Tεχνολογία

Tεχνητή Nοημοσύνη: Θα μπορούσε να συμβάλει στην ελάφρυνση των νοσοκομείων

Tεχνητή Nοημοσύνη: Θα μπορούσε να συμβάλει στην ελάφρυνση των νοσοκομείων

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Δυτικής Σκωτίας (UWS) διερευνούν τώρα την καταλληλότητα της τεχνολογίας για την ανίχνευση άλλων ασθενειών με τη χρήση εικόνων ακτίνων Χ, όπως ο καρκίνος.

Tεχνητή Nοημοσύνη: Η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να διευκολύνει τη χειμερινή επιβάρυνση των νοσοκομείων. Πηγή: Πανεπιστήμιο της Δυτικής Σκωτίας Η πρωτοποριακή τεχνητή νοημοσύνη (AI) που διαγιγνώσκει αυτόματα πνευμονικές ασθένειες -όπως η φυματίωση και η πνευμονία- θα μπορούσε να μειώσει τις χειμερινές πιέσεις στα νοσοκομεία, πιστεύουν ερευνητές του Πανεπιστημίου της Δυτικής Σκωτίας. Η φυματίωση και η πνευμονία -ενδεχομένως σοβαρές λοιμώξεις που προσβάλλουν κυρίως τους πνεύμονες- συχνά απαιτούν συνδυασμό διαφορετικών διαγνωστικών εξετάσεων,- όπως αξονικές τομογραφίες, εξετάσεις αίματος, ακτινογραφίες και υπερήχους. Αυτές οι εξετάσεις μπορεί να είναι δαπανηρές, με συχνά μακρύ χρόνο αναμονής για τα αποτελέσματα.

Η επαναστατική τεχνολογία που αναπτύχθηκε από το Πανεπιστήμιο της Δυτικής Σκωτίας (UWS) -η οποία δημιουργήθηκε αρχικά για την ταχεία ανίχνευση της COVID-19 από εικόνες ακτίνων Χ- έχει αποδειχθεί ότι μπορεί να εντοπίσει αυτόματα μια σειρά από διαφορετικές πνευμονικές παθήσεις μέσα σε λίγα λεπτά, με ακρίβεια περίπου 98%. Ο ερευνητής του Πανεπιστημίου της Δυτικής Σκωτίας (UWS), καθηγητής Naeem Ramzan, δήλωσε: “Συστήματα όπως αυτό θα μπορούσαν να αποδειχθούν ζωτικής σημασίας για τις πολυάσχολες ιατρικές ομάδες παγκοσμίως”. Ελπίζεται ότι η τεχνολογία μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να συμβάλει στην ανακούφιση των πιεσμένων νοσοκομειακών τμημάτων μέσω της γρήγορης και ακριβούς ανίχνευσης της νόσου, απαλλάσσοντας τους ακτινολόγους που έχουν συνεχώς μεγάλη ζήτηση, μειώνοντας τους χρόνους αναμονής για τα αποτελέσματα των εξετάσεων και δημιουργώντας αποτελεσματικότητα στη διαδικασία των εξετάσεων.

Ο καθηγητής Ramzan, διευθυντής του ερευνητικού κέντρου Συναισθηματική και ανθρώπινη πληροφορική για περιβάλλοντα SMART (Affective and Human Computing for SMART Environments) στο Πανεπιστήμιο της Δυτικής Σκωτίας (UWS), ηγήθηκε της ανάπτυξης της τεχνολογίας, μαζί με τους διδακτορικούς φοιτητές του Πανεπιστημίου της Δυτικής Σκωτίας (UWS) Gabriel Okolo και Dr. Stamos Katsigiannis. Ο καθηγητής Ramzan πρόσθεσε: “Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι τα νοσοκομειακά τμήματα σε όλον τον κόσμο βρίσκονται υπό πίεση και το ξέσπασμα της COVID-19 το επιδείνωσε αυτό, προσθέτοντας περαιτέρω πίεση στα πιεσμένα τμήματα και το προσωπικό. Υπάρχει πραγματική ανάγκη για τεχνολογία που μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση ορισμένων από αυτές τις πιέσεις και να ανιχνεύσει μια σειρά διαφορετικών ασθενειών γρήγορα και με ακρίβεια, βοηθώντας στην απελευθέρωση πολύτιμου χρόνου του προσωπικού. “Η απεικόνιση με ακτίνες Χ είναι ένα σχετικά φθηνό και προσιτό διαγνωστικό εργαλείο που ήδη βοηθά στη διάγνωση διαφόρων παθήσεων, συμπεριλαμβανομένης της πνευμονίας, της φυματίωσης και της COVID-19. Οι πρόσφατες εξελίξεις στην τεχνητή νοημοσύνη έχουν καταστήσει την αυτοματοποιημένη διάγνωση με τη χρήση ακτινογραφιών θώρακος μια πολύ πραγματική προοπτική σε ιατρικά περιβάλλοντα”.

