Pin It

Της Νικολέτας Ντάμπου 


Για το πρώτο ελληνικό φόρουμ ηλεκτρονικής υγείας που διοργανώθηκε για πρώτη φορά το 2015 και συνεχίζεται με επιτυχία στην Αθήνα από την εταιρεία Mindwork Business Solutions μιλάει στο www.Life2day.gr και την Νικολέτα Ντάμπου η κ. Λίνα Νικολοπούλου . Ενώ, μας  αποκαλύπτει  πως προέκυψε να αναλάβει την διοργάνωση του - eHealth Forum η εταιρία  Mindwork


‘’ Το eHealth Forum έχει ένα ρόλο θερμοκοιτίδας και ζύμωσης ιδεών που μπορούν να αναπτυχθούν σε έργα επωφελή για την κοινωνία και την οικονομία. ‘’τονίζει  στο LIFE2DAY η κ. Νικολοπούλου.


Ποιος είναι ο στόχος του eHealth Forum;


Οργανώσαμε το πρώτο ελληνικό eHealth Forum με επιτυχία το 2015 επιβεβαιώνοντας την ανάγκη για ένα φόρουμ για την ηλεκτρονική υγεία και την καινοτομία, όπου θα συναντώνται οι ειδικοί της πληροφορικής, οι ιατροί και άλλοι επαγγελματίες της υγείας, η πολιτεία σε όλα τα επίπεδα, αλλά και διακεκριμένοι επιστήμονες και ερευνητές, αξιωματούχοι και ιθύνοντες από το εξωτερικό. Έντονο ενδιαφέρον των συνέδρων είχε εκφραστεί τότε για μια επόμενη συνάντηση το 2016, ώστε να συνεχιστεί η συζήτηση και να παρουσιαστούν ερευνητικά έργα και εφαρμογές. Θέλαμε να κάνουμε το eHealth Forum μια ετήσια συνάντηση ‘κορυφής’ για την ηλεκτρονική υγεία στην Αθήνα. Οι ψηφιακές τεχνολογίες αφορούν όλους τους τομείς της υγείας και επηρεάζουν όλους τους επαγγελματίες της υγείας και τους πολίτες.


Το eHealth Forum έχει στόχο να αποτελέσει τόπο συνάντησης στην Αθήνα όσων ασκούν και σχεδιάζουν τις πολιτικές αυτές, προερχόμενων τόσο από την Ελλάδα, όσο και από ευρωπαϊκά κράτη και χώρες της ευρύτερης περιοχής της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, των Βαλκανίων και της Μεσογείου. Τα ζητήματα που τίθενται χρειάζονται αντιμετώπιση από πολλές ειδικότητες και η ανάγκη ενός FORUM που συγκεντρώνει ενδιαφερόμενους από πολλά διαφορετικά αντικείμενα είναι επιτακτική.


Η Mindwork Business Solutions Συμβουλευτικές Υπηρεσίες Ε.Π.Ε. διοργανώνει το συνέδριο eHealth Forum. Μιλήστε μας γι’ αυτό. Πως προέκυψε η συνεργασία ;


Η εταιρία έχει μεγάλη εμπειρία πολλών χρόνων στην επιτυχημένη διοργάνωση μεγάλων ιατρικών και φαρμακευτικών συνεδρίων. Το ενδιαφέρον μας εστιάζεται στην καινοτομία. Η μεθοδικότητα και επαγγελματικότητα των διοργανώσεων της Mindwork έχει σαν αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ένα εκτενέστατο δίκτυο φορέων και προσωπικοτήτων παγκοσμίου βεληνεκούς, οι οποίοι σήμερα είναι πρωταγωνιστές στην δημιουργία οικοσυστημάτων και στρατηγικών, υλοποίησης υπηρεσιών και λύσεων ηλεκτρονικής υγείας σε όλο τον κόσμο.


Ήταν αυτονόητο για μας να αξιοποιήσουμε την δυναμική αυτή των διασυνδέσεων της εταιρίας και να δημιουργήσουμε τον θεσμό του eHealth Forum ώστε να συγκεντρώσουμε την γνώση από την παγκόσμια σκηνή στην Ελλάδα και να κάνουμε την πόλη της Αθήνας κέντρο των εξελίξεων και της καινοτομίας στην ηλεκτρονική υγεία.


Πιστεύουμε ότι το eHealth είναι μια ευκαιρία για οικονομική ανάπτυξη καθώς και για την απαραίτητη μεταρρύθμιση του τομέα υγείας και φροντίδας. Το eHealth Forum έχει ένα ρόλο θερμοκοιτίδας και ζύμωσης ιδεών που μπορούν να αναπτυχθούν σε έργα επωφελή για την κοινωνία και την οικονομία.


Τι επιδιώκει το e-Health Forum;


Στόχος μας είναι να εδραιώσουμε την πόλη της Αθήνας ως κόμβο επαγγελματικής συνεργασίας των φορέων της ηλεκτρονικής υγείας από τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, τα Βαλκάνια και τη Μεσόγειο. Θέλουμε να καλλιεργήσουμε το έδαφος για συλλογική επαγγελματική συνεργασία και διευκόλυνση των φορέων από όλες τις χώρες της ευρύτερης περιοχής, ενώ παράλληλα θέλουμε να κάνουμε προσιτές τις αρχές και τις πρακτικές εφαρμογές της ηλεκτρονικής υγείας στους τελικούς χρήστες, τους πολίτες της Αθήνας.


Φέτος το eHealth Forum διευρύνεται με παράλληλες εκδηλώσεις σε 2 σημεία στην καρδιά της Αθήνας:


- Στο eHealth Forum, στο Μέγαρο Διεθνές Συνεδριακό Κέντρο Αθηνών, το σημείο συνάντησης φορέων και κυβερνήσεων με τη γνώση και εξειδίκευση στην ηλεκτρονική υγεία. Mε σκοπό την ευρύτερη ενημέρωση στον τομέα της υγείας παρέχουμε τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν δωρεάν ενώσεις και σύλλογοι ασθενών, στελέχη από την τοπική αυτοδιοίκηση, επαγγελματίες υγείας, διοικητές νοσοκομείων και οργανισμών παροχής υπηρεσιών υγείας, πανεπιστημιακοί, ερευνητές και φοιτητές.


- Στο eHealth Forum festival, στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων, την πρώτη έκθεση καινοτομίας στην τεχνολογία υγείας ανοιχτή στο κοινό, όπου καλούμε με ελεύθερη είσοδο όλους τους πολίτες να έρθουν και να γνωρίσουν την καινοτομία στην ψηφιακή υγεία και πώς αυτή αλλάζει καθημερινά την ζωή μας.


Το eHealth Forum εστιάζει στην πληροφόρηση, το νομοθετικό πλαίσιο και την επιχειρηματικότητα, ενώ το eHealth Forum festival ανοίγει τις πόρτες της καινοτομίας στην ψηφιακή υγεία και δίνει πρόσβαση για πρώτη φορά στο ευρύ κοινό, να δει από πρώτο χέρι και να δοκιμάσει προϊόντα και εφαρμογές μέσα από μια διαδραστική και διασκεδαστική έκθεση.


Επιπλέον το eHealth Forum festival φέρνει στην Αθήνα τις καλύτερες startup, επιχειρηματίες του χώρου, ερευνητικά κέντρα, spin-offs, επενδυτές και τις μεγάλες εταιρείες του ψηφιακού κόσμου, και τις παρουσιάζει στο ευρύ κοινό. Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν πρακτικές εφαρμογές καινοτομίας που θα αλλάξουν την καθημερινότητα τους μέσα από:


Τεχνολογίες Πληροφοριών και Επικοινωνιών
Εφαρμογές για Ευεξία, Άσκηση, Διατροφή
Ολοκληρωμένη φροντίδα
Έξυπνες Συσκευές
Ιατροτεχνολογικές Συσκευές
Αυτόνομη Διαβίωση
Απεικονιστικές Τεχνικές
Τεχνητή Νοημοσύνη
Internet of Things
Ψηφιακή Υγεία
Wearables
Silver Economy
Υγιής Γήρανση
Ψυχική Υγεία
Αναπηρία
Ρομποτική


Πιστεύετε ότι υπάρχουν οι δυνατότητες σύντομα να ενταχθούν και να λειτουργούν σωστά τα εργαλεία και οι υπηρεσίες της ηλεκτρονικής υγείας στο ΕΣΥ ;


Δυνατότητες υπάρχουν πάντα εφόσον υπάρχει πρόσβαση σε νέα γνώση και ενσωμάτωσή της στα συστήματα. Με την ομάδα του eHealth Forum ερευνούμε και δουλεύουμε συστηματικά 12 μήνες τον χρόνο, συγκεντρώνουμε και προσκαλούμε παγκοσμίου φήμης φορείς και ομιλητές για να προσφέρουμε στην Ελλάδα και την ευρύτερη περιοχή πρόσβαση στις τελευταίες εξελίξεις και εφαρμοσμένες πρακτικές.


Χρειάζεται θέληση και συνεργασία και ευελπιστούμε ότι θα εφαρμοστούν καινοτόμες λύσεις που παρέχει η ηλεκτρονική υγεία στην υγεία στην Ελλάδα στο άμεσο μέλλον όπως έγινε με την Ηλεκτρονική Συνταγογράφηση που αποτελεί παγκόσμια επιτυχία. Οι υπηρεσίες ηλεκτρονικής υγείας είναι εργαλεία που διατρέχουν όλο το σύστημα υγείας από την πρωτοβάθμια, δευτεροβάθμια, τριτοβάθμια περίθαλψη, την πρόληψη και την φροντίδα. Η ένταξη μπορεί να ξεκινήσει από οποιαδήποτε δομή υγείας ή από τους δήμους, ή και τα ιατρεία. Ακόμη και από τον ίδιο τον πολίτη που σήμερα πλέον, όλο και περισσότερο μπορεί να διαχειρίζεται την υγεία του.


Γίνεται εξαιρετικά σημαντική δουλειά σε δήμους σε όλη την Ελλάδα, όπως για παράδειγμα στο Π. Φάληρο, την Καλλιθέα, τον Αγ. Δημήτριο, τον Κορυδαλό, τους Αγ. Αναργύρους, την Ορεστιάδα, την Μεταμόρφωση και τα Τρίκαλα που έχουν δημιουργήσει και εφαρμόζουν αξιόλογα προγράμματα ηλεκτρονικής υγείας για τους δημότες.


Το Εθνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγειών Πόλεων και Προαγωγής της Υγείας (ΕΔΔΥΠΠΥ) έχει υιοθετήσει την ατζέντα του Π.Ο.Υ. Σε ότι αφορά την ενσωμάτωση εργαλείων eHealth και έχει αναλάβει πολύ δυναμικό ρόλο. Στο eHealth Forum συμμετέχουν φέτος περισσότεροι από 15 δήμοι από όλη την Ελλάδα με ομιλητές και εκπροσώπους, ακριβώς για να μοιραστούν αυτή την γνώση οι δήμοι που ήδη εφαρμόζουν με επιτυχία προγράμματα, και να βοηθήσουν να σχεδιαστούν με την σειρά τους καινοτόμες και αποτελεσματικές λύσεις και υπηρεσίες για τους άλλους δήμους που ενδιαφέρονται να προσφέρουν παρόμοιες λύσεις στους δημότες τους.


Στην Ελλάδα το πρόβλημα που υπάρχει στην μη διάθεση συνεργασίας των γιατρών μεταξύ τους δημιουργεί πρόβλημα στην σωστή εφαρμογή της ηλεκτρονικής υγείας στην δημοσιές μονάδες υγείας;


Η Ελλάδα δεν διαφέρει από τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Τα ζητήματα είναι κοινά. Θεωρώ ότι η αλλαγή νοοτροπίας είναι θέμα. Εμείς βλέπουμε μεγάλη ανταπόκριση από γιατρούς από όλη την Ελλάδα που είναι πρόθυμοι να μάθουν και να εφαρμόσουν λύσεις για τους ασθενείς τους πέρα από την απλή χρήση ενός τάμπλετ ή smartphone. Ξεφεύγουν σταδιακά από τις απλές εφαρμογές και αναζητούν πιο εξελιγμένες λύσεις και ολοκληρωμένα συστήματα διασύνδεσης μεταξύ του νοσοκομείου-του γιατρού-του ασθενή.


Σε κάθε αλλαγή που επιχειρείται παρατηρούνται αντιστάσεις. Οι αλλαγές θέλουν χρόνο και εκπαίδευση. Για παράδειγμα, η ηλεκτρονική συνταγογράφηση για πολλούς ιατρούς είναι μπελάς. Βλέπουν μόνο τον χρόνο που χάνουν για να ολοκληρώσουν μια ηλεκτρονική συνταγή και δεν μπορούν όλοι να σκεφθούν το εν δυνάμει όφελος για τον ασθενή τους και για τους ίδιους. Ο καθένας χρειάζεται χρόνο να πειστεί ότι η επιχειρούμενη αλλαγή δεν θα τον φορτώσει με ακόμη μια δουλειά. Το βλέπουν ως μια γραφειοκρατική διαδικασία.


Στόχος είναι να πάμε σε πιο εμπεριστατωμένες τεχνολογικά λύσεις και online συστήματα που θα επιτρέπουν στους γιατρούς να συνδέονται και να παρακολουθούν αποτελεσματικότερα τους ασθενείς τους. Η δυναμική στην σχέση ιατρού-ασθενή αλλάζει σε παγκόσμιο επίπεδο. Ο ασθενής ενδυναμώνεται και αναλαμβάνει μεγαλύτερη ευθύνη για τον εαυτό του. Φέτος θα έχουμε μεγάλη προσέλευση από ιατρούς, επαγγελματίες υγείας αλλά και συλλόγους ασθενών που ενδιαφέρονται και διερευνούν την καινοτομία στην ηλεκτρονική υγεία και θέλουν να είναι μέρος της συζήτησης και της δημιουργίας του οικοσυστήματος της ηλεκτρονικής υγείας στην Ελλάδα.


Οι ελλείψεις γιατρών στο ΕΣΥ δημιουργεί πρόβλημα σήμερα στην σωστή εφαρμογή της ηλεκτρονικής υγείας στην δημόσιες μονάδες υγείας;


Η ηλεκτρονική υγεία και οι λύσεις που προσφέρει είναι ακριβώς το ζητούμενο τόσο για τους ιατρούς, όσο και για τους ασθενείς, αλλά και το ευρύ κοινό που αντιμετωπίζει τις εκάστοτε ελλείψεις στο σύστημα. Εφαρμογές ηλεκτρονικής υγείας διατρέχουν όλο το σύστημα αλλά κυριαρχούν στην πρόληψη και την ευεξία. Εφαρμογές eHealth αποτελούν εργαλεία που βοηθούν τον πολίτη ο ίδιος να παρακολουθεί κάποιες παραμέτρους της υγείας του και κατά συνέπεια τον ενδυναμώνει. Πολύ απλοϊκά, η μετακύλυση της φροντίδας στον πολίτη (ασθενή) έχει σαν άμεσο αποτέλεσμα λιγότεροι ασθενείς να επιζητούν υπηρεσίες υγείας και κατά συνέπεια ασκείται λιγότερη πίεση στο σύστημα υγείας.


Οι ίδιοι οι γιατροί σε παγκόσμιο επίπεδο αλλά και στην Ελλάδα καταλαβαίνουν όλο και περισσότερο ότι οι νέες τεχνολογίες και η καινοτομία θα δημιουργούν ολοένα και περισσότερες λύσεις για να γίνει και το έργο αλλά και η καθημερινότητα τους ευκολότερη, και η σχέση τους με τους ασθενείς τους αποτελεσματικότερη. Εφαρμογές ηλεκτρονικής υγείας βοηθούν τον γιατρό να παρακολουθεί ασθενείς με χρόνιες παθήσεις όπως διαβήτη, από μακριά χρησιμοποιώντας μια έξυπνη συσκευή και τεχνολογίες κινητής τηλεφωνίας μειώνοντας τις συναντήσεις στο ιατρείο ή το νοσοκομείο.


Τι να περιμένουμε να ακούσουμε φέτος στο eHealth Forum στην Αθήνα;


Καταρχήν για πρώτη φορά φέρνουμε στην Αθήνα και τους πολίτες της στην πρώτη γραμμή της ηλεκτρονικής υγείας να γνωρίσουν εντελώς δωρεάν και από πρώτο χέρι τις τελευταίες εξελίξεις που πραγματικά θα αλλάξουν την καθημερινότητα για τους ίδιους και τις οικογένειες τους.


Επιπλέον γνωρίζουμε καλά όπως η αξιοποίηση των τεχνολογιών της πληροφορίας και των τηλεπικοινωνιών στην υγεία λειτουργεί ως μοχλός ανάπτυξης της οικονομίας σε πολλαπλούς τομείς: έρευνα, βιομηχανία, υπηρεσίες πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών.


Δημιουργήσαμε το πρόγραμμα του eHealth Forum 2016 με βάση τις ακόλουθες θεματικές ενότητες που καλύπτουν όλο το φάσμα της ηλεκτρονικής υγείας.


Το πλαίσιο της ηλεκτρονικής υγείας, θεσμικό πλαίσιο (Ευρώπη, Ελλάδα, Τηλεϊατρική, Προστασία προσωπικών δεδομένων, διαχείριση φαρμάκου) και στρατηγικές προσεγγίσεις στην ηλεκτρονική υγεία. Χρηματοδότηση δράσεων ηλεκτρονικής υγείας, καινοτομία και έρευνα, eSkills στην Υγεία για επαγγελματίες υγείας.


Η ηλεκτρονική υγεία στην πράξη σήμερα: διαλειτουργικότητα, πιστοποίηση εφαρμογών και λογισμικού, διαχείριση ποιότητας ηλεκτρονικών ιατρικών φακέλων, ηλεκτρονικές υπηρεσίες και εφαρμογές υγείας, υπηρεσίες Cloud στην υγεία.


Κλινική διαχείριση χρόνιων νοσημάτων, μητρώα ασθενών, θεραπευτικά πρωτόκολλα, αυτόνομη διαβίωση, ολοκληρωμένη φροντίδα.


Ο ασθενής στο επίκεντρο, καινοτομία και τεχνολογικές εξελίξεις, υγιής γήρανση, άσκηση και ευεξία, πρόληψη.


Big Data, βιοπληροφορική, έξυπνες συσκευές, Internet of Things και υγεία, ιατροτεχνολογικά προϊόντα.


Cyber-security – Κυβερνοασφάλεια, διαχείριση ηλεκτρονικών απειλών, λύσεις προστασίας και διασφάλισης δεδομένων.


Behavioural Change, πρόληψη και αγωγή υγείας, ενδυνάμωση του ασθενή, επίδραση των σύγχρονων τεχνολογιών στη σχέση Ιατρού-Ασθενή, κοινωνικά δίκτυα.


Η ηγεσία του ΥΥΚΑ θα παρευρεθεί στο eHealth Forum 2016 ;


Έχουμε προσκαλέσει όλους τους κρατικούς φορείς της Ελλάδας και ευελπιστούμε να είναι παρόντες. Είναι σημαντική η παρουσία τους για να προχωρήσει η συζήτηση της ηλεκτρονικής υγείας όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και την ευρύτερη γεωγραφική περιοχή, και η συμβολή τους στην δημιουργία και εξέλιξη του Ελληνικού οικοσυστήματος.


Είναι τεράστια ευκαιρία για τους φορείς της Ελληνικής πολιτείας να συναντηθούν στην Αθήνα με επιτελεία από άλλες χώρες, να συζητήσουν και να συνεργαστούν συμβάλλοντας με την γνώση της Ελλάδος σε αυτή από χώρες που έχουν προχωρήσει περισσότερο, αλλά και να καθοδηγήσουν χώρες που ακόμα προσπαθούν να δημιουργήσουν εθνικές στρατηγικές.


Πρόκειται να εφαρμοστεί η διασυνοριακή ηλεκτρονική υγεία;


Η Διασυνοριακή Υγεία είναι μια από τις μεγάλες συζητήσεις που πραγματοποιούνται τώρα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρώπη και όλο τον κόσμο. Πιστεύουμε ότι θα εφαρμοστεί σταδιακά και έχουμε ειδική συζήτηση στο eHealth Forum φέτος με θέμα την Διασυνοριακή Υγεία: «Emerging cross border eHealth implementation challenges 2017-2018» σε συνεργασία με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και ομιλητές τον κ. Henrique Martins, τον κ. Γιώργο Πάγκαλο, τον κ. Αντώνη Στάση, κ. Karl Stroetmann, κα. Veli Stroetmann, κα. Κατερίνα Χρονάκη, την κα. Ζωή Κολίτση, την κα. Michele Thonnet.


Καλούμε επίσης όλα τα μέλη των μέσων μαζικής ενημέρωσης να δηλώσουν συμμετοχή χωρίς κανένα κόστος να έρθουν να επισκεφτούν και τις δύο εκδηλώσεις, θα έχουν την ευκαιρία να μιλήσουν με σημαντικούς φορείς και επιστήμονες από το εξωτερικό αλλά και τους πολίτες της Αθήνας.


Μπορεί όποιος ενδιαφέρετε να βρει πληροφορίες, να παρακολουθεί τα τελευταία νέα και να επικοινωνήσει μαζί μας μέσα από τα κανάλια των κοινωνικών μας δικτύων:
eHealth Forum | Twitter | Facebook | LinkedIn

Pin It