Tεχνολογία

Τεχνητή Νοημοσύνη: Εργαλείο που αναπτύχθηκε για να βοηθήσει στη διάγνωση σε πραγματικό χρόνο κατά τη διάρκεια χειρουργικής επέμβασης

Τεχνητή Νοημοσύνη: Εργαλείο που αναπτύχθηκε για να βοηθήσει στη διάγνωση σε πραγματικό χρόνο κατά τη διάρκεια χειρουργικής επέμβασης

"Η εργασία μας δείχνει ότι η τεχνητή νοημοσύνη έχει τη δυνατότητα να καταστήσει μια ευαίσθητη στον χρόνο κρίσιμη διάγνωση ευκολότερη και πιο προσιτή στους παθολόγους", δήλωσε ο Mahmood. "Και θα μπορούσε δυνητικά να εφαρμοστεί σε οποιοδήποτε είδος χειρουργικής επέμβασης για τον καρκίνο. Ανοίγει πολλές δυνατότητες για τη βελτίωση της διάγνωσης και της φροντίδας των ασθενών".

Τεχνητή Νοημοσύνη: Όταν ένας ασθενής υποβάλλεται σε χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση ενός όγκου ή τη θεραπεία μιας νόσου, η πορεία της χειρουργικής επέμβασης συχνά δεν είναι προκαθορισμένη. Για να αποφασίσουν πόσος ιστός πρέπει να αφαιρεθεί, οι χειρουργοί πρέπει να γνωρίζουν περισσότερα για την πάθηση που αντιμετωπίζουν, συμπεριλαμβανομένων των περιθωρίων ενός όγκου, του σταδίου του και του αν μια βλάβη είναι κακοήθης ή καλοήθης – αποφάσεις που συχνά εξαρτώνται από τη συλλογή, ανάλυση και διάγνωση μιας νόσου ενώ ο ασθενής βρίσκεται στο χειρουργικό τραπέζι. Όταν οι χειρουργοί στέλνουν δείγματα σε έναν παθολόγο για εξέταση, τόσο η ταχύτητα όσο και η ακρίβεια είναι υψίστης σημασίας. Η τρέχουσα προσέγγιση χρυσού προτύπου για την εξέταση των ιστών συχνά διαρκεί πάρα πολύ και μια ταχύτερη προσέγγιση, η οποία περιλαμβάνει την κατάψυξη των ιστών, μπορεί να εισάγει τεχνουργήματα που μπορούν να περιπλέξουν τη διάγνωση.

Μια νέα μελέτη από ερευνητές του εργαστηρίου Mahmood στο νοσοκομείο Brigham and Women’s Hospital, ιδρυτικό μέλος του συστήματος υγειονομικής περίθαλψης Mass General Brigham, και συνεργάτες από το Πανεπιστήμιο Bogazici ανέπτυξαν έναν καλύτερο τρόπο- η μέθοδος αξιοποιεί την τεχνητή νοημοσύνη για τη μετάφραση μεταξύ των κατεψυγμένων τομών και της προσέγγισης χρυσού προτύπου, βελτιώνοντας την ποιότητα των εικόνων ώστε να αυξηθεί η ακρίβεια της ταχείας διάγνωσης. Τα ευρήματα δημοσιεύονται στο περιοδικό ‘Nature Βιοϊατρική Μηχανική’ (Nature Biomedical Engineering). “Χρησιμοποιούμε τη δύναμη της τεχνητής νοημοσύνης για να αντιμετωπίσουμε ένα πανάρχαιο πρόβλημα στη διασταύρωση της χειρουργικής και της παθολογίας”, δήλωσε ο αντίστοιχος συγγραφέας Faisal Mahmood, Ph.D., του τμήματος υπολογιστικής παθολογίας στο BWH. “Η γρήγορη διάγνωση από κατεψυγμένα δείγματα ιστού είναι πρόκληση και απαιτεί εξειδικευμένη εκπαίδευση, αλλά αυτού του είδους η διάγνωση είναι ένα κρίσιμο βήμα για τη φροντίδα των ασθενών κατά τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης”. Για τη διενέργεια τελικών διαγνώσεων, οι παθολόγοι χρησιμοποιούν δείγματα ιστών που έχουν στερεωθεί με φορμόλη και έχουν ενσωματωθεί σε παραφίνη (FFPE) – η μέθοδος αυτή διατηρεί τους ιστούς με τρόπο που παράγει εικόνες υψηλής ποιότητας, αλλά η διαδικασία είναι επίπονη και συνήθως διαρκεί 12 έως 48 ώρες. Για μια γρήγορη διάγνωση, οι παθολόγοι χρησιμοποιούν μια προσέγγιση γνωστή ως κρυοτεμαχισμός που περιλαμβάνει τη γρήγορη κατάψυξη ιστού, την κοπή τομών και την παρατήρηση αυτών των λεπτών τομών στο μικροσκόπιο. Η κρυοτομή διαρκεί λεπτά αντί για ώρες, αλλά μπορεί να παραμορφώσει τις κυτταρικές λεπτομέρειες και να θέσει σε κίνδυνο ή να σχίσει ευαίσθητους ιστούς.

Ο Mahmood και οι συν-συγγραφείς ανέπτυξαν ένα μοντέλο βαθιάς μάθησης που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη μετάφραση μεταξύ κατεψυγμένων τομών και των πιο συχνά χρησιμοποιούμενων ιστών FFPE. Στην εργασία τους, η ομάδα έδειξε ότι η μέθοδος μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την υποκατηγοριοποίηση διαφόρων ειδών καρκίνου, συμπεριλαμβανομένου του γλοιώματος και του μη μικροκυτταρικού καρκίνου του πνεύμονα. Η ομάδα επικύρωσε τα ευρήματά της προσλαμβάνοντας παθολόγους σε μια μελέτη αναγνώστη, στην οποία τους ζητήθηκε να κάνουν διάγνωση από εικόνες που είχαν περάσει από τη μέθοδο AI και από παραδοσιακές εικόνες κρυοτομής. Η μέθοδος ΤΝ όχι μόνο βελτίωσε την ποιότητα των εικόνων αλλά και τη διαγνωστική ακρίβεια μεταξύ των ειδικών. Οι συγγραφείς σημειώνουν ότι στο μέλλον θα πρέπει να διεξαχθούν προοπτικές κλινικές μελέτες για την επικύρωση της μεθόδου ΤΝ και να διαπιστωθεί εάν μπορεί να συμβάλει στη διαγνωστική ακρίβεια και στη λήψη χειρουργικών αποφάσεων σε πραγματικές νοσοκομειακές συνθήκες. “Η εργασία μας δείχνει ότι η τεχνητή νοημοσύνη έχει τη δυνατότητα να καταστήσει μια ευαίσθητη στον χρόνο κρίσιμη διάγνωση ευκολότερη και πιο προσιτή στους παθολόγους”, δήλωσε ο Mahmood. “Και θα μπορούσε δυνητικά να εφαρμοστεί σε οποιοδήποτε είδος χειρουργικής επέμβασης για τον καρκίνο. Ανοίγει πολλές δυνατότητες για τη βελτίωση της διάγνωσης και της φροντίδας των ασθενών”.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να συμβάλει στην ελάφρυνση των νοσοκομείων

AI: Χρήση για τον εντοπισμό καλοήθων όζων του θυρεοειδούς και τη μείωση των περιττών βιοψιών

Ζωτικής σημασίας η AI στην ανακάλυψη βιοδεικτών καρκίνου

Ταχύτητα και ακρίβεια στην ανίχνευση του καρκίνου του μαστού

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ο αντίκτυπος της μεταβαλλόμενης ευθύνης στην εμπειρία των μέσων κοινωνικής δικτύωσης

Αν και είναι αδύνατο να γνωρίζουμε το ακριβές αποτέλεσμα μιας απόφασης πριν αυτή ληφθεί, ο Mackey εξήγησε ότι η ευθύνη για το περιεχόμενο μπορεί να βαρύνει τους συντονιστές συγκεκριμένων ομάδων σε ιστότοπους όπως το Reddit και το Mastodon.

Μπορούν τα εργαλεία εικονικής πραγματικότητας να βοηθήσουν στη διδασκαλία θεμάτων μαιευτικής και γυναικολογίας σε φοιτητές ιατρικής;

Οι γνώσεις αυξήθηκαν μετά και από τις δύο μαθησιακές εμπειρίες, αλλά διατηρήθηκαν μόνο στην ομάδα περιβάλλοντος μάθησης εικονικής πραγματικότητας VRLE κατά την παρακολούθηση μιας εβδομάδας. Τα ερωτηματολόγια που συμπλήρωσαν οι συμμετέχοντες αντανακλούσαν υψηλό βαθμό ικανοποίησης από το εργαλείο περιβάλλοντος μάθησης εικονικής πραγματικότητας VRLE σε σύγκριση με το παραδοσιακό φροντιστήριο.

Μοντέλα προβλέπουν τον κίνδυνο τραυματισμών που σχετίζονται με πτώση ενοίκων γηροκομείων

"Αυτά τα μοντέλα μπορούν να χρησιμοποιηθούν από ερευνητές και κλινικούς ιατρούς για τον ακριβή προσδιορισμό του κινδύνου των ασθενών για τραυματισμούς που σχετίζονται με πτώση, χρησιμοποιώντας δεδομένα κλινικής αξιολόγησης που συλλέγονται συνήθως", έγραψαν οι συγγραφείς. "Στα γηροκομεία, τα μοντέλα αυτά θα πρέπει να χρησιμοποιούνται για τη στόχευση προληπτικών στρατηγικών".

Αλγόριθμος σε πιθανές θεραπείες για την covid-19 και για μελλοντικές πανδημίες

Οι ερευνητές είναι μέλη μιας διεπιστημονικής ομάδας που αποτελείται από ανοσολόγους, βιολόγους, χημικούς, επιστήμονες δεδομένων, θεωρητικούς παιγνίων, γενετιστές, μαθηματικούς και γιατρούς, που επιδιώκει να αναπτύξει καινοτόμες στρατηγικές για την αντιμετώπιση της Covid-19.

H Microsoft ανακοίνωσε σημαντική ενημέρωση στα Windows 11

– ανταποκρίνεται στις ανάγκες των χρηστών iPhone για συνδεσιμότητα, με την εισαγωγή του Phone Link για iOS. Με το Phone Link για iOS, οι χρήστες δεν θα χρειαστεί ποτέ να ανησυχήσουν μήπως χάσουν μια σημαντική κλήση ή ένα μήνυμα, ενώ συγκεντρώνονται στο Windows 11 PC τους.

Μοντέλο μηχανικής μάθησης επικεντρώνεται σε άρθρα ειδήσεων για να προβλέψει τα κρούσματα της επισιτιστικής κρίσης

Αξίζει να σημειωθεί ότι διαπίστωσαν επίσης ότι η συμπλήρωση των παραδοσιακών προγνωστικών μετρήσεων με ειδησεογραφική κάλυψη βελτίωσε περαιτέρω την ακρίβεια των προβλέψεων για την επισιτιστική κρίση, γεγονός που υποδηλώνει την αξία των "υβριδικών" μοντέλων. Οι ερευνητές βλέπουν, επίσης, πιθανές ευρύτερες χρήσεις για το έργο τους.

Η καινοτόμος τεχνολογία υπόσχεται πολλά κατά ορισμένων καρκίνων της κεφαλής και του τραχήλου

Μετά τη δοκιμή φάσης 1, βρίσκεται σε εξέλιξη μια δοκιμή φάσης 1Β που συνδυάζει κύτταρα πρώτης γενιάς και ανοσοθεραπείες. Πρόσφατα άνοιξε μια άλλη μελέτη που λειτουργεί με μια δεύτερη γενιά των μονοπύρηνων κυττάρων περιφερικού αίματος PBMCs που παρασκευάζονται με βελτιωμένο τρόπο, λέει ο Jimeno. Επιπλέον, τα κριτήρια ένταξης για τη μελέτη με μονοπύρηνα κύτταρα περιφερικού αίματος PBMC δεύτερης γενιάς είναι πολύ ευρύτερα.

Η νέα τεχνολογία ηχητικής πλοήγησης επιτρέπει στους τυφλούς να πλοηγηθούν

Επιπλέον, με την καλύτερη κατανόηση των νευρικών μηχανισμών που διέπουν την ανάπτυξη και τη λειτουργία της χωρικής πλοήγησης, ίσως μπορέσουμε να εντοπίσουμε πρώιμους βιοδείκτες και στόχους για παρεμβάσεις που αποσκοπούν στην πρόληψη ή την επιβράδυνση της εξέλιξης της νόσου του Alzheimer. Η εργασία δημοσιεύεται στο περιοδικό Current Biology.