Η υπερσύγχρονη τεχνική χρησιμοποιεί την τεχνολογία ακτίνων Χ, συγκρίνοντας τις σαρώσεις με μια βάση δεδομένων με χιλιάδες εικόνες από ασθενείς με πνευμονία, φυματίωση και COVID. Στη συνέχεια χρησιμοποιεί μια διαδικασία γνωστή ως βαθύ νευρωνικό δίκτυο συνελίξεων – έναν αλγόριθμο που χρησιμοποιείται συνήθως για την ανάλυση οπτικών εικόνων – για να κάνει διάγνωση. Κατά τη διάρκεια μιας εκτεταμένης φάσης δοκιμών, η τεχνική αποδείχθηκε ακριβής κατά 98%. Ο καθηγητής Milan Radosavljevic, αντιπρόεδρος του UWS για την έρευνα, την καινοτομία και τη δέσμευση, δήλωσε: “Τα νοσοκομεία σε όλον τον κόσμο βρίσκονται υπό συνεχή πίεση. Αυτό μπορεί να παρατηρηθεί σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς το φανταστικό μας Εθνικό Σύστημα Υγείας NHS συνεχίζει να υφίσταται τεράστια πίεση, με το σκληρά πιεσμένο ιατρικό προσωπικό να σηκώνει το βάρος. “Είμαι ενθουσιασμένος με τις δυνατότητες αυτής της καινοτόμου τεχνολογίας, η οποία θα μπορούσε να συμβάλει στον εξορθολογισμό των διαγνωστικών διαδικασιών και στη μείωση της καταπόνησης του προσωπικού.

“Πρόκειται για ένα ακόμα παράδειγμα στοχευμένης, επιδραστικής έρευνας στο Πανεπιστήμιο της Δυτικής Σκωτίας (UWS), καθώς προσπαθούμε να βρούμε λύσεις σε παγκόσμιες προκλήσεις”. Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Δυτικής Σκωτίας (UWS) διερευνούν τώρα την καταλληλότητα της τεχνολογίας για την ανίχνευση άλλων ασθενειών με τη χρήση εικόνων ακτίνων Χ, όπως ο καρκίνος. Περισσότερες πληροφορίες: Gabriel Iluebe Okolo et al, IEViT: An enhanced vision transformer architecture for chest X-ray image classification, Computer Methods and Programs in Biomedicine (2022). DOI: 10.1016/j.cmpb.2022.107141

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πώς βοηθάει το τεστ ομιλίας στη διάγνωση νευροεκφυλιστικών ασθενειών

Μπορεί η τεχνητή νοημοσύνη να διαγνώσει ασθένειες;

Η τεχνολογία αλλάζει την υγεία των δοντιών

Τα οφέλη των chatbots στην υγειονομική περίθαλψη

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Η λήψη συμβουλών αντισύλληψης από influencers των μέσων κοινωνικής δικτύωσης θα μπορούσε να οδηγήσει σε μη προγραμματισμένες εγκυμοσύνες

"Είναι ένας ιδιαίτερα καλός τρόπος για τις υποεκπροσωπούμενες ομάδες, όπως οι ΛΟΑΤΚΙ LGBTQ+ νέοι ενήλικες, να λάβουν προσαρμοσμένες πληροφορίες για τη σεξουαλική υγεία. "Είναι σημαντικό, ωστόσο, οι νέοι να αξιολογούν κριτικά τις πληροφορίες για την υγεία που λαμβάνουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και την πηγή των πληροφοριών. "Θα πρέπει να είναι επιφυλακτικοί απέναντι στην υιοθέτηση μιας ενιαίας προσέγγισης για την υγεία με βάση τις πληροφορίες που βρίσκουμε στο διαδίκτυο".

Ενώ η χρήση της προσωπικής φροντίδας ψυχικής υγείας μειώθηκε απότομα, οι υπηρεσίες τηλεϊατρικής αυξήθηκαν σταθερά κατά το πρώτο έτος της πανδημίας

Η αύξηση της χρήσης υπηρεσιών ψυχικής υγείας για αγχώδεις διαταραχές κατά τη διάρκεια της πανδημίας ήταν υψηλότερη για τις γυναίκες από ό,τι για τους άνδρες. Μεταξύ της ομάδας που μελετήθηκε, τα άτομα σε αγροτικές περιοχές είχαν λιγότερες πιθανότητες να χρησιμοποιήσουν υπηρεσίες τηλεϊατρικής.

Νέα τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να ανιχνεύσει πρώιμη οστεοαρθρίτιδα από εικόνες ακτίνων Χ

Επιπλέον, ο ασθενής μπορεί να παρακινηθεί να λάβει τα μέτρα για να επιβραδύνει ή ακόμη και να σταματήσει την εξέλιξη της συμπτωματικής οστεοαρθρίτιδας. Στο καλύτερο δυνατό σενάριο, ο ασθενής μπορεί ακόμη και να αποφύγει τη χειρουργική επέμβαση αντικατάστασης άρθρωσης", συνοψίζει η Paloneva.

Ευκαιρία καθοδήγησης των ασθενών μετατραυματικού στρες μέσω της θεραπείας η συσκευή ρολογιού καρπού

Το αυτόνομο νευρικό σύστημα ελέγχει φυσιολογικές αντιδράσεις όπως ο καρδιακός ρυθμός, η αρτηριακή πίεση και η αναπνοή. Χρησιμοποιώντας την ίδια τεχνολογία που χρησιμοποιείται στα τεστ ανίχνευσης ψεύδους, οι γιατροί μπορούν να πάρουν αυτή τη γαλβανική απόκριση του δέρματος, να αλλάξουν ανάλογα την εμπειρία ενεργοποίησης του ασθενούς και να παρακολουθήσουν πώς οι ενέργειες που κατευθύνουν τον ασθενή να κάνει επηρεάζουν το αυτόνομο νευρικό σύστημα.

Το μέτρο της κοινωνικοοικονομικής κατάστασης βοηθά τους ερευνητές να αναπτύξουν μοντέλα Al, βελτιώνοντας την ισότητα στην υγειονομική περίθαλψη

Οι παρατηρήσεις αυτές εγείρουν ανησυχία σχετικά με τη διαφορά στην ποιότητα των ηλεκτρονικών αρχείων υγείας μεταξύ ασθενών με διαφορετικό υπόβαθρο κοινωνικοοικονομικής κατάστασης σε ατομικό επίπεδο SES, η οποία μπορεί να κρύβεται πίσω από πιθανές μεροληψίες του μοντέλου AI ανάλογα με την κοινωνικοοικονομική κατάσταση σε ατομικό επίπεδο SES".

Η τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης επιφέρει μεγάλες βελτιώσεις στη θεραπεία του εγκεφαλικού επεισοδίου στο Ηνωμένο Βασίλειο

"Κάθε λεπτό που εξοικονομείται κατά την αρχική νοσοκομειακή αξιολόγηση των ατόμων με συμπτώματα που μοιάζουν με εγκεφαλικό επεισόδιο μπορεί να βελτιώσει δραματικά τις πιθανότητες του ασθενούς να βγει από το νοσοκομείο με καλή υγεία", δήλωσε.

Η κινεζική ByteDance παραδέχεται ότι χρησιμοποιεί δεδομένα του TikTok για την παρακολούθηση δημοσιογράφων

Όμως, μετά από αναφορές των μέσων ενημέρωσης, παραδέχθηκε επίσης ότι υπάλληλοι με έδρα την Κίνα είχαν πρόσβαση στα δεδομένα των χρηστών των ΗΠΑ, αν και η εταιρεία επέμεινε ότι αυτό συνέβαινε υπό αυστηρές και εξαιρετικά περιορισμένες συνθήκες.

Εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης που αναπτύχθηκε για να βοηθήσει στη διάγνωση σε πραγματικό χρόνο κατά τη διάρκεια χειρουργικής επέμβασης

"Η εργασία μας δείχνει ότι η τεχνητή νοημοσύνη έχει τη δυνατότητα να καταστήσει μια ευαίσθητη στον χρόνο κρίσιμη διάγνωση ευκολότερη και πιο προσιτή στους παθολόγους", δήλωσε ο Mahmood. "Και θα μπορούσε δυνητικά να εφαρμοστεί σε οποιοδήποτε είδος χειρουργικής επέμβασης για τον καρκίνο. Ανοίγει πολλές δυνατότητες για τη βελτίωση της διάγνωσης και της φροντίδας των ασθενών".