελεί σήμερα το 34,1% του συνολικού αγωγού της βιομηχανίας φαρμάκων, από 26,8% το 2010, καθώς οι εταιρείες εκτρέφουν πόρους σε έναν ελπιδοφόρο τομέα, όπου οι νέες θεραπείες μπορούν συχνά να αντλούν περισσότερα από 100.000 δολάρια ετησίως.

Με τις δύο πρώτες θεραπείες CAR-T από τη Novartis (NOVN.S) και την Gilead Sciences (GILD.O) που κέρδισαν την έγκριση των ΗΠΑ τον περασμένο χρόνο για σπάνιες μορφές καρκίνου του αίματος, η υπόσχεση ενός τέτοιου έξυπνου φαρμάκου είναι πραγματική και μεταβάλλει τη ζωή - να εργαστούν σε συμπαγείς όγκους, όπως δείχνει το έργο του Straathof.

Ωστόσο, η  βιασύνη από φαρμακευτικές και βιοτεχνολογικές εταιρείες στην περιοχή του καρκίνου αποτελεί δίλημμα για τους επενδυτές. Μια πλημμύρα παρόμοιων προϊόντων καθιστά δύσκολο για τους επενδυτές να επιλέξουν εκείνες τις εταιρείες που θα επιτύχουν εμπορική επιτυχία.

"Ο μεγαλύτερος ανταγωνισμός σημαίνει ότι πρέπει να είστε πιο προσεκτικοί", δήλωσε ο Nooman Haque, επικεφαλής στην Silicon Valley Bank στο Λονδίνο, η οποία παρέχει χρηματοδότηση για νεοσύστατες επιχειρήσεις και επιχειρηματικούς επενδυτές.

"Η παραδοσιακή επενδυτική διατριβή στην βιοτεχνολογία είναι να έχει ένα διαφοροποιημένο φάρμακο με όχι πολλούς ανταγωνιστές, το οποίο βοηθάει στην προώθηση της αξίας. Εδώ το πρόβλημα είναι ότι ακόμα και αν υπάρχει μεγάλο όφελος για τον ασθενή, υπάρχουν ερωτήματα σχετικά με το πόσο διαρκεί το πλεονέκτημά και ποιο θα είναι το εμπορικό πλεονέκτημα".

Τα φαρμακευτικά στελέχη γνωρίζουν το θέμα, αν και κάθε ένας ελπίζει να βρει μια νικηφόρα φόρμουλα στην ανοσοθεραπεία - το ταχύτερα αναπτυσσόμενο τμήμα της αγοράς φαρμάκων για τον καρκίνο των 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων το χρόνο, με τις πωλήσεις να φτάνουν τα 25 δισεκατομμύρια μέχρι το 2021.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Roche (ROG.S), Severin Schwan, αναμένει « τεράστια εξέλιξη», ενώ ο επικεφαλής της έρευνας της Sanofi (SASY.PA) Elias Zerhouni προειδοποίησε τους αναλυτές την περασμένη εβδομάδα ότι απαιτείται η διπλή προσπάθεια να συρρικνωθεί ο διαθέσιμος χρόνος για τους παραγωγούς φαρμάκων να ανακτήσουν τις επενδύσεις Ε & Α.

"Ο κύκλος της καινοτομίας έχει μειωθεί σημαντικά", συμφωνεί ο Aiman ​​Shalabi, επικεφαλής ιατρός στο μη κερδοσκοπικό ερευνητικό ινστιτούτο καρκίνου. "Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι βλέπουμε γρήγορη συνέχεια και πολλούς πανομοιότυπους πράκτορες που χτυπούν τους ίδιους στόχους".

Τα καλά νέα για την κοινωνία είναι ότι οι ασθενείς θα βρίσκουν φάρμακα πολύ πιο γρήγορα από ό, τι στο παρελθόν εάν λειτουργήσουν οι νέες προσεγγίσεις. Αυτό όμως σημαίνει ότι οι γιατροί μπορούν να στραφούν γρήγορα σε εναλλακτικές λύσεις, οδηγώντας σε αυξημένη άνοδο του προϊόντος αλλά και σε αβεβαιότητα σχετικά με τις μελλοντικές πωλήσεις.
Pin It

Cook